Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 5. února 2024

Pověsti a záhady našich hradů: díl 4. - Vysvěcení nejhonosnějšího trezoru Evropy

 

5. února roku 1365 byla na Karlštejně vysvěcena Kaple svatého Kříže.  

Jméno hradu vzniklo ze spojení dvou německých slov „Karls-stein“ - Karlův kámen nebo Karlův skalní hrad, a bylo přejato do češtiny jako Karlštejn.

Hrad Karlštejn zná každý už ze školy, protože mezi českými hrady má zcela výjimečné postavení. Karel IV. ho budoval jako pevnost, která měla chránit korunovační klenoty Svaté říše římské. Ty byly doslova jako v bezpečnostním trezoru uloženy ve Velké věži v kapli sv. Kříže. Tato jedinečná sakrální památka byla Karlem IV. koncipována s ojedinělou duchovní symbolikou a obsahuje největší gotickou sbírku obrazů na světě. Do fotografií jsem vepsala text, aby bylo jasné, co fotografie představuje. 😉 Po přečtení článku budete např. vědět, co je to inkrustace. 😀

Karel IV. hrad založil v roce 1348 nedaleko Prahy a budoval ho celkem 17 let jako nedobytnou pevnost pro korunovační klenoty. 

Kronikář Beneš Krabice uvádí: „Léta Páně 1365 (…) v neděli po svátku očišťování vysvětil (arcibiskup Jan Očko z Vlašimi) větší kapli ve věži hradu Karlštejna. Císař totiž vybudoval tento hrad podivuhodného díla a přepevných hradeb tak, jak se dosud spatřuje, a v hořejší věži zřídil velikou kapli, jejíž stěny pokryl ryzím zlatem a drahým kamením a okrášlil ji jak ostatky svatých, tak ornáty pro děkana a kapitulu, čili sbor duchovních, který tam ustanovil, a vyzdobil ji velice vzácnými malbami. Po celém širém světě není hradu a kaple tak vzácného díla, a právem, neboť v ní přechovával císařské insignie a poklad celého království (…)“. Je to vůbec první zpráva o existenci kaple a o tom, že v ní byly uloženy císařské klenoty, a to zaznamenaná zpětně, někdy v sedmdesátých letech 14. století. Nepochybným svědectvím o říšském pokladu na hradě je listina Václava IV. z roku 1386.

 

Strategickým místem se stala šedesát metrů vysoká Velká věž.

Říšský poklad byl umístěn do polodrahokamy a zlatem vyzdobené kaple sv. Kříže, která sloužila jako pokladnice. Karel IV. přivezl korunovační klenoty na Karlštejn v roce 1358, ale už od roku 1355 na hradě pobýval a osobně dohlížel na dostavbu i výzdobu interiérů. 

Karel IV. věnoval velkou péči už samotnému vstupu do Křížové kaple. Úzké schodiště vede do druhého patra. Už cestou návštěvník vidí krásné původní fresky ze 14 století, které v 28 výjevech zobrazují legendu o sv. Václavovi. Záměrem bylo, že cestou do kaple má člověk získat pocit, že stoupá přímo do nebes.

Po celém obvodu kaple jsou na zdech velké polodrahokamy umístěné tzv. inkrustací v pozlaceném štuku a plátkovém zlatě. 
 

Zajímavé je jejich uspořádání do tvaru křížů. Při pohledu na celou kapli vzbuzují pocit hradby, což byl ostatně i Karlův záměr. Mají být totiž zpodobněním hradeb kolem Božího hrobu v Jeruzalémě. Důležitý detail najdeme i pod celým obvodem polodrahokamů. V dlouhých řadách jsou zde poměrně velké ostny, které symbolizují trny Kristovy koruny.

Obdélníková kaple o rozměrech asi 9 × 15 metrů zabírá celý půdorys druhého patra věže, přístup je točitým schodištěm v síle jižní stěny do malé chodbičky, která je osvětlena přes vřeteno schodiště. 

Bezpečí korunovačních klenotů v samotné kapli bylo pak zajištěno nejen silnými zdmi, ale celkem čtyřmi dveřmi. Ty poslední do kaple se otevírají původním a na svou dobu velmi propracovanými bezpečnostním klíčem.

