Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 19. prosince 2023

Zlaté prasátko uvidí jen ten, kdo se postí 😉

 

Viděli jste někdy "zlaté prasátko"? Při troše smyslu pro humor se dá na to i vtipně odpovědět 😃. Možná si to pamatujete z dětství, protože tak se to dětem podávalo, aby se postily. Pamatuji si to, ale rodiče to nijak striktně nevyžadovali. On ten půst je i zdravý, tak rodiče šli spíše vlastním příkladem. Ale zase, jestli si někde bokem něco "nezobli" 😍 ... Určité vánoční zvyky se u nás dodržovaly, řekla bych "tak rozumně", nikdo nic nehrotil. Přesto dost štědrovečerních zvyků z dětství neznám. Tak například, maminka vždy pekla cukroví i záviny a nikdy si neodbíhala otřít ruce od těsta o ovocné stromy, aby příští rok rodily - a to jsme jich tehdy měli dost. Také nikdo nešel po večeři zakopat kosti z ryb pod stromy. No, ani nějaké třesení bezem jsem nikdy nezaregistrovala. Psů v našem okolí bylo dost, každý soused měl nějakého hafana, takže o nějaké zaštěkání nouze nebyla.

Postit se v době vánoční je pro dítě velice obtížný úkol, když kolem bylo plno dobrot, jen si sáhnout. Trochu pocvičit svou sebekázeň také není k zahození. Tady se nabízí vzpomínka na maminku, která mi vždy, pokud bylo v prodeji, až do dospělosti kupovala čokoládové prasátko ve zlatém staniolu nebo čokoládovou podkovu pro štěstí. I to snězení jsem pak oddalovala. Maminka dávno tomu odešla na věčnost a tak mi zbyla jen vzpomínka, která se mi vybaví pokaždé, když uvidím "zlaté prasátko". 

 

Tušíte vůbec, kde má svůj původ tradice zlatého prasátka? I když to prasátko máme vidět na Štědrý den - v době křesťanských svátků, odpověď musíme hledat v dávných dobách ještě před příchodem prvních křesťanů. Vánoce jsou totiž také obdobím zimního slunovratu, který podle našeho kalendáře nastává 21. prosince. 

Všichni z vás, kteří se na Štědrý den postí, by měli podle tradice vidět zlaté prasátko. Příběh zlatého prasátka vznikl pravděpodobně u prastarých pohanů. Je spojen právě se svátkem zimního slunovratu, se symbolikou nadcházející úrody, prosperity a hojnosti.

Slunovrat byl důležitým pohanským svátkem. Pohané slavili narození slunečního boha, ustupující noc, prodlužující se den a nadcházející období úrody. Prase představovalo v oslavách slunovratu důležitou roli. Bylo symbolem prosperity a hojnosti, kterou přinese započatý odchod zimy. Zlatá barva pak symbolizovala sluneční božstvo.

Půst měl během let odlišné podoby a pravidla. Dodržoval se několikrát do roka, zejména na Velikonoce se držel velmi přísně. Vánoční půst začíná již během adventu a vrcholí před štědrovečerní hostinou.

Proč křesťané drželi půst?

Už první křesťané věřili, že pokud svou touhu po jídle budou mít pod kontrolou a dodrží půst, přiblíží se tak k Bohu a získají kontrolu nad svou psychikou. Nesou s sebou totiž utrpení Ježíše Krista.

Pravidla půstu:

Zejména pravoslavní křesťané si v období půstu nemohli dopřát živočišné produkty. Drželi se tedy striktně veganské stravy – žádná vejce, maso ani mléčné produkty. O adventní neděli býval půst přerušován a mohly se jíst ryby s výjimkou poslední neděle před Vánoci.

Zlaté prasátko je česká vánoční pověra, která vznikla už ve středověku. Podle ní je zlaté prasátko vidina přislíbená za neporušený předvánoční půst. Podle pověry každý, kdo celý den až do štědrovečerní večeře nebude jíst maso, uvidí zlaté prasátko. Proto se během dne podávají obvykle bezmasá jídla jako je např. staročeský kuba.

 https://www.varilamysicka.cz/resimg/starocesky-kuba-se-susenymi-houbami-07-2560-1x.jpg

Zlaté prase je posvátným zvířetem Dažboga Svarožice. Svarožic je slovanský bůh, který byl uctíván polabskými Ratary jako hlavní kmenové božstvo a Východoslovany jako bůh ohně. 

V době adventu se odnepaměti postili zejména věřící. Délka půstu se pak v různých církvích a diecézích lišila. Postí se obvykle ale i nekřesťanské rodiny, půst je tradičním českým vánočním zvykem bez ohledu na náboženskou příslušnost. Pohany ovšem na rozdíl od křesťanů, kteří půst nikdy neměli spojený se zlatým přeludem a prasata považovali za ikonu něčeho podřadného, lákala právě vidina zlatého prasátka pro štěstí.  

