Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 25. října 2022

Podzimní foto-výzva: 1. Barevný podzim u zámku, který dávno nestojí

 

Motto:

"Není kumšt nafotit krásné fotografie v přírodní chráněné oblasti. V regionu poznamenaném těžkým průmyslem a důlními škodami to už trochu fušku dá. I v zámeckém parku, kde zámek už dlouho nestojí."

Je to tak. Podzimní Jaruščinu výzvu jsem pojala netradičně. I pro mne je to výzva. Proč? Nevím, jestli sledujete vyhlašování pořadí měst podle kvality a oblíbenosti bydlení, ale nebude asi překvapením, že v posledních letech bývá úplně na chvostu toho žebříčku Orlová - klikněte ZDE

Je to město, odkud nepocházím, ani tam nemám žádné příbuzné, nepočítám-li, že jsem tam pár let jezdila za maminčinou kamarádkou, když žila v penzionu s pečovatelskou službou. Kdysi byla Orlová  kulturním i vzdělávacím centrem ve Slezsku. V Orlové se narodil významný československý houslista, dirigent, vysokoškolský pedagog polské národnosti Bohdan Warchal. Ze známých osobností studoval na gymnáziu nedávno zesnulý sexuolog pan Radim Uzel a herec pan Bronislav Poloczek dojížděl z nedaleké Horní Suché na polské gymnázium do Orlové. Oba moji rodiče i kmotr studovali na Obchodní akademii v Orlové.

Proto jsem zvolila téma: Barevný podzim v Orlové. Myslím, že Orlová si nezaslouží "pohrdání", protože léta její šachty a podniky dávaly práci a obživu obyvatelům města i okolí. Určitě se brzy k Orlové na blogu vrátím. 

 Znak města Orlová

V Orlové byl vytvořen projekt "Zapomenutá Orlová" - viz první fotografie. Tvoří ji 12 informačních cedulí opatřených QR kódem, přičemž každá z nich připomíná místo nebo objekt, který utrpěl vlivem těžby uhlí natolik, že musel být srovnán se zemí. První je na bývalém vlakovém nádraží u Dolu Žofie, druhá v zámeckém parku u kostela Narození Panny Marie. Nedaleko odtud stával zámek, tedy zastavení č. 3. Právě tady jsme se při naší návštěvě nejvíce pohybovali a odtud pocházejí moje fotografie. Na místě bývalého zámku je tato fotografie:

Za projektem "Zapomenutá Orlová" stojí téměř roční úsilí čtyř studentů. To je na tom nejcennější, že se toho chopili mladí lidé. Web plní v rámci projektu důležitou funkci, jelikož na něm po načtení QR kódu naleznou návštěvníci stezky mnoho dalších informací.
Orlová byla v minulosti významným střediskem Těšínska - kultury, vzdělávání, ale především průmyslu a hornictví. Bohužel v posledních desetiletích ztratila svoji vedoucí roli v tomto právě vlivem následků hornické činnosti. Z 12 objektů, které se na informačních cedulích připomínají, jich už polovina nestojí.  Zajímavostí je tzv. věčný oheň, což je výduch metanu z šachtice Jiří II, která byla jednou z prvních kutacích jam v Orlové. V průběhu II. světové války byl plamen utlumen, aby se oheň nestal snadným terčem bombardování nepřátelských letadel.

Stezka Zapomenutá Orlová může být lákadlem pro všechny generace místních obyvatel i turistů. Každý, kdo se po ní vydá, se může těšit na interaktivní exkurzi do historie typického hornického města. Celý okruh měří asi sedm kilometrů a zvládnou jej dospělí i děti. Je to procházka zhruba na dvě hodiny.

 
Park byl založen roku 1765 jako součást zámeckého areálu o rozloze 4,5 ha. Tak jako zámek chátral i park, s jehož obnovou se začalo až v 90. letech minulého století. Obnova byla dokončena r. 2000 a finančně se podílely okolní šachty a město Orlová. Od r. 1965 je park zapsán do Seznamu kulturních památek ČR a je památkově chráněn. Parkem protéká potůček Stružka. Nejstaršími stromy v parku jsou jasany, jejichž délka života se odhaduje na více než 300 let, dále zde můžete vidět javory, duby, jírovce, břízy, olše atd. Z exotických stromů jsou zde dvě odrůdy buků lesních, ginkgo, catalpa a nádherný strom liliovník tulipánokvětý.

 
 
Je obtížné představit něco, co už téměř půlstoletí neexistuje. Na webu zaniklé obce jsem našla několik fotografií, abych připomněla, jak zámek v Orlové vypadal. Lidí, kteří si jeho podobu pamatují, ubývá. Zámek se později stal nemocnicí.
 
