Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 18. srpna 2022

Končí velká éra focení. Zrcadlovky končí, to už je teď jasné.

  

Určitě jste to vy, kteří rádi a hodně fotíte, zažili. Chtěli jste si pořídit nový foťák - a teď jaký? Když nabídka je tak bohatá a tak studujete nejen popis, ale hlavně parametry, zajímá vás diskuse a chcete vidět ukázkové snímky... A teď ještě zvažujete jestli zrcadlovku nebo raději bezzrcadlovku ... Tedy pokud nefotíte mobilem. Brzy výrobci tu nabídku "vyřeší" za nás. 

Téma mě zaujalo a tak nabízím  k přečtení analýzu fotoeditora Seznam Zpráv - je to výběr z delšího článku:

Přestože jsou současné zrcadlovky tím nejlepším, co kdo v historii fotoaparátu vyvinul, jejich slavné dny jsou sečteny. Zrcadlovky končí, to už je teď jasné. Canon už nebude vyvíjet svou nejvyšší řadu, Nikon jde ještě dál a nebude vyvíjet zrcadlovky vůbec. Co k tomu vedlo a co je nahradí?

První obětí nástupu foťáků v mobilech byla společnost Olympus, která v roce 2020 po 84 letech zanechala výroby kompaktních fotoaparátů. Podobný osud čeká zrcadlovky. Canon už nebude vyvíjet náhradu za stávající model nejlepší zrcadlovky Canon 1D X Mark III, Nikon oznámil, že s vývojem zrcadlovek končí úplně.

Důvodem je nástup fotomobilů, ale také bezzrcadlovek. Jim prý patří budoucnost.

Zatímco u zrcadlovky se obraz do hledáčku přenáší přes skleněný hranol a soustavu zrcadel, u bezzrcadlovek se záběr nasnímá a přenese do hledáčku nebo na displej v digitální podobě.

Nejlepší foťák je ten, který máte po ruce, říkají zkušení fotografové. Slogan, z nějž americký profesionál Chase Jarvis udělal titul své knihy, trefně vysvětluje, proč chytré mobily s kvalitními foťáky zcela vytlačily fotografické kompakty. Můžete mít dokonalý fotoaparát s bezvadným čipem a hromadou úžasných funkcí, ale k čemu je vám dobrý, když ho máte doma v šuplíku? Zato mobil máte v kapse pořád. Kromě toho jste s ním dobře sehraní, foťák v něm umíte spustit jedním rychlým pohybem a i za těch nejhorších okolností vám zbylá kapacita baterie vystačí aspoň na pár fotek.

Můžou za to chytré telefony 

Foťáky v mobilech možná stále zaostávají za moderními digitálními zrcadlovkami, ale umí dost na to, aby z trhu vyhladily segment kompaktních fotoaparátů. Kompakty jsou nyní dobré tak leda k tomu, abychom si s nimi podložili knihovny nebo jimi na dvoře zabrzdili valník na dříví.

Ještě nedávno platilo, že kdo to s focením myslí vážně, ten si koupí zrcadlovku. Focení na zrcadlovku vždy představovalo výzvu. Fotograf se musel naučit přístroj ovládat a hlavně pochopit, jak dosáhnout správné expozice, ovládnout nastavení clony a času a tak dále. Na vrcholu výrobních programů velkých firem stály dokonalé zrcadlovky určené pro každodenní profesionální práci.

Canon versus Nikon

Když jste před třiceti lety někomu řekli, že fotíte, většina lidí se vás zeptala: Canon, nebo Nikon? Souboj mezi těmito dvěma japonskými značkami se táhl několik desetiletí, během nichž se fotografové na celém světě rozdělili do dvou velkých táborů podle toho, kdo které z japonských značek fandil.

K tomu, abychom lépe pochopili situaci, musíme se vrátit o pár let nazpátek. V 80. letech patřily foťáky Nikon k nejlepším na světě. Když někdo řekl profi foťák, měl na mysli Nikon. Jenže v devadesátkách Canon vyvinul automatické zaostřování a úplně otočil situaci. Fotograf už nemusel ostřit ručně, což vyžadovalo zkušenosti, cvik a super postřeh. Stačilo zlehka namáčknout spoušť a o ostrou fotku se samovolně postaral „autofocus“. Tohle byla revoluce, na kterou zejména sportovní fotografové zírali s úžasem. Kdo neměl autofocus, ten zaspal dobu a Nikonu trvalo dlouho, než konkurenci dotáhl.

Konec profesionálních zrcadlovek

Přestože jsou současné zrcadlovky tím nejlepším, co kdo v historii fotoaparátu vyvinul, jejich slavné dny jsou sečteny. Minulý rok společnost Canon oznámila, že nebude vyvíjet náhradu za stávající model nejlepší zrcadlovky Canon 1D X Mark III s tím, že se svou pozornost upře na bezzrcadlovky. Představení své bezzrcadlovky pro profesionály přitom letos opět odložila, a to na druhou polovinu roku 2023.

Důvody jsou především ekonomické. Ještě v roce 2015 počet celosvětově dodaných zrcadlovek k obchodníkům přesahoval dvacet milionů, loni tento počet nedosáhl ani pěti milionů. Naopak dodávky bezzrcadlových fotoaparátů ve stejném období vyrostly ze sedmi milionů na víc než patnáct milionů kusů. Zatímco zájem o bezzrcadlovky v roce 2021 vzrostl o 67 %, prodej digitálních zrcadlovek vloni klesl o 9,3 %.

