Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 26. října 2022

Příběhy slavných značek: Deli - cukrovinky z Lovosic

Deli je značka cukrovinkářských výrobků a název továrny v Lovosicích (oficiálně od roku 1938), dnes je v majetku nadnárodní firmy Mondelēz International. Značku proslavila tyčinka Deli, kterou ovšem na trh uvedly Pražské čokoládovny, dnes ve vlastnictví firmy Nestlé. 

Už přes 100 let u nás patří Deli k tradičním cukrovinkářským značkám. Dodnes sídlí v Lovosicích stejnojmenná továrna. I její osudy ilustrují dějiny 20. století a patří do publikace historika Martina Krska Nejslavnější značky Ústeckého kraje.

 

Deli Lovosice

 

„První c. k. rakouská továrna na kávové suroviny.“ Titulem se honosila firma Augusta Tschinkela založená roku 1806 v Chřibské. Právě Tschinkel totiž do rakouské monarchie přivezl z Holandska výrobu proslulé cikorky, oblíbené kávové náhražky. A tady už jsou první stopy spojení Lovosic s Tschinkelovou továrnou. Odsud totiž odebíral cukrovku a čekanku, základní suroviny pro výrobu kávové náhražky. 

Augustin Tschinkel byl severočeský průmyslník a velkopodnikatel, zakladatel první české továrny na kávoviny (zejména cikorku) a cukrovinky. Původně obchodoval s plátnem. Pak se v Bavorsku vyučil výrobě kávovin, zejména cikorky. Roku 1806 založil první českou továrnu na cikorku v Krásném Poli. Později k ní přidal provoz v Lovosicích. Na rozdíl od konkurenční výroby cikorky v Mochtíně u Klatov, do níž přenesl německou výrobu vysloužilý voják Wilhelm Gunter z Hildesheimu, byla Tschinkelova výrobna vlastním domácím projektem. Dále Tschinkel rozvinul kurýrní službu svých poslíčků, kteří balené výrobky rozváželi do obchodů. Po Tschinkelově smrti synové postupně rozšířili firmu v Krásném Poli o mlýn (1858), továrnu na čokoládu a kandity (1862) a restauraci ve švýcarském stylu Emanuela Tschinkela, také o další pobočky se zemským oprávněním, od roku 1852 s centrem v Lovosicích, kde měli také cukrovar, a se skladem v Praze v Panské ulici. Jejich sortiment výroby zahrnoval nejrůznější pochutiny od čokolády přes cukrovinky až po kávoviny včetně kávy fíkové. Stál u zrodu podniků pozdější značky Deli.
 
 
 
Tschinkelova vila, letos v říjnu zbourána

Firmě se dařilo, a tak v roce 1856 vybudoval Tschinkel zbrusu novou a moderní továrnu v Lovosicích. Rozšířila se tím také produkce o čokoládu, bonboniéry a cukrovinky různého druhu. A postupně se rozšiřuje i firma samotná, když přibývají výrobní pobočky například ve Vídni nebo v Záhřebu. Obaly výrobků existovaly v několika jazykových mutacích – v němčině, češtině, polštině a maďarštině, aby jim rozuměli zákazníci ve všech zemích Rakouska-Uherska.

 

Takto vypadaly původní bonboniéry

Úspěšná firma hledala moderní a jednoduchý název pro své výrobky. Jsou dochované záznamy o registraci ochranných známek NA-KY, IRY, Derby. V roce 1906 firma zaregistrovala slovní ochrannou známku Deli. Původ můžeme jen logicky jazykově odhadovat, nejspíš jde o zkratku ze slovíčka Delikatesse, tedy jemnou chuť, lahůdku. V roce 1924 dostal název Deli dodnes užívanou grafickou podobu.

Teprve když v roce 1938 ovládl továrnu německý kapitál, začala se značka DELI používat jako název pro celou továrnu, nejen pro dílčí výrobky. A zůstal i po válce, kdy byla továrna jako německý majetek zkonfiskována a převzata jako národní podnik.

