Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 1. května 2022

Pozoruhodné ženy: Kamila Stösslová - Janáčkova múza

 

Začíná květen a říká se: "Máj lásky čas". Někdo hledá rozkvetlou třešeň, protože to je zvyk. Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy

První máj, lásky čas 1 

Také proto na 1. máje připomínám příběh lásky. 

Máj lásky čas · Pigy.cz · pohádkové rádio · hry · omalovánky · zábava pro děti

Říká se, že to byla múza. Měli jste někdy múzu (nebo máte)? 😊 Byla veselá, prostá, dobrosrdečná a bezprostřední. No aby ne, když byla mladá. Milovala své děti i manžela, přesto se stala pozdní láskou o 37 let staršího uznávaného hudebního skladatele. My tady v kraji máme Hukvaldy, což je nejen hrad, ale i rodiště skladatele Leoše Janáčka a v jeho domku je muzeum, vlastně to je památník LJ. Je to v okrese Frýdek-Místek a tam si můžete udělat pěkný výlet, ale i rozšířit vědomosti.

Účinkují: Hanuš Bor, Anita Krausová, Michal Zelenka, Jitka Ježková, Zuzana Slavíková-Čisáriková, Adéla Kubačáková
Host: hudební publicista Petr Veber
Připravila a slovem provází: Milena Štráfeldová
Režie: Michal Bureš

Narodila se v roce 1891 jako Kamila Neumannová do měšťanské rodiny v Praze. Vdala se za obchodníka se starožitnostmi, se kterým žila v Přerově.

S Leošem Janáčkem se seznámila v lázních Luhačovice roku 1917. Navzdory velkému věkovému rozdílu i povahovým a společenským odlišnostem mezi nimi vzniklo nebývale silné pouto. Skladateli bylo v té době přes šedesát a v osobním životě nebyl příliš šťastný. Šestadvacetiletá Kamila naopak prožívala spokojené manželství.

Nerovné přátelství

Vzájemný vztah započal jako přátelství obou manželských párů. Stösslovi a Janáčkovi si dokonce materiálně vypomáhali za první světové války. Leoš Janáček mladé manžele dokonce pozval na vídeňskou premiéru své opery Její pastorkyňa. V jeho tvůrčím životě právě začínalo vrcholné období.

"Kdyby nebylo Kamily Stösslové, neměli bychom hudbu, kterou Janáček v závěru života složil." Petr Veber, hudební publicista

Janáčkův vztah ke Kamile byl čím dál tím vášnivější, i když pouze jednostranně. Skladatel evidentně potřeboval takovéhle podněty, i když nedostával stejně silnou zpětnou vazbu, aby nastartoval svoji tvůrčí potenci a aby jeho hudební myšlenky dostaly opravdový náboj. A po seznámení s Kamilou začal skutečně chrlit jednu velkou skladbu za druhou,“ říká hudební publicista Petr Weber.

 Kamila Stösslová. Oddělení hudby, Archiv Leoše Janáčka, Moravské zemské muzeum, F-I-063.

V jeho životě je několik zásadních momentů, předně nepříliš šťastné manželství, smrt jeho mladšího syna Vladimíra, který zemřel ve svých dvou letech na spálu. A smrt jeho dcery Olgy, která zemřela na tyfus.

Pojďme se tedy podívat blíže na ten vztah, který se začal rodit poblíž luhačovické kolonády. Co si o něm myslí Blanka Petráková, vedoucí Muzea luhačovického Zálesí? „Do hlavy těm dvěma nevidíme, ale jejich vztah může buď vzplanutím stárnoucího muže k mladé dívce, nebo psychologické promítnutí lásky k Janáčkově zesnulé dceři, která tak nikdy nemohla mít děti, a to samé k malým synům Kamily Stösslové, protože sám o takového synka přišel. A nebo dejme tomu prostě jen setkání inspirativní ženy a dvou spřátelených rodin, které na společenské úrovni trvalo jedenáct let.“ Své múze napsal skladatel 700 dopisů.

 
Hádanka života : dopisy Leoše Janáčka Kamile Stösslové

Platonická vášeň

David Stössl bral vztah Leoše Janáčka ke své ženě zřejmě pragmaticky. Známost se společensky uznávaným skladatelem, která zůstávala v počestné rovině, nemohla být jeho rodině na škodu. Kamila si pravděpodobně v plném rozsahu neuvědomovala, jaký vliv na Janáčka má, ale jeho přízeň, vyjádřená jednoznačně ve stovkách vášnivých dopisů, jí lichotila.

