Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 4. února 2022

Červeň českého granátu ohnivě září v nové expozici turnovského muzea

 

Líbí se vám české granáty nebo jsou to vaše oblíbené šperky? 

Dnešní příspěvek pomyslně věnuji své mamince, která by dnes měla svátek. V českém kalendáři má svátek Jarmila. Přece i spisovatelé věnují své knihy určitým lidem. Důvod je jasný, maminka milovala české granáty. Proto si občas koupila nebo byla obdarována nějakým šperkem z tohoto kamene. Navíc je to náš národní kámen.

Ovšem, český granát jsem blíže poznala až v geologii.  Je to pyrop, který se nachází pouze na území Českého středohoří. Název pochází z latinského granatum malum – granátové jablko. Český granát je specifický pro své sytě rudé zbarvení (barva holubí krve). České granáty se nachází v podobě zrnek, nejčastěji o velikosti mezi 1 mm až 7 mm, větší zrna se nachází zřídka. Získávání českých granátů z náplav vodních toků je mnohem starší než dnes používaný způsob povrchovou těžbou. Název minerálu pochází z řeckého pyropos – podobný ohni a odkazuje na barvu nerostu. Pyropy z nalezišť v Čechách se označují jako český granát.

  • Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 6,5–7,5, křehký, hustota 3,4–4,6 g/cm³, štěpnost velmi nedokonalá podle {110}, lom nerovný, lasturnatý, tříštivý.
  • Optické vlastnosti: Barva: různá podle odrůdy. Lesk skelný, matný, hedvábný, průhlednost: průsvitný až neprůhledný, vryp bílý nebo s nádechem podle zabarvení odrůdy.
  • Chemické vlastnosti: Složení variabilní, nestálé, příměsi Fe, Mg, Mn, Ca, Al, Ti, Cr, V, Zr aj. V kyselinách nerozpustné s výjimkou andraditu. Lehce se taví kromě granátů obsahujících chróm (knorringit, uvarovit).

Po předešlém průzkumu pro vhodnost těžby a schválení úřady, je místo těžby přeměřeno a zajištěno oplocením. Následně je sejmuta ornice, ta je pak svezena na hromadu, z které bude po ukončení těžby navrácena zpět, až nastane rekultivace těžebního prostoru. 

 

Pyropy z Česka

Samotná těžební hloubka nepřesahuje 5m. Po odstranění ornice je zde vrstva granátonosného štěrku a písku. Ten je po vytěžení zběžně propláchnut a naložen na nákladní vozidla, která ho odvezou do štěrkovny. Zde je štěrk proplachován a drcen. Dojde k usazení těžkých minerálů, tj. zrna granátů ostatních minerálů. Ty jsou poté převezeny do turnovského závodu, kde jsou granáty ručně vytřízeny ze štěrku.

  

Mateční hornina s pyropy, vrch Linhorka u Třebívlic

Expozice Muzea Českého ráje v Turnově 

Mezi stálé expozice Muzea Českého ráje v Turnově na severu Čech patří expozici historie kamenářství a zlatnictví. Sběr a broušení drahých kamenů se ale promítá i do dalších expozic. Spolu se zlatnictvím a šperkařstvím patří k tradicím, které Turnov proslavily ve světě. Mezi drahými kameny a polodrahokamy má zvláštní postavení český granát. Proto má v muzeu svoje zvláštní místo nazvané Kabinet historických granátových šperků.

Historické granátové šperky se nacházejí v nové expozici, díky které se doslova rozzářily. Tmavě červené kamínky českého granátu totiž potřebují hodně světla, aby jejich proslavený oheň naplno vyniknul. Granáty se nacházely už ve sbírkách císaře Rudolfa II. Legenda zmiňuje dokonce granát velikosti holubího vejce. Jelikož je dnes jen výjimečně možné nalézt surové granáty větší než jeden centimetr, je taková velikost zpochybňována.

 

Jádrem kabinetu je vývojově uspořádaný šperk od klasicismu na začátku 19. století po šperky ze „zlatého věku“ českého granátu ve druhé polovině 19. století, kdy díky vývoji nýtkové a zrnkové techniky došlo k ohromnému tvarovému rozvoji šperků - broží, náhrdelníků, diadémů, náušnic a náramků.

