Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 27. dubna 2023

Když si třešeň oblékne svatební šaty

 

Při pohledu z oken bytů máme potěšení na zelené ploše mezi domy. Nemohu tvrdit, že tady máme zeleně málo. Je tady třešeň, která v těchto dnech je plná květů, je celá v bílém - jako nevěsta. Škoda, že ta krása trvá krátce.

Tento strom, který dnes už převyšuje některé domy, v sobě ukrývá příběh. Vlastně je to vzpomínka na jednoho příjemného člověka, souseda, jednoho z těch, na které se nezapomíná. Je to hlavně proto, že nebyl lhostejný a tady kolem domu pravidelně dělal hodně práce. Původně byl stolař, ale co jsem ho znala, pracoval jako horník. Jako tehdy spousta lidí. Podle řeči bylo poznat, že není zdejší, přišel z jižní Moravy za prací. Havířina je těžká práce, pracoval na směny a přesto odpočíval aktivně. Jsou lidé, kteří bez práce nevydrží. Náhodou jsem tehdy byla doma, když soused se synem na zeleném trávníku vykopali jámu a zasadili stromek. Tehdy byl tenký a jen trochu vyšší, než ten sadař. Tak mě napadá, jestli by to mohl udělat dnes? Proč? Od té doby se totiž změnila vlastnická práva a my sice vlastníme byty, ale pozemek u domu k tomu nepatří. Je to majetek města. Takže dnes už osazenstvo z domu neseká trávu, město to zajistí. Ono taky, ruku na srdce, změnili se i lidé a pochybuji, že by se dnes tady mezi mladšími v domě našel člověk, který by to tady kosil. Kdysi to bylo normální a nikdo za to nic neměl. To je dáno dobou, ale o tom článek není. 

Stromek zdárně rostl a ani jsme netušili, co z toho bude, tedy že to bude třešnička, to mě nenapadlo. Pán se o ni staral jako i jiné věci do doby, než onemocněl. Původně šel na operaci žlučníku, ale zklátila ho zlá nemoc a už je to hodně let, co je soused na obláčku. "Jeho"  třešeň zůstala a roste dál, nyní je krásnější než kdysi. Strom poskytuje útočiště i ptáčkům, i když v posledních letech jich je u nás málo.

 Třešeň je slovo všeslovanské, jen v češtině však má na začátku hlásku t, v ostatních jazycích začíná na č. Slovensky se třešeň řekne čerešňa, rusky skoro stejně čerešnja, slovinsky češnja, bulharsky čereša, původně v praslovanštině to slovo znělo asi čerša a k našim praslovanským předkům se dostalo prostřednictvím nějakého románského nebo germánského nářečí z latiny; tam se třešeň jmenovala cerasus. Z tohoto latinského zdroje jsou i německé Kirsche, nizozemské kers a anglické cherry. Ani v latině však tohle slovo nevzniklo, sem se dostalo z řečtiny, kde se třešně označovaly slovem keratos, do řečtiny slovo přišlo z Malé Asie. Nejspíš jde o pojmenování maloasijského města Kerasus.


Nižší větve neořezáváme, protože si z nich v prosinci se sousedkami stříháme barborky. Tak vidíte, i ve městě máme takový pěkný strom za domem.

Uprostřed lučin stojí třešeň -
divoká a hrdě skromná,
bělostí svou lesy češe
a ničemu se nevyrovná.

Stojí tam, stojí a voní v dál,
dívá se do kraje - jako by snila,
a slunce nad hlavou je pro ní král,
s nímž květy z jara zasnoubila.

V zeleni princezna měkká a snivá
hledá si prince na bílém koni,
a že ta samota bolestná bývá,
místo slz do kraje rubíny roní.
 


Fotila jsem zrovna v době, kdy na modré obloze pluly obláčky jako polštářky. Dělaly těm větvičkám zajímavé pozadí.

Snové symboly: Strom s ovocem vyjadřuje brzkou svatbu či navázání nového vztahu, který se zakládá na skutečných hodnotách. Máme-li třešeň i s plody v domě (bytě), čekají nás pozitivní změny. Lezeme-li na třešeň, prožijeme krátký románek. Třešeň v květu je znakem, že naše  ideály dojdou uplatnění. Zralé třešně jsou erotickým symbolem. Natrhané zralé třešně značí pláč a nářky a v koších  nesou špatné zprávy. Jíme-li nezralé, čekají nás zmařené naděje a sebeklam. Sladké jsou zase závistí (vůči nám). Je-li dobrá úroda, bude se nám dobře dařit. Napadnou-li ovoce na stromě špačci, je pravděpodobné, že je nám partner nevěrný.

