Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 27. února 2024

Pro krásu lesa ... na podívání i na počtení

Ve škole jsme se kdysi učili, že lesy u nás zabírají 1/3 území. Původně totiž byla většina území zalesněna a zarostlá, takže pro vznik vesnic a při osídlování oblastí bylo třeba kácet. Také se žďářilo, proto máme některé názvy, např. Žďár nad Sázavou. A Ždírců je hned několik, český název vystihuje způsob získání plochy pro kolonizované oblasti, v tomto případě mýcením a žďářením, např. Ždírec v okr. Jihlava nebo Ždírec nad Doubravou. 

Tady nejde o lesní požár, vypalování lesa (žďáření) ve středověku býval běžný způsob, jak získat volné místo na založení vesnice.

Když loni v létě vzplanul obrovský požár v Českosaském Švýcarsku, zdálo se, že tamní příroda je na dlouho zničená. Uplynulo ale jen pár týdnů a na místě zdánlivé zkázy se začaly objevovat nové zelené výhonky. Až letos na jaře vyrazí mladá, silná vegetace, park se opět zazelená. To je, prosím, názor odborníka.

Je to proto, že při silných požárech, kde není dostatek vzduchu, aby vše shořelo na popel, vlastně shoří jen málo uhlíku. Zbylé uhlí je tak výživou pro nový porost, kterému se na vypáleném místě dobře daří.

Této vlastnosti si kdysi dávno všimli lidé, takže když vypalovali lesy, aby mohli vytvořit pole, získaným uhlím kultivovali půdu, aby rostliny daly větší úrodu. Živiny z biouhlí se uvolňují postupně, nevyplavují se zaléváním a neodnáší je déšť, takže při pěstování rostlin není třeba tolik hnojiva.

My, na kraji města, jsme měli do lesa docela blízko, ale nebyly to žádné hluboké lesy, kde by se člověk ztratil, jako někde v podhorských oblastech. Docela to stačilo, abych se tam naučila poznávat stromy a rostliny, to šlo nějak samo při procházkách s prarodiči. Byla to moudrost předků. Nebyl to les, kam by se chodilo na lesní plody, ale byli tam zajíci nebo bažanti, i nějaká srnka se objevila. Ptáků daleko více, než dnes. Zajímavé bylo pojmenování - Bučina, Olšina, Lipina.Tehdy jako dítě jsem ten les nevnímala jako "zelené plíce", ale v lesích býval pořádek. Určitě nějaké uschlé stromy či větve se tam nepovalovaly roky, byly odstraněny a nebyl tam "neprostupný prales", který se rozmohl v posledních letech, spíše už desetiletích. Ale určitě je to jak kde. Třeba máte jiné a lepší zkušenosti. 

Naše lesy byly zasaženy kalamitami, to nejsou jen polomy po vichřicích, ale všude, kam jsme zajeli, jsou stopy po kůrovci a lesy notně prořídly. Jenže tohle už bylo i v minulosti. Díky knize Karla Klostermanna "V ráji šumavském" jsem si to uvědomila. Je tam popsáno, že v r. 1870 byla na Šumavě velká vichřice, lesy byly zdevastovány a pak se tam rozmohl "brouček kůrovec".

 V ráji šumavském [e-kniha] - Karel Klostermann 
Kdo má rád Šumavu a hlavně les, tomu se budou Klostermannovy romány líbit.

Pro potvrzení toho, že boj s kůrovcem není jen v románech, prostudovala jsem několik ročníků starých časopisů Lesnická práce - sto a více let od vydání. Tam se člověk dozví hodně zajímavostí o lese. Byl to časopis vydávaný Čs.maticí lesnickou a věnovaný lesnické vědě a praxi. K nahlédnutí nabízím článek z roč. 1925/č. 3: 

Čtěte podle číslování stránek.

Místa, která navštěvujeme, po mnoha letech vypadají tím odlesněním úplně jinak. Každý si jistě pamatujeme nějaké místo, které se zapsalo do paměti a po letech se divíme, že je to k nepoznání...

Lesoparků je v okolí našich měst opravdu hodně. Na okraji Ostravy je Bělský les, o kterém jsem už psala ZDE. Hlavně, aby se o ty naše lesoparky někdo (město nebo majitel) staral a tohle jsme viděli při jedné procházce, protože člověka potěší, že se ten lesopark pročistí a ty kupky nasbíraného roští a větví svědčí o tom, že se v lese nepoužívá jen technika, ale mnohdy je třeba i ruce zapojit. Samozřejmě, nejsem nadšena z těch rýh a kolejí, které ta mechanizace zanechává v měkké lesní půdě, ale věřím, že příroda i tyhle jizvy zacelí a tento lesík bude určitě vypadat mnohem lépe. 👍








Na závěr bych ještě těm, kteří mají rádi přírodu, připomněla spisovatele Jaromíra Tomečka. Mám dojem, že se na něj trochu zapomnělo, přitom napsal tolik krásných knih, které poučí i pohladí po duši. Byl to oblíbený autor mého tatínka. Tak jako příklad dvě knihy pro milovníky přírody: 

