Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 23. července 2022

Dovolená v Jeseníkách: Zámek Bruntál - interiéry I.


 

Tento příspěvek navazuje na článek Zámek Bruntál.

Vstupme tedy spolu s paní průvodkyní do interiérů zámku, který býval sídlem rytířských velmistrů. Stoupejme po schodech a představme si, že tudy kráčeli nejen velmistři Řádu německých rytířů, ale třeba i císař Josef II., který pány na zámku poctil návštěvou. Hned nám to půjde do schodů hezky svižně 😄. Na schodišti nás čeká tento krasavec. 

 
Auto „Picolo“ - 1904, přechodný typ mezi kočárem a automobilem, jediný exemplář tohoto typu v ČR.

Nad schodištěm jsou na stěnách krásně zhotovené erby, které připomínají dřívější majitele zámku.


Mnohé erby se jmény vlastníků najdeme na obrazech v chodbě.


Vstupujeme do prvního sálu v rámci prohlídkového okruhu. Těch sálů je tam podle údajů 26, do některých nahlédněte i vy: 


Na stěnách jsou velké obrazy, které upomínají dobu, kdy po bitvě na Bílé hoře byl majitelem zámku Řád německých rytířů. Původním vlastníkům - pánům z Vrbna byl majetek zkonfiskován, protože se přidali na stranu stavovského odboje.


V mnoha sálech  můžeme obdivovat krásná kamna. Některá z nich jsou bělostně glazovaná, jsou z období rokoka  a pokud si dobře pamatuji, na zámku je jich celkem čtrnáct.


Tady to žilo, zde usedávalo panstvo, připomínají to nejen židle, ale obrazy na stěnách spolu s erby. Velmistr řádu měl samozřejmě výsadní postavení. V Bruntále měl přeci sídlo!



Při tak bohatém obsazení u stolů v pánské společnosti nemohlo chybět ani plivátko. 

Jsme v Orientálním sále. 



Nejen velká orientální váza, ale krásné tapety na stěnách, bohatě intarzované skříňky, ale i koberec s asijskými motivy zdůrazňují krásu tohoto salónu. 



Patřil-li zámek Bruntál Řádu německých rytířů, na stěnách nemohou chybět obrazy Habsburků, vidíme tu i portrét císaře Josefa II., syna Marie Terezie, který zámek osobně navštívil v roce 1778.

Kabinet arcivévody Evžena:

Najdeme tu samozřejmě portrét Evžena Rakouského, který byl 58. a zároveň posledním velmistrem "řádu" a je zde hodně připomínán. 

Celkovou atmosféru podtrhují četné detaily, na této skříňce si můžeme všimnout krásného orámování dvířek. 

Vstupujeme do Hlavního sálu. Pro mě nejzajímavější byla právě tato největší místnost. Hlavní sál  dosahuje výšky dvou pater, a právě tady se odehrávaly všechny slavnostní události. Působí opravdu honosně. Je ozdoben romantickými scénami antických ruin a pastýřských idyl.






Velký svícen, kterých je v sále několik. 











Tady si dáme přestávku, možná nás prohlídka unavila, tak si obrazně sedneme do křesla. Na zámku se to ovšem nesmí. Pokračování bude následovat.

10 komentářů:

  1. Hani to jsou nádherné fotografie ze zámku v Bruntále. Díky za krásnou reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, souhlasím, na zámku v Bruntále jsem byla už potřetí a až člověk zpětně vidí ty fotografie a pozjišťuje si mnohé údaje, líbí se mi pak víc a víc...
      Děkuji a už mám připravené pokračování těchto interiérů a bude i pověst. ☺

      Vymazat
  2. Moc hezká prohlídka interiérů,ten velký sál musí být úžasný vidět na vlastní oči. Budu se těšit Hanko na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to tak, takové tvrzení, že je Hlavní sál nejhezčí, trochu přebije to ostatní, i tam je mnoho krásného, ale už ta výška sálu přes dvě patra udělá prostor, který spolu s výzdobou působí honosně.
      Jsem ráda, že Tě to zaujalo a pokračování mám už vytvořeno. ☺

      Vymazat
  3. Hani,interiéry zámku jsou nádherné.My jsme byli v Jeseníkách na podzim a na prohlídky zámků moc nechodíme.Manžela to nebaví a já kdysi trpěla klaustrofobií a první záchvat jsem dostala na zámku v Českém Krumlově v roce 1996 a i když jsem se dostala už dávno z toho nejhoršího na prohlídky zámků nechodím.Naposledy s vnoučatama.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, děkuji hlavně za upřímnost. Jak říká přítel - lidé jsou různí a každého to bavit nemůže, to chápu. Klaustrofobie musí být hrozná, já tím netrpím, ale kamarádka to má a měla období, kdy odmítala vstoupit do výtahu. Přítel má "štěstí", že jeho prohlídky zámků a hodně i hrady zajímají, on se mnou dohání to, co kdysi "zanedbal" a společné zájmy lidi sbližují. ☺
      Děkuji a hlavně Ti přeji, aby Tvé problémy pokud možno ustupovaly a aspoň něco jsi viděla i zevnitř. Přeji také pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Moc ráda jsem se podívala, Hani. Nemáme to zrovna za rohem... Tak snad jednou.
    Přeji pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, opravdu chápu, že to máte z ruky. Ale to samé kolikrát mohu napsat o místech, které na svém blogu představuješ Ty. Tím ty naše blogy mají smysl, že představí i místa, která nemáme šanci navštívit.
      Děkuji a pohodovou neděli přeji i vám ... ☺

      Vymazat
  5. Hani, tak to je krásný zámek. Ráda jsem si ho prohlédla s Tebou. Hezkou neděli, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, za tu pochvalu děkuji, hodně by to potěšilo ty bruntálské občany, protože ten kraj a region je hodně podceňovaný. Brzy bude pokračování a později i další zámek, kde jsi možná byla.
      Děkuji a příjemnou neděli přeji i vám. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....