Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 29. března 2023

Velikonoční nádivka s uzeným masem a bylinkami

 

Minule jsem tady z velikonočních receptů připomínala Kočičí tanec nebo Šumajstr, ale co nádivka? Máte rádi nádivku? Já ano a přiznám se, že občas si ji koupím v teplém bufetu v Globusu, ale tak často to zase není. Taky ji tam pořád nemají. Možná se divíte, ale mně stačí fakt kousek. Takže ji na blog opravdu nedávám jen tak. 😸

Původně se nádivka připravovala bez pečiva. Z mléka a krupice se svařila hustá kaše, do ní se zamíchala vejce a na kousky natrhané nebo pokrájené maso (často kůzlečí). Pak se přidaly zelené bylinky a upekla se. Má mnoho krajových názvů, známe ji například jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou, jarní nebo velikonoční buchtu. U nás tomu říkáme nádivka.

Když maso nebylo tučné, musela se nádivka i přimastit. Ve velikonoční nádivce nesměl podle tradice chybět mimo mladých kopřiv také openec (lidově zvaný popenec, kundrlátek nebo také kočičí tlapa). Je to vytrvalá bylina, která na jaře roste skoro všude. Má řapíkaté listy se srdčitou čepelí a z horních listů vyrůstají modrofialové pyskaté květy.

Tradice velí použít na nádivku trojí maso. Někde se také nádivce říká hlavička. To proto, že se připravovala z masa telecí hlavičky. Podávala se vždy na Bílou sobotu k večeři. Dnešní recepty jsou ovšem vylepšené a upravené, tím jsou vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové. Tak je to i s velikonoční nádivkou, kterou bychom měli správně upéct na Bílou sobotu. Ta už je ve znamení konce 40denního půstu a právě v tento den bude patřit na stůl nádivka, které se také říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek. Připravíme si suroviny podle počtu strávníků: 

Důležitou součástí jsou zelené bylinky a nejlépe i mladé kopřivy. Pokud jsou, samozřejmě, dostupné. K těm rohlíkům: Pokud vaříme pro dva, postačí tři rohlíky, ale pro více strávníků nebo pokud si nádivku rádi přidáme, použijeme více, až 8 ks jak je uvedeno v základní dávce. Výborná na to je i uzená krkovice. 

Chcete-li levnější variantu, tak my občas koupíme (v Globusu, ale snad to mají i jinde) uzená žebra a ta povaříme, pak obereme a je na nich dost drobného masa, nemusí se to téměř krájet. Používáme i do zapékaných "francouzských" brambor. Vývar nevylévám, dá se v něm uvařit kysané zelí, má pak úplně jinou a výbornou chuť.

Dva navlas stejné recepty bychom asi hledali marně, často se liší i dost podstatně, ovšem jedno mají všechny naše velikonoční nádivky společné: musí v ní být hodně masa (uzené, vařené vepřové, telecí atd.) a čerstvé byliny, které jsou právě na jaře plné chutí, zdraví a síly. 

Ingredience
  • 8 starších rohlíků
  • 8 vajec
  • 450 g uzeného masa
  • 200 ml mléka (odhadem)
  • asi 200 g mladých kopřiv nebo jiných bylinek
  • máslo nebo sádlo na pečení
  • muškátový oříšek
  • sůl 

Příprava:

Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, pak přiklopené ho vařte nejméně 1 hodinu. Já to vařím déle, klidně až dvě hodiny. Vývar z masa nevylévejte.
Maso nakrájejte na drobné kostky. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.
Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, pak přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinky nakrájejte nadrobno.
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh
K rohlíkům přidejte maso, bylinky, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky - velmi zlehka a po částech. 
S tou solí opatrně, příliš nesolíme, protože někdy rohlíky a hlavně uzené jsou samy o sobě slané. Tak ochutnejte.
Máslem vytřenou formu (používám sádlo) vysypejte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.

Pečeme zhruba 45 minut dozlatova a chceme, aby se na povrchu vytvořila kůrčička. Asi v polovině pečení dáme na povrch nádivky několik kousků másla. 

Byliny do velikonoční nádivky

Naše babičky dávaly do nádivky, když už byly čerstvé mladé kopřivy, popenec, sedmikrásky, pampelišky, petrklíče, bršlici kozí nohu, hluchavka nachová, medvědí česnek nebo ptačinec žabinec, a když byly Velikonoce brzy, tak si musely vystačit s bylinami, co si pěstovaly za oknem. Dobrá zpráva je, že do nádivky můžeme v podstatě zamíchat takřka cokoliv zeleného, třeba petrželku hladkolistou nebo kudrnku, špenát, kerblík, pažitku, bazalku, šťovík nebo česnekovou pažitku. S tak dobrými surovinami prostě musí chutnat. 😇 

Je to šéfkuchař, má výborná videa a jeho nádivka obsahuje čerstvé špenátové listy nebo jiné bylinky. V nádivce nesmí chybět ani anglická slanina, pečivo, nadýchané vyšlehané bílky a samozřejmě koření. Díky tomu bude jak nadýchaná, což je důležitá, žádný "beton", pak je i chutná. Jak si velikonoční nádivku připravit se dozvíte z následujícího videa. Podívejte se, jaký způsob pečení vybrat, aby byla nádivka vláčná, a jaký druh masa použít, aby váš recept byl opravdu tradiční. Podle návodu si upečete takovou velikonoční nádivku, jakou uměly naše babičky. Je to výborný návod. 👍 Touto nádivkou můžete také naplnit kuře nebo kachnu.