Čokoládovna se proměnila na výrobnu trvanlivého pečiva. Jedním z prvních výrobků byly sušenky BeBe. Původně šlo pouze o pracovní název, který možná odkazoval na Butter Biscuits, tedy máslové sušenky, ale jde pouze o spekulaci.

Bonboniéra Střekov 

Dnes je v obchodním rejstříku jako majitel továrny Deli v Lovosicích vedena firma Mondeléz. A jedná se mimochodem o její druhý největší výrobní závod v Česku.

DELI nebo Deli?

https://i.iinfo.cz/images/511/historie-tycinky-deli-2.jpg 
Ochutnali jste to někdy? 😇

V Lovosicích byste marně hledali výrobní linku čokoládových tyčinek Deli. Cukrovinka se narodila v 80. letech minulého století, kdy si jednotlivé závody národního podniku značky půjčovaly. Deli se proto ocitla i na obalech tyčinek jako název nikoli výrobce, ale výrobku. A přežila tam dodnes.

Deli a BeBe – v tom je nepořádek: Deli, proslulá značka sladkostí, dnes splývá především s čokoládovými tyčinkami. Ale už v roce 1906 si ji zaregistrovala lovosická firma „August Tschinkel a synové“ a potravinářský podnik Deli Lovosice existuje dodnes - jako jeden ze závodů koncernu Opavia-LU.

Nevyrábí sice zmíněné čokoládové tyčinky, protože ty patří konkurenci, ale nejslavnějším výrobkem firmy Deli jsou od roku 1957 sušenky s neméně známou značkou – BeBe. V roce 1948 došlo k poslední úpravě ochranné známky Deli, jež byla umístěna do trojúhelníku s městským znakem.

Došlo také k zásadní přestavbě čokoládovny – na závod trvanlivého pečiva. Jedním z prvních výrobků byly právě už zmíněné legendární sušenky BeBe.

http://img.internakup.cz/img2/83375.jpg

BeBe byl původně pouze pracovní název, který vymyslel technolog, jistý pan Hanák. Snad by mohlo jít o zkratku Butter Biscuits, tedy máslové sušenky, ale to je jen spekulace. Dnes mají BeBe mezi výrobky koncernu Opavia výsostné postavení.

 Opavia BeBe Dobré Ráno sušenky oříškové s medem

https://shop.read.cz/fotky6887/fotos/2644.jpg

Jak šla DELI do světa

Cukrovinky byly vděčným exportním artiklem už za první republiky, z Lovosic mířily do Francie, Anglie, Belgie, Itálie, do Egypta nebo dokonce do Severní i Jižní Ameriky a Austrálie. I tahle tradice se drží. Dodnes sušenky z lovosické DELi můžete potkat v řadě zemí Evropy nebo také v Austrálii.

V roce 1980 uvedly Pražské čokoládovny (Orion) na československý trh sladkou tyčinku Deli s příchutěmi: s oříšky (nugátovou), čokoládovou a rozinkovou. K nim později přibyly další (např. pistáciová). V roce 1992 se majitelem značky Orion stalo konsorcium firem Danone a Nestlé. Tyčinku několikrát vrátilo na trh, včetně nových příchutí. Po roce 1999 se po rozdělení konsorcia stal jediným majitelem švýcarský koncern Nestlé a výroba se přenesla do bývalé továrny Zora v Olomouci. Nyní se zde vyrobí cca 1000 t tyčinek Deli ročně.

deli_varianty

Jedním ze zásadních okamžiků Deli se stal rok 2007, kdy se zavod stal součástí světové jedničky ve výrobě cukrovinek, společnosti Kraft Foods.