 

"Kamila Stösslová si Janáčka vážila jako významné osobnosti, ale k hudbě, kterou psal, vztah neměla. Podle ní Janáčkova hudba jen napíná nervy, ale kapsu ne. A to pak nejde dohromady. Spíše ji těšil lesk společensky významných událostí, jako byla premiéra Její pastorkyně ve Vídni, osavy Janáčkových 70. narozenin v Praze a koncerty v Písku. Lichotil jí zájem písecké hudební společnosti, ale vztah k Janáčkově tvorbě ani nepředstírala, ani nehledala. Šla svou cestou, jak trpce konstatoval skladatel." Svatava Přibáňová, z knihy Hádanka života

Studené manželství

Zdenka Janáčková měla s manželem spíše chladný vztah, z nerovného vztahu mezi prostou, pudově založenou Kamilou a svým manželem ale radost neměla. Podle ní byl velký sobec a k tvůrčímu puzení byl ochotný využít cokoliv, říká Petr Weber.

"Včera jsem Zdence vypsal, co mne k tobě váže. Byla to zpověď otevřená, myslím, že jí porozumí. Pověděl jsem jí, jak v mých skladbách – tam, kde hřeje čistý cit, upřímnost, pravda, horoucí láska – jsi ty. Tys tou cikánkou v Zápisníku zmizelého, tys ubohou Elinou Makropulos. Pravil jsem, že kdyby nitka, která mě k tobě váže, se přetrhla, přetrhla by se nitka životní. Myslím, že všemu tomu porozumí, a obzvláště té hádance naší jedenáctileté." Leoš Janáček, z dopisu Kamile Stösslové, v Hukvaldech 8. června 1927

Leoš Janáček se syny Kamily Stösslové Rudolfem (s houslemi) a Ottou (s notami), 1927, Oddělení hudby, Archiv Leoše Janáčka, Moravské zemské muzeum, F-I-419, foto Josef Souhrada, Písek

Leoš Janáček se syny Kamily Stösslové Rudolfem (s houslemi) a Ottou (s notami), 1927, Oddělení hudby, Archiv Leoše Janáčka, Moravské zemské muzeum, F-I-419, foto Josef Souhrada, Písek

Zápal plic

V létě 1928 se Janáčkovi konečně podařilo Kamilu přesvědčit, aby za ním přijela na Hukvaldy. Doprovázel ji její jedenáctiletý syn Otto. Čtyřiasedmdesátiletý skladatel ale během společného pobytu ulehl s těžkým zápalem plic a po několika dnech zemřel na selhání srdce. Kamila sice napsala jeho ženě telegram, ale ta už manžela nezastihla živého.

 

Kamila Stösslová svého o téměř čtyřicet let staršího obdivovatele přežila jen o několik let. Zemřela ve svých 44 letech v Písku.

 Ložnice Leoše Janáčka v jeho hukvaldském domě   

Ložnice LJ v Hukvaldech

zdroj: dvojka.rozhlas.cz, budejovice.rozhlas.cz, operaplus.cz, knihobot.cz

10 komentářů:

  1. Haničko, děkuji za zajímavý příběh. Janáček, to jsou pro mne Hukvaldy. Manžel tam za mlada jezdil, znal kastelána, a já tam ještě, k velké lítosti, nebyla. Ale ono to jednou vyjde.
    Přeji hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Helenko, že tento příběh Janáčkovy inspirace je docela známý, jen to příjmení Kamily se asi nepamatuje snadno. Pokud budeš mít někdy možnost, na Hukvaldech se Ti bude líbit a pořídíš tam spousty fotek.
      Děkuji a přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  2. Hani to je zajímavý příběh. O život Leoše Janáčka jsem se od školních let nikdy moc nezajímala a tak ani neznám jeho životní příběh. Děkuji za rozšíření mých "obzorů" a přeji Ti krásné májové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je mi to jasné, pokud někdo není fanda do Janáčkovy hudby, má to tak. Já tím, že je to v našem kraji, jsem tam už párkrát zavítala a ty "obzory" já ráda rozšiřuji. I ty své ☺.
      Děkuji a krásné májové dny přeji i vám.

      Vymazat
  3. Krásný příběh.Umělec potřebuje nějakou múzu k inspiraci.
    V Hukvaldech jsme byli a hrad navštívili.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, asi to tak mezi umělci bývá, Janáček nebyl výjimkou. Oceňuji, že vy, z takové dálky, jste na Hukvaldech byli ☺.
      Děkuji a prožívejte klidné a pohodové dny.

      Vymazat
  4. Kdo by neznal Hukvaldy, které máme tak blízko a Leoše Janáčka. Moc hezká je kniha o Janáčkovi - Po zarostlém chodníčku od Františka Kožíka. Je dobře, že měl Janáček svou Kamilu a my máme jeho krásná díla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, Marti, právě Janáček ty Hukvaldy nejvíce proslavil ☺. Knihu od F. Kožíka jsem nečetla, ale znám jiné jeho knihy a určitě to napsal dobře a trefně. Oba nás obohatili.

      Vymazat
  5. Na Hukvaldech jsem byla několikrát, mám to tam ráda, ale v Památníku už hodně dávno, ještě s rodiči. Zajímavé čtení o Janáčkovi a jeho múze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, Ty i já to na Hukvaldy nemáme až tak daleko, já tam byla také od dětství několikrát. Do Památníku se chodí spíše se školou, ale až tam pojedeme, chci tam přítele vzít, aby to také poznal. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...