Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 26. dubna 2022

Příběhy slavných značek: Medvídci Haribo

 

Kdo by neměl rád gumové medvídky. Tu známou chuť poznal v dětství snad každý z nás a na želatinových cukrovinkách si příležitostně pochutnáváme dodnes i v dospělosti. Dokonce je  mezinárodní den gumových medvídků, který každoročně připadá na 15. července.

Haribo jsou želatinové bonbony, které vznikly z dětské radosti.
 
Oblíbený medvídek bude příští rok slavit stoleté jubileum

Na začátku k výrobě prý stačil pytel cukru, kamna, kotlík a váleček. A jedna dětská vzpomínka a chuť pustit se do práce.

Otcem gumového medvídka Haribo je německý cukrář Hans Riegel. Narodil se v roce 1893 ve Friesdorfu u Bonnu. Před první světovou válkou pracoval v několika potravinářských firmách a po ní se stal podílníkem firmy Heinen. Ale nebylo to ono. Chtěl se osamostatnit.

Stačí pytel cukru a váleček a my si to představíme jako časovou přímku:

1920

Tehdejší malá výrobna cukrovinek

Hans Riegel se narodil v roce 1893 ve Friesdorfu u Bonnu. Vyučil se cukrářem a stává se podílníkem ve firmě Heinen & Riegel. Dne 13. prosince 1920 zakládá HARIBO (HAns RIegel BOnn) a v prádelně na dvorku zahajuje výrobu cukrovinek pouze s jedním pytlem cukru, mramorovou deskou, stoličkou, kamny, měděným kotlíkem a válečkem. V roce 1921 se jeho žena Gertrud stává prvním zaměstnancem této mladé firmy.

1922

Na scénu přichází medvídek TANZBÄR

Hans Riegel pokládá první základní kámen úspěchu HARIBO: Vytváří medvídka TANZBÄR – tančícího medvídka z ovocného želé, který se později proslaví po celém světě jako Zlatý medvídek HARIBO Goldbär. Kolem roku 1920 byli tančící medvědi oblíbenou atrakcí na poutích. Hans Riegel se tím inspiroval a vytvořil své „tančící medvědy”. Byl větší než dnešní Zlatí medvídci, ale i štíhlejší. Dva medvídci TANZBÄR stojí v Německu zmítaném inflací pouhý jeden pfennig.

Žlutí a růžoví gumoví medvídci ve své původní podobě, nápis 1922

1925

První výroba lékořice

Druhý základní kámen úspěchu HARIBO: Hans Riegel zahajuje produkci lékořicových cukrovinek. Prvním favoritem zákazníků se stává lékořicový pendrek s nápisem HARIBO. Brzy následuje celá řada dalších specialit, jako třeba dnes světoznámý lékořicový šnek. A tančící medvídek TANZBÄR dostává bratrance: černého medvídka SCHWARZBÄR.

Historická reklama na cukrovinky HARIBO, na které jsou děti

1930

Vítejte ve středně velkém podniku

Obchodní zástupci nyní zásobují celé Německo výrobky HARIBO. Do roku 1933 podnik zaměstnává 400 zaměstnanců a stává se solidní středostavovskou firmou. Zároveň se dokončuje hlavní budova pro výrobní zařízení v Bonnu. Geniálním tahem se stává jednoduchý a snadno zapamatovatelný reklamní slogan: „Haribo chutná malým“. Kromě toho dostává medvídek TANZBÄR nového příbuzného: medvídka TEDDYBÄR.

1945

Těžké časy

Válka a nedostatek surovin dusí ekonomiku, a to se týká i společnosti HARIBO. V roce 1945 navíc umírá v pouhých 52 letech zakladatel firmy Hans Riegel. V prvních okamžicích po konci 2. světové války po něm vedení společnosti přebírá jeho žena Gertrud

1960

Zlatí medvídci jsou tu!

Produkt HARIBO Goldbären je uveden na trh. Ohromný úspěch tohoto kultovního produktu přiměje HARIBO k vydání oficiálního rodného listu Zlatého medvídka: V roce 1967 jsou Zlatí medvídci Goldbären oficiálně zaregistrováni u německého patentového úřadu jako ochranná známka. Nejsou to prostě jen obyčejní gumoví medvídci: Zde najdete všechny informace o našem produktu číslo 1. 

Historická podoba obalu HARIBO Zlatý medvídek

Obal r. 1961

1978

Nová tvář Zlatých medvídků

V 70. letech se mění estetické cítění zákazníků. A tak se mění i vzhled Zlatých medvídků: Postavení chodidel, které jsou poměrně široce vytočeny ven, se více zavírá, a Zlatí medvídci dostávají kompaktní, stylizovaný vzhled, který si ponechávají až do dnešních dnů.

