Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 8. října 2022

Dovolená v Jeseníkách: Rozhledna v Dolní Moravici

Znak obce Dolní Moravice.gif

V Nové Vsi v Jeseníkách, části Dolní Moravice ve Slezsku, najdou návštěvníci v lokalitě Na Vyhlídce v nadmořské výšce 845 metrů pěknou rozhlednu. Název místa Na Vyhlídce není náhodný. Nová Ves je totiž jednou z nejvýše položených vesnic na Bruntálsku. A z kopce je příznivý výhled na velikány Nízkého Jeseníku i do údolí. Kromě toho zde stojí oblíbená výletní restaurace zvaná Na Vyhlídce. Za Němců se jí říkalo Diettrichův hostinec.

Samozřejmě v každém průvodci se píše, že je pěkná, i když z dálky na první pohled připomíná trochu komín. Komíny se bourají a rozhledny se stavějí. Je to rozhledna celkem nová, i když nějaký ten rok už funguje. Její návštěvu nám doporučila slečna recepční v hotelu, protože  v Dolní Moravici bydlí. Takže do práce dojíždí a moc daleko od Malé Morávky to není. Ovšem to, že bydlí ve Slezsku, vůbec nevěděla. 😁 Návštěva rozhledny vyšla až na druhý pokus, když jsme se vraceli z jiného výletu, protože štráchat se na rozhlednu v jesenickém počasí, kdy je špatná viditelnost, vůbec nemá cenu.

Jak se k rozhledně dostat: Obec Dolní Moravice se nachází při silnici č. 445 spojující Rýmařov a Karlovu Studánku. Při příjezdu do obce od Rýmařova odbočte vlevo a přes místní část Horní Moravice pokračujte vzhůru zhruba tři kilometry až na konec Nové Vsi, kde se rozhledna nachází. Kdo nemá k dispozici vlastní dopravu, může jet do Nové Vsi autobusem. Kolem rozhledny také vede cyklotrasa č. 6142. Až pod rozhlednu je možné dojet autem, vybudováno tady bylo parkoviště.

 

Zajímavé je, že na rozdíl od většiny rozhleden nestojí na žádném vrcholu, ale spíše na úbočí kopce Štěrkovce. Aby rozhledna zapadla do krajiny, je obložená modřínovým dřevem. Na výšku má 31 metr a  byla otevřena v roce 2014. Jádro věže tvoří šestiboký železobetonový tubus, obložený dřevem. Tím tubusem vlastně stoupáte po schodech.

 

Točité schodiště na vyhlídku, tady se zabloudit nedá 😗

 

Dřevěné obložení rozhledny je třeba jednou za čas natřít. O tuto povinnost se přihlásili místní hasiči.

 

Za odměnu byla hasičům věnována jedna z místností v přízemí věže, kde mají malé muzeum. Místnost vedle je pak zaměřená na historii Nové Vsi. Ve vitrínách vidím spoustu věcí z domácností, pár podobných bych tam mohla přidat. 😃

Kromě malého muzea se návštěvníci vyhlídkové věže mohou pokochat expozicemi umístěnými v jednotlivých patrech. Ty seznamují například s přírodou Jesenicka, s nerostným bohatstvím či s památnými stromy Dolní Moravice. 

 

Návštěvníci se mohou seznámit s přírodním bohatstvím Jeseníků 

 
Kdo prožil dětství na vesnici, jistě tyto předměty pozná i bez popisků
 


 

A stále nahoru, 164 poctivě vyšlapaných schodů

 

Dolní Moravice

To jsme už na vyhlídce?? To to uběhlo... 😚

 

Ve výšce 27,5 metru se nachází vyhlídková plošina. Výšlap ale stojí za to, protože z plošiny je výhled jak na blízké Rýmařovsko, Bruntálsko s Uhlířským vrchem, ale i Šternberk, Hrubý Jeseník nebo Slezskou Hartu. Když je výjimečná viditelnost, lze zahlédnout dokonce i Beskydy a Vysoké Tatry na Slovensku. Tak daleko jsem neviděla ani s novými čočkami.

Fotografické panely na vyhlídce vám pomohou určit, na které lokality se díváte.

 

Herní areál pro děti u rozhledny máte jako na dlani.

V přízemní přístavbě je kromě pokladny i prodejna suvenýrů, muzeum, dětský koutek, úschovna kol a lyží se sociálním zařízením.

Každoročně v říjnu se koná závod v běhu do schodů. Můžete zkusit, zda překonáte rekord, kdy místní fotbalista zdolal 164 schodů za 24,5 vteřiny. Vyhlídková věž v Nové Vsi je otevřena v době letních prázdnin denně od 11 do 18 hodin. Od dubna do října pak ve stejné časy o víkendech a od listopadu do března od 11 do 16 hodin. 

