Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 19. listopadu 2023

Pozvánka do Staré Bělé: "Cestou vody"

 

Stará Bělá - bývalá samostatná obec, podobně jako mnoho dalších, které se pak "přifařily" k městu. Dnes je to součást Ostravy a oblíbeným výletním místem hlavně pro obyvatele ostravských čtvrtí Výškovice, Zábřeh, Hrabůvka, Dubina a Bělský Les. Bělský les si získal oblibu díky svému vesnickému charakteru a díky své poloze, protože lidé ze sídlišť to mají blízko do "lesa", i když to je spíše lesopark. Mluví se o lesním komplexu „Bělský les“, který se rozkládá na ploše 160 ha. A to původně byl větší, o tom později. Je to na katastru Staré Bělé (pro informaci - existuje i Nová Bělá) a Výškovic. 

Bělský les, zvaný též Studna, je tady od středověku, je dobré občas něco připomenout. Tento les byl od roku 1272 součástí lenního statku Stará Bělá a sloužil majitelům léna – manům k uspokojování osobních potřeb a jako zdroj finančních příjmů. Tady se trochu zastavím, protože kdo dokáže vysvětlit, co je lenní systém? Říkalo se léno, ale když to vyjádřím slovem feudum, už to připomíná feudalismus. Půda byla ve středověku "nejvzácnější" a každý ji chtěl, proto byla propůjčována jako "državy" na základě smlouvy, většinou písemné, protože co je psáno, to je dáno, že. Byl to jeden ze základů feudálního zřízení. Ono je to na celý článek, ale trochu to vysvětlím. Na samém začátku byl vlastníkem veškeré půdy v zemi panovník. Brzy zjistil, že potřebuje družinu, aby vůbec fungoval, a potřeboval si je "zavázat". Tak jim musel "něco" dát, ale co? Propůjčil tedy půdu členům své družiny, tím si je zavázal. Jak to stručně říct? Oni byli nuceni být loajální, tak se to dnes říká a tak se čekalo, že budou podporovat panovníka nebo později šlechtice. To máte jako v politické straně 😎, kolik bylo a je politiků, kteří vyměnili kabát podle toho, co jim více vynáší nebo přináší prospěch. Jak vidno, ta podstata je pořád stejná. Kdyby někdo projevil neposlušnost, rozuměj - nebyl loajální s panovníkem, byly mu statky odebrány. To si mnozí setsakramentsky rozmysleli. Později si šlechta vynutila, aby se držení těch pozemků stalo dědičným. Držitel půdy se nazýval leník nebo vazal a když bylo třeba, musel za to panovníkovi poskytnout i vojenskou nebo finanční pomoc. Tak nějak podobně to probíhalo i s Bělským lesem v Ostravě.

V roce 1653 se tento lenní statek stává majetkem olomoucké kapituly. Podle zachovaných archivních dokladů byl Bělský les v 17. století lesem jedlovým s hojným výskytem buku, dubu a lípy. Muselo tam být krásně, jenže koncem 18. století se upouští od "toulavých těžeb" jednotlivých stromů a začíná se hospodařit "pasečně". Na vykácené lesní plochy – paseky – bylo vyséváno semeno jehličnatých dřevin spolu se semenem břízy na ochranu před sluncem a mrazem. 

Zlom nastává v roce 1931, kdy městská obec Moravská Ostrava kupuje kapitulní statek Stará Bělá z důvodu získání pramenů městského vodovodu do majetku města. V roce 1935 bylo v Bělském lese vybudováno jímací a vodárenské zařízení pro zlepšení zásobování pitnou vodou. Severovýchodní část Bělského lesa zabralo vojsko pro vojenské účely před druhou světovou válkou. Užitková plocha lesa se tím zmenšila.

Od počátku 20. století se Ostrava rozrůstala, protože sem přicházeli za prací lidé z celé republiky, i ze Slovenska. Les byl stále více navštěvován, přibývalo akcí, které tam byly pořádány. Rekreační funkci lesa začali naplňovat v 70. letech. Severní část lesa byla  upravena na lesopark s minigolfem a dětským hřištěm. Pro provozování rekreačně-sportovních aktivit byl zřízen areál zdraví. Na jižním okraji Bělského lesa byly vybudovány tzv. Starobělské Lurdy, což je místo s lesním pramenem a kapličkou. Bylo to vytvořeno z odpadního materiálu vysokých pecí -  z vysokopecní strusky v  bukovém porostu. 

A proč se tam dnes říká "Cesta vody"? Je tam lesní komplex Korýtko, který se nachází na okraji říční terasy řeky Odry v prostoru Zábřehu. Bývalé říční rameno Odry v prostoru Korýtka má vodu po celý rok a je využíváno k rybaření. Původním přirozeným přírodním společenstvem nivy jsou lužní lesy. Krásné jsou jarní doslova koberce sněženek, které pak vystřídají kyčelnice, sasanky, plicnivky, dymnivky a česnek medvědí.

