Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 29. srpna 2023

Co je pravopisně správně: Ze shora, zezhora nebo sezhora?

 

Ze shora, zezhora nebo snad sezhora? A co zezdola? K námětu článku mě přivedlo psaní článků, kdy jsem se při psaní textu zarazila a říkala si „Jak se to vlastně píše?“. To už jste určitě také někdy zažili. Všechno možné člověk napíše tak nějak automaticky (a většinou správně) a pak u nějakého slova zapochybuje a  přemýšlí, ani jedna z možností se mu nepozdává, nebo naopak sedí všechny.

Něco takového jsem právě nedávno zažila při slově seshora.

Sezhora, ze shora, zezhora, ze zhora nebo snad se shora?

Shora se s na začátku mi bylo jasné, ale seshora nebo ze shora? Dohromady nebo zvlášť? Nakonec jsem zjistila, že je v pořádku oboje a že zeshora, které se mi do toho motalo, správně není. Ono to tak jen zní při vyslovení. 😉

Základ je slovo shora vždy s písmenem s na začátku.

Jedná se o příslovce s významem odshora, seshora, z vrchu dolů, shůry.

Spodoba znělosti je v tomto případě velmi matoucí (jako ostatně u hodně výrazů se s/z na začátku). I zde však platí obecné pravidlo, které následně platí pro všechna slovesa s předponou s na začátku – vše, co znamená shora dolů nebo z povrchu pryč, se píše se s.

Toto pravidlo platí jak pro předpony, tak pro předložky. Možná si ze školy stejně jako já vybavujete ještě zastaralé používání se stolu místo dnes běžně používaného ze stolu. Tento "archaický" jev zapříčil psaní slova seshora tak, jak jej ve správném tvaru známe. Příslovce, jejichž předpona vznikla z předložky, tuto předložku v sobě dále zachovávají (podobně třeba stěží).

Správné tvary jsou: shora, seshora a ze shora.

Proč zdola či ze zdola?

Jak už význam těchto slov napovídá, do škatulky „shora dolů nebo z povrchu pryč“ logicky nepatří, a právě proto je píšeme se z. :)

Správné tvary jsou: zdola a zezdola.

Příklady na závěr:

  • Toto nařízení přišlo seshora, jak jinak.
  • Seshora to vypadá jako daleko větší výška.
  • Beze strachu umí skočit z tamté prolézačky, úplně seshora.
  • Batole se s výskotem sklouzlo seshora dolů.
Zdroj:


10 komentářů:

  1. Ještě si to zapamatovat. Když čtu komentáře pod některými zprávami na novinkách a podobně, tak jsem si všimla, kolik lidí píše "kdyby jste...." a mne to mate.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, je to přesně jak píšeš. Vlastně i časté chyby, které vidím i ve zprávách redaktorů, kteří by ostatním ve znalosti češtiny měli jít příkladem, mě vedly k tomu, že mám svůj "jazykový koutek" na blogu. Asi to svědčí o tom, že úroveň znalostí českého jazyka šla hezky dolů - viz "kdyby jste". 😀

      Vymazat
  2. Hani, také se mi občas stane, že se zastavím a přemýšlím, abych si neudělala ostudu. Bohužel znám i lidi, kteří byť jsou vzdělání, tak napíší spoustu gramatických chyb, které přímo bijí do očí. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně, jak píšeš, Jari. Jsou lidé, kteří vůbec neřeší, jestli mají svůj text gramaticky správně. Někdy se přejde do slangového vyjádření nebo "mluvené řeči", ale většinou se pravopisné chyby poznají hned. Že by za tím stála "stará škola"?
      Přeji příjemný vstup do zářijových dní. ☺

      Vymazat
  3. Hanko, často mě zaskočí pochybnosti,zda napsané je po pravopisné stránce v pořádku. Často přemýšlím,zda by nebylo lepší dát do úvodu svého blogu - Pokud na mém blogu objevíte pravopisnou chybu, u vás je vše v pořádku, to jen má písmenka skotačí 🙈.
    Nicméně je dobré si pravopis připomenout 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ta Tvoje věta o skotačících písmenkách se mi nejen líbí, ona mě přímo rozesmála a nadchla. 😀 Jinak si myslím, že tu pochybnost o pravopisné správnosti svého textu zažil každý. Jenže to právě je ta správná cesta, pátrat, jak se to vlastně píše. Mě to inspiruje k tématu do této jazykové rubriky. Už mám v hlavě připravené další téma. 😀

      Vymazat
  4. Tak to nevím,zda to vím.Raději tam,kde si nejsem jistá nahradím jiným slovem.
    Proto nikoho nekritizuji,sama si přestávám být občas pravopisem jistá
    Hani,budu si to pamatovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tak to nahrazení slova jiným výrazem jsem praktikovala už na gymplu. Tehdy se na pravopisu hodně bazírovalo a než mít zbytečnou chybu, kterou předpokládám, že...
      Já jestli někoho kritizuji, tak to jsou redaktoři, protože v textech některých nalézám chyby dost často, např. Český rozhlas, kde mě to celkem překvapuje. Kdysi fungovaly korekce textů, dnes to možná neexistuje (?).
      Měj se hezky a piš, já ráda čtu. 😀

      Vymazat
  5. Hanko, miluji češtinu a nikdy není pozdě se něco nového naučit. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já děkuji hlavně za vyjádřejí "miluji češtinu", protože to běžně neslyším/nečtu. Dnes je doba, kdy mnozí zařazují do našeho jazyka výrazy, že mnohým ani nerozumím> ani nechci rozumět. Takže ano, učme se stále nové, ale rozlišujme. V tom se asi shodneme, že? 😀

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...