Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 13. dubna 2024

Výlet do nejvýchodnějšího města republiky

Dnes to bude s malou hádankou. Pamatujete, jak jsme se ve škole učili okrajové body republiky? Tak třeba nám utkví v paměti Krásná u Aše - nejzápadnější bod atd. Když se však zeptám: Které je nejvýchodnější město republiky, budete vědět? Předem tuším, že tohle stěží budete znát. Ale nekoukat, prosím. 🙈

Tak dobře, dám nápovědu: Město leží na soutoku dvou řek ... Olše a Lomné. Přihořívá? 

Už od středověku tudy vedla tzv. měděná stezka ze Slezska na Slovensko.

Dobře, tak co třeba informace, že v srpnu se tam konají horalské slavnosti „Gorolski Święto“

Kdo se zatím nechytal, tak nápověda největší: Podle tohoto města dostal název průsmyk, který odděluje Moravskoslezské Beskydy od Slezských Beskyd. Tady by se už měla chytit drtivá většina. 😎

Fotografie byly pořízeny koncem března při pobytu v hotelu Excelsior


 

 

 

Léčebna vznikala u soutoku říčky Lomné, která protéká 800 metrů parkem a patří k jeho ozdobám, a potůčku Ošetnice v nadmořské výšce 401 metrů.
Plicní léčebna má výhodnou polohu. Nejvýš 5 km v jejím okruhu se zvedají vrcholy hor. Lesy zásobují léčebnu svěžím horským vzduchem.
V arboretu se nacházejí i umělecká díla Vincence Makovského a Jana Třísky. Jsou to: socha odpočívající ženy, sousoší dvou žen, socha Humanita a socha Sedící ženy.
I samotná budova sanatoria je památkově chráněným objektem. V 90. letech 20. století proběhly výrazné zásahy do vzhledu arboreta. Byly vykáceny desítky stromů, vytvořeny nové vycházkové chodníky, lavičky a přístřešky. Jednotlivé významné botanické druhy jsou označeny tabulkami s popisky.

“Naší hlavní doménou je momentálně léčba pacientů s chronickými chorobami. Hlavně je to CHOPN, astma, stavy po zápalech plic, ale také množství dalších diagnóz. Naše hlavní úloha je léčba komplikací u těchto pacientů a potom
optimalizace léčby.”

 

 

 

  
V srpnu tu bývá třídenní festival Gorolski Święto, v místním žargonu zvané Gorol (v češtině horalský svátek). Průvod projíždí městem a v jeho čele jede legendární postava této akce – Jura spod Grónia. Grůň je hora. V regionu se udržuje typické gorolské nářečí a mladším generacím se připomínají dřívější zvyky a způsob života obyvatel horské oblasti. 
Fotografie na ukázku z minulého ročníku:

 
  
Rozuzlení: Koncem března 2024 jsme se prošli parkem u sanatoria našeho nejvýchodnějšího města = Jablunkov.
 
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Jablunkov-znak.png  

11 komentářů:

  1. Uhádla jsem! To proto, že žiju celkem blízko a také v minulém zaměstnání jsem pro Jablunkov něco dělala. Ale velké mínus pro mne je, že toto město a jeho okolí moc neznám. Dobrý tip na výlet. Díky, Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, gratuluji k uhádnutí. 😎 Pokud neznáš Jablunkov, doporučuji výlet, ale i jiná místa, o kterých napíšu. ☺

      Vymazat
  2. Výše Helena-B.

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko, jak bych neznala, při pobytu na Doubravském rekreačním středisku(bydleli jsme v chatkách i ty staré byly fajné☺)jsme kolem sanatoria jezdívali. Až je to pár let zpět jsme se tam několikrát vypravili a celé to prošli a kochali se. V době květu rododendronů nádhera. Přeji pohodový víkend. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sanatorium bylo kdysi hodně známé. Letos všechno dříve rozkvetlo, tak snad i ty rododendrony...
      Přeji příjemnější počasí, než je teď. ☺

      Vymazat
  4. Jablunkov...ano věděla jsem hned. Jen tu krajinu tam neznám, ale neznám ani krajinu ten Ašského výběžku i když jsme tam kdysi dávno v Chebu byli. To jsou místa vzdálená a ač bych je ráda viděla, už se tam nedostanu. Krajina Jablunkovského průsmyku je moc hezká a tak děkuji za hezké fotografie a seznámení s tímto místem. Panenská příroda protkána jen chodníčky, žádný velký provoz, to mám moc ráda. Děkuji za hezký článek a pohled do těchto krásných míst. Přeji ti krásnou neděli Hani a těším se na další reportáž z vašich cest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, Jablunkov je od vás hodně vzdálený, třeba se podíváš na další články z té oblasti. Je tam opravdu moc hezky.
      Moc děkuji za milá slova a přeji klidné a pohodové dubnové dny. ☺

      Vymazat
  5. Hani, párkrát jsem jela hodně blízko na cestě na Slovensko...
    Moc se mi líbí fotky z parku, zajímavý musí být ten festival.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vy při cestě na Slovensko jedině přes Jablunkovský průsmyk. Park je pěknější v létě, když to je olistěné a kvete více rostlin. Festival je cenný těmi tradicemi horalů.
      Přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  6. Možná jsme jeli někde poblíž,když jsme jezdívali hodně na Slovenko.
    Měli jste krásnou dovolenou,úžasná jarní příroda.My jedeme ráno pod Krušné hory a mám velké obavy z předpovědí.Tam by mohlo i sněžit.Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Jituš, myslím na vás, to počasí vás asi moc nepotěšilo, soudím podle průběhu počasí tady u nás. Ať se daří a těším se na zprávy z vaší dovolené.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...