Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 29. dubna 2022

Bezpečný průvodce: Sexuální vydírání dětí na sociálních sítích

 

... Jak ho poznáte a jak mu předcházet 

Doba se mění velmi rychle. Za našeho dětství nebyly žádné sociální sítě a dnešní mladí těžko chápou, jak jsme mohli žít bez mobilních telefonů a počítačů. Jak jsme jen mohli žít bez FB, instagramu a podobných vymožeností? ... 😀 Ale mohli a nemusela se řešit závislost, měli jsme "živé" kamarády, ne ty virtuální, běhali jsme kolem potoka, hráli s míčem a měli jsme plno pohybu. Máma nemusela mít zmapován každý náš krok. Tím jsme nebyli ohroženi něčím, o čem je dnešní článek. 

Myslím, že ten, kdo má děti nebo možná vnoučata určitého věku, zpozorní. Jiný mávne rukou, protože tomu jejich "dítěti" se to stát nemůže. Možná hlavně prarodiče mají zkreslený pohled na vnouče a nechtějí si to připustit. Doba se však změnila a v posledních letech velmi změnila. Zapněte si audio:

Náš případ má klasický průběh. Dívka dostane zprávu od nějakého mladíka (podle fotografie) a začne komunikovat. Časem si ale mladík, až si získá důvěru, vyžádá fotku, pak i obnaženou fotku a pro dívku začíná peklo.

„Na základě už jedné obnažené fotografie jí mladík začal vyhrožovat, že snímek zveřejní, pošle rodičům, přátelům. Tak tu dívku vlastně dostal do pasti, z které se sama nedokázala dostat,“ popisuje policistka Pavla Welnová.

Na vše naštěstí relativně včas přišla matka dívky, když ji přistihla, jak se fotografuje nahá. Dcera jí pak všechno řekla a do případu se vložila policie.

„Jediný problém, který tam byl, že dívka to všechno přes sociální síť napsala pachateli. Ten začal jednat a pro nás nebylo už tak jednoduché se k němu dostat. Ale naštěstí se nám to podařilo,“ dodává Welnová.

Jak poznat, že dítě někdo vydírá

„Takové dítě bude chodit všude s telefonem. Dítěti zprávy přicházejí v různém čase, také odhalené fotky bude tvořit někde v soukromí... Takže určitě by se dalo poznat, že si na ten telefon dává větší pozor, že ho nechce dát rodičům k nahlédnutí. I to můžou být první známky toho, že se něco děje,“ vysvětluje Welnová.

Jak tomu předejít?

„Stejně jako děti učíme, aby se na ulici nestaly obětí dopravní nehody, tak bychom je měli učit, jak se chovat na sociálních sítích. Je to stejné. Když dáme dítěti možnost mít telefon a možnost jít na sociální síť, tak úplně stejně mu musíme vysvětlit, jak se tam chovat, jaká jsou tam rizika,“ připomíná preventistka.

Je třeba dítě upozornit, že fotka daného člověka v profilu nemusí být pravá. „Asi nejlepší by bylo, kdybychom s těmi dětmi byli na síti zároveň – aby nás měly v přátelích a mohli jsme sledovat, co na těch sociálních sítích dělají,“ radí Welnová.

Podle ní je ideální, když vám dítě dá vstupní heslo ke svému účtu. „Pak existují možnosti jako rodičovská kontrola – můžete si stáhnout aplikaci, naistalovat dítěti do mobilu a sledovat, kde se pohybuje. Ideální je samozřejmě důvěra,“ dodává preventistka. 

zdroj: ostrava.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Hani,to je zajímavé a asi i aktuální téma.Občas se podívám na nějaký pořád a viděla jsem i film V síti a běhal mi z něho mráz po zádech.Naštěstí vnoučata od dcery jsou už studenti a mají své koníčky a nemyslím si,že by trávili nějak hodně času na počítači.A vnučky od syna mají přísnou mámu a myslím,že vysedávání u počítačů,krom úkolů do školy jim nehrozí.Děti docela lituji,možná hodně z nich nemá takové krásné dětství,jako my,když nebyly ani televize.Já ani teď moc na počítač nechodím,pro to,co potřebuji udělat na blogu mi stačí občas jeden večer.Raději dělám jiné věci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to aktuální téma pro ty, kteří mají děti nebo vnoučata. Samozřejmě rodiče jsou zodpovědni za výchovu svých dětí, ale víš jak: malé děti - malé starosti, velké děti - velké starosti. Také si myslím, že naše dětství bylo lepší než to dnešních dětí, ale někdo si pomyslí, že my bez počítačů jsme strádali ☺.
      Jituš, přeji krásné prvomájové odpoledne. ☺

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, je moc dobře, že jsi tento článek napsala. Já osobně ani nezveřejňuji rodinné fotografie.Vím dobře, jak jsou zneužitelné...Není dobře zveřejňovat soukromí na sociálních sítích, protože nikdy člověk neví, kdo to čte. Osobně také na počítač denně nechodím, protože jak je venku přijatelné počasí, tak volný čas raději trávím někde venku v přírodě nebo na výletech. Měj krásný a pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zveřejňování rodinných fotografií, dokonce i určitých informací jsem stejného názoru. Je to veřejně přístupné, takže... Já na počítač chodím denně, asi tolik času venku netrávím, ale s přibývajícím jarem a létem asi budu více venku.
      Děkuji a přeji příjemné prvomájové odpoledne i večer. ☺

      Vymazat
  4. Hani, jsem fakt ráda, že tohle hlídat a řešit nemusím. Adam, který pracuje s dětmi, tu a tam přinese příhodu, že které mi opravdu dobře není...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, opravdu Ti to věřím a také jsem ráda, že to řešit nemusím. Jenže oni to neřeší ani mnozí rodiče (prarodiče), i když by měli. Pak se diví, až se něco provalí. Někdo je prostě nepoučitelný ve všem.
      Děkuji, Helenko, přeji hezký zbytek 1. máje. ☺

      Vymazat
  5. Je dobré připravit děti na různá úskalí v životě a o to více v době dostupné techniky. Telefon i notebook mám i já pod rodičovským dohledem nejstaršího vnuka. Hani, přínosný článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Máte to, Marti, dobře vymyšleno a zařízeno. Ne každý vnuk by byl toho schopen, takže palec nahoru. Je to šikula.
    Moc děkuji za pochvalu. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...