Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 24. října 2022

Měsíc zakryje skoro polovinu Slunce. Nastane částečné zatmění Slunce.

 

Jen se slunečními brýlemi ale na zatmění nekoukejte!

  25. října se na obloze naskytne zajímavá podívaná, jeden z úkazů, k jehož pozorování není potřeba dalekohled. Nastane částečné zatmění Slunce. Jak připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý, Země, Měsíc a Slunce se dostanou do jedné přímky a Měsíc při pozorování ze Země zakryje sluneční disk.

 
Částečné zatmění Slunce před oblaky. Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě.

Pokud bude přát počasí, zatmění bude dobře pozorovatelné v celém průběhu. V Českých Budějovicích začne v 11.14 hodin. „Střed, to největší zatmění, bude osmnáct minut po dvanácté, přesně v 12 hodin, 17 minut a 43 sekund. Bude to slušná fáze, Měsíc zakryje 40,2 procent slunečního disku,“ popisuje Miloš Tichý. Celý úkaz skončí v 13.23 hodin.

Důležité podle Miloše Tichého je, aby lidé pozorovali zatmění bezpečně. Sluneční brýle jako ochrana před poškozením zraku nestačí. „Můžete si třeba na českobudějovické hvězdárně koupit speciální brýle, které propouští pouze tři procenta světla do oka,“ doporučuje.

Kutilové, kteří doma svařují, mohou využít svářečská skla číslo 12, 13 a 14. „Ta mají dokonce v normě, že skrz ně můžete pozorovat Slunce. Případně můžete vyrazit na nějakou hvězdárnu, kde je speciální koncový hranol, který pouští do oka tři procenta světla, nebo úkaz můžete vidět v projekci. Rozhodně ale nepoužívejte sluneční brýle, ani nějaká očouzená sklíčka a podobně,“ dodává astronom.
 

Co lze ještě použít

  • Osvícený temný rentgenový snímek: Pokud máte možnost získat z nemocnice nebo máte schovaný rentgenový snímek části vašeho těla, jeho neozářená (temná) část je dostačující pro pozorování Slunce. Jde o ohybnou fólii, která se dá opět nastříhat dle vlastních potřeb (kruhový tvar pro objektiv dalekohledu atd.) Filtr se ovšem časem opotřebuje a škrábance na něm už propouští sluneční světlo více, což by mohlo vést k poškození zraku. Tento filtr tedy doporučujeme velmi okrajově. Barva Slunce ve filtru je příjemně žlutá. Oproti Baaderově folii však není obraz Slunce až tak dokonale ostrý.
  • Vyvolaný osvícený negativ: I film do foťáku lze užít jako ještě bezpečnou variantu pro pozorování Slunce. Je třeba jej mít maximálně osvícený a následně vyvolaný (negativ bude černý). Přes film však musí být vidět při pohledu na žárovku jen její rozžhavené vlákno, nikoliv další struktura (přívodní drátky). I tento filtr tedy doporučujeme velmi okrajově. Barva Slunce ve filtru je většínou bělavá.
  • Magnetický kotouč z diskety: Někde se uvádí jako bezpečný pro pozorování Slunce. Tento kotouč však neodfiltruje v potřebné míře veškeré nebezpečné infračervené záření, a proto jej není vhodné používat pro dlouhodobější pohled. Rozhodně jej však neužívejte jako filtr do dalekohledů! Dalekohled sbírá tím více světla, čím má větší průměr. Při pozorování okem vám putuje záření Slunce odfiltrované kotoučem zornicí o průměru 2-5 mm. U dalekohledu se vám do oka dostane mnohem více světla (a tím i toho nebezpečného) neboť jeho průměr je řádově desetkrát až stokrát větší.

Co rozhodně nepoužívejte!

  • Sklíčka začazená sazemi: Tento „na koleně“ vyrobený filtr se hojně využíval při zatmění Slunce v roce 1999. S jeho nespolehlivosti (propouští očima neviditelnou, ale stále nebezpečnou část slunečního světla) člověk balancuje na hraně ohrožení zraku, a to hlavně při dlouhodobějším pohledu do Slunce.
  • Sluneční brýle: Sluneční brýle nejsou na Slunce, jak by mohl jejich zavádějící název napovídat! Jejich úkolem je jen za slunečných dní (v létě, kdy je Slunce vysoko nad obzorem; v zimě, kdy se sluneční světlo odráží o sněhovou pokrývku) odfiltrovat přebytečné světlo, které vás oslňuje při pohledu do krajiny. Rozhodně však nepostačí ke sledování Slunce samotného. Navíc některé brýle, pokud nejsou značkové, mohou lživě informovat o pokrytí UV filtrem. A při pohledu do Slunce se vám pak do očí dostane mnohem více nebezpečného UV záření.
  • Jakákoliv barevná fólie: Zcela nevhodné je užít jakoukoliv barevnou fólii (například z šanonu), byť je sebetemnější nebo máte více vrstev na sobě. Nemůžete vědět, jakou složku nebezpečného slunečního záření (a do jaké míry) fólie propouští a jakou ne.
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, astro-novinky.eu

6 komentářů:

  1. Včera jsem o tom slyšela při počasí. Je to zajímavý úkaz, který se moc často nevidí. Je to znát i v přírodě, že se bude cosi dít, protože ptactvo je neklidné a schovává se víc než běžně. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem o tom a mám i poznamenané v kalendáři.Ovšem pokud bude počasí jako dnes nic ze zatmění nebude.Zataženo a prší.Pamatuji se,když jsme si jako děti nosily do školy sklíčka očouzená.Jednou jsme zažili zatmění slunce na Lipně.To bylo dost strašidelné,najednou se udělalo v krásné dni šero.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Uvidíme,podle počasí. Pozorování zatmění na mě působilo,tak nějak divně, přesně jak popisuje Jitka.

    OdpovědětVymazat
  4. No, uvidíme, co uvidíme... U nás právě prší.
    Hani, děkuji za info, včera jsem to zaznamenala, a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji všem za komentáře. Den, kdy bylo zatmění, končí a jsem spokojená, protože u nás bylo hezké počasí, obloha byla jasná a slunce svítilo. To je pro pozorování zatmění slunce stěžejní, i když ráno to vypadalo všelijak. Kolem 10 hod. už bylo jasné, že podmínky budou dobré, tak jsme hlídali čas a pozorovali kolem 12:20 hod., kdy u nás dosáhlo zatmění největší úrovně a konkrétně v Ostravě měla maximální fáze dosáhnout podle astronomů asi 46%. Viděli jsme to dobře. ☺

    OdpovědětVymazat
  6. U nás(na západě) bylo zataženo,takže nic nebylo vidět ☻

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".