Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 9. října 2022

Ptačí oblast Jeseníky: Kraj dvou neviditelných opeřenců

 

V Česku bylo vyhlášeno celkem 41 ptačích oblastí o celkové rozloze 706 000 ha, tj. necelých 9 % rozlohy státu. Největší ptačí oblastí je Šumava. V ptačích oblastech je podporován k přírodě šetrný způsob hospodaření. Třeba i vy máte v blízkosti nějakou z ptačích oblastí. Jsou tam chráněni všichni ptáci, ale  na některý druh může být udělena výjimka z ochrany. Týká se to např. povolení odstřelu kormorána velkého v Ptačí oblasti Třeboňsko.  

Budu se zabývat Ptačí oblastí Jeseníky.  Je to ptačí oblast, která se rozkládá na území Olomouckého kraje (část okresu Jeseník a okresu Šumperk) a Moravskoslezského kraje (okres Bruntál). Nachází se převážně v pohoří Hrubý Jeseník a malou okrajovou částí v pohořích Nízký Jeseník, Zlatohorská vrchovina a Hanušovická vrchovina a zároveň také zahrnuje většinu plochy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. 

Ptačí oblast Jeseníky vznikla 6. prosince 2004  nařízením vlády. Ptačí oblast (CZ0711017) se rozkládá na ploše 521,645 km2. Cílem ochrany v ptačí oblasti je zachování a obnova ekosystémů významných pro primárně dva chráněné druhy ptáků, kterými jsou chřástal polní (Crex crex) a jeřábek lesní (Bonasa bonasia), a některé další druhy ptáků. To vše v jejich přirozeném areálu rozšíření ve spojenm se zajištěním podmínek pro zachování populací těchto druhů v dostatečně početném stavu. Ohrožením ptáků v ptačí oblasti jsou zejména kosení luk a pastva v hnízdním období na lokalitách obsazených chřástalem polním a nevhodné lesnické hospodaření a neustále se zvyšující rekreační tlak na biotopy jeřábka lesního.

Ptačí oblast Jeseníky, okolí Rejvízu 

Ptačí oblast v okolí Rejvízu 

Mapa ptačí oblasti Jeseníky 

Mapa ptačí oblasti Jeseníky

Pro ptáky neplatí katastr obcí, tak je můžeme při troše štěstí vidět a slyšet např. v  Andělské Hoře ve Slezsku,  Dolní Lipové, Dolní Moravici, Dolním Údolí, Domašově u Jeseníka, ale i v městě Jeseník,  Karlově Studánce, nebo v Ludvíkově pod Pradědem či Malé Morávce. To jen jako příklad některých konkrétních lokalit.

Cílem ochrany ptačí oblasti je zachování a obnova ekosystémů významných pro dané druhy ptáků v jejich přirozeném areálu rozšíření a zajištění podmínek pro zachování populací těchto druhů ve stavu příznivém z hlediska ochrany.
 
https://slideplayer.cz/slide/2869577/10/images/4/Ch%C5%99%C3%A1stal+poln%C3%AD+je+men%C5%A1%C3%AD+ne%C5%BE+koroptev%2C+%C5%A1t%C3%ADhl%C3%BD.jpg
 
Chřástalové polní se v průběhu května do Česka vracejí ze subsaharské Afriky. Skrytě žijící ptáci potřebují k hnízdění louky s vysokou a hustou trávou. Je proto obtížné je zahlédnout, ale prozrazují se hlasitým nočním monotónním voláním „rép rép“. Připomíná zvuk dřevěné řehtačky, který se nese krajinou až na jeden kilometr daleko.
 
  https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1380h900/9/550069.jpg?v=1616666784
 
Volání samců lze slyšet od poloviny května do poloviny července. O výběru vhodného stanoviště k hnízdění rozhoduje především charakter bylinné vegetace, která by měla být alespoň 20 cm vysoká a současně i natolik hustá, aby se v ní chřástal mohl skrytě pohybovat. Často si vybírá louky, které jsou sečené nepravidelně, případně pozdně, nebo extenzivní pastviny. Roli hraje také přítomnost mokřin, pramenišť a vrbových porostů, kam se mohou chřástali skrýt během sečení.
 
