Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 4. června 2023

Jak vznikala naše příjmení

 

V tomto tématu se zaměříme na nejčastější česká příjmení a na to, jak vznikala. Možná víte, že vaše příjmení nepatří zrovna mezi ta nejčastější, však moje určitě také ne. I když člověka přirozeně zajímá hlavně to jeho příjmení, případně některého z kamarádů nebo spolupracovníků. Bereme-li v úvahu, že českých příjmení je více než 40 000, je nám jasné, že jejich četnost je rozdílná. Některá příjmení jsou obvyklá a vyskytují se u mnoha rodin, jiná příjmení jsou vzácná a setkáme se s nimi pouze výjimečně. Stejně tak je u některých příjmení zcela jasné, jak vznikla, u jiných se musíme trochu namáhat, abychom zjistili, kde se vlastně vzala, a v mnoha případech jde pouze o vědeckou hypotézu a výklad pravděpodobný, opřený o jazykový rozbor, jak uvádí malá encyklopedie Naše příjmení, jejíž autorkou je Dobrava Moldanová. Schválně jsem si knihu kdysi koupila, ale vyšly už jiné knihy na toto téma.

 

Víte které je úplně nejčastější české příjmení? Otázka není těžká, tady se asi těžko zmýlíme. Ano, v tabulce nejčetnějších příjmení stojí na prvním místě jméno Novák. Nováků je v naší republice úplně nejvíc, nositelem tohoto příjmení je asi 1 % naší populace.

Možná si kladete otázku, jak je možné, že je u nás tolik Nováků. Toto příjmení je odvozeno od adjektiva nový ve smyslu nový usedlík, nový soused nebo třeba švec, který šil pouze novou obuv. A právě novost byla prvním a velmi výrazným znakem, kterým se člověk odlišoval od kolektivu, do kterého prvně přišel. Stejně tak to platí pro příjmení Novotný, které je v tabulce nejčastějších příjmení na druhém až třetím místě. Dělí se o ně s příjmením Svoboda.

U tohoto jména je opět uplatněn jeden výrazný rozlišující rys. Od poddaných obyvatel vesnice se podstatně lišil svobodník - svobodný sedlák, proto dostal příjmení Svoboda. Kdo měl svobodu měl nějakou výsadu, nevázanost, útočiště, byl to člověk, který měl nějakou svobodnou selskou živnost apod. U tohoto příjmení je ale možný ještě jeden výklad původu, a to že vzniklo z místního jména.

Čtvrté místo má příjmení Dvořák, protože byl ze dvora a od lidí ze vsi se zase odlišoval. Další častá příjmení jsou Černý, Veselý, Procházka, Kučera, Pokorný, Jelínek, Hájek, Růžička, Fiala, ale také Němec.
Toto příjmení vznikalo nejčastěji tak, že přistěhovalce z Německa Češi označovali osobním jménem nebo názvem zaměstnání s přívlastkem Němec, takže to mohl být Matěj Němec nebo také kovář Němec. Druhý možný výklad je ten, že příjmení Němec vzniklo od staročeského podstatného jména němec, tedy němý člověk.

Původ všech příjmení, která tu jsou výše uvedena, si můžeme vysvětlit poměrně snadno, ale jsou i taková příjmení, u nichž je původ nejasný. Pro příklad uveďme tři příjmení, která sice nejsou příliš frekventovaná, ale také nejsou úplně neobvyklá:

Je to Klír, Veškrna a Pohnán. Příjmení Klír je počeštěné slovo Klier, které vzniklo z německého apelativa Kliber, a to bylo odvozeno ze slovesa klieben (štípat dříví). 

Veškrna vzniklo pravděpodobně buď ze zájmena staročeského veškeren, nebo ze slovesa vyškeřit, což znamená vyšklebit se. 

A poslední příjmení Pohnán je odvozeno z místního jména Pohnání u Mladé Vožice. 
zdroj: plzen.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. Já měla hezčí přijmení za svobodna.Manžel vždy říkal,že jsme my tři sestry nevěřící Tomášky.
    Je fakt,že já jen tak všemu neuvěřím a sestry asi také.Zajímavý článek a vůbec musí být knížka.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, hezky a zajímavě jsi to napsala. Já myslím, že jsem také nevěřící Tomáška, přesto takové příjmení nemám. Také všemu neuvěřím a nejvíc mě naštve, když zjistím, že někomu sednu na lep, jinak řečeno, když ze mě někdo dělá... to tažné zvíře, co měl Přemysl. ☺☺

      Vymazat
  2. Moc zajímavé čtení, Hani. Za svobodna jsem měla příjmení německého původu, ač v rodině široko daleko žádný německý příbuzný nebyl. Teď jsem spokojená.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nějaký důvod, že máme určité příjmení, asi bude. To může být z hluboké minulosti, ani nemusíme ty lidi poznat. Bývala kolonizace našich území a pak se ti lidé asimilovali/splynuli s naším obyvatelstvem. Hlavně, že jsi teď spokojená, ani se nedivím.
      Děkuji a přeji úspěšnou středu. ☺

      Vymazat
  3. Hani děkuju za zajímavý článek. Člověk o tom ani nepřemýšlí, jaký má jeho příjmení původ. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Leni, že se Ti článek líbí. ☺ Já právě o příjmeních přemýšlím už hodně dávno, proto jsem si koupila i výše zmíněnou knihu. Ale každé příjmení tam vysvětleno není.
      Děkuji a také se měj dobře, Leni.

      Vymazat
  4. Hani, knihu o vzniku příjmení vlastním,ostudou je,že si nyní nevzpomenu na autorku. Velmi zajímavé je tou knihou občas zalistoval. 👍Mě nynější příjmení aniž bych se. o to snažila mě velmi pomohlo v Novojičínské nemocnici🥰. Otázku,zda jsem od těch ...jsem nechávala s úsměvem nezodpovezenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, chápu jak to myslíš s tím příjmením, něco podobného zažil i můj přítel, ptali se ho na spojitost s jedním ministrem. Nemusíme hned všechno vyzvonit, že jo? 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...