  
50. léta 
 
asi 1970
 
1975 
 
1975 - zámek vyhořel
 
Orlovský zámek nechal vybudovat v roce 1765 Arnošt Leberecht Bludovský z Bludovic na nejvýše položeném místě Orlové, východně od kostela (Kostel stojí dodnes a brzy ho představím). Tento majitel orlovského statku a panství získal finance na výstavbu zámku vymáháním poměrně tvrdých poddanských
povinností, což se mu nevyplatilo. Projevilo se to vzbouřením a povstáním poddaných.
S výstavbou zámku bylo započato již ve čtyřicátých letech 18. století. Výsledkem byla jednopatrová obdélníková budova v pozdně barokním slohu. Zámek měl mansardovou střechu a vstupní průčelí obrácené k severu. Součástí jižního, zahradního průčelí, byla tehdy módní sala terrena. Rozšíření zámku přístavbami k oběma bočním stranám proběhlo za panství Arnošta Antonína Bludovského. V rámci této přestavby bylo rovněž upraveno vstupní průčelí zámku, kde vznikl štít s erbem stavebníka. Na jižním průčelí pak byla odstraněna sala terrena a namísto ní zbudována vstupní hala, nad jejímž vchodem vznikl balkon.
Takto přestavěný zámek pak postupně přecházel do vlastnictví Jiřího Thoncke (1838) a Mikuláše Matencloita (1844) aby byl nakonec Richardem Matencloitem prodán v roce 1902 Báňské a hutní společnosti bratří Guttmannů. Ta nechala zámek upravit pro potřeby nemocnice a v areálu zámeckého parku postavila další budovy nutné pro chod zdravotnického zařízení: hospodářskou budovu (1907), márnici (1908), interní pavilony (1913 a 1924) a plicní pavilon (1922). Všechny byly navrhovány s alespoň částečným ohledem na architekturu orlovského zámku. Samotný interiér však prošel drastickou proměnou: původní hedvábné a papírové tapety byly strženy, zdi byly vybíleny, v budově byla zavedena ventilace a elektrický rozvod. V přízemí vznikly byty pro zdravotní sestry a lékaře, v prvním patře pak nemocniční pokoje s kapacitou 32 pacientů, sociální zařízení a operační sál.
Slavnostního otevření a vysvěcení nově vzniklé nemocnice se zúčastnil dokonce zemský prezident, hrabě Thun-Hohenstein. Prvním primářem se stal dr. Leopold Eichenwald a zdravotnický personál tvořily vesměs řádové sestry.
V roce 1920 postihl budovu zámku požár střechy, ale jako část nemocnice sloužila s krátkou přestávkou až do roku 1968. V té době byl však objekt již natolik poškozen vlivem důlních činností, že provoz nemocnice bylo nutno ukončit a přesunout do nových, moderních budov. Vedení města ještě nějaký čas zvažovalo využití zámku pro kulturní účely, ale nakonec orlovský zámek stihl stejný osud jako jeho nejbližší souputníky v Ráji a Solci: byl vydán demoliční výměr a po roce 1975 byl definitivně zbořen. 
(Zdroj: mesto-orlova.cz, multimediaexpo.cz, zanikleobce.cz, karvinsky.denik.cz, .archives.cz, Mgr. Trojak, Marek: Orlovský zámek byl poddolován a zdemolován. Právo, čís. 72)
 
Vydejme se tedy od kostela do zámeckého parku, zkusme si představit, jak tady nejprve žilo panstvo a jak za bratrů Guttmannů se v Orlové naplňovaly sny o těžbě uhlí. Později sem přicházeli lidé - ne už do zámku, ale do nemocnice, léčit si různé choroby.
  • Pokud člověk na tato místa zavítá a nic o minulosti neví, možná mu připadají malebná, poklidná a bezproblémová.

    Tento region měl "štěstí" na nerostné bohatství, po kterém byl hlad. Černé uhlí bylo nazýváno "černým zlatem" a těžba konkrétně Orlovou hodně poznamenala. To "štěstí" se nakonec obrátilo proti samotným obyvatelům. Dodnes jsou ty následky důlní činnosti hlavně ve staré Orlové znát... A upřímně - koho to dnes zajímá?? 😕
  •  





    Po této cestě je příjezd ke kostelu






    Alej v zámeckém parku









    Počátkem 19. století bylo v Orlové objeveno bohaté ložisko černého uhlí. Malá zemědělská obec se díky průmyslové revoluci a následnému napojení na strategickou Košicko-bohumínskou dráhu vyvinula v město, na které byla oficilně povýšena roku 1922. Letos je to tedy přesně 100 let, pro mne důvod, abych to na blogu připomněla. 👍 Stěžejním průmyslem byla těžba uhlí, avšak ne jediným. V Orlové působilo mnoho jiných továren, které dodávaly městu ráz moderního a bohatého města. Dnes na mnoha místech v Orlové narazíte na toto odvětrávání důlních prostor.