Po návštěvě rozhledny zamíříme do nedaleké restaurace Na Vyhlídce. S plným žaludkem by se na rozhlednu stoupalo poněkud nepohodlně.

Tahle vyřezávaná kráska zve poutníky, často i na kolech, do restaurace 

Rrračte vstoupit 

Restaurace Na Vyhlídce foto 7 

No tady je věcí... 😲... Najdete tu všechno: vozíky, jha, biče, demižony, staré boty, plno starých hrnců hliněných i kovových, klobouky, plno starých knih a fotografií, dětský kočárek i s panenkami... dokonce i sáňky a poznávací značky. Plno vtipných tabulek k tomu, je vidět, že majitel je sběratel a má smysl pro humor.

Restaurace Na Vyhlídce foto 8

 

Tady se prostě nenudíte. Samozřejmě tady podávají i jídla, abychom nezapomněli, proč jsme vlastně přišli. 😄

Na stránkách chaty jsem našla fotky, jak tento objekt původně vypadal a jak probíhala rekonstrukce:

Zdroj: regiony.rozhlas.cz, rymarovsko.cz, bruntalsky.denik.cz, vyhlidka.net

10 komentářů:

  1. Hanko pár let zpátky a byla jsem tam. Parkovali jsme dole ve vesnici a šupajdili nahoru. Bylo nádherné počasí, překrásný rozhled a lidí opravdu málo. A pak jsme jinou cestou zase scházeli do vesnice. Tak jsme uzavřeli pomyslný kruh našeho výletu. Všem doporučuji. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej na blogu, Iwko!
      Ano, tu vesnici jsme také prošli a brzy bude ještě k Dolní Moravici další článek, protože na tak malou horskou obec je tam hodně zajímavostí. Také doporučuji návštěvu.
      Děkuji a přeji slunečnou neděli. ☺

      Vymazat
  2. Krásné místo a zajímavá rozhledna. To že je obložená modřínovým dřevem je výhodou pro dost lidí, kteří trpí závratěmi, protože většinou na takovou rozhlednu výstup vzdají. Schodů je tam tedy dost, ale ty mi zatím ani v mém věku nevadí...Sice si to "oddýchám" , ale zatím vylezu....Výhledy musí být odtud úžasné. Jen mě překvapilo, že je rozhledna na úbočí kopce... Děkuji za další zajímavost. I když se tam asi nepodívám, tak mě toto místo zaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, máš pravdu s tím obložením, mě to vlastně ani nenapadlo, protože na rozhledny moc často nechodím. Víš, jak se říká - Česko je země rozhleden, jsou tam další možnosti: Biskupská kupa u Zlatých Hor nebo Zlatý Chlum. Tato rozhledna se tyčí nad městem Jeseník. My jsme měli nejblíže našeho ubytování tuhle.
      Děkuji a přeji příjemnou neděli. ☺

      Vymazat
  3. Hanko,vy jste toho v těch Jeseníkách tedy najezdili a hlavně nechodili. Za pěkného počasí tam musí být krásný výhled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Marti, já až teď, jak tvořím ty články, si uvědomuji, kolik jsme toho za 8 dní navštívili a ještě není konec. Přitom mi nepřipadalo, že bychom nějak "lítali". Ovšem je pravda, že jsme se vůbec "neváleli" na pokoji nebo nevysedávali v restauracích. Na oběd nebo na kafe jsme zašli, ale jinak promyšlený plán na každý den a zvládne se toho hodně. ☺

      Vymazat
  4. Děkuji za obhlídku místa i vyhlídku. je to fakt krásná podívaná!
    Hani, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je tam hezky, ale musí být pěkné počasí.
      My dnes máme slunečnou neděli, taková byla i sobota, tak si užívám a totéž přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  5. Skvělé. Na tuto rozhlednu bych se snad i jala vystoupat a nemuseli by mne snad hasiči sundávat, protože má kolem schodiště plášť, který by mi psychicky dodával pocit bezpečí. když je na některé rozhledně jen to kovové schodiště, tak my nohy při pohledu do okolí a dolů vypovídají službu. A dolů se člověk koukat musí, když jde dolů a ještě při kraji toho točitého schodiště, kde je schod nejužší. Líbí se mi, že zlobivé děti bez dozoru budou prodány do cirkusu. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tuto rozhlednu se vystupuje dobře, zpočátku se zdá nekonečné točité schodiště. Mám zásadu - nedivočit, jednou jsem doslova vyběhla na štramberskou Trúbu a točité schodiště způsobilo, že mě rozbolela hlava a nebylo mi celkově dobře. To byl ten rychlý výstup. Tady navíc je na stěnách spousta obrázků a doprovodné materiály, které si člověk může prohlédnout. Nakonec, proč na dovolené divočit, ne?
      Děkuji a přeji příjemný nový týden. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....