Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 16. srpna 2023

Ariónova kašna v Olomouci připomíná antický příběh

 

Nedávno jsem představila Pramen živé vody a dnes jsem vybrala kašnu. Jednu z mnoha. Vždyť v Olomouci je asi 45 kašen nebo fontán, z toho osm kašen pochází z doby baroka. Dnes bereme kašny a fontány jako ozdobu náměstí či parku, ale původně plnily funkci nádrží na vodu. Bývalo to i místo setkávání, protože pro vodu chodili lidé pravidelně, takže to byl jejich "facebook".  Každá z kašen je originální a některé mají za sebou celý příběh.

Horní náměstí je nejvýznamnějším náměstím ve městě a je vnímáno jako centrum. Během staletí prošlo mnoha proměnami. Můžeme říci, že dějiny tohoto místa jsou stejně staré jako samotné město Olomouc. Nedaleké Dolní náměstí je starší, tam se už ve 13. století  kolem něho usadili kolonisté a cizí kupci. Vznikla tam trhová osada. Dnes bychom si těžko představili, že nedaleko Dolního náměstí směrem k dnešnímu Hornímu náměstí byl bažinatý terén. Lidé potřebovali toto území, proto začali s vysoušením této oblasti. Takto byl získán prostor pro postavení řady kupeckých domů, kterým se později říkalo Bohaté krámy. Obě náměstí byla propojena ulicí, která dostala název Kramářská. 

Horní náměstí bylo vnímáno jako veřejné prostranství kolem radnice. Obyvatelé potřebovali místo, kde by se mohli shromažďovat z různých společenských nebo náboženských důvodů. Jak bylo připomenuto, lidé potřebovali vodu - pitnou i užitkovou a kam si pro ni chodili? Na dnešní Horní náměstí, kde voda byla nejdříve v dřevěných kádích a žlabech, až později v kamenných kašnách a studnách. Pravidelně tam přicházelo množství lidí a tak bylo třeba vydláždit celý prostor náměstí  a provést kanalizaci. Město tak zlepšovalo žití ve městě, ale nesmíme zapomenout, že na obou náměstích se téměř denně konaly nejrůznější trhy. 

Kdo navštívil historické centrum Olomouce, jistě si všiml krásných barokních kašen, které tam tvoří celý soubor. Kašny vznikly v 16. a 17. století a jejich tvůrci si pro inspiraci vybrali antické hrdiny. Mezi ně měl patřit i Arión, bájný pěvec a básník, kterého delfín zachránil před jistou smrtí. Městští radní přišli s nápadem, že pověst o Ariónovi bude symbolizovat poválečné "zmrtvýchvstání" Olomouce. Konkrétně šlo o dobu po třicetileté válce, protože město zažilo osmiletý pobyt švédského vojska, který byl spojen s drancováním a loupením. Návrh kašny provedl Jan Antonín Richter a kašna měla stát na Horním náměstí.
 
Návrh Ariónovy kašny od J. A. Richtera z 18. století 

Jenže nedaleko naproti kostelu Neposkvrněného početí P. Marie v dnešní ul. Slovenská byla v r. 1725 umístěna tzv. "Malá kašna", kterou její autor F. Sattler vytvořil jako "Kašnu dítěte s delfínem". Prostě, když už v Olomouci socha s delfínem byla, myšlenka Ariónovy kašny zapadla. 
Až v r. 1844 radní chtěli do města přivést vodu od Křížového pramene. Vodní potrubí mělo malý spád, tak nakonec na Horním náměstí vybudovali Křížovou studnu. Zastřešení studny mělo opět motiv delfína, ale připravované plány zase zůstaly na papíře.
 A čas šel pomalu, ale jistě. Uběhlo 150 let, psal se rok 1995 a město začalo vyjednávat s olomouckým rodákem - malířem a sochařem Ivanem Theimerem. Právě on se stal autorem městem plánované Ariónovy kašny. Vše probíhalo už hladce a v září 2002 byla kašna na Horním náměstí slavnostně odhalena.

Oválná vana kašny má v průměru skoro 11 metrů a v její střední části stojí na podstavci veliká želva, která nese na svém krunýři obelisk, zobrazující řeku Moravu i hanáckou metropoli. V pravé části vany se vzhůru vypíná mohutný delfín, jehož se pevně drží Arión, stojící na korintské hlavici z červené žuly. V levé části stojí na dvou malých želvičkách děti držící rybu a mušli. Celý monument má výšku 384 cm a součástí kašny je i volně stojící želva, kterou autor věnoval městu. Právě želvy jsou charakteristické pro Theimerovu tvorbu.
 
Ariónova kašna má dobré umístění na Horním náměstí. Má výbornou "společnost": vlevo je divadlo, vpravo budova radnice a v přímém pohledu Sloup Sv. Trojice. Kašna je v provozu už jednadvacátou sezónu. Na zimu se samozřejmě voda vypustí, ale napuštění kašen je načasováno každoročně tak, aby byly v provozu těsně před zahájením jarní etapy květinové výstavy Flora Olomouc. Kašny jsou vždy před napuštěním vyčištěny a procházejí revizí, takže voda je čirá, mimochodem do této kašny se vejde přes 25 tisíc litrů vody. 
 
