Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 2. května 2022

Těšínský pramen najdeme v jižních Čechách

 

Každý kraj má své tajemné místo, kam lidé, často i ze vzdálenějších míst, směřují s nadějí a vírou ve své uzdravení a nabírají si vodu do kanystrů. Řada z vás jistě zná některou studánku, která je léčivá. V řadě případů se jedná o místa, kde podle tvrzení v minulosti došlo ke zjevení Panny Marie nebo k zázračnému uzdravení. On je i třináctý pramen, že..., ale to je něco jiného 😊.  

Pramen je soustředěný přirozený vývěr podzemní vody na zemský povrch. V pohanských dobách bývaly často spojeny s různými bohy, v dobách křesťanských pak bývaly některé prameny zasvěceny svatým a byly považovány za léčivé. Jedním z nich je Těšín a jeho studánka.

 

Už jste byli někdy v Těšíně? Přiznám se, že když se řekne Těšín, tak "jdu najisto". Znám dost dobře Český Těšín i polský Cieszyn, ale o tom jihočeském jsem neměla potuchy. Za ním musíme do Hrdějovic. Zaujalo mě, jak byl a snad pořád je těšínský pramen tak populární, že jeho vodu lidé považovali za uzdravující a po vyléčení kolem pramene rozvěšovali své obvazy a berle. 

studánka U Panny Marie Těšínské (2525)

Poslechněte si díl z putování po jihočeských pramenech.

  

Kaple P. Marie Lurdské 

 

Léčebný pramen v Hrdějovicích a poutní kaple Panny Marie Lurdské na Těšíně u Českých Budějovic je oblíbené místo poutníků. Už v 16. století byla u léčivé studánky postavena roubená svatyně, ke které přicházeli lidé postižení nejrůznějšími nemocemi.

Jihočeský Těšín najdete  na Českobudějovicku, směrem na Hosín. Těšín se tomuto místu říká už několik staletí, protože lidé u zdejšího pramene hledali útěchu.

Kliknutím přejdete na Mapy.cz

V současné podobě byla kaple postavena v letech 1888–1889, a to v novogotickém slohu. O stavbu poutní kaple se zasloužila hlavně Kongregace Sester Nejsvětější Svátosti a dále pak Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti.  

Současná kaple byla vysvěcena 15. září 1889 za účasti cca 5 000 lidí. V roce 1988 obec Hrdějovice kapli opravila a v roce 2014 byla upravena i studánka. U kaple je pramen s údajně léčivou vodou – již v 16. století zde stávala dřevěna kaplička, která později byla nahrazena barokní zděnou kaplí. Tato kaple byla za josefinských reforem zbořena. Soška Pany Marie ze začátku 16. století byla přenesena do návesní kaple. V roce 1810 zde byla postavena kaplička nová. Před kaplí je stromořadí, které bylo vysázeno v roce 1946 a které bylo nazváno "Alej svobody".

O studánku i celé poutní místo je podle uvedených zdrojů řádně pečováno, zřejmě obecním úřadem. Zázračná voda je chuťově dobrá, může však obsahovat dusičnany, neboť pole nad ní jsou zemědělsky využívána.

Studánka byla v červnu 2014 rekonstruována za účasti obce a z programu SZIF, což je Státní zemědělský intervenční fond. 
Zdroj: estudanky.eu, budejovice.rozhlas.cz, Wikipedie

14 komentářů:

  1. Hanko,tak to je mě dostala, Těšín jediné ten náš a najednou je v naší zemi další. Studánkám moc nevěřím, možná jsem až moc opatrná,opláchnout ano,ale pít ne. Opět zajímavé informace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, však i já jsem nevěřícně koukala a možná proto, že znám ty naše Těšíny, jsem právě tento pramen dala na blog. Já vodu ze studánek vůbec nepiju, s tím nemám problém.
      Díky a přeji pěkný májový den. ☺

      Vymazat
  2. Hani tak o tomto prameni jsem vůbec neměla ani tušení. Díky za zajímavé čtení a pro hodně turistů jistě i tip na výlet. pro nás moc daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ani já to tam osobně neznám. Pokud se někdo bude v oblasti pohybovat, může to být tip. Pro nás je to určitě dále než od vás.
      Měj klidné májové dny. ☺

      Vymazat
  3. V Těšíně jsem nikdy nebyla.Je to moc krásné místo.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já do Těšína jezdím od dětství, ale do toho "našeho" - Českého Těšína, občas do polského Cieszyna, to ano. Tam se také dají najít pěkná a zajímavá místa.
      Jituš, děkuji a také se měj pohodově. ☺

      Vymazat
  4. Ani já ze studánek nepiju, ale třeba Aaron taková místa miluje :o) V Orlických horách jsem byli na místě, kde je pramen krásně upravený, vydlážděný kameny - krásné osvěžující místo.
    Děkuji za vyprávění a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mám to také tak, rozhodně u studánek nebo pramenů neplním kanystry a tuto vodu nepiju. Já si to tam vyfotím, prohlédnu a to je asi vše. V Orlických horách je více horských pramenů, také jsem u některých byla.
      Děkuji a příjemný, úspěšný den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  5. Moc pěkné místo. Také jsem o tomto Těšíně nevěděla. Poblíž nás je také uzdravující pramen v obci Zašová a lidi zde čerpají vodu do kanystrů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já také o tomto Těšíně nevěděla. Pokud myslíš pramen Stračka, tak jsme tam také byli a prošla jsem to tam.
      Děkuji za připomenutí a přeji pěknou středu. ☺

      Vymazat
  6. Hani, studánky mám ráda. V Těšíně jsem nikdy nebyla, moc hezkě. Posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, umím si představit, že podobná místa se Ti také líbí.
      Děkuji a zdravím do vašeho kraje. ☺

      Vymazat
  7. Výborná pramenitá voda je v Karlově Studánce. Jenže v celé obci je zákaz zastavení. Lidé tam také chodí s kanystry, ale taková voda se nedá skladovat - není to víno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V létě jsme byli na dovolené v Jeseníkách, samozřejmě také v Karlově Studánce. Už jsem představila ten vodopád u Hubertusu a připravuji procházku po K. S. ze svých fotek. O kvalitě tamější vody nepochybuji.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...