Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 3. června 2023

Méně známá Olomouc - město jako pevnost

 

Olomouc je město mnoha tváří. Během zhruba padesáti let je v paměti lidí spojena s květinovými výstavami v rámci Flory, kdy do města míří desetitisíce návštěvníků. I my  jsme k nim patřili od mého dětství. Jenže, když chodíte půl dne po výstavišti, ještě tam vždy něco koupíte (a nemusí to být zrovna květinový keř), moc se toho z města nestihne. Kdo tyto výstavy zažil, jistě mi dá za pravdu. Všude davy lidí - v pavilónech a v okolí stánků venku ani nemluvě. Vždyť tam jezdily plné autobusy "zahrádkářů" z celé republiky. Člověk je "ukodrcaný" už tou cestou a prohlídkou, pak se někde naobědvá a proces trávení jistě nevyzývá člověka, aby ještě běhal po městě mimo výstaviště. Takže uděláte fotky a nákupy, kdy poté zjistíte, že mnohé jste koupili zbytečně a navíc předraženě. Máte desítky fotek květin, půl kabely různých letáků, maximálně juknete na "sloup" na Horním náměstí a jede se domů. Ještě tak na kafe či zákusek k Mahlerovi, ale "byli jsme v Olomouci (mockrát) a známe to tam". Také jsme to tak mívali a za mých rodičů určitě. Proto se vší zodpovědností napíšu, takhle se město nepozná a rozhodně se nic podstatného o městě nedovíte. To byl jeden z důvodů, proč jsem si pro letošní jarní dovolenou vybrala pobyt právě tam. Pobyt byl dárek k narozeninám od přítele. A troufám si říct, lépe je nespoléhat se na informace z recepce či podobných zdrojů, bývají nejen stručné, ale dost omezené. Co si člověk nezjistí, to se nedoví.

Dnes trochu rozvinu téma z minulého článku - ZDE: Stačí, když návštěvník projíždí městem tramvají či autobusem a někde už na dohled jsou zbytky opevnění. Proč zbytky? Opevnění nemůže být kompletní, protože by město svazovalo a tím by v moderní době vadilo.

Pokud si Olomouc spojujeme s krásnými domy v historickém centru, mnoha kostely a krásným sloupem, co je na seznamu světového dědictví UNESCO, není to úplné. Olomouc v minulosti bývala hlavním městem Moravy, proto již ve středověku byla opevněna. Musíme si uvědomit, že to středověké opevnění, tedy starší, obklopovalo hradbami dnešní historické centrum, které je vyznačeno na každé pořádné mapce města. Myslím, že nejlépe toto opevnění uvidíme v Bezručových sadech, tedy přesněji tam jsou pozůstatky tohoto opevnění. 

Pak město zažilo dobu klidnější, než začala třicetiletá válka. A co nastalo? Kdo tipuje nápor Švédů, má bod. Ať přijedeme kamkoliv, vždy nakonec z výkladu průvodců se ozývá "pobyt" Švédů. Tehdy hezky plundrovali ty naše země, jen co je pravda. A tak rok 1642 byl pro Olomouc rozhodující, protože byla dobyta švédským vojskem. A tady mě napadá přirovnání z moderní doby - také šlo o "dočasný pobyt" vojska, protože Švédové tu byli do r. 1650. A to se, prosím, učíme, že třicetiletá válka skončila v r. 1648! Nedělejme si iluze, Švédové se tu rozhodně nechovali jako holubičky. Co by s odchodem spěchali, jistě se na Moravě měli prima. Nestačilo, že byl uzavřen Vestfálský mír, kdo zapomněl, je to oficiální konec třicetileté války. Co by spěchali, počkali si ještě dva roky (jistě k "obrovské radosti" Olomoučanů) a pak odtáhli. O tom se nemluví, ale nechali město vyrabované a zpustošené. Nic nového pod sluncem. 

Brzy po třicetileté válce r. 1655 byla Olomouc prohlášena za pevnostní město. Nutno připomenout, že jsme byli součástí Habsburské monarchie a sídlem panovníka byla Vídeň. Pomaloučku, polehoučku se začalo budovat bastionové opevnění. To je to, které se nyní označuje jako barokní. 

Bastion je část opevnění vystupující mimo samotnou hradbu, na níž se koncentrují střelci a děla. Umožňuje obvykle ostřelování protivníka u paty hradby bez nadměrného ohrožení vlastních střelců a děl, taktéž podporuje sousední bastion. Obvykle se jedná o mohutnou stavbu přiléhající k hradbě sypanou zemí. 

Tato etapa skončila v letech 1742-1756 vystavěním tzv. tereziánských hradeb. Letopočty mnohý člověk spíše vynechá, ale uvádím to proto, abychom si lépe uvědomili, že tato výstavba hradeb tam probíhala téměř sto let. Takže to zastihlo několik generací, člověk se narodil a sotva se rozkoukal, viděl hradby a než životní pouť jeho dětí skončila, ještě to opevnění nedokončili.

Pokračování

8 komentářů:

  1. Hanko,souhlasim- krátkodobou návštěvou Olomouce spojenou Flórou už chuť a síly projít se městem
    za historií se nedá zvládnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já tam sice byla na jednodenní návštěvy mockrát, ale to většinou nasadíš svůj stereotyp a člověk chodí pořád po stejné ose. Teď jsme byli na 7 nocí, ale i tak vím o místech, kde bych se ještě chtěla podívat. ☺

      Vymazat
  2. Tak já na Floře nikdy nebyla... Ale městem jsem už párkrát chodila, proto vím i o tom opevnění :o)
    Hani, děkuji za souvislosti a přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na Floře jsi nebyla, ale navštívila jsi zase plno jiných míst, která jsou pro vás blíž. Pak oceňuji, že o tom opevnění víš, já tomu věnuji pár článků, protože ten historický střed zná každý, kdo tam byl.
      Děkuji a přeji úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat
  3. Hani,Olomouc je pro mě čím dál lákavější.Zajímalo by mě,zda má město už projité neteř,která tam studuje vysokou školu.Je tam tolik zajímavostí.Snad se tam se sestrou někdy podívám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, vůbec se nedivím, že Oloumouc Tě láká stále více. Pro mne je to "perla" a podstatně blíž než Brno, o Praze nemluvě. Pokud je tam ta neteř, využij toho a neváhejte. Jistě si vyberete něco, co bude vašemu zájmu nejbližší. Článků budu mít k tomu ještě dost.
      Také Ti přeji pěkný nový týden. ☺

      Vymazat
  4. Hani, proto když jsme jezdili na Flóru, tak vždycky na tři dny s noclehem v hotelu. A užili jsme si výstavu, samotné město i nějaký ten výlet. Hezkou neděli přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, vím, že jsi to už zmiňovala a tento postup chválím. Naši, tedy rodiče, by tam nikdy návštěvu s ubytováním v hotelu nespojovali, později jsem do Olmíku jezdila pendolinem za 50 minut a večer domů. To až do letoška ve mně dřímalo přání, ubytovat se tam a poznat vše zevrubně.
      Děkuji a přeji pohodový začátek června. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...