Gumový medvídek je od roku 1967 chráněn patentem a jeho receptura se nemění: glukózový sirup, cukr, dextróza, želatina a různé příchuti. Přesné složení však zůstává firemním tajemstvím.

Výrobní postup je jednoduchý: do kukuřičného škrobu se vytlačí "negativ" figurky, následně se do takto vzniklé formy nalije želatinová směs a medvídek tři až pět dnů schne. Pak se potáhne včelím voskem, zabalí a rozešle do světa. Evropské továrny jich opouští denně kolem 80 milionů.

1986

MAOAM přechází pod HARIBO

HARIBO získává firmu Edmund Münster GmbH & Co. KG, která se mezitím přestěhoval do Neuss. Tradiční značka MAOAM nyní patří do skupiny HARIBO. Značka MAOAM byla od svého zavedení v hlavních rysech zachována a je nezaměnitelná. Již dlouhá léta patří k nejznámějším klasikám prominentních značek.

1989

Nové barvy pro Zlaté medvídky

Zlatí medvídci mění svůj vzhled: Barvy trochu vybledly, protože svůj pestrý vzhled získávají z použitých koncentrátů ovoce a rostlin. Na balení se poprvé objevuje žlutá ilustrace Zlatého medvídka s červeným motýlkem.

1991

Gottschalk nastupuje do služeb HARIBO

Začíná reklamní partnerství mezi HARIBO a populárním bavičem Thomasem Gottschalkem a bude trvat až do roku 2015. Toto jedinečné, 24 let trvající reklamní partnerství bylo dokonce zaneseno do Guinessovy knihy rekordů.

1996

Na scénu přicházejí maršmelouny

HARIBO přebírá belgickou firmu na výrobu cukrovinek Dulcia, která již několik desetiletí vyrábí velmi oblíbené Dulcia maršmelouny Soft-Kiss, Coco-Balls nebo Rombiss. V polovině roku 2007 z balení mizí značka Dulcia a zákazníci nyní výrobky z pěnového želé naleznou v supermarketu pod názvem HARIBO Chamallows.

2007

85 let medvídků HARIBO

Ke svým 85. narozeninám dostávají Zlatí medvídci jednu novou příchuť, nový design balení a jednotný šťastný úsměv. Novou, šestou příchutí bude „jablko“. Pro zákazníky to znamená jediné: Zlatí medvídci budou ovocnější!

2009

Saft Goldbären jsou tu!

Medvídci Saft Goldbären s podílem 25 % ovocné šťávy a měkkou konzistencí jdou na start. Tento produkt získává cenu „HIT 2009“ oborového časopisu LEBENSMITTEL PRAXIS a serverem Rundschau für den Lebensmittelhandel je vyhlášen jako „Bestseller 2009“.

2009

Paul Riegel umírá ve věku 83 let

Spolumajitel firmy Paul Riegel nečekaně umírá 2. srpna 2009. Ve firmě byl odpovědný za výrobu a techniku. Jako zručný puntičkář navrhl celou řadu strojů sám. Jeho nejznámějším vynálezem se stal navíjecí stroj na lékořicové šneky. Paul Riegel se angažoval v celé řadě sociálních projektů a organizací a byl v tomto ohledu velmi respektován

2013

Dr. Hans Riegel umírá v 90 letech

https://cdn.kupi.cz/magazine/block/1/16945/3284032/2920/thumbs/U0f95974eebe1d053f9bc01d1cdad268-1400.jpg

Dne 15. října 2013 umírá Dr. Hanse Riegel. Dlouhých 67 let řídil obchodní úspěchy HARIBO a v Německu byl nejstarším sloužícím jednatelem. Rozhodujícím způsobem ovlivňoval nejen HARIBO, ale také celý obor cukrovinek v tuzemsku i zahraničí. Dr. Hans Riegel věnoval svůj život společnosti HARIBO a také své vizi, že trochu osladí život dětem i dospělým
 
Černobílá fotografie Dr. Hanse Riegela

2014

ZLATÍ MEDVÍDCI HARIBO slaví 85. narozeniny! 

Hans Riegel zvolil název ‚Goldbären‘, aby se jasně odlišil od ostatních gumových medvídků. Zdůraznil tak jedinečnou kvalitu svého výrobku a dal jasně najevo, že právě toto je originál. Navíc jednou v rozhovoru řekl, že má cenu zlata.

Nový pozemek v Grafschaft

Podílníci společnosti HARIBO GmbH & Co. KG se v roce 2013 rozhodli pro vybudování nového sídla v obci Grafschaft, ve spolkové zemi Porýní-Falc. Pozemek o rozloze 27 hektarů, zakoupený o rok později, je z dopravního hlediska ideálně položený a nabízí dostatek místa nejen pro velké logistické centrum, ale i jednu z nejmodernějších výrobních linek rozkládající se na třech podlažích a také pro moderní administrativní budovu.

