Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 13. listopadu 2022

Do Ostravy přijel svatý Martin

 

O tom, že má Martin koně a ještě k tomu bílého, jsme se přesvědčili i v Ostravě 😎. K svátku svatého Martina už neodmyslitelně patří i svatomartinské hody. Ty proběhly v pátek na Masarykově náměstí v centru Ostravy a začátek akce nebyl vybrán náhodou. Bylo to na minutu přesně - 11. listopadu v 11.11 hodin. Proto jsme se do centra Ostravy vydali i my, jak je vidět z fotografií, bylo příjemné listopadové počasí. Hodina 11.11 nebyla vybrána náhodou, na pódium vystoupil moderátor, který jednak přivítal přítomné a zároveň zahájil letošní svatomartinské hody. Vzpomenul také podepsání příměří přesně před 104 lety a následný konec 1. světové války. Proto tam bylo i několik vojáků v uniformách Velké války a měli stan s polní kuchyní. To se mi líbilo, že se to nezvrtlo jen na stánkový prodej. 

 

 

 

 

 

 


Uprostřed Masarykova náměstí v Ostravě stojí tento Mariánský sloup a nalevo od něj je socha sv. Floriana. 


Stánky byly na náměstí přivezeny už na adventní trhy a tato akce je svatomartinský "předvoj". Nemohla  chybět voňavá husí pečínka se zelím a knedlíkem, mladé svatomartinské víno ani sladké pečivo – třeba martinské podkovy či koláče. Tuto část představím příště.

Oslavy vyvrcholily v 16 hodin příjezdem svatého Martina na bílém koni, dojde vždy  i na požehnání knězem. Na dohled z náměstí je věž nejstaršího kostela v Ostravě - sv. Václava. 

Sv. Florián bývá označován za patrona hasičů, ale také kominíků nebo pekařů. Moravskou Ostravu několikrát zachvátil obrovský požár a socha byla na náměstí poprvé instalována roku 1763 jako poděkování hasičům, kteří tehdy s jedním takovým požárem bojovali. Socha byla původně otočena směrem ke staré radnici, dnešnímu Ostravskému muzeu.

Socha však v roce 1960 zmizela, jelikož šlo o náboženský symbol. Stejně tak zmizel i morový sloup z roku 1702, který již ale opětovně Masarykovo náměstí zdobí.

Socha sv. Floriána pak putovala po různých místech, jednu dobu dokonce ležela v trávě u zámku v Kravařích. V roce 1990 byla přistavena ke kostelu v Hrabůvce. Až roku 2008 došlo k zrestaurování sochy a jejímu opětovnému umístění na Masarykovo náměstí.

 ***

"11. listopadu svatý Martin přijede na bílém koni."

Tato oblíbená pranostika je připomínkou světce, který vyměnil kariéru římského vojáka za poustevničení v okolí francouzského města Tours a později za biskupskou mitru. A když ke schopnosti ohlašovat zimu přidáme ještě posvícenské hodování a koštování mladých vín, jež bývá s jeho svátkem spojené, je všeobecná obliba a popularita Martina naprosto pochopitelná. Dnes tedy začnu příjezdem sv. Martina, i když na našich slavnostech to bylo k večeru a vlastně vrcholem celé akce na "Masarykáči".

Když jsem pozorovala lidi, s jakým zájmem ty dva jezdce na našem náměstí pozorují a fotí, napadá mě, jestli vůbec vědí, jaká legenda se s Martinem pojí a že on se římským vojákem stal proti své vůli? 

Martin se narodil roku 316 (nebo 317) v římské provincii Panonie ve městě zvaném Sabaria =   Szombathely. Z dnešního pohledu to byl Maďar. Jeho otec byl vysloužilý římský voják a už výběrem jména pro syna naznačil budoucnost, kterou mu plánoval. Martin je totiž odvozen od jména římského boha války Marta a znamená Martovi zasvěcený, Martovi oddaný. Když se rodina přestěhovala z Panonie do severoitalské Pavie, tady se Martin setkal s křesťanstvím a s legendami o poustevnících z Egypta a Sýrie. Oslovily jej natolik, že začal snít o mnišství a poustevnickém životě. Otec byl ale proti a nechal jej v patnácti letech vojáky odvést. Traduje se dokonce, že přísahu skládal spoutaný řetězy.