Zmíněné techniky totiž umožňují využití malých kamínků bez toho, aby musel být každý jednotlivě obklopen kovovou montáží. Kámen se pak uplatní ve větších barevných plochách, které září krásnou červení.

Český granát byl od začátku 19. století považován za český národní kámen a toto postavení mu zůstalo dodnes. Zdobil nejen stavy šlechtické, ale i selské. A to jak dámy, tak pány. Muži měli granáty vykládanou například špičku na doutník.

Granáty oplývala i kolekce pěti sportovních vyznamenání z přelomu 19. a 20. století. V té době byl český granát nadužívaný a dá se říct, že zasazováním do mosazi poněkud devalvoval. Díky turnovské šperkařské škole se ale ve 20. a 30. letech vrátil znovu do stříbra a zlata a získal opět punc exkluzivního drahokamu. 

Česko – Nejznámějším nalezištěm jsou jižní svahy Českého středohoří, podél geologického zlomu mezi Bílinou a Litoměřicemi, zejména (70 km2 v okolí Třebívlic, Třebenic, Podsedic, Dlažkovic a Měrunic). Ložiska se nalézají v náplavech (pyropové štěrky). Primárních výskytů je málo (vrch Linhorka). 

Jiná česká naleziště: Jičín a Stará Paka v Podkrkonoší, Mohelno, okolí Kolína nad Labem.

zdroj: plzen.rozhlas.cz, Wikipedie

6 komentářů:

  1. Hani,udělala jsi mi radost,že jsi napsala článek o české granátu a našem muzeu.Dnes jsme tam se sestrou byly,ale hlavní důvod byla kopie císařské koruny Napoleona Bonaparte od turnovského šperkaře Jiřího Urbana.samozřejmě,že jsme prošly všechny expozice.Granátky miluji od dětství,kdy maminka měla od tatínka nádhernou granátovou soupravu.I moje první náušnice byly z granátů.Teď už mám jiné,dostala jsem od manžela k 70.narozeninám.Mám i na krk řetízek s granátky,prstýnek s malým granátkem a křížek na krk.Jsou to nádherné kamínky.Na náměstí je prodejna Granát a tam se dají koupit nádherné věci.
    Měj hezký večer a pěkný víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, z hlediska bydliště je tento článek "pro Tebe". V tom muzeu to musí být zajímavé, snad máš i nějaké fotky, pokud to dáš na blog.
      Věřím, že ve vaší oblasti ženy mají těchto šperků s granáty víc, než jinde. My jsme to kupovali ve zlatnictví, žádná speci prodejna tady není.
      Děkuji a užívej si těch dárků k plné spokojenosti.
      Přeji pěkný víkend. ☺

      Vymazat
  2. Krásný příspěvek věnovaný mamince. Moc hezké! Sama mám taky pár drobností s granátky - prstýnek od maminky a po mamince mého muže, brož po jeho babičce, řetízek s velmi zajímavým přívěskem. Jak si napsala, je to národní kámen.
    Haničko, přeji hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, za pochvalu. Je vidět, že máš také dost těchto ozdob. Já jsem právě díky mamince o tomto kameni získala další poznatky. Jednou jsem jí chtěla koupit něco, kde by byly granáty zasazeny do zlata a zlatnice mi řekla, že zlato je měkké, že by tam kamínky nedržely, proto se dělají většinou tyto šperky ve stříbře, jen výjimečně ze slitiny s Au.
      Děkuji a přeji hezký sobotní večer. ☺

      Vymazat
  3. Hani, jako Tvoje maminka i moje teta měla moc ráda granátky. Do Turnova ráda jezdila a občas tam nějaký šperk koupila. I já jsem od ní postupně dostala krásný prstýnek, náušnice a křížek na krk s granátky. Říkala, to máš ode mně na památku, granátové šperky jsou nadčasové. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsme si káply do noty, že... Od vás je to do Turnova jen skok, vím, že jsem jela rychlíkem přes Turnov, ale pokračovala jsem dál. Já mám i brož po pratetě, takže taky "muzejní" kousek. Opravdu jsou tyto šperky nadčasové.
      Děkuji a přeji příjemný sobotní večer. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...