Zlato signalizovalo započatý odchod zimy, prase zase příslib hojnosti a prosperity. Valburga Vavřinová v Malé encyklopedii Vánoc uvádí, že dříve se v českých zemích nevěřilo jen na prasátko. V určitých obdobích jej nahrazoval kohout, beránek nebo telátko. Neměnná zůstávala právě zlatá barva. Půst se podle této vánoční pověry z původního celého adventu redukuje na Štědrý den – od půlnoci do západu slunce. Tradice je zážitkem především pro děti, podle rodinných zvyků rodiče postícímu se dítěti zlaté prasátko často předvedou, třeba v podobě odrazu zrcátka na zdi.  
____________________________
 
Co má člověk udělat večer před Štědrým dnem, aby ho celý rok nenavštívily blechy, štěnice a jiná havěť? (správné řešení tu bude zítra)
A/ dát si večer pod polštář ořech 
B/ dát si večer pod polštář šupinu z kapra 
C/ dát si večer pod polštář saze
Zdroj: Wikipedie, internet

12 komentářů:

  1. Je zajímavé, kolik pohanských zvyklostí se Promítá do křesťanských svátků. Já se synem se pustíme, ale manžel musí mít pravidelnou stravu kvůli zdravotním potížím a tak si v poledne něco malého dá. Stejně večeříme o Štědrém dni už po 16. hodině, prostě jak se začne stmívat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě na tom také "nejvíc baví", jak se pořád zdůrazňuje křesťanství, jsou lidé, kteří se tím rádi ohánějí a přitom dodržují tolik pohanských zvyklostí, že si to sami neuvědomují. ☺ Já myslím, že by se mělo aspoň něco sníst, my normálně snídáme a v poledne si dáme polévku. Už na těch tradicích tak nebazírujeme. Ovšem večeříme dost pozdě, ne dříve než v 18 hodin. I později. :)))

      Vymazat
  2. Ten mobil si píše co chce sám o své vůli. MY SE SYNEM SE POSTÍME

    OdpovědětVymazat
  3. Půst držím od dětství a držela jsem ho i s dětma a naposledy s vnoučatama,které jsem na Štědrý den hlídala,aby jim rodiče doma připravili vánoční překvapení.Byla to legrace,jak ony,tak i já v dětství jsem tvrdila,že jsem zlaté prasátko viděla.Další zvyky moc neznám,ale mám kamarádku,která o adventu nezapíná ani PC.Já aspoň v období svátků.Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Jituš, že jsi dělala dobře, že jsi vnoučatům aspoň ukázala, co je půst. Mladší generace si to upravují podle svého a už jinak. K tomu PC - neumím si představit sebe na tom místě, protože advent pro mne zase tolik neznamená, abych nepoužívala počítač. Nechápu proč bych to dělala. Je to vliv výchovy, celkového názoru na svět a život. A každý myslí, že tak je to správně. 😍
      Děkuji za zajímavý názor a přeji klidný a spokojený předvánoční finiš. ☺

      Vymazat
  4. Prasátko, ale ve formě řízků, vídá manžel každý Štědrý den a já to nejím, tak ho vidět nemusím, pro mne stačí ryba.Ovšem tvůj článek jsem zde viděla ráda. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, mi se na tom Tvém napsání nejvíc líbí ten lehký přístup - nepodléhat adventu natolik, že se budeme bít "do prsou" nebo bičovat a soutěžit, kdo ty tradice přísněji dodržuje. Kolikrát se ukázalo, že lepším člověkem může být klidně bezvěrec, v tom to totiž vůbec není.
      Takže palec nahoru. 😍

      Vymazat
  5. Měla jsem na mysli něco moudrého, ale Jiřinky humor to naprosto zazdil :o)
    Posílám pozdravy a přání hezkého dne, Hani!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, právě jsem Jiřince odpověděla, i tyhle věci by se mohly brát humornou formou, stejně si myslím, že právě mnozí předkové - myslitelé museli mít také smysl pro humor.
      Měj se hezky a klidný finiš do závěrečných předvánočních dní... ☺

      Vymazat
  6. Zlaté prasátko,leda tak odraz zrcadélka 😱Hanko,u nás se postime ,dokud manžel nepřipraví obložené chleby d pečeným masem na Štědré dopolední setkávání naší početné rodiny. Začíná to příchodem některé a jejím dotazem, teto máte, máte, voní to zde pecinkou. Vnuci nepohrdnou rovněž,nm nám zůstanou drobečky 🥰Dcera to jistí vánočkou,ke kávě mňam

    Hani přeji hodně pohody a zdraví
    🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak jste si Štědrý den upravili, jak vám to vyhovuje. Rodina se sejde a vnuci by asi nebyli rádi, kdyby se nepodávalo žádné pohoštění. Takže oni asi ve svých budoucích rodinách půst držet nebudou, leda by to měly manželky zažité z původní rodiny. ☺ U nás také za života rodičů by žádná pečínka nebyla, za babiček tím tuplem. My dva jsme už také dost zvyků odložili, ale jestli je to dobře, nevím...
      Hlavně tu pohodu a zdraví, o tom ty Vánoce jsou a jak si to kdo zařídí, záleží na něm. Prasátko je už jenom vzpomínka nebo legenda. 😍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zlepšíte si náladu vtipem?

Znáte to pořekadlo, které tvrdí, že s úsměvem jde všechno lépe ?  Nebo se o někom říká, že je "veselá kopa". Spíše je mi sympat...