Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 5. října 2022

Příběhy slavných značek: Aperol - kořeněný aperitiv

 

Aperol je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Má oranžovočervenou barvu s ovocnou, lehce hořkou chutí. Vyrábí se na bázi lihu z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv; obsahuje 11 % (objemových) alkoholu. Chuť je bohatá právě díky infuzi směsi vysoce kvalitních bylin a kořenů.  

Pojem bitter označuje alkoholický preparát ochucený rostlinnými látkami, které mu dodávají hořkou, kyselou nebo hořkosladkou chuť.

Většina bitterů obsahuje vodu i alkohol, který působí jako rozpouštědlo rostlinných extraktů a zároveň jako konzervant.

Původ bitterů sahá až do starověkého Egypta; už jeho obyvatelé nejspíš infuzovali víno různými léčivými bylinami. Tato praxe byla dále rozvíjena během středověku, kdy docházelo nejen k širší dostupnosti destilovaného alkoholu, ale také k obrodě farmakognozie, což umožňovalo vznik koncentrovanějších bylinných bitterů a tonik. Mnoho současných značek bitterů je založeno na bylinných žaludečních preparátech a tonikách, jejichž kořeny údajně sahají až k lékopisům a zvyklostem z období renesance.

Leckdo by se mohl domnívat, že letní nápoj sytě oranžové barvy Aperol Spritz je hitem posledních let, spojený s designem a módní vlnou. O to víc překvapí, že Aperolu už je přes sto let. Jeho příběh se začal psát už v roce 1912.

Poslech: ZDE

Historie Aperolu by se dala vyprávět jako pohádka. Žili byli v Padově dva bratři. Jeden se jmenoval Silvio a druhý Luigi Barbierovi. Jednoho dne jim do klína spadlo dědictví po otci v podobě malé výrobny likérů, která fungovala od roku 1880. Jeden z jejich předků měl totiž recept na bylinný likér z dob napoleonských válek, který choval jako oko v hlavě. Po porážce Napoleona pobývali rakouští vojáci v Benátsku, ovšem na tamější silné víno nebyli zvyklí. Aby měli co pít, ředili si ho vodou. A toto stříknutí vody do vína nazývali německy spritz.

Jisté je, že se pil už v době napoleonských válek. V období po porážce Napoleona, kdy se moci ujalo Rakousko-Uhersko, pobývali rakouští vojáci i na území Benátska. Na tamější silné víno ovšem nebyli zvyklí. Aby měli co pít, ředili si ho vodou. A toto stříknutí vody do vína po svém, německy, nazývali spritz. Podrobnosti na: https://www.radynacestu.cz/magazin/aperol-spritz/

Bratři se chvíli dohadovali, jak s dědictvím naložit. Nakonec se rozhodli pokračovat ve výrobě likérů. A tak v roce 1912 začali s výzkumem.

Proslavit Padovu

Nejprve to zkoušeli s likéry na bázi vaječného koňaku, které jsou v kraji kolem Padovy velmi oblíbené. A měli úspěch. Již 9. června 1915 si u padovské obchodní komory zaregistrovali firmu Fratelli Barbieri – Bratři Barbierové.

Aperol

Každý z bratrů do společnosti vložil kapitál ve výši šesti tisíc lir a pokračovali v experimentech. Chtěli vytvořit nový lehký likér, jedinečné pití, které by proslavilo jejich milovanou Padovu po celé zemi. A to se jim podařilo.

O dva roky později si dali patentovat „Aperol Barbieri Aperitif special“. Kořeněný bitter s názvem Aperol představili roku 1919 na mezinárodním veletrhu v Padově. A nemohli si vybrat lépe. Padovský veletrh totiž znamenal významnou obchodní událost, jejíž součástí byla i výstava „Campionaria“, věnovaná jídlu, cestování a životnímu stylu.

Úspěch se dostavil měrou vrchovatou a Aperol se stal doslova hitem veletrhu. Bylo krátce po první světové válce, nastávala doba oživení hospodářství a také čas dopřát si dobré pití.

Mohou za to Francouzi

A jak bratři přišli na název Aperol? To není těžké uhodnout. Může za to Silvio, který předtím pobýval delší dobu v Paříži a kterému patrně v uších stále znělo slovíčko, které slýchal na Champs-Élysées. „Aperò“ totiž říkají Francouzi, chtějí-li říci aperitiv“. A od aperitivu k Aperolu už je jen krůček.

Aperol se od všech ostatních aperitivů liší svou výraznou oranžovou barvou. Vyrábí se z citrusového oleje, směsi bylinek a koření. Původní receptura přetrvala více než století beze změn. Je totiž přísně tajná.

Nejčastěji se Aperol konzumuje jako součást světově známého koktejlu Aperol Spritz – střik připravený z likéru Aperol, suchého Prosecca a sody. Chcete-li si Aperol Spritz připravit, připravte si 2 díly Aperol, 3 díly šumivého vína, 1 díl sody, pomeranč a led. Do sklenice dejte pár kostek ledu. Nalijte postupně všechny ingredience a přidejte plátek pomeranče.

Aperol má díky spojení výtažků z bylin, rostlin a pomerančů svou typickou nahořklou chuť, která výborně osvěží. Navíc obsahuje pouhých 11 % alkoholu, což z něj dělá ideální drink na léto, kdy se nedoporučuje pít příliš tvrdý alkohol. Pro jeho jedinečnou chuť a neodolatelnou vůni pomerančů jej můžete zvolit i na více sváteční události jako přípitek nebo doplněk mnoha jídel a pokrmů.

Z přísad na Aperol Spritz vyrobíte i stejně osvěžující a lahodné domácí nanuky 

Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, Wikipedie, dobenatek.cz

5 komentářů:

  1. Ahoj Hani, aperol je teď hodně v kurzu. Naposledy jsem si dala skleničku s naší Jani. Teď si občas uděláme svařák, ten mám s podzimem a zimou spojený víc. Tvoje Příběhy značek mě fakt baví ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, máš pravdu, vím, že aperol je v kurzu, proto jsem ho na blog mezi značky zařadila ☺. Dát si skleničku je příjemné, svařák jsem neměla ani nepamatuji, to je už let...
      Jsem ráda, že se Ti Příběhy značek líbí a posílám pozdrav.

      Vymazat
  2. Hani, krásná vzpomínka na léto! Aperol spritz mám ráda, je to skvělý letní drink. A poprve jsem ho ochutnala právě před hodně lety v Padově, myslela jsem , že to je Campari a číšník mě poučil :o)
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to muselo být příjemné posezení a ještě v Padově! Je fajn takhle cestovat a zpříjemnit si pobyt.
      Děkuji a přeji krásný pátek. ☺

      Vymazat
  3. Jari, u nás doma se také běžně nepije, přítel vůbec a já jsem na červené vínko. Ale vinný střik jsem ochutnala a je příjemný - třeba na dovolené.
    Také Ti přeji příjemné podzimní dny. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...