Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 11. dubna 2024

Pobyt v hotelu Excelsior

 
Byla polovina března a doma jsme řešili možnost "narušit stereotyp" a někam si zajet.
Nejsem proti. "Tak něco vymysli."
Shoda byla v tom, že určitě nemusíme jet někam přes celou republiku a chceme jen na pár dní. V dálce to není, i relativně blízko člověk najde zajímavé místo. Dostat se do jiného prostředí, nemuset vařit, něco zažít. Volba padla na Horní Lomnou v Těšínských Beskydech, kde jsme byli už na podzim a kdo si o tom místě chce přečíst, klikněte ZDE
 
Tam už to trochu známe, ubytování tentokrát bylo v Horském SPA hotelu Excelsior. Ubytování je buď v budově hotelu nebo nově v chatkách, které jsou poblíž. 
Ty chatky se mi dost líbí, má to přízemí a postele v patře, rohová vana, lednice a bezva terasu. Je to pro 5 nebo 6 lidí a my jsme byli dva. 3 D prohlídka hotelu ZDE.
V hotelu je restaurace, bazén (v létě funguje bazén pod hotelem), možnost masáže a v ceně balíčku na dvě noci 2x snídaně formou švédského stolu, 2x večeře, ale také koupel v kádích s pivem nebo vínem, vstup do bazénu a "saunového relaxu". V těch prostorách se "špatně" fotilo, protože nelze 📷, když jsou tam hosté... Snímky jsou tam jen cvaknuté narychlo.
V nabídce je i  koupel s molekulárním vodíkem, ale tu jsme nevyzkoušeli. 
 
 https://www.excelsior-hotel.cz/images/uvodni_foto_vodikove_lazne.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Jarní příroda se probouzela i v tom už horském terénu, nadmořská výška H. Lomné se uvádí  595 m. n. m., loni jsme byli ještě výš. Tady jsem u řeky Lomné konečně viděla tu zelenou jarní květinu na foto vpravo, což je mokrýš střídavolistý. U nás ho běžně není vidět, protože k růstu potřebuje velké množství vody, proto jej najdeme nejčastěji v okolí potoků a pramenišť.

 
Turista si všimne, v jak špatném stavu jsou lesy a jak se ty kopce postupně odlesňují. 😕

 

A co to tady roste ... poznáváte? 

A tady jsem hodně "zírala". Svah pod hotelem jsem za minulého pobytu fotila a pohled k hotelu byl ještě přes stromy. Ta fotka vpravo je tedy z loňska. Dnes je to vykácené a jsem zvědavá, co s tím dál naloží?? 🙇

  
Horní Lomná je v okr. Frýdek-Místek, asi 16 km od Třince. Jezdí se tam na výlety nebo na pobyty celoročně. Je zajímavé, že v 17. století se tady těžila železná ruda. 
Na turistické vizitce je vidět, že je to i poutní místo s kostelem Povýšení sv. Kříže a zajímavá je křížová cesta začleněná do lesního terénu. Některá zastavení jsem vyfotila a upravila s popisem. Křížová cesta je v lese, zvolila  jsem zelené (lesní) pozadí.






Dnešní příspěvek zakončím nahlédnutím do vesnického poutního kostela, příště tady budou fotografie z jarního výletu.
 

16 komentářů:

  1. Hanko, s těmi lesy je to smutné pokoukání. I u nás se lesy hodně změnily, spousta napadených stromů je vykácených, někde jsou stromy ulomené a vyvrácené. některá místa skoro nepoznávám, a to už tam jezdím přes 50 let, můj muž se tam narodil. Smutný pohled, zdravím 😮

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, máš pravdu, ať přijedeme kamkoliv, všude si toho člověk všimne. Kácí se všude, jsou vidět hromady dřeva k odvozu a pohled je to opravdu smutný. To odlesnění změní celkový pohled na krajinu. Snad probíhá i výsadba.
      Také zdravím a přeji klidný nový týden. 👍

      Vymazat
  2. Hani, vše se svádí na kůrovce, ale občas vidím poražené zdravé stromy, za posledních 30 let se lesy u nás musely rapidně zmenšit a výsledky? bahno po každém dešti ve vesnicích a pod. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je na tom kus pravdy. Nejsem odborník v této oblasti a vůbec nezkoumám stupeň napadení poražených stromů, ale holé plochy, plné pařezů - říkalo se jim mýtiny, jsou i v lesoparku, jak brzy dám na blog. Kdysi jsme se učili, že lesy zabírají třetinu území, tak tohle už nemůže dávno platit! 😮

      Vymazat
  3. Hanko, na fotografie hotelu a k tomu prostor spojeny s chatkami mě přijde,že to je bývalé středisko dolů Doubrava. Vycházky do kopců -Slavic, pak Kamenité a od Kamenitého k rozhledně. Nevzpomenu si jak se ta horská chata jmenuje. Co my jsme se tam nachodili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to možné, protože autobusová zastávka se tam jmenuje Doubrava. Těch chatek je tam myslím osm a jsou nově předělány. Jako rekr. středisko Dolu Doubrava to samozřejmě neznám.