Do samotného prostoru presbyteria vstupoval pouze císař nebo arcibiskup. Kaple sv. Kříže tak nebyla pouze bedlivě střeženou pokladnicí. Byla vybudována jako silné duchovní místo a Karel IV. si přál, aby se stala i symbolickým středobodem veškerého křesťanského světa, nebeským Jeruzalémem na Zemi. Aby byly ostatky řádně uctívány, rozuměj, aby se dostavilo co nejvíce poutníků k veřejnému uctívání, dosáhl panovník na papeži nakonec udělení odpustků pro účastníky obřadu na 7 let. V zakládací listině kapituly zároveň zakázal, „aby ve věži hradu Karlštejna, v niž se vzpomenutá kaple nachází, (…) směl kdokoli spát či ležet s jakou ženou, byť vlastní zákonitou manželkou,“ a kanovníci se měli odebrat „před západem slunce bez námitek z hradu do vlastního příbytku“. Zde má původ známý mýtus o tom, že na Karlštejně nesměly pobývat ženy.  
Zdroj: Wikipedie, ceskatelevize.cz, stoplusjednicka.cz

8 komentářů:

  1. Hezký článek Hani. Na Karlštejně jsme byli několikrát, podle toho, jak nám kluci dorůstali, aby z prohlídky něco měli. Vždy jsme se tam rádi vraceli. Tehdy to tam nebylo jako v "Disneylandu", jak jsem četla kritiku mnoha návštěvníků z posledních let, tak že jsme si hrad i okolí užívali celkem v klidu a tehdy ještě za přijatelné ceny pro rodinu s dospívajícími dětmi včetně výkladu při prohlídkách. Hezké dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku, Jari. Nejlepší na tom je, že jste kluky na prohlídku zámku vzali, toho si cením nejvíce. I když si z výkladu třeba málo pamatují, ale určitě nezapomněli, že tam byli a také zažili, jak taková prohlídka probíhá a že ten výklad mají vyslechnout. Podle mne to není málo. Vy to máte na Karlštejn mnohem blíže, než my tady, já jen do Prahy ujedu nejméně 400 km. Památky, třebas jiné, navštěvujeme pravidelně a vždy si zaplatíme i tu prohlídku.
      Pěkné a klidné dny přeji i vám. ☺

      Vymazat
  2. I my tam byly před mnoha lety, od té doby si to jen slibujeme... Je pravda, že jsem taky slyšela, že je hrad v obležení a prohlídky jsou jak na běžícím pásu...
    Hani, děkuji za zajímavé čtení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také jsme tam byli před covidem a tomu náporu turistů se ani nedivím. Něco podobného jsme zažili v Krumlově a to brali do jedné prohlídkové skupiny možná 40 lidí. Ovšem, i tak jsem fotila a kdo chce, ten se "prosadí" ☺.
      Děkuji a přeji úspěšný den.

      Vymazat
  3. Krásné čtení a fotografie.Na Karlštejn bych se hrozně ráda podívala,byla jsem tam naposledy zájezdem od práce.
    Syn tam byl v létě s dcerkama a dost hrůza.Jak píše Helenka,hrad v obležení.
    Hani,přeji Ti hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu mého příspěvku. ☺ Je vidět, že ty společné zájezdy organizované z práce nebo výlety ze škol nebyly zbytečné. Já jsem neměla s rodiči moc možností a nebýt výletů, moc bych toho nepoznala. Za to patří mým učitelům na všech typech škol velký dík!
      Myslím, že vidět Karlštejn chce každý, i ten, kdo návštěvám památek moc neholduje a pak je "překvapen", jaký je tam nával. Pak je lepší vybrat si méně známou lokalitu, děláme to i my. Naštěstí v naší republice je hradů a zámků opravdu hodně.
      Děkuji a také Ti přeji hezký a klidný den. ☺

      Vymazat
  4. Už je to hodně let co jsem byla na Karlštejně, to procesí bylo i tehdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jak píšu už nahoře, jsou hrady nebo zámky, které mají návštěvníků plno. My jsme se takto nedostali na prohlídku Schonbrunnu a to je tam drahé vstupné. Spíše ocením, že lidé mají o historické památky zájem, vedou k tomu i děti. Asi to tak bývá v hlavní sezóně. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...