V roce 1941 byla Stará Bělá připojena k Moravské Ostravě jako její městská část a stala se roku 1975 součástí městského obvodu Ostrava 3. Obec leží na hranici CHKO Poodří. Obcí protéká potok Starec, původně nazývaný Bělá, podle kterého byla obec pojmenována. Přestože nadmořská výška katastru obce nepřesahuje 300 metrů, je terén obzvláště kolem jejího centra poměrně členitý. Spojení s okolím je zajišťováno autobusovou dopravou. Během posledního roku byla vytvořena stezka "Cesta vody", která má i svého patrona, což je obr, jak můžete vidět na snímku. Přilákalo to dost návštěvníků nejen z Ostravy. 

Do části Ostrava - Bělský les jsem začala jezdit na oční kliniku, kde mají šikovný tým lékařů, kteří vyřešili moje zrakové problémy. Vlastně "přes ty moje oči"  jsem se o Bělský les začala zajímat a na podzim jsme tu "Cestu vody" navštívili.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Běhu se může zúčastnit každý a cílem této akce je ukázat, že „i pomalý běh je lepší než žádný“.

Pomník letecké nehody v katastru Staré Bělé v Ostravě v Moravskoslezském kraji. Havarovalo zde československé vojenské letadlo Mig-21PF. Právě uplynulo 49 let od události. (Wikipedie)

10 komentářů:

  1. Hanko, tenhle konec republiky znám moc málo a delší čas plánuji dovolenou právě tam, snad to vyjde, už dvakrát nám do toho hodila vidle nemoc.Přitom z map vím, co je tam pro mne skrytých lákadel. Znám jen Opavsko, Fulnek, N.Jičín, Příbor, Štramberk, Hukvaldy a pod., skanzen v Rožnově...Radegasta ( pivo i toho na kopci)...
    Měj se prima a tvoř dál. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji za zájem. Já jsem se na tomto "konci republiky" narodila a žiju tady. Vidím nebo spíše vnímám, jak je ten kraj opomíjený. Přitom je tady dost zajímavých míst a ne jen to, co bylo zničeno průmyslem. Proto se k tomu kraji hlásím a na blogu nemlžím, odkud jsem. Chci na blogu ukazovat některá místa. Z vyjmenovaných míst - většinou měst, vidím, že toho tady znáš dost, možná toho mnozí obyvatelé ani tolik nepoznali a toho si cením. Mám připravena už další místa, která na blogu brzy představím.
      Přeji pěknou neděli, u nás zrovna poletují první vločky ... ☺

      Vymazat
  2. Krásný výlet a opravdu nádherné místo. Tam by se mi opravdu líbilo, protože přesně taková místa mám moc ráda. Škoda, že se tam fyzicky asi nepodívám, ale díky Tobě se můžu aspoň kochat krásou přírody vašeho kraje. Vím, že naše kraje jsou tak trochu opomíjené a při tom je v nich tolik krásných míst. O Bělském lese zpívá i Jarek Nohavica a tak jsem ráda, že jsem mohla do tohoto nádherného místa nahlédnout díky Tvým fotografiím. Přeji Ti moc hezké a pohodové podzimní dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně tak, Jari, my ze severu bychom mohli vyprávět a jak jsi správně připomněla:

      V Bělském lese toulají se mamuti
      Když je neosolíš, tak jsou bez chuti
      Nevěřil bys, kolik to dá roboty
      Zavařovat na kyselo choboty.

      Ďura světa v každém směru
      Co si myslíš, na to se*u
      Nemluv, bo mě mory beru
      Tak se žije tady na severu...

      Děkuji za pochvalu toho místa, které je nádherné a blízké i nám, kteří tu žijeme. ♥

      Vymazat
  3. To je nádherné místo a pokud sem mohou lidé ze sídliště,tak upřimně závidím.Já se ze sídliště skoro nikam nedostanu,vedou tu tři silnice a tak jenom podél nich.Proto raději vyjíždíme za město,okolí je tu jinak nádherné.Ale takovému lesu u nosu bych dala přednost.Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je na tom kus pravdy, Jituš, co píšeš. Jenže vy tam máte blízko Český ráj a už tím máte naděleno to, co je nám tady na severu vlastně doživotně odepřeno. Protože vy vyjedete kousek od domu a jste tam, kam lidé jezdí na dovolenou. Takže tam máte i více ptactva, mnohem čistší vzduch, to tady Bělský les těžko vynahradí. Ale nestěžuji si a mám k našemu kraji opravdu léty vypěstovaný vztah.
      Děkuji, jak jsi to napsala a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Hani, taková místa mám moc ráda. Ideální, když cestujeme s Aaronem.
    Děkuji za reportáž z krásného výletu a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak s Aaronem to by byly procházky... během naší procházky jsme tam potkali několik pejsků s páníčkem... nebo to byli páníčkové s pejsky? 😎
      Děkuji za pochvalu článku a přeji příjemný čtvrtek.

      Vymazat
  5. Hanko, se zájmem jsem si tuto fotoreportáž přečetla
    Měj pohodové dny 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Marti, že se Ti to líbilo. My občas jedeme do Bělského lesa (sídliště) na oční kliniku, tak se tam možná na jaře zase podíváme.
      Děkuji a pohodové dny přeji hlavně Tobě do lázní. ♥

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...