Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 20. června 2023

Sponky do vlasů posloužily k vynálezu ostnatého drátu

 

Dnes představím vynález, který byl dobře zamýšlen, ale jak to bývá, někdy se to zvrtne a využije i proti lidem. 

Na americkém patentovém úřadě zapsali patent z 24. 11. 1874. Autorem byl jistý Joseph Farwell Glidden. Vynález, se kterým přišel, byl zamýšlen jako pomoc americkým farmářům. Všechno to začalo v městečku DeKalb ve státě Illinois. Tady žil  na své farmě Joseph Farwell Glidden, jako spousta jiných. Byl to vdovec, manželka mu zemřela při porodu. Pak se oženil podruhé a jistý čas tam byl i šerifem, ale celý život byl hlavně farmářem. Na farmě bylo vždy práce nad hlavu, oženil se podruhé a původní srubový dům nahradil cihlovým. K tomu bylo potřeba peněz. 

Jednou v zimě 1872/73, si jeho druhá manželka Lucinda všimla, že postrádá několik velkých sponek do vlasů. Paní si myslela, že si sponky vzala dcera, ale ta to popřela. Jaké bylo překvapení, když dvě ze sponek našla v manželově košili. 😀 Následovala otázka: "Josephe, co provádíš s mými sponkami?"

Muž byl "kutil", odpověděl, že pracuje na nápadu s plotem. Ona si uvědomila, že ho jednou žádala, aby udělal něco s dobytkem, který chodil do dvora. No, a mužíček využil dlouhých zimních večerů, že vynalezl ostnatý drát.

Existuje vtip, že ostnatý drát vznikne, když se zkříží had s ježkem. Ve skutečnosti to Glidden dokázal jednoduše. Právě jednoduchost a finanční nenáročnost stála za popularitou jeho drátu. 

Joseph Farwell Glidden. (zdroj: Cityofdekalb.com)

Glidden nebyl první, kdo se touto myšlenkou zabýval. Tehdy se v Americe zabírala půda a chov dobytka se rozšiřoval. Jak ho jednoduše ohradit? Už v minulosti se lidé inspirovali zábranami z trnitých větví nebo kaktusů.

Celkem bylo evidováno několik stovek patentů na různé verze ostnatého drátu. Zvítězil ten, jehož drát šlo lehce sériově vyrábět. 

Ostnatý drát vymyslel farmář a závratně na něm zbohatl. Vynález může být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Znemožňuje zlodějům vloupat se do objektu. Zabraňuje odsouzeným vězňům v útěku. Ale také se stal smutným symbolem nacistických koncentračních táborů i tzv. Železné opony. A pak se řekne obyčejný ostnatý drát - jeho vynálezce se narodil přesně před 210 lety.

Joseph Glidden, vynálezce ostnatého drátu. 
To je pan vynálezce.

Farmář a pozdější úspěšný byznysmen Joseph Glidden (18. ledna 1813 – 9. října 1906) byl anglického původu, ale narodil se v Charlestownu v americkém státě New Hampshire. Když se oženil, přestěhoval se i se ženou do státu Illinois. Tam ho ale zasáhla rodinná tragédie, jeho manželka a oba synové brzy zemřeli.

V roce 1851 se znovu oženil. Sloužil jako šerif, ale také jako úředník. V roce 1876 se dokonce stal demokratickým kandidátem na senátora za stát Illinois. Intenzivně se věnoval veřejnému životu, štědře podporoval školy nebo místní kostely. A dařilo se mu i v byznysu. Kromě provozování úspěšné farmy byl viceprezidentem banky, ředitelem Severozápadní železnice i majitelem velkého mlýna. 

Koncentrační tábor Bergen-Belsen

Řekli byste, že první ostnatý drát vyrobili tak, že točili kávovým mlýnkem? Zní to asi divně, ale společně rozebrali starý kávomlýnek a složili ho s vyžitím principu pohyblivé objímky a kroužku. Po otočení klikou stroj vyrobil malou cívku jednotné velikosti. Hlavní pomůckou při výrobě byl obyčejný kávový mlýnek. Háčky umístil na drát a další drát obtáčel kolem, aby háčky udržel na místě. 

 https://www.baumax.cz/gfx/baumax/_thumbs/sklep_oferta/62260/ostnaty_drat_1_704100_100_m,a4p0v5ebqFTw4YiqmplnarJniXV3kpWk.jpg

Jenže… Jakmile Glidden v onom roce 1874 patent získal, okamžitě se rozhořela soudní bitva o jeho autorství. Tohle budiž dnešním vynálezcům jako varování. Jde o peníze. Glidden spor vyhrál a v illinoiském městě DeKalb založil společnost Barb Fence Company, díky níž velmi zbohatl. V roce 1906 byl jedním z vůbec nejbohatších lidí v celých Spojených státech, jeho majetek byl odhadován na jeden milion tehdejších amerických dolarů.

Do Gliddenova vlastnictví spadal například i hotel Glidden House, noviny DeKalb Chronicle, dvanáct kilometrů čtverečních farmářské půdy v Illinois, další rozsáhlé pozemky v Texasu a různé továrny.

Aby dokázal efektivitu ostnatého drátu, rozhodl se Glidden společně se svým agentem zřídit v Texasu v roce 1881 něco jako „prezentační“ ranč. Pojmenovali ho Frying Pan Ranch (volně přeloženo ranč Pečící pánev), který nechali oplotit právě ploty s ostnatým drátem. No, dneska by z toho udělali druhý "Dallas", nekonečný seriál. 😉 Ranč prokázal úspěšnost plotu, který hospodářským zvířatům znemožňoval útěk. Změnil tak i historii výstavby rančů. Ostatní drát coby součást plotů brzy začali využívat i další rančeři a plot začal být stavěn masově.

Glidden se během svých nejúspěšnějších let přitom stále zajímal o podporu oblasti, ve které žil, mimo jiné o školství. Působil mimo jiné také jako člen Komise školních ředitelů. Ze své půdy věnoval 255 tisíc m2 na výstavbu Severoillinoiské školy. Škola byla otevřena roku 1898 a čítala 139 studentů a 16 členů personálu. Roku 1957 bylo jméno školy změněno na Univerzitu Severní Illinois.

Pan vynálezce se dožil požehnaných 93 let. Zemřel ve městě DeKalb.  
Zdroj: Wikipedie, www.lifee.cz

8 komentářů:

  1. Zajímavý článek Hani. Krásné dny Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  2. Vynalézavý pán a zajímavé čtení.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jituš. Jak vidět, i ostnatý drát má svoji historii a je dobré něco vědět.
      Přeji pěkný slunečný den. 👍

      Vymazat
  3. Anonymní21.06.23 0:05

    Fukcarinka- Hanko,ne vždy jsou vynálezy pozitivní. Zde však převládá praktičnost, každopádně přínosný článek 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to, Marti, přesně tak, jak jsi napsala. Děkuji za pochvalu a přeji pěkné letní dny. 👍

      Vymazat
  4. Zajímavý příběh! Jako spousta jiných užitečných věcí se ostnatý drát použít i na účely hrůzné a zrůdné... Omlouvám se, ale první asociace je spíš takové, než že bych myslela na farmáře...
    Hani, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Helenko, že ta první asociace napadne většinu lidí, alespoň těch, kteří se už někde s ostnatým drátem setkali a měli poškrábanou ruku.
      Děkuji a přeji příjemný slunečný čtvrtek. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...