Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 11. února 2024

Masopust 2024: Dřevěné městečko Rožnov

 

Kdo v masopustě moc dělá, v létě to odleží. 
Masopust na slunci, pomlázka u kamen.
Jsou-li o masopustě dlouhé rampouchy, je úrodný rok na mouchy.

 Tento příspěvek nepočká. 😁 Je totiž 11. února. Byli jste na masopustu? 😲

Masopust je třítýdenní svátek, který se slaví už od konce 13. století. Začíná 6. ledna na Tři krále a končí den před Popeleční středou. Hlavní jsou tři slavnostní dny před Popeleční středou – jedná se o masopustní neděli, pondělí a úterý.

Pokud chcete zjistit, kdy bude masopust, pak se musíte řídit podle data Velikonočního pondělí. Od tohoto termínu odečtete přesně 46 dnů a vyjde vám datum Popeleční středy. A právě před Popeleční středou jsou hlavní masopustní dny. Letošní rok 2024 tyto dny připadají na 11., 12. a 13. února.

V sobotu 3. února se konalo masopustní veselí v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Také jsme se jeli do skanzenu podívat. Po roce jsme opět byli na masopustě. Byly tam soutěže "O nejlepší valašskou klobásku" a soutěž "O nejlepší valašskou tlačenku". Prostě, nic pro vegetariány, no a vegani tam snad ani raději nešli. 😎 Text jsem dala hlavně pro připomenutí. Všechny fotografie jsou z Dřevěného městečka před týdnem. 

_______________

Masopust je původně pohanská slavnost s tradicí sahající do starověkého Egypta a Řecka, kde se pitím a tancem oslavoval Bakchus – bůh vína, vinohradnictví, úrody, plodnosti a zábavy.

Ve středověku byl hlavně pro chudé lidi časem jistého uvolnění a dobou veselic před přísným čtyřicetidenním předvelikonočním půstem. Jeho jediným a hlavním účelem bylo dosyta se najíst. Takže i když obsahuje slovo „půst“, není jeho účelem se postit, ale přesně naopak si pěkně vyhodit z kopýtka. Od středověku církev proti rozpustilostem, které se o masopustu prováděly, tvrdě vystupovala. I přesto se však lidé nenechali odradit (dobře udělali 😸) a tradice bujarých oslav je přenesena až do dnešní doby. 

Rychtář nosí feruli, takzvané právo, vyřezanou z jednoho kusu dřeva, kterou dostává od starosty povolení k masopustní koledě. Z jedné strany je čtyřlístek na znamení čtyř světových stran, druhá strana je rozdělena na pět dílů symbolizujících světadíly. Ferulí rychtář případně trestá koledníky, pokud neznají odpověď na otázky související s historií a symbolikou oděvu. 

Takzvaného Pohřebenáře poznáte v masopustních průvodech na Valašsku většinou podle slaměného nebo hrachovinového oblečení a kuželovité čepice. Dodnes je maska k vidění třeba v Lužné na Vsetínsku. Lidé mohou masku z Nedašova vidět ve Valašském muzeu v přírodě. 

Hnědý medvěd je symbol plodnosti. Která svobodná dcérka si s ním zatančí, tak do roka otěhotní.









Hlavní masopustní dny

Čtvrtku před masopustní nedělí se říkalo „tučný“ nebo také „tučňák“ – toho dne se jedlo velmi syté jídlo, nejlépe vepřo knedlo zelo, prostě aby člověk měl sílu do celého roku. 

Hlavní zábava ale začínala až o masopustní neděli bohatým obědem. Nezbytnou součástí jídelníčku byly koblihy smažené na másle. Na stole ovšem nemohly chybět ani boží milosti, klobásy, slanina a pochopitelně pálenka. Pak se pospíchalo k muzice. 

V pondělí pak dál pokračovaly různé taneční zábavy, v některých obcích se taneční zábavě v tento den říkalo „mužovský bál“, protože směli tančit jen ženatí a vdané. Platilo pravidlo, že tak, jak vysoko se bude u tance skákat, tak vysoko poroste úroda obilí, lnu a konopí. 

To v maškarní úterý se konaly sváteční průvody maškar, hrálo se divadlo a podobně. Průvod musel navštívit každý dům v obci, popít, najíst se a zatančit. A s maškarním průvodem se dostáváme k možnému původu slova masopust: maškarní souvisí s karnevalem. Toto slovo nejspíš pochází z italského carne levare, tedy „dát pryč maso“. Úterek tak byl dnem, kdy se lidé loučili s masem.



















Letos je úterý 13. února 2024 poslední den, kdy můžete navštívit masopustní veselice. 
 
 
Zdroj:  dama.cz, J. Škrobák, valašský deník, YouTube

10 komentářů:

  1. Hani, děkuji za poučné čtení a skvělé fotky. Musí to být zážitek, škoda, že to máme tak daleko...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, rožnovský skanzen to má vždycky na úrovni a tak pokud je možnost, rádi se tam podíváme.
      Přeji příjemný valentýnský večer. 😁

      Vymazat
  2. Hanko, mám zpoždění s koblihami, možná ještě stihnu ty trochu "dietní" pečené v troubě, třeba jako oběd a polévka může být zelňačka ☺ U nás se Masopust v mém dětství slavíval, maskovaní byli rozverní a s němi i okolí, koblihy a křehotinky na našem stole nechyběly. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, určitě jsi ty koblihy stihla, a když, však mohou být i jindy. Já jsem v dětství nikdy masopust neznala, tady se to neslavilo, možná na vesnicích ano. Takže teď doháním ty zvyky a tradice a ráda se podělím. Křehotinky jsou boží milosti. V každém kraji se to jmenuje jinak. 😁

      Vymazat
  3. V Dřevěném městečku jsem byla,ale na na Masopustu.U nás byl minulý týden na Dlaskově statku a propršel.Chodili jsme tam s vnoučatama,teď už ne.Je to tam malé a moc lidí.Jinak ty zvyky moc neznám,ale v sobotu jsem upekla podle jedné blogerky masopustní vrkoče a manžel přinesl v pátek domů od kamarádu půl šišky tlačenky.Je to moc hezké,když se lidé dokáži takto bavit.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, o Dlaskově statku vím, ale je to od nás daleko, tam se asi nedostanu. Tak využíváme našich bližších akcí. Vrkoče určitě chutnaly stejně jako tlačenka 😁.
      Mějte pěkný valentýnský večer.

      Vymazat
  4. Zdá se, že jsem ve spamu...
    Zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já spamy každý den kontroluji, ale vždy to spíš vidím až druhý den. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, skvělý článek. udělala jsi mi chutě, inspirovala jsi mne a zaskočila jsem si i do rožnovského skanzenu. Super. Boží milosti jsem ještě nikdy nedělala, ale jak píšeš, mohu je zkusit kdykoli. Skvělé akční fotky. Hezký den ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji za pochvalu článku i fotografií. Do Rožnova to máte vlastně blíž a je tam spojení i vlakem. Boží milosti můžeš udělat třeba na Velikonoce, to se také dělá.
      Přeji pěkný večer a jestli "slavíte" Valentýna, tak snad i něco na zub. 😁

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 185. schůzka: Glejt

Zkuste si vzpomenout, kdy jste poprvé a v jaké souvislosti slyšeli slovo "glejt". Myslím, že tady bude asi jednoznačná shoda.  „Lé...