Suroviny:  

100 g slaniny 

1 cibule 

125 g másla 

250 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) 

450 g veky nebo rohlíků 

sůl, pepř, muškátový oříšek 

100 g špenátu 

1 hrst nasekané listové petržele 

5 vajec „M“ 

sádlo na vymazání 

strouhanka na vysypání

Přeji dobrou chuť a krásné Velikonoce! 🍷 🍴 🍗
Zdroj: hradec.rozhlas.cz

14 komentářů:

  1. Hani, já si nádivku dělám sama a na Velikonoce do ní přidávám kromě zeleniny, ještě trochu spařených, najemno nasekaných, mladých špiček kopřiv. Dávám ji do kuřete i mimo něj. Je to dobrota. Přeji Ti krásné jarní dny a moc děkuji za komentáře na mých stránkách. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, určitě děláš nádivku pro více lidí a to je nejlepší udělat doma. Já si občas koupím jen kousek pro sebe, jinak na Velikonoce se taky dělává doma. Kopřivy nedáváme, protože nejsou k mání a kam bychom pro ně jeli... Ale je fakt, že touto nádivkou se dá kuře plnit, i kachna, ale to píši už v článku.
      Také Ti děkuji za komentář a příjemné jarní dny. 👍

      Vymazat
  2. Hani,díky za další užitečné recepty na Velikonoce.Něco jsem si uložila a možná se přijdu ještě podívat.Nádivku dělám podobně,přidávám uzené maso ze žeber a špenát.Kopřivy asi ještě nebudou,ale stejně je do nádivky nedávám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituš, když tyto mnou vybrané recepty někomu poslouží. Dělám tu nádivku asi tak jako Ty, kopřivy nemám kde brát a stejně by nebyly čisté.
      Děkuji a pohodové dny přeji. 👍

      Vymazat
  3. Nádivku jsem měla ráda už jako malá holka, mamka ji často dávala do kuřete. Tu velikonoční dělám pravidelně, s uzeným a mladými kopřivami. Už se na ní těším. Měj se hezky, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taková nádivka, jak to, Evi, popisuješ, je nejlepší. Také mi chutná, proto si ji občas koupím v tom bufetu.
      Přeji příjemný nástup do apríla. 👍

      Vymazat
  4. Hani, nádivka k Velikonocům neodmyslitelně patří. Dělám jí do velkého pekáče, moji potomci se na ní pokaždé těší. Doufám, že mi dcera doveze z chaty kopřivy, už by mohly být. Pokud ne, mám v zahradě bršlici, ze které nejsem nadšená, ale do nádivky se hodí. Také medvědí česnek vypadá slibně.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, když si představím, pro kolik lidí tu nádivku děláš, tak ten pekáč musí být dost velký. ☺ Bez těch zelených bylinek by to nebylo ono a věřím, že je nakonec seženeš. Medvědí česnek u nás někde blízko neroste, aspoň nevím, v parku, kde roste, zase chodí pejskaři, takže...
      Přeji, ať se Ti nádivka povede a hlavně všem chutná. 👍

      Vymazat
  5. Hani, tak nádivka u nás musí být, dokonce někdy i dvakrát :o) Používám máslo, většinou špenát (o kopřivu z čistého prostředí jen tak nenarazím) a přidávám mandle. No dobrota veliká...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vůbec se nedivím, že se nádivka musí opakovat. Při takto výborných surovinách, jen s mandlemi to opravdu neznám.
      Děkuji a přeji pohodový poslední večer měsíce března. 👍

      Vymazat
  6. Hani, nádivka u nás na Velikonoce je každý rok, bude i letos. Dřidávám uzené, mandle a kopřivy, už jsou, chodím na ně teď do lesa a včera jsem při procházce spadla do potoka a nemohla se vydrápat... To byla estráda. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, počítám, že i u Vás toho musí být pořádný pekáč! Pokud bydlíš u lesa, je to v jistém smyslu výhoda. Já se do lesa nemám šanci dostat, ale zážitky s potokem (dávné zážitky) mám také, tak vím, co to obnáší. Hlavně, aby se při těch pádech nic nestalo.
      Variantu s mandlemi neznám, jak jsem už psala Helence, možná je to krajová záležitost u vás, nevím, tady o mandlích nikdo nemluvil, vždy jsme byli spíše chudý kraj. Děkuji za zajímavý zážitek a přeji pohodové předvelikonoční dny. 👍

      Vymazat
  7. tetkapernikarka
    Nadivku máme taky moc rádi a bude i na Velikonoce. Používám většinou uzenou krkovice a bylinky, podle toho, co je k mání 😁 Na zahradě se najdou i kopřivy 😁 medvědí česnek se mi uchytl, tak taky. Ale na ten chodím i do lesa, dnes jsem si dělala pesto, tak zeleného bude dost 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uzená krkovice je výborná a bylinky k tomu jsou nejlepší, pokud člověk ví, že je to čisté, pak i ten les dá své "poklady". Určitě se to povede a bude to výborně chutnat. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...