    I tohle je Orlová:
    Metan tvoří se vzduchem výbušnou směs a jeho nekontrolované výstupy na povrch dělaly v minulosti velké problémy. Region začal plyn ohrožovat, když zasypání některých důlních děl narušilo systém odvětrávání podzemních prostor. V Orlové se nebezpečí projevilo v roce 2002, když metan unikl z podzemí a hrozila exploze, strážníci tehdy museli dokonce vyklidit náměstí. Poté začal projekt na odvětrávání metanu speciální technikou z podzemí.
  • V osmadvacetitisícovém slezském městě je mimo jiné 27 odplyňovacích vrtů, 18 monitorovacích systémů se snímači metanu nebo dvě mobilní zařízení pro havarijní odvětrávání kanalizace.(Diamo)






    Kostel Narození Panny Marie v Orlové
    Dnes se s Orlovou rozloučíme pohledem přes podzimní zlatavé listí na jednu z věží kostela, který brzy představím.


20 komentářů:

  1. Milá Hanko,pojala jsi nezvykle podzimní výzvu od Jarušky. Nezvykle,ale krásně jsi zde představila historii jedné části staré Orlové. Místa a historie mě známá, Často park navštěvujeme a manžel vypráví o historii a také o svém pobytu právě v té,dnes již zaniklé nemocnici. Fotografie jsou opravdu krásné,vybarvené podzimní paletou barev. Kdyby mě to více šlapalo,určitě by jsme měli i těch 7km trasy historie Orlové probádaných.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vím, že jsi jediná z návštěvníků blogu, kdo toto místo zná a patrně jsi tam byla častěji než já. Podzimní výzvu jsem připravila nezvykle, protože kdybych tady dala pár fotek z toho parku, nikoho by nenapadlo, jaký příběh se za tím skrývá. Děkuji za pochvalu fotografií, tehdy byl krásný den a tak podle toho ty fotky vypadají. Já si z dětství pamatuji jen kostel, ten komplex budov jak je poliklinika a ten obchodní dům Orlovanka, ale zámek vůbec ne. Asi proto, že jsme tam dále tehdy nešli.
      Je bezva, že se toho chytla parta mladých lidí a vytvořili stezku "Zapomenutá Orlová". V posledních letech pozoruji, že i v Karviné je snaha připomínat zaniklá místa a co se ještě dá, tak zachránit. Vážím si takových lidí. 7 km je hodně, zkusím dát do některého článku tu mapku míst, třeba by někomu posloužila, ale stačí vybrat si pár míst, kam to není daleko a kde se to dá pohodlně zvládnout. Pokud do Orlové jezdíte, stálo by to za pokus.
      Děkuji za přínosný příspěvek a přeji, aby vám to lépe šlapalo. ☺

      Vymazat
  2. Hani, výzvu jsi pojala po svém, jak jsi předem upozornila. Podzimní fotografie jsou moc pěkné. Děkuji za účast a přeji Ti příjemné podzimní dny.. Odkaz na tvůj článek bude na mém blogu zde: https://duchjara1.blogspot.com/2022/10/podzimni-foto-vyzva-odkazy.html.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jaruško, výzvu jsem pojala po svém, protože jen vložit podzimní fotky bez příběhu, je pro mne "málo". Nakonec se to hezky zakomponuje na mém blogu a brzy ještě přidám nějaký článek do výzvy. Zase to bude v mém duchu. ☺