V první knize jsou zajímavé příběhy ptáků i rostlin, od zimy do zimy.  
Stříbrný lipan je o životě ryby. Vypráví životní osudy lipana – ryby, která se svou bystrostí dostává ze všech úkladů, které jí přináší život v proudu dravé horské říčky.  
Hora hoří je baladický příběh o mladém divočákovi, jemuž autor zachránil život a dělal mu patrona i potom, když kňour odrostl a stal se Křížovým králem. Jsou to knihy do dnešního neklidného světa jak "dělané".  
Zdroj: Wikipedie, abecedazahrady.dama.cz

8 komentářů:

  1. Vybrala jsi zajímavé téma. S něčím souhlasím, ale s něčím ne. V přírodě jsem pořád, do lesů chodím od dětství a nejen na procházky, ale podílela jsem se i na výsadbě nového lesa na úklidu lesa a dobře vím, co ta práce obnáší. Že na spáleništi vždy něco vyroste? To přece ví každé malé dítě. Na to není potřeba vědecké zkoumání. Přála bych ti vidět tu zkázu v Českém Švýcarsku. Asi bys pak měla trochu jiný názor. Ono psát něco od stolu a vidět, žít a pracovat tam, to je velký rozdíl. Příroda si vždycky pomůže a obnoví se, ale pokud nechceme, aby z toho nakonec byla zanedbaná, vším možným zarostlá krajina, tak bez přiložení rukou k dílu a určitého zachování rázu krajiny, to nepůjde. Naši předkové,m kteří tu žili, dobře věděli co dělají a proč to dělají a proč se o krajinu starají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem předkpokládala, že tahle pasáž to tady rozvíří. Tomu se nedivím. Jsem ráda, že jsi napsala to, cos viděla. Jen prosím, TOHLE NENÍ MŮJ NÁZOR, TO JE ZKUŠENOST PŘEDKŮ. Ano, dala jsem si to na blog, protože i tohle k lesu patří. V takové chráněné oblasti je to neštěstí, ale pokud se tady zmiňujeme o odbornících, oni přece to ČŠ nevypálili. Ono je to pak neštěstí všude, ale o jiných místech se téměř nemluví. Příroda si opravdu pomůže, to je zkušenost i těch našich předků, kteří neměli školy. A o tom žďáření se ve škole učí i ty "malé děti". To byl běžný postup jak o tom v textu píšu, ať s tím souhlasíme nebo ne. To se praktikovalo a nejen u nás. Takže tady nejde o můj názor od stolu, ale shrnutí názorů odborníků. Ani s postupem odborníka kolikrát nemusíme souhlasit, ale jsem ráda, že jsi to tady napsala a děkuji za názor. Kdybys chtěla vidět po desetiletí opravdu zničenou krajinu, to bys musela přijet na Ostravsko a Karvinsko do staré Karviné nebo Orlové a pořádně si projít ta místa, ne jen projet kolem toho. A vědět, co tam dříve bylo a jak tam lidé žili. Ale i tam si v mnohém příroda pomohla. Proto se já takovým tématům nevyhýbám.

      Vymazat
  2. Zajímavé pohledy na lesy a krajinu mají na Antýglu na Šumavě.
    Ohledně českého Švýcarska mám smíšené pocity - chodili tam lidi, co nemají úctu k přírodě a chovají se nesprávně, tedy i požáry mohou svým chováním způsobit a pak se divím, že tady prodáme cizincům objekty, jako je Pravčická brána a něčemu se divíme, že ti majitelé jen ,,rejžují,, a nic zpátky neinvestují a o nic se nestarají. Kdopak jim to dohodil?Ráda bych se mýlila a pokud mám špatné info, tak se omlouvám. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Antýglu jsem nebyla, každý známe něco jiného, ale v Karlovicích v Jeseníkách jsme byli a tam je "muzeum lesa" s mnoha přírodninami, vysvětlujícími panely, taky to mám na blogu.

      Vymazat
  3. za chybu omluva: České Švýcarsko, pochopitelně! J. z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já chápu ty vaše smíšené pocity z ČŠ, ale to prodávání objektů a v podstatě všeho cizincům (no není to pravda?) někdo musí schválit a ano, jim je pak jedno, jak to dopadá, namastí si kapsy a tradáá... je smutné, že na Pravčické bráně někdo rejžuje.
      Jen musím podotknout, že původní záměr toho mého článku byl úplně jiný. Ty fotky, co jsem nafotila a můj text bez toho požáru, to považuji za hlavní. Takže z mé strany to měla být taková péče o les, no ale co. V každém případě díky za názor, pokud obohatí, jsem jen ráda. 👍

      Vymazat
  4. Hani, často volíš téma, které rozpoutá zajímavou diskusi. Kolem nás jsou lesy soukromé a pak městské! Třeba ty Pardubické jsou neopečovávané, zanedbané až hrůza. Do těch Hradeckých je radost zajít, ale je to asi tím, že tam je sídlo Lesů ČR...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi, Helenko, fakt trefila! Opravdu ráda volím hlavně téma, které druzí nevolí a jsou moc opatrní. Ale proč? Jen ta diskuse se stejně příliš nerozproudí. Máš pravdu, s majitelem lesů je někdy potíž a asi každý má své zkušenosti.
      Přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...