Letecký pohled na areál HARIBO v Grafschaft

2018

Velké stěhování

Zaměstnanci nastupují 2. května poprvé do práce v Grafschaft, do nového sídla firmy HARIBO Deutschland a do mezinárodního sídla skupiny HARIBO. Hans Guido Riegel: „Velký krok pro nás a pro HARIBO a další důležitý milník v historii firmy.“ A dodává: „Bonn se stane navždy součástí firmy HARIBO.“ Brzy to budou 4 roky.

Zaměstnanci HARIBO s medvídkem v životní velikosti v centrále Grafschaft

Haribo Goldbären Mini eimer sáček 9.8g

 Ilustrovaná mapa se všemi pobočkami HARIBO po celém světě 
Každá želatinová figurka HARIBO začíná kreativním návrhem, který je nejprve ručně naskicován. Na základě této předlohy se vytvoří vzorový 3D model pro špičkovou frézku, která vyfrézuje sádrový prototyp. Jakmile je nový tvar dokonalý, zhotoví se několik stovek raznic pro výrobu.
 
Hodně pestrých bonbónů HARIBO

Figurky - odlévané v jedné formě
Figurky se odlévají z horké ovocné želatinové hmoty, která byla předtím obarvena ovocnými a rostlinnými extrakty. K odlévání jsou zapotřebí tzv. práškové boxy, které jsou naplněné hladce vyrovnaným práškem – kukuřičným škrobem. Při výrobě se raznice figurek zatlačí do prášku, ve kterém po sobě zanechají otisk. Dopravník poté přepraví boxy k další stanici, kde se během pouhých zlomků sekundy do negativních formiček naplní tryskami tekuté ovocné želé.

Nově vytvořené želatinové figurky se poté přesunou do sušáren, kde mají dostatek času na ztuhnutí. Nakonec jsou potaženy tenkou vrstvou vosku, která jim dodá lesk a zabrání jejich slepení.

Směs různých gumových bonbonů 
Pod značkou HARIBO si také zákazníci mohli vychutnávat čím dál více druhů cukrovinek. K lékořici, kterou firma představila již ve svých počátcích v roce 1925, postupně přibývaly i pěnové, pendrekové či žvýkací bonbony a samozřejmě také klasické gumové ovocné nejrůznějších tvarů a příchutí. Zajímavé novinky představuje firma mimo jiné vždy ku příležitosti významných výročí. Například v rámci oslav 85 let v roce 2007 se na trhu poprvé objevili medvídci s jablečnou příchutí.
zdroj: dvojka.rozhlas.cz, www.haribo.com, kupi.cz, idnes.cz

6 komentářů:

  1. Hani,to je sladký příspěvek,to by se mlsalo. Kdo by neznal Haribo dobroty,ale historie zde přiblížená určitě tak známá není. Občas z Petřvaldu přinesl manžel pro vnuky celý 1kg,dcera to nerada viděla,je spíše pro zdravou výživu. My si také smlsli. Zdravím a přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to přesně, jak píšeš. I ten Petřvald znám, jenže z doby před covidem, jak jsme jeli na návštěvu, přítel dovezl z P. dva kyblíky želé bonbónů jako "dárek", ale nevím, jestli to tam pořád je.
      Děkuji za připomínku a také přeji dny plné pohody. ☺

      Vymazat
  2. Hani to je zase zajímavý příspěvek, ale pro mě jako vzpomínka a dětská léta a sladkosti napadnou spíše bonbony nazvané "fialky, kafíčka - byla v sáčku zelená i hnědá zrnka, energit, lipo, šumáky TIKI, nebo dvoubarevné vždy jeden s příchutí a jeden bílý - želatinové byly jen "půlměsíčky - pomerančové a citrónové". Na medvídky a jiné želatinové bonbony se mi z dětství vůbec nevybavují. Možná že v Německu se vyráběly, ale sem se do obchodů dostaly až po revoluci. To už jsme je také kupovali.

    OdpovědětVymazat
  3. Gumové medvídky milují naše vnučky, občas jim je koupím. Já jsem měla jako malá nejraději žužu, takové ty kostičky, úžasně voněly. Měj se hezky Hani. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Hani, moc ráda jsem si celou historii přečetla. Je pravda, že když nakupuji v Německu, pár sáčku Haribo do košíku vždycky hodím. Mají tam i druhy, které se u nás nevidí - třeba želé se zázvorem. Asi nic pro děti, ale já zázvor miluji...
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Medvídky jsem poznala až s vnoučatama.Ty je měly hodně rády.Občas jsem si je kupovala i já.
    Mají zajímavou historii.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...