Přesto plnil vojenské povinnosti, byl povýšen na důstojníka a dokonce přeložen k císařským gardistům. Vojenské povinnosti ho přivedly do Francie. A právě s jeho francouzským působením jsou spjaty legendy, díky kterým je Martin tak populární po celém světě, následně také lidové zvyky, jež se k jeho svátku vážou.

Při návratu z vojenského tábora v roce 335 potkal za mrazivého večera u městské brány v Amiensu spoře oděného žebráka, který jej požádal o almužnu. Martin však u sebe neměl nic, o co by se mohl podělit. Proto vzal svůj velký důstojnický plášť a rozetnul ho mečem napůl. Polovinu pak hodil prokřehlému nuzákovi, aby se aspoň trochu zahřál. 

Podle legendy se Martinovi příští noc zjevil Ježíš Kristus oděný v darované polovině pláště.Také díky této názornosti se scéna rozseknutí pláště stala na dlouhá staletí jedním z nejoblíbenějších námětů sakrálních obrazů. Současně tato příhoda Martina definitivně přiměla k rozhodnutí, aby opustil šiky císařských vojáků a stal se vojákem Kristovým. 
Zdroj: moravskoslezsky.denik.cz, metelka.cz, ostravainfo.cz
Průvod s příjezdem svatého Martina začal u budovy staré radnice v Ostravě, dnes tam sídlí Ostravské muzeum.


 



















Za rok přijďte zas!

8 komentářů:

  1. Hani to je krásná oslava těchto dní. U nás se jen pokládaly věnce na počest Dnes legionářů, ale žádné jiné akce tu nebyly. Hezky jsi vše nafotila. Přeji Ti příjemné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, přítel našel náhodou den předtím, že se to na náměstí koná. Počasí bylo fakt dobré, v listopadu báječné, tak proč nejít. Jezdíváme kolem dvou pomníků z 1. SV, tak se tam někdy se svíčkou zastavím. Fotit jsem se snažila, rozdělím to na několik článků podle tématiky.
      Děkuji a přeji stále slunečné listopadové dny. ☺

      Vymazat
  2. Hani,opět jsem si ráda početla.U nás žádné akce nebyly,nebo aspoň jsem nikde nic nečetla.Akorát restaurace zvaly na svatomartinské hody.Martin na bílém koni nepřijel,Krkonoše jsou beze sněhu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituš, že sis početla. U nás jsme našli tuto slavnost, pak v sobotu zvali do Klimkovic na něco podobného. Je to blízké lázeňské město, ale přece jen pro nás od ruky. A tady byl Martin na bílém koni, jen doufám, že ten "kůň, co zaleh celý dvůr" ještě dost dlouho nepřijede. Na sníh se netěším. ☺
      Děkuji a přeji listopadové dny zalité sluncem. ☺

      Vymazat
  3. Hani, tak to byla hezká akce ! My jsme hodovali doma, nejmladší syn je Martin, tak se nás tu zase sešlo plný dům... My už ty oslavy slučujeme, jak nás je čím dál víc tak bychom nic jiného nedělali než slavili... Tak teď se slavil Karel, Martin a ještě jedny narozky najednou, jinak to nejde. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, myslím, že tady, kdo na náměstí přišel, snad nelitoval, ještě představím další akce. Je vidět, že u vás se rodina schází, to vám přeji, ale kdo to pohoštění chystá? Hlavně, že si rozumíte a máte se kde scházet.
      Děkuji a také prožívej dny listopadové plné slunce. ☺

      Vymazat
  4. Hani, děkuji za reportáž i historický vhled. Ostrava slavila skutečně moc hezky.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, Ostrava tyto akce už tradičně připravuje, na některé se jdeme podívat, hlavně podle počasí a programu. Brzy bude další díl, představím stánkový prodej. ☺
      Děkuji a přeji už pohodový pondělní večer.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 173. schůzka: Viklef, Viklef, nejednomu ty hlavu zvikleš...

Asi tak čtyřicet let předtím, než přišel na svět v Husinci synek Jan, narodil se poblíž anglického Richmondu v hrabství Yorkskire jeho jme...