Se zrcadlem nebo bez?

 

V čem je hlavní rozdíl mezi zrcadlovkou a bezzrcadlovkou? Zatímco u zrcadlovky se obraz do hledáčku přenáší přes skleněný hranol a soustavu zrcadel, u bezzrcadlovek se záběr nasnímá a přenese do hledáčku nebo na displej v digitální podobě. U zrcadlovky tedy vidíte skutečnost přenesenou přes zrcadlo, u druhé kategorie přístrojů jde již o syntetický, digitalizovaný obraz. Poměrně nedávno měl digitální obraz malé, ale přesto nepříjemné zpoždění, cukal se a připomínal zážitek, jaký máte při couvání v autě vybaveném zpětnou kamerou, když se při couvání díváte na displej na středovém panelu. Ve prospěch současných zrcadlovek se dá říct, že byl tento neduh napraven. Co jen tak nevymizí, jsou větší nároky na baterii. Dokud jsme se na svět dívali hledáčkem se zrcadlem, bylo to energeticky stejně náročné jako dívat se na sebe do zrcadla v chodbě u sebe doma. U digitální bezzrcadlovky je to, jako když se díváte na „elcédéčko“.Za hlavní výhodu bezzrcadlovek považuje tichý chod daný tím, že ve foťáku při exponování nemlátí žádné zrcadlo, což z bezzrcadlovky dělá velmi diskrétní aparát. „V některých situacích se to hodí,“ říká fotograf Seznam Zpráv.

Mezi další výhody bezzrcadlovek se uvádí nejen menší rozměry a hmotnost dané tím, že ve foťáku nemusí být mnoho „zbytečných“ věcí, ale také rychlejší a přesnější ostření a schopnost nasnímat za stejný čas víc snímků. K získání dobrých fotek se už nemusíte stát ani dobrým fotografem. Stačí držet mašinu, nabraná data doma vysypat do počítače a v postprodukci vykouzlit úžasné fotky vodopádů v zapadajícím slunci. 

Některé bezzrcadlovky jako například poslední Nikon Z9 již dokonce nemají ani mechanickou závěrku, která byla plně nahrazena elektronickou. Foťák tak přišel o další choulostivou součástku, která měla životnost omezenou na daný počet cyklů.

Nové generace přístrojů slibují zázračné funkce, které ty staré neměly. Mají atraktivní názvy, ale při bližším ohledání často zjistíte, že nabízejí to, čeho lze se docílit jinak. Evoluce se nezastaví a v případě foťáků odborníci tvrdí, že digitální zrcadla již narazila na svůj strop a dál se zlepšovat nemůžou.

Co s nimi bude?

Co bude z našimi digitálními zrcadlovkami? Jen tak určitě nezmizí a nějakou dobu se budou zřejmě i vyrábět. Jen se musíme smířit s tím, že už se nikdy nedočkáme dalších, lepších. S některými modely digitálních zrcadlovek představenými před deseti lety se přesto stále dají dosahovat skvělé výsledky. Mnoho fotografů si je ponechá z finančních důvodů s tím, že na to, co fotí, jim jejich stávající vybavení stačí, a v drtivé většině mají pravdu, protože pořád platí, že skvělou fotku dělá především fotograf a ne foťák, a že při focení jde o fotku a ne o fotoaparát.

Pro většinu lidí jsou fotografie pořízené mobilem naprosto dostačující. Zapláčí náročnější fotografové a profíci, možná i nějaká vědecká pracoviště, kdy se zřejmě zrcadlovky budou dále vyrábět, ale budou daleko dražší než jsou dnes a to nejsou právě levné. Pro běžného člověka, jsou fotky mobilem dostačující, má ho stále při ruce a nemusí se tahat s dalším citlivým přístrojem, u kterého pokud chcete slušné foto, tak to chce sebou více objektivu, různé clony atd. To zn. táhnout brašnu.

Moje otázka: Co na to říkáte? Možná vás tyto "změny" nezasáhnou, zůstanete u svého způsobu focení?

2 komentáře:

  1. Hani už před dvěma roky jsem se rozhodovala zda místo klasického kompaktu koupit zrcadlovku nebo bezzrcadlovku. Jenže tehdy cena bezzrcadlovky Nikon Z5, byla o hodně vyšší než za zrcadlovku nejnižší třídy. Ted už je vyrábí i Sony za mnohem nižší cenu, ovšem nevím, jaká je pak kvalita fotografií.

    OdpovědětVymazat
  2. Já Ti rozumím, Jaruško, Tobě jde hodně o kvalitu fotografií, já to tak neberu. Víš, že jsem asi se zrcadlovkou nikdy nefotila? Je to asi divné, ale to by mi ji někdo musel půjčit, nikdy jsem zrcadlovku neměla, nepočítám Flexaret VI, který jsem dostala po svém strýci. Ale ano, zkusila jsem s tím fotit, je funkční, nafotila jsem pár filmů, těch tradičních a pak to tady roky leželo. Dala jsem to příteli a stejně s tím nefotí. Pro mé focení je asi nejlepší běžný kompakt, já chodím na zámky a po muzejích a tam nafotím dobrých 300 fotek i více za jednu návštěvu, kompakt je akorát do ruky, lehký, pohotově reaguje, ale výstavní fotky z toho mít nebudu, to je mi jasné.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...