Mezi těmito a fotografiemi nahoře uplynuly dva dny. Bohužel, mezitím pršelo, trochu byl i vítr, takže to tady vypadalo jako sněžení. To padaly okvětní lístky z třešně. Už jsou ty kvetoucí větve mnohem chudší.
Zdroj: internet

15 komentářů:

  1. Moc hezké Hani. Chodím teď do luk také fotím ty rozkvetlé špendlíky, jablůňky, za chvíli rozkvetou hlohy. Mám to moc ráda hlavně v kontrastu se svěží zelení. Miluji tu vůni přírody, kvetoucích stromů zvláště po ránu. Také kolem domu setkáme trávu, starám se o záhon květin. Pozemek u domu jsme si od města koupili. Máš pravdu, že se o něj staráme my, důchodci. Mladší ročníky by ani nenapadlo, že by se louka měla posekat. Raději budou riskovat, že v trávě chytí klíště...jsou totiž unavení z práce...ale to jsme bývali také a při tom jsme také o okolí domu vždy pečovali sami. Je to spíše o pohodlnosti než o únavě a také o tom, že si to zvelebujeme pro sebe i když za to nejsou peníze, ale radost z vykonané práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky jsi to, Jaruško, napsala. Ty jsi přírodní "živel", já až tolik ne, ale občas do přírody chodím ráda. O malý pozemek před domem se také starám, nikdo by se tu nenašel a tak tu mám pár květin jen tak pro radost. Ta příčina, jak píšeš, je také v tom, že ty mladší ročníky k práci nikdo nevedl, oni nemají ani motyčku nebo rýč, a hlavně, je to zadarmo a dnes dělat něco jen tak? pro radost? Koupila jsem i hnojivo na květiny, protože půda tu není moc dobrá, tak snad to bude poznat na tom kvetení...

      Vymazat
  2. Krásné povídání. Ve vzpomínce jsi vzdala hold, člověkovi, který se zasloužil o tu krásu před domem. Třešeň je nádherný strom a dorůstá se úctyhodných rozměrů stejně jako ořech. Sousedi mají u chaty obrovskou třešni a my zase ten ořech. A také to byly malinké útlé stromky. Vyfotila jsi nádherné fotky. Ta sousedova třešeň ještě nekvete tak intenzivně, ona má pozdnější květy i plody. Když jsem někdy slyšela o vážném úrazu pádem ze stromu, tak to bylo vždy z třešně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Maruško. Dříve tu bylo pár lidí, spíše manželské páry, které občas něco u domu zvelebily, ale to byla "stará garda", která je, podobně jako ten zmíněný pán, dávno na mráčku. Vy máte pěknou zahrádku, vidím to u Tebe na blogu. Ale pozor i na ořech. Znám od sousedů případ, kdy jejich příbuzná, tehdy mladá, byla na mateřské, chtěla upéct ořechovou bábovku, vylezla na ořech a pádem si poranila páteř tak, že je dodnes na vozíku. Je to pravda, několikrát jsem ji viděla. To pak to ovoce přijde draho. ☻

      Vymazat
  3. Hani, díky krásné třešni můžete všichni na bývalého souseda zavzpomínat.
    Mívali jsme také třešeň na zahradě a rok co rok dávala spoustu plodů. S manželovou maminkou jsme pravidelně vyráběly kompoty. A pak už jsme je všichni ani nestíhali zkonzumovat a zásoby narůstaly. A protože třešeň šla do výšky, čas od času se její vrch uřízl. Muž to komentoval slovy, že z ní dělá platan. A nám se to báječně česalo. Maminka odešla, o třešňové kompoty přestal být zájem. Nakonec došlo na její likvidaci.
    Nad tvými krásnými fotkami jsem si zavzpomínala na dobu minulou.
    Měj hezké jarní dny. 🌸🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, s tím platanem mě to rozesmálo ☺. S výrobou kompotů mám také zkušenosti, nakonec toho byl plný sklep a moc to nešlo na odbyt. Třešňový kompot se dá využít i na bublaninu, ale já už moc nepeču. Podobné zkušenosti má více rodin, u kamarádky zase převažují jabloně a tak pořád zavařovali jablka, vše bylo jablečné, i koláče, kamarádka myslela, že ušetří a on to už nikdo nechce.
      Přeji, ať vám vaše zahrada vzkvétá a přináší radost i užitek. ☺

