Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 18. srpna 2022

Herectví Hany Maciuchové: Tektonika citů (Poslech)

 

Herečka Hana Maciuchová v moderním zpracování francouzské komedie mravů. Poslech dostupný ještě 10 dnů.

Příběh zachycuje milenecký pár středního věku, jehož láska se změní v pravý opak po jedné neuvážené zkoušce citů. Pouto mezi Dianou a Richardem přesto trvá až do samého konce. A možná i po něm. Rozhlasová dramatizace hry jednoho z nejznámějších francouzských dramatiků Erica-Emmanuela Schmitta je inspirována jedním z příběhů Diderotova Jakuba Fatalisty.

Hlavními postavami jsou Diana a Richard. Oba jsou lidé z „lepší“ pařížské společnosti, kteří už za sebou mají jistou životní zkušenost. Ona je zkušená ministerská pracovnice (to ve Francii něco znamená!), věnující se otázce ženských práv; on je úspěšný podnikatel, který se Dianu po léta pokoušel získat. Když se mu to konečně podařilo (Diana je rozvedená), nastala idyla. Jen svatbu Diana tvrdošíjně odmítá. Tak je zastihujeme na začátku hry. Vzápětí ale přichází dobrá rada Dianiny matky: vyzkoušej jeho city!
Diana naneštěstí poslechne a jak se dá očekávat, v tu chvíli se vše zhatí. Ba co víc, nastane obrat o 180 stupňů. Jako by se otevřela třináctá komnata, jako by se láska mávnutím proutku proměnila v cosi, co se podobá nenávisti. Oba někdejší milenci hrají rafinované hry, ve kterých není vždy zcela jasné, jestli jim jde o to, druhého získat, nebo ho zničit. Nicméně pouto mezi nimi trvá až do samého konce… a možná i po něm. Hra nabízí skvělé herecké příležitosti pro jednoho pohledného muže středního věku a čtyři ženy: krásku v nejlepších letech (Diana), její starou matku (vtipná glosátorka, tajně milující Richarda), a dvě pařížské prostitutky (rumunského původu), z nichž ta mladší a půvabnější se stává Richardovou milenkou, zatímco ta starší a více „od huby“ hraje roli její ctnostné matky.
Jde o komedii, která si zahrává s velmi vážnými věcmi.

Osoby a obsazení: Diana (Andrea Elsnerová), Richard (Ivan Řezáč), madam Pommeray (Hana Maciuchová), Rodica (Alena Procházková) a Elina (Kateřina Lojdová)
Režie: Tomáš Vondrovic
Natočeno: v roce 2009
Zdroj: dvojka.rozhlas.cz

5 komentářů:

  1. Hru bych si mohla poslechnout.U telky se poslední dobou nechytám a tak občas poslouchám různé příběhy na Youtube.Pani Maciuchovou mám ráda.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je to dostupné 10 dní, to je výhoda, člověk si ten vhodný čas může vybrat. Já v posledních letech přesedlala z televize na rozhlas. Bývají tam zajímavé pořady a baví mě víc, než kolikrát TV. Proto vybírám i z nabídky a vkládám na blog.
      Děkuji a přeji příjemný pátek. ☺

      Vymazat
  2. Hani, děkuji! paní Maciuchovou si poslechnu velice ráda.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, ty nahrávky s oblíbenými herci, kteří už nejsou, patří ke zlatému fondu.
    Děkuji za zájem a přeji úspěšný pátek. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Hani, paní Maciuchovou mám ráda, má krásný hlas. Stejně tak její partner Jiří Adamíra nebo Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Radovan Lukavský, Otakar Brousek a další, spíše ze starší generace. Já televizi sleduju vyjímečně, rádio poslouchám v autě, když řídím. Ale vůbec nejraději mám ticho... Přeju hezkou neděli, Lenka
    www.babilenka.cz.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

🎈 Popřejme Hurvínkovi k narozeninám! 🍬

Co se vám vybaví, když se zeptám na "Hurvínka"? Já jsem si vždy vybavila dřevěného "rošťáka" 😃, ale přiznám se, že teď ...