Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 21. června 2023

Mezinárodní den žiraf - ZOO na Sv. Kopečku


 

 

Hezky nám ten kalendář začínají vyplňovat světové dny zvířat. Máte rádi žirafy?

Dnes je 21. 6., léto je tady, ale zároveň se tento den "slaví" Světový den žiraf. Tento den není vybrán náhodou. Je totiž nejdelší v roce a tak byl symbolicky věnován zvířeti s nejdelším krkem – žirafě. Přímá úměra: dlouhý den - dlouhý krk. Každý krční obratel má délku více než 28 cm.

Jako první přivezl žirafu do Evropy patrně G. Julius Caesar, když byl na svých cestách a křížových výpravách v Malé Asii a Egyptě, kde se setkal s Kleopatrou.

Římané neměli nejmenší znalosti o tomto zvířeti a nazývali ho cameleo pardo, kříženec leoparda a velblouda. V roce 1758 byla žirafa poprvé začleněna do systému prostřednictvím Carla Linného, ​​který ji binomicky nazval Cervus camelopardalis. Rodinu žiraf dal dohromady Morten Thrane Brünnich v roce 1772.

Uvádí se, že v ZOO na Svatém Kopečku mají největší stádo žiraf ze všech ZOO u nás. Žirafy tam mají  svůj pavilón, i když se o něj dělí se vzácnými plazy. Ti plazi se totiž vejdou tam, kam žirafa ani náhodou. Po schodech se dostaneme na vyhlídku v pavilonu žiraf, který byl vybudován začátkem 90. let. Za sklem zde můžeme pozorovat nejvyšší savce planety a dívat se jim přímo do očí, pokud zrovna nejsou venku ve svém výběhu. 

Pavilon žiraf byl přistavěn k původní budově zimoviště afrických zvířat, když se stádo rozrostlo. Přístavba navazuje na velký výběh, tam je umístěno chovné stádo a do původní části na zimovišti afrických zvířat se umisťují pouze samice s mláďaty nebo kusy, které je potřeba oddělit. Na venkovní terase je dobrý výhled na žirafí výběh. Návštěvníkům by ve výhledu bránila ohrada, viděli bychom jen krky. Většinu fotografií jsem pořídila právě nahoře na vyhlídce. A zájem návštěvníků o tyto africké živočichy byl pořádně velký, což ztěžovalo i focení. 


Žirafa je nejvyšším savcem, samci dosahují výšky kolem 5,3 m, samice bývají menší, největší změřený jedinec měl výšku 5,87 m. Vyskytuje se ve více poddruzích, které se od sebe liší zbarvením, ale i tvarem hlavy. Na  "poučení" o žirafách je v pavilonu pamatováno a snažila jsem se to na fotografiích zachytit. 

Chovu žiraf Rothschildových se olomoucká zoo věnuje od roku 1976, v roce 1999 zde narodila dokonce dvojčata Kabu a Kabuki a obě se podařilo i odchovat. To je jejich pýcha. Za celou dobu chovu se zde narodilo asi 70 mláďat. Žirafy se dožívají okolo 20 let. Žirafa Rothschildova má toto jméno na počest Waltera Rothschilda, je také obvykle označována jako žirafa Baringo nebo žirafa ugandská a je rozšířena v oblastech Keni a Ugandy.

Kmen: Strunatci
Třída: Savci
Řád: Sudokopytníci
Čeleď: Žirafovití
 
 
Rozmnožování: Samice je březí 457 dnů. Mívá jen jedno mládě, dvojčata bývají velmi zřídka. Mládě pije mléko 12 - 15 měsíců a dospívá okolo čtvrtého roku života.
 
Způsob života: Žije v malých stádech do 15 kusů, bez vnitřní hierarchie. Samci spolu bojují o samice i o stádo, přitom se přetlačují krkem nebo si zasazují šťouchance růžky. Dospělá žirafa se brání kopáním a 
kopáním se brání i před lvy. Na kopání si musejí dát pozor i chovatelé v ZOO.
Žirafa musí mít velmi vysoký krevní tlak. Pro krev to znamená velmi dlouhou cestu, aby dokázala okysličit celé télo. Žirafy potřebují mít v srdci tlak 220/180.
 
 

Žirafa má jako sudokopytník silné nohy a její kopnutí mnohdy nepřežije ani lev. Samci dosahují hmotnosti 1 600 kilogramů, samice kolem 800 kg. Při běhu v přírodě dosahují rychlosti až 60 km/h na krátkou vzdálenost, pak mohou pokračovat ve cvalu rychlostí 50 km/h, když hrozí nebezpečí.


 
 
Mládě žirafy může měřit přibližně 1,8 m po narození, brzy se postaví a umí běhat. Když samice porodí, jsou většinou ostatní samice seskupeny kolem, aby ji chránily.
 
 

Žirafí jazyk může měřit kolem 50 cm, jeho barva je tmavě fialová, velmi dobře ho používá k odebírání listů. Horní ret je citlivý, slouží k uchopení větví stromů, zvláštní je, že rty, střed úst a jazyka jsou pokryty papilami, které jsou ochranným pláštěm proti trnům na stromech.

Jak je vidět na snímku, venku ve výběhu žirafy už z větví všechno listí okousaly, pak spěchaly za senem do výběhu. Korýtka a koše tam mají v různé výšce, protože i výška jedinců ve stádě je různá. Pokud si žirafa vybere krmení přímo u skla pro návštěvníky, pak koukáte žirafě téměř přímo do očí, přesněji - přímo do "talíře".

Nástupiště safarivláčku je pod pavilónem žiraf, když jsme vystoupili, koukala na nás tato žirafa, asi byla oddělená od stáda a nelíbilo se jí to:

Tak, milé žirafky, hezky si ten svůj svátek užijte. 👍
Nám, lidem, přeji, abychom nastupující léto prožili ve zdraví a v pohodě. 🎈 🌞 🍀 🍹

10 komentářů:

  1. Hanko, žirafy se mi líbí, hlavně jejich nádherné oči. Díky za zajímavý článek. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, opravdu jsem někde četla, že kdo se podívá žirafě do očí, musí si je zamilovat. Přesně, také posílám pozdrav. 🌞

      Vymazat
  2. Hani,zvířata mám ráda všechna a tak i žirafy.Moc hezké a zajímavé čtení.Díky za rozšíření obzorů
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku, Jituš a já mám také zvířata ráda. Ještě se do ZOO vrátíme.
      Měj pěkný letní podvečer. 🌞

      Vymazat
  3. Anonymní22.06.23 0:50

    Fukcarinka- Hanko, žirafy jsou má oblíbená zvířata.Se zájmem jsem si o žirafach přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Marti, že se Ti článek líbil. Mě jen překvapilo, kolik je jich druhů.
      Přeji pohodové letní dny. 🌞

      Vymazat
  4. Jsou to fešándy, ráda se na ně dívám a u tebe jsem si přečetla hodně zajímavého. Ten jazyk :o)
    Hani, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Helenko, půlmetrový jazyk, to je věc ☺. Jsou to zajímavá zvířata.
      Také děkuji a přeji příjemný letní večer. 🌞

      Vymazat
  5. Hani žirafy mám ráda a tak jim přeju vše nejlepší k jejich svátku ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, žirafy mají určitě z takových přání radost, já jim to "vyřídím". 🌞 Měj pěknou neděli.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Den otevřených mlýnů 11. května 2024

  V sobotu 11. května se v České republice poprvé uskuteční Den otevřených mlýnů , který připomíná výročí vzniku mlynářského znaku 13. kvě...