      Vymazat
  4. Hanko moc hezké vzpomínky na pracovitého a vnímavého člověka . Máme v našem městě hodně zeleně a nyní krásně kvetoucí stromy. Máš pravdu v tom, že jen tak někde zasadit strom dnes nejde a je to dobře,že se nové výsadbě věnuje pozornost . Ne vždy je to za pár let jak strom vyroste pro dobro okolí. Přořídila jsi moc hezké fotografie. Fukcarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za pochvalu, těch pracovitých lidí tady už moc nezůstalo, mnozí odešli na věčnost, jiní zestárli. S výsadbou stromů máme také zážitky, nejhorší je, když to někdo zasadí bez rozumu před okna. Když to má dva metry a pár větví, je to milý stromek, ale za pár let stíní do bytu a vlastně překáží. Na trávníky se moc nevysazuje, sekají to technické služby a neprojely by tam s technikou. Taky dobré.
      Přeji hezký závěr týdne i 1. máj. ☺

      Vymazat
  5. Hani, děkuji za krásné fotky a milé vzpomínky. Téma starání se města o vlastní pozemky mě trochu dráždí - zrovna včera v naší vilové čtvrti chodil pracovník se strunovou sekačkou a "staral se" o travnaté pásky mezi chodníkem a silnicí. Výsledek - chodníky plné posekaného plevele a nadrobno pokrájených odpadků. A mohla bych pokračovat... Jsem ráda, že u vás to vypadá jinak.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, trefa! u nás ve středu uklidili ulici a chodníky a ve čt přijeli s traktůrky posekat trávu a ! jak to dopadlo? všude binec. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. A já doplním: Myslím, Helenko, že ve vilové čtvrti moc radosti z těchto pracovníků lidé nemají, udělají všechno naopak, než by si lidé přáli. Tady nejdříve projede sekačka a pak obchází chlapík se strunovou sekačkou a také je chodník plný té drobné trávy, ale to je "daň za údržbu".
      Děkuji a pěkné nedělní odpoledne. ☺

      Vymazat
  6. Hani,my jsme na tom stejně.Byty máme v osobním vlastnictví a pozemky patří městu.Na starost o ně si nemůžeme ztěžovat.Jsme sice malé sídliště na konci města,ale nezapomíná se na nás.Pouze u družstevního paneláku si sekají trávu sami,asi mají pozemek pronajatý,ale o keře na něm se staré také firma,která má na starosti zeleň.Nám kvetou kousek od doma tři asi plané třešně.Kdysi byla nejkrásnější a nejznámější třešňová alej směrem na hrad Valečov.Teď už kvete,ale nikdo se o stromy nestará a tak už to není taková krása,jako za mého mládí.Je také třešňový sad pod vrchem Mužský a tam je na 1.máje nával.I my tam jezdíme roky.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, určitě to tam máte pěkné, nepochybuji o tom. Je to Český ráj a tak se i firmy snaží, aby to vypadalo. My tady máme k ráji daleko, jo, tak část Karviné se jmenuje Ráj ☺. U našeho domu je tráva také pravidelně sekána, ale nad tím určitě bdí výbor naší jednotky. Už kvetou i sakury, tak uvidíme, jaké to bude zítra - je 1. máj.
      Děkuji a přeji příjemný sváteční den. ☺

      Vymazat
  7. Vaše třešeň je překrásná a pánovi, ač na obláčku, je potřeba stále děkovat. Pod vrchem Mužský nebo pod Lovošem jsou nádherné sady. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, možná nebýt té třešně, ani bychom si na souseda tak nevzpomněli, zanechal po sobě otisk, jeho rodina už tady nebydlí. Pod Lovošem to neznám, ale věřím, že to bude "zemský ráj to na pohled".
      Díky a přeji už příznivý 1. máj. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Den otevřených mlýnů 11. května 2024

  V sobotu 11. května se v České republice poprvé uskuteční Den otevřených mlýnů , který připomíná výročí vzniku mlynářského znaku 13. kvě...