      Vymazat
  3. Hani,tvoje pojetí výzvy se mi moc líbí a i ráda jsem si přečetla o osudu Orlové.
    Zajímají mě taková místa a ráda je objevuji.Český ráj je na focení opravdu jako stvořený,ale znám ho už jako své boty a tak ráda vyjíždím někam,kde to není třeba tak známé,protože to mě na tom baví.Poznávat něco nového.
    Fotografie přírody jsou nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsem ráda, že se Ti moje pojetí výzvy líbí, i když osudy Orlové nejsou radostné. Tak to prostě je, že dolování a rozvoj průmyslu si tady vybraly nepříjemnou daň. Jsem ráda, že Tě to zajímá, i když bydlíš v jedné z nejkrásnějších oblastí republiky. V tom máš štěstí, což si možná ani neuvědomuješ. Příroda nabízí vždy nové pohledy a pro fotografa je inspirátorkou.
      Děkuji a také se měj co nejlépe. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, připojím se k těm, kdo pochválí tvé fotky a výživný článek o městě Orlová a dovolím si připojit jednu poznámku, že není důležité, kde fotíš, ale co vidíš a jak to zpracuješ, kolikrát někde na mezi najdeš kvítko nebo keřík, který bys v nějaké rezervaci marně hledala.
    Tady vidím přínos takové výzvy, kterou vyhlásila Jára, že máme - my, blogerky - možnost navzájem si ukázat krásy nebo zajímavosti porůznu rozeseté po republice. Malé, ale naší!
    Měj se hezky a těším se na tvvůj další příspěvek o kostelu,. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji za pochvalu a souhlasím, co jsi napsala. Článek je opravdu "výživný", a proto jsem toto téma zvolila, jednak i proto, aby lidé ze vzdálených krajů viděli, jak se tady žije a že to tady není jednoduché. Dát na blog krásné místo je sice pozitivní a optimistické, ale vyberu-li Orlovou, dávám si laťku nahoru, abych to zpracovala a představila podle pravdy a přitom splnila zadání výzvy.
      Podle mne to chce i vysvětlení k fotkám, protože mnozí jistě netuší, jako to tady skutečně je. Kostel brzy představím, článek mám hotový a snad se bude také líbit. ☺

      Vymazat
  5. Hani, děkuji! K článku jsem přivolala i manžela, to odvětrávání je pro mě nová, i když logická záležitost. Dostalo se mi i nějaké doplňující info :o)
    Moc krásné fotky, škoda, že podzimní barvy na stromech nerámují budovu zámku.
    I já se těším na pokračování!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem ráda, že Tě to zaujalo, v naší oblasti víme, co metan dovede napáchat. Je tu spousta zrušených dolů a bohužel, metan se stále tvoří a ohrožuje, proto se to odvětrává. Ještě se o tom v některém článku zmíním.
      Děkuji za pochvalu fotek a brzy bude článek o exteriéru kostela a pak udělám i interiér. Bude to ještě zajímavé. Přeji příjemný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  6. Nejprve pochválim fotky. Park je opravdu na podzim moc pěkný. Povídání o zámku v Orlové mě hodně zaujalo. Sice jsem v Orlové nikdy nebyla, ale vím o její existenci díky jednomu inženýrovi, který z Orlové pocházel a šéfoval jednomu oddělení v Tesle u nás ve Valmezu a také tu přechodně bydlel a do Orlové jezdil jen na víkendy. Nevěděla jsem, že je město tak velmi ohroženo metanem. Četla jsem o metanu pod Radhoštěm v jedné detektivce a opravdu to není sranda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji, vážím si Tvé pochvaly fotek. Orlová a její příběh je zajímavá, aspoň mi to tak připadá a myslím, že od toho inženýra ses také dost dověděla. Metan je tady "svinstvem", které bohužel k dolování patří. Ještě připravuji (kromě kostela) článek o Orlové -Městě, kde se k metanu ještě vrátím.

      Vymazat
  7. Hani, ráda jsem si prohlédla Tvoje podzimní fotografie s příběhem. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Leni, už jsem vytvořila pokračování. Užívej si prodlouženého víkendu. ☺

      Vymazat
  8. Tento kout republiky znám jen z hodin zeměpisu a dějepisu, takže pro mě : zajimavé čtení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsme od sebe přes celou republiku a jen doufám, že v těch hodinách podávali náš kraj pravdivě. Díky za zájem a zdravím. ☺

      Vymazat
  9. O Orlové jsem neslyšela už hodně dlouho.Dopadla jako my tady...Zavřené šachty se už asi neobnoví ☻Hodně lidí přišlo o práci.Ale to je jiná záležitost.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, podobnost tady je, u vás byly povrchové doly, tady u nás hlubinné. Ale metan vás tam neohrožuje, si myslím. A přijít o práci? Myslím, že Orlová je na tom tak špatně i proto, že polovina možná více obyvatel, přišla o práci. Je to pravda.
      Děkuji a přeji pěkný sváteční den. ☺

      Vymazat
  10. Pěkné fotky a krásné povídání, neznám ten kraj ⚛ ღ ♥ hezký podzim přeji ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Lenko, svůj kraj na blogu pravidelně představuji a moc ráda. Děkuji za návštěvu na blogu, u Tebe se mi nepodařilo komentář napsat. Měj se pěkně. ☺☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....