Zdroj: litomericky.denik.cz, brno.rozhlas.cz, Wikipedie, sever.rozhlas.cz

12 komentářů:

  1. Hanko,to je velmi zajímavý článek. Musím se přiznat, že jsem nevěda o dlouholeté značce Delí,pochutnat si na pistáciové jednou,či dvakrát ročně. Čokoládu nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marti, za pochvalu článku. Asi je to tím, že ta továrna je tak daleko od nás, ale tyčinky Deli jsem znala, občas jsem si koupila nejčastěji právě tu čokoládovou nebo s modrým obalem s rozinkami. Už pěkně dlouho jsem to nejedla, teď spíše Bebe sušenky, ty měli i v hotelu na snídani a jsou fakt dobré. Jenže ti majitelé jsou dnes tak propojeni, že něco se vyrábí v Opavii a značka je jiná. Kdo se v tom má vyznat. 😇

      Vymazat
  2. Hani do Lovosic jsme donedávna jezdili naší Hance pro cukrářský materiál. Docela to tam známe. Ač je to dost průmyslové město, tak je docela hezké. Ze zastávky Lovosice město se dá jít také nahoru na Lovoš...je to pořádný kopec. V okolí je mnoho krásných míst na výlety, tak že jsou tam nejen potravinářské závody, chemička, překladiště, ale i krásné okolí... Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Jaruš, od vás je to kousek, my to máme přes celou republiku. Takže to znáš, ale já aspoň vím o Lovoši a některých závodech. I průmyslové město může být hezké, záleží, na jakou výrobu je zaměřeno. Tam se těžko dostanu.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  3. Nad nadpisem jsem přemýšlela,že jsem si kdysi hodně kupovala zelenou tyčinku Deli.Ale jink tyhle cukrovinky a sušenky nevyhledávám,zdá se mi všechno až moc sladké a čokoládu nemusím.Raději doma něco upeču a nebo si koupíme zákusky.Ty miluju.Zajímavý článek.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, dala jsem to na blog jako slavnou značku. Ty zelené jsou dvě, je to vidět i na fotce v článku, jedna je oříšková a světlejší zelená myslím, pistáciová. V posledních letech jsem dost omezila sladké, takže už téměř nepeču a zákusek si koupím zřídkakdy. Ale užila jsem si toho, tak mi to nechybí. 😇
      Děkuji a přeji příjemný slunečný podvečer.

      Vymazat
  4. Ahoj Hani, cukrovinky nejím, ale to nic nemění na tom, že jsem si se zájmem přečetla Tvůj další příspěvek ze seriálu Příběhy značek. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, je vidět, že si hlídáš jídelníček, což se určitě vyplatí, hlavně zdravotně. Ty zase pečeš a vyrobíš to doma, však máš pro koho. Ano, tady jsem to zařadila do seriálu Příběhy slavných značek, vedu to téměř dva roky a pořád je co dávat.
      Děkuji a také se měj co nejlépe. 😇

      Vymazat
  5. Tyčinky Deli, to je moje dětství :o) Když vidím, jak dopadla ta vila... Ach jo.
    Hani, děkuji za další zajímavé čtení.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je ale stejné krásné, že Ti tyčinka Deli připomněla dětství ☺. Moje dětství byl "Ostraváček", tak byl označen u nás v kraji, byl to vanilkový krém, který se v Čechách prodával jako "Pacholík" - to jsem zjistila až později na nějakém pobytu. Tak jako my jsme pili "sodovku" a když jsem si to dala v Praze, dostala jsem sifon, protože v Čechách se přece pila limonáda! 😇 Směju se ještě dnes.
      Děkuji a přeji už krásný volný víkend.

      Vymazat
  6. To jsem vůbec netušila.Jsem ráda,že znám nějaké novinky.Deli jsem asi nikdy nejedla,protože nemám ráda čokoládu.Přemýšlím,jestli je vůbec nějaký podnik v českých rukách.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, někdy si Deli kup na zkoušku. Já jsem měla čokoládu hodně ráda, v poslední době sladké moc nejím. Mám to tady v seriálu "Příběhy slavných značek". A kolikrát je problém zjistit, kdo je vlastníkem firmy, naše vlády se postaraly o to, že většina je v cizích rukou! Tak to je.
      Děkuji a krásné víkendové dny přeji. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".