  Antický hrdina Arión se drží delfína. Arión je legendární řecký básník a pěvec. 
Často bývá zobrazován na hřbetě delfína. Ten podle pověsti básníka zachránil, když se vracel po moři z cest, před posádkou, která se ho chystala oloupit a zavraždit. Arión sám skočil do moře a zde ho vzal na hřbet delfín, který byl přiváben jeho hudbou, a bezpečně ho dopravil na břeh. Vděčný básník dal na místě, kde vystoupil z moře, postavit na památku pomník.

 
Detail obelisku na želvím krunýři, který představuje pramen a řeku Moravu. 

 
Takto bývá Ariónova kašna vyzdobena během květinové výstavy Flora.

Zdroj: hanacka.drbna.cz, denik.cz

15 komentářů:

  1. Znám to tam a moc děkuji za pohled do historie. Kašny mám ráda. Vodní prvky na náměstích nyní ožívají, ale mám raději kašny s vanou. Voda tryskající přímo ze země mne moc neoslovuje, i když je pravda, že osvěží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olomoucké kašny mám také ráda a řekla jsem si, že přišel čas, abych aspoň o některých napsala. Sice začínám tou nejmladší, ale v textu je vysvětleno, že olomoučtí radní už v minulých staletích o kašně s delfínem toužili. Voda tryskající ze země je v Olomouci v parku naproti vlakovému nádraží, přesněji před budovou Olomouckého kraje a většinou v horkých dnech "slouží" dětem. I v Ostravě na Masarykáči je něco podobného. ☺

      Vymazat
  2. Tryskající voda ve městech je v těchto teplých dnech příjemná. Mnoho vodotrysků a drobných vodních ploch v našem městě zmizelo a je to velká škoda, protože v parných dnech je město rozpálené a nedá se tam dýchat. Ani kropení ulic se už léta neprovozuje, protože rybníky v dobách divoké privatizace město prodalo do soukromého vlastnictví nebo rybářskému svazu a nemají teď kde brát vodu...malé rybníčky většinou zanikly, protože se přestaly udržovat. Voda pak chybí a říčka Mandava také vysychá. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodávám, že kašna je nádherná a velice zajímavě řešená.

      Vymazat
    2. V Olomouci je celý soubor barokních kašen a jsou krásné - jedna hezčí než druhá. Dříve kašna sloužila lidem jako zdroj vody, než přišel vodovod a tato krásná kašna je už moderního vzhledu a zpracování. Kolem jsou lavičky a člověk musí mít opravdu štěstí, aby to tam fotil "bez lidí".
      Děkuji za zajímavý názor a přeji příjemný pátek. ☺

      Vymazat
  3. Bellissimo pensare alle fontane come a dei facebook di una volta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stefania, to mě napadlo, protože jak lidé chodili ke kašnám často pro vodu, pravidelně se tam setkávali - jako dnes na facebooku ☺.

      Vymazat
  4. Hani,to jsou nádherné kašny a co jich v Olomouci je.
    U nás máme jednu na náměstí,ale pořád se opravuje.Stála na náměstí do doby,než ji komunisté
    v 50.letech zbourali,ale po revoluci byla obnovena.Je hezká.O další nevím.Akorát u nádraží jsou v sídlišti vodotrysky,ale také moc nefungují.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je tak, jak píšeš. V Olomouci je to v památkové zóně, tak nad tím bdí ruka památkářů, ale v některých městech lidé, bohužel, přišli o pěkné kašny. Chápu, že přes zimu se voda vypustí, ale znám kašnu, kam místo vody do té vany bylo naskládáno kamení a mají vystaráno. Škoda.
      Měj se také hezky, přeji skvělý páteček. ☺

      Vymazat
  5. Olomouc je krásná a s fontánami a kašnami obzvlášť.Měla bych tam opět zajet, nedávno jsme jen projížděli a bylo mi to líto. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od nás to je zhruba hodinku pendolinem, ale většinou se jezdilo na Floru. Letos jsme tam vyjeli na týden a člověk si více těch zajímavých míst užije. Tak, Jiřinko, zase přijeďte - oba!

      Vymazat
  6. Obecně mám kašny moc ráda a Olomouc má velké krásky!
    Hani, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak mám pocit, že je Olomouc poněkud opomíjena, ale jsou tam "perly". ☺
      Helenko, měj úspěšný nový týden.

      Vymazat
  7. Jedním slovem nádhera a to jak kašny,historie a zpracování. Hanko, moc hezké ,velká škoda ,že naše kašny zde v našem městě ničí vandalové

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za pochvalu, které si vážím. ☺ Ono i to zpracování zabere "trochu" času. ☺ Vandalové působí hodně škod, ale také sprejeři.
      Příjemný nový týden přeji.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...