 
 
Samec chřástala polního během nočního mapování a kroužkování.

Jeřábek lesní se nejhojněji vyskytuje v rozsáhlých starých lesních porostech s bohatým patrem listnatých keřů a ekotony různých vývojových typů lesa. Žije tam, kde je bohaté patro tvořené lískou nebo olší, jejichž semena jsou důležitou složkou jeho potravy. Jeřábek lesní je kurovitý pták, nejmenší z čeledi tetřevovitých. Jeho tělo je zbarveno rezavě hnědě s tmavším a světlejším skvrněním. Samci mají na hrdle černou, samice bělavou skvrnu. Jeseníky jsou významným hnízdištěm jeřábka lesního, jeho počet je odhadován do 60 hnízdících párů.

https://ceskadivocina.hnutiduha.cz/sites/default/files/styles/blog_1140x642/public/zvire/2016/12/jerabek_lesni.jpg?itok=wNcoU2Vv

Jeřábek lesní 

Jeřábek lesní a video: 

Chřástal polní je charakteristickým druhem obývajícím louky a pastviny v podhůří Jeseníků, jeho počet je zde odhadován na přibližně 100 hnízdících párů.

Ptačí oblast je významná především pro lesní druhy ptáků a druhy horských luk, včetně druhů zasahujících do oblasti údolních niv, pramenišť, luk a pastvin.
 

Poslech chřástal polní:

Sečením chřástali přicházejí o prostředí pro hnízdění. V horším případě dochází ke zničení hnízd i se sedícími samicemi a posečení mláďat a dospělých ptáků. Moderní zemědělská technika se širokým záběrem a vysokou rychlostí může zabít až dvě třetiny přítomných ptáků. 

Poznámka: Nafotila jsem tabuli v přírodě v Dolní Moravici, je poznamenána přírodními podmínkami, hlavně sluncem. To ovlivnilo kvalitu fotografií.
Zdroj: wikipedia.org, kr-olomoucky.cz, birdlife.cz

8 komentářů:

  1. Hani, děkuji za další zajímavé informace a přeji příjemný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, přeji příjemné a slunečné pondělí. ☺

      Vymazat
  2. Moc hezky napsané. Chřástalové polní jsou u nás na loukách také, dokonce jsem viděla jednoho uhynulého. Zřejmě se zranil o dráty vysokého napětí. Na jaře je hlavně slyšet jejich zpěv. Hnízdí hned u mokřadní louky poblíž potoka obrostlého vrbami, ale právě kvůli mokřadu se tam jít nedá. Zahlédnout je, je dost problematické. To bych tam musela trpělivě sedět a čekat... Jeřábci lesní u nás asi nejsou. Alespoň o nich nevím a že jsem v přírodě často. Přeji Ti krásný den a celý nový týden.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jari. Jsi znalec přírody a víš, kde tyto ptáky hledat. Většinou to je o štěstí nebo náhodě, když je spatříš. O chřástalovi se uvádí, že on se umí výborně skrývat.
      Měj také příjemný nový týden. ☺

      Vymazat
  3. To jsem ani nevěděla a ani se nepamatuji,žádného ptáčka jsem v Jeseníkách nenafotila.
    U nás v Českém ráji jsou asi hlavně oblasti,kde se vyskutují jeřábi.Je tu i hodně dravců.Kamarádky manžel jezdil do skal fotit sokoly.Vydal i knížku.
    Hezký příspěvek
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, u vás je jistě více ptáčků než u nás. V Jeseníkách, např. cestou na Rejvíz jsou také vidět, ale jdeš po dřevěném povalovém chodníku, musíš se vyhýbat dalším turistům, je dost úzký a pozorovat nebo fotit ptáky tam ani nejde.
      Máš štěstí, že žijete v Českém ráji, tak krásné přírodní oblasti.
      Děkuji za pochvalu a přeji hlavně hodně sil, abys tu svoji nákazu brzy překonala. ☺

      Vymazat
  4. Pěkně sestavený článek.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...