      Vymazat
  4. Hani,já nemám ráda stereotyp a tak pořád něco vymýšlím.Bohužel kvůli kočičce můžeme tak na víkend,ale v pondělí jedeme na čtyři dny pod Krušné hory.Syn tu bude s kočičkou.
    Vybrali jste si krásné místo a počasí vám přálo.My byli v Beskydech jednou na podzim a hned jsem si je zamilovala.Je tam všude krásně.S lesy je to všude stejné.Jak hodně jezdíme,tak to vidíme.U nás v Českém ráji jsou najednou úplně jiné výhledy.To se vždy divím,když jedeme třeba směr Kost,tam byly lesy vždy nádherné.Vůbec se mi zdá,že všude ubývají stromy.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, právě kvůli tomu, že bychom měli omezenou možnost výletů a dovolených, nechceme už žádné zvířátko. Měli jsme, užili jsme si, ale shodli jsme se, že už ne.
      Dost mě překvapuje, že úbytek lesů je i v Č. ráji, myslela jsem, že to je hlavně v našem kraji, který je poznamenán průmyslem a těžbou. Dnes vidět krásný les je vzácnost.
      Přeji příjemné podovolenkové dny s dobrým počasím. 👍

      Vymazat
  5. Hani měli jste hezky pobyt a krajina je krásná. Lesní hospodářství je u nás v zoufalém stavu a je vidět všude. V lesích pracují převážně cizinci a těm je jedno, jak budou lesy vypadat po jejich zásahu, protože k naší zemi nemají žádný vztah a ti naši vedoucí pracovníci, co rozhodují od stolu, těm je to asi také jedno. Ti bydlí ve velkých městech a za krásami přírody jezdí k moři...a tvrdí, že příroda si poradí...jen že bez naší pomocí to už nikdy nebude takové, jako dříve, když si lesáci lesa opravdu vážili a těžilo se kontrolovaně a plánovaně a vše bylo spojené s postupnou novou výsadbou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, je to tak, jak píšeš. Stačí se podívat na práci technických služeb, kdy pracovníci jsou posláni do města ořezat stromy. I pitomec by to snad udělal lépe. Jenže on tu práci nikdo nechce dělat. Každý chce vystudovat a mít aspoň maturitu, sedět u počítače, manuální práce netáhne. Přítel říká, já bych takového pracovníka vyhodil. Ano, ale to by pak tu firmu mohl zavřít, neměl by zaměstnance. A vidina nějaké změny je v nedohlednu. Lesáci, co si lesa vážili jako kdysi, už asi nejsou.

      Vymazat
  6. Hani, pohled na kdysi zalesněná místa je teď jiný a většinou smutný...
    Ale jinak - věřím, že to byly moc hezké dny.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ano, my jsme tam jeli na pobyt, poznat i nová místa a to "hodnocení" lesa přišlo nějak samo.
      Přeji úspěšný vstup do pracovního týdne. 👍

      Vymazat
  7. Hanko, vzpomněla jsem si , horská chata u níž je rozhledna je Kozubová. Lesy a jejich hospodářství,tak to je kapitola sama pro sebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fajn, na Kozubovou se tam také jde. Už jsem přidala další články o místech, která jsme navštívili a ještě něco vytvořím.

      Vymazat
  8. Hani, pohled na lesy je smutný, ale je to podobné na spoustě dalších míst. Na jedné straně se otevřely nové výhledy, které kvůli původně hustým lesům nebyly vidět. Kůrovec holt "zaúřadoval" a spousta stromů umřela ve stoje.
    Po přečtení nadpisu mně napadl detektivní film "Vražda v hotelu Excelsior" 😀. Tak si říkám, myšlenky mé, kudy se to ubíráte?
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel žijeme v době, kdy vnímáme velké změny nejen ve světě, ale i v tom lese...
      A myšlenka na ten film? Také to bylo první, co mě napadlo, když jsme zajišťovali pobyt. 😀
      Také přeji hezké dny a ucházející počasí.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...