Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 4. října 2022

Hortenzie usušíte přímo ve váze. Postup, jak usušit růže

 

Některé řezané květiny jsou tak krásné, že je člověku líto je po týdnu vyhodit do popelnice. Co takhle je usušit? Hortenzie se suší lehce. U růží je to trochu složitější. Obojí jsem si vyzkoušela.

Když se to ale udělá šikovně, mohou nám květy dělat parádu po celou zimu. Velmi krásné a žádané jsou hortenzie. Nejdůležitější je zvolit správnou dobu sušení. U hortenzií se musí nechat květy pořádně uzrát.

https://hobbyrecepty.cz/wp-content/uploads/Hotov%C3%A9-strome%C4%8Dky-.jpg 

Z usušených hortenzií můžete vyrobit stromečky nebo věnec 

https://static.flercdn.net/products/dd2/b/59/20/10762059_tgbiwti-b.jpg

Se sušením počkejte na začátek podzimu

Hortenzie vydrží ve váze velmi dlouho. Je to spíše podzimní květina, která se začíná vybarvovat se zkracujícím se dnem. Teprve v září dozrávají pletiva do stádia, kdy se už může hortenzie sušit. Určitě je tedy nesušte v létě, počkejte si na začátek podzimu.

Hortenzie se suší velmi jednoduše. Žádné zavěšování květem dolů. Nejlépe je usušíte ve váze, do které nalijete cca pět centimetrů vody. Hortenzie si postupně upíjí a zároveň schne. Správě usušená hortenzie není téměř k rozeznání od čerstvě utržené.

Růže se suší dlouho a při vysoké teplotě

Každá květina má svá specifika. Slaměnky jsou vhodné k řezu a následnému usušení v polorozkvětu, statice musí být v plném květu. Obecně ale platí, že květiny vhodné na sušení nesmějí být mladé a podtržené.

Fotky zdarma z Sušená růže

I padesát darovaných růží se dá usušit v domácích podmínkách. Ale musí se dodržet správný postup. K sušení je třeba přistoupit včas. Není tedy možné nechat kytici týden ve váze s vodou a nechat ji rozkvést do plného květu. Okvětní plátky by totiž při sušení vypadaly.

„Pokud chcete růže sušit, potěšte se s kyticí den, maximálně dva, pak ji pevně svažte silnějším provázkem a zavěste do tmavší místnosti. Profesionálně se růže suší při dvaapadesáti stupních. A klidně i měsíc,“ radí florista.

Jaké růže lze sušit?

Z vlastních zkušeností můžeme doporučit sušení rudých růží, protože výsledným efektem jsou výraznější barvy (květy neblednou). Sušit se dají samozřejmě i bílé, žluté či růžové růže, ale výsledek nebude tak hezký je nutné počítat se změnou barevných tónů (bílé růže po vysušení změní barvu do hněda).

Hodí se i glycerin

Floristé využívají k sušení preparaci glycerinem. Horká voda a glycerin se v určeném poměru namíchají a do roztoku se vloží různé okrasné větve, plody, třeba i hortenzie, atd. Necháme rostliny napít a ony neopadají, jen změní barvu, budou dohněda. Takhle se dá doma usušit mišpule, laskavec a ginkgo. Vypadá to dlouho velmi dobře.

Tip na hodně unavenou růži:

„Seřízněte ji, vložte do vázy s TEPLOU vodou a zabalte do papíru. Takhle ji nechte několik hodin. Rozhodně květiny neroste a nepokládejte do vany s vodou. Hrozilo by zahnívání květů a neměli byste pak co sušit.“

Postup, jak usušit růže

 Čtyři sušené květy rudých růží

  1. Se sušením růží neotálejte dlouho. Jakmile se vám kytice bude zdát unavená, je správný čas na to pověsit ji do tmavé, dobře větrané místnosti a dát jí čas k vysušení.
  2. Nikdy nesušte velkou kytici v celku. Ideálně si ji rozdělte na několik menších svazků. Předejdete tím možné plísni na květech a stoncích. Vybírejte pouze zdravé květiny.
  3. Odstraňte listy ze stonků a stonky osušte měkkým hadříkem nebo utěrkou.
  4. Růže svažte po pár kusech provázkem. Důležité je, abyste provázek příliš neutáhli, vyhnete se tak zahnívání.
  5. Svazek růží zavěste hlavičkami dolů a sušte na tmavém, vzdušném místě zhruba dva až čtyři týdny.
  6. Až se vám kytice bude zdát dostatečně vyschlá, postříkejte ji fixátorem na sušené květiny. Prodloužíte tím životnost sušeného aranžmá (barva nebude blednout a lístky se nebudou drolit).
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, kupi.cz

6 komentářů:

  1. Hani, hortenzie suším, ale některý rok to jde samo a některý se to nedaří. Musí být na keři pěkně vyzrálé, letos bylo teplé léto, tak to snad půjde. Chystám se jich pár nastříhat.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, máte krásnou zahradu a máš s těmi květinami jistě bohaté zkušenosti. Já mám pod balkonem jen takový "jazyk", jak s oblibou říkám a na něm, mimo jiné, je i rozrostlý keř hortenzie. Květy musí být vyzrálé, dnes jsem si svou hortenzii prohlížela a něco z toho půjde použít. Já toho taky moc nedělám, méně je mnohdy více.
      Děkuji za zahrádkářské zkušenosti a přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat
  2. Hani, také jsem si dříve sušila jak růže tak i jiné rostliny. Nejvíce však trávy. Já jsem je stříkala obyčejným lakem na vlasy a vydržely také docela dlouho, než se mi to zdálo zaprášené a šlo vše do koše, ale většinou mi celou zimu dělaly sušené květy radost. Přeji Ti krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, také to dělám jako ty, ale lak na vlasy nepoužívám. Z loňska mám ve váze trávy z místa mého rodiště, jako připomenutí, letos kvůli špatnému počasí jsme se do té oblasti nepodívali. Je to špatně průchozí terén. Sušené květy jsou mnohdy lepší, než umělé, ale ani umělé zcela nezavrhuji.
      Člověk si radost má dělat, to přeji i Tobě a pohodové dny k tomu. ☺

      Vymazat
  3. Hani, suším hortenzie i růže, a další kytičky, mám to moc ráda. Hortenzie suším přesně jak píšeš, ve váze s trochou vody. Jen se musí vystihnout ten správný čas pro jejich sklizeň. Posílám pozdrav, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Ty děláš krásné výrobky a sušené kytičky se k tomu výborně hodí. Zahrádka k tomu slouží a určitě krásně zdobí.
      Leni, ať se daří a jsi zdravá. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...