Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 22. května 2024

Beskydskou Provence kolem Žermanického moře

 

Znáte Provence? Možná jste tam byli, já několikrát, nebo jste o tomto kraji plném levandule u Přímořských Alp určitě slyšeli. Představte si, že my tady takovou malou "Provence" máme, zároveň Beskydy na dohled. Jak se říká, malé, ale naše. 😚

Bruzovice ... pravděpodobně místo, o kterém jste neslyšeli. Nebo slyšeli? Spíše ne, ta vesnice je tady stovky let, první zmínka 1305, ale "proslavila" ji levandule během posledních několika let. Dva majitelé tam pěstují levanduli lékařskou a také francouzský typ levandule Grosso, takzvaný lavandin. Všechno se tu sadilo ručně. Je tady skoro 9000 sazenic, teď už velkých rostlin. Loni krásně kvetly. Levandule je dlouholetá rostlinka, takže může růst, pokud se jí tady bude dobře dařit, až deset a více let. Farmu pojmenovali Levandule de Žermanické moře

Na mapě můžete vidět, že levandulové pole je opravdu blízko Žermanické přehrady.

Když si prohlédnete fotografie, je tady krásný horizont, nádherná scenérie Beskyd s nejvyšší Lysou horou, která se dá snadno poznat a hned "vedle" je Žermanická přehrada, které tady hrdě říkají Žermanické moře. 😉

  

Putování jsme začali v obci Lučina, která je "nová", byla postavena pro obyvatele obcí Soběšovice a Domaslavice, jejichž obydlí a hospodářství leží pod hladinou Žermanické přehrady.

 

 

 

 

Vesnice se jmenuje Bruzovice proto, že  zakladatelem a prvním feudálním vlastníkem osady byl šlechtic Ondřej Brus, dvořan prvního těšínského vévody Měška. Na fotkách je zděný kostel sv. Stanislava, byl postaven v roce 1677. Jeho patronem je polský kněz, který byl v roce 1079 zabit před oltářem v Krakově králem Boleslavem Smělým. O stavbu kostela se zasloužil tehdejší majitel Frýdeckého panství František Eusebius z Oppersdorfu.

Zajímavostí je, že na území obce se v 19. století těžila železná ruda (pro Karlovu huť v Lískovci). V té době byl v obci také lom na vápenec.

 

Dnes to byla taková "inspekční cesta", jak to s levandulí vypadá. 😎 Do obce se jistě vrátíme, až bude levandule kvést, pak tu budou "nájezdy". Na závěr tento párek, ale to jsem musela silně přiblížit.

11 komentářů:

  1. Hani zdravím. Moc hezký výlet jste udělali. Těším se až levandulové pole rozkvete a ukážeš nám ho. To bude nádhera. Díky za hezkou podívanou a přeji prima dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, výlet to byl hezký, ale my jsme si teď udělali hezkou dovolenou 😊 a z toho mám radost. To levandulové pole v létě navštívíme, snad to vyjde.
      Také Ti přeji prima dny.

      Vymazat
  2. Hani zdravím. Moc hezký výlet jste udělali. Těším se až levandulové pole rozkvete a ukážeš nám ho. To bude nádhera. Díky za hezkou podívanou a přeji prima dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Loni levandulové pole navštívila dcera,letos se tam chystáme společně. Hanko,přeji pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je fajn, že tedy víš, kde to je. Určitě tam zajeďte, teď je ještě brzy. Ale na již. Moravě jsem už viděla levanduli kvést.
      Také Ti přeji pohodové dny. 😊

      Vymazat
  4. Krásný kout Moravy jsi nám přiblížila, Hani. To bude krása a vůně, až rozkvete. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Jiřinko, tam to bude krásné... Jen si dovolím malou opravu, tohle není Morava, to je Slezsko! 😉 😊
      Také přeji hezký den, díky.

      Vymazat
  5. Levandulové farmy se u nás celkem rozšířily. I já mám svou maličkatou Provence :o)
    Hani, děkuji za reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Ty musíš mít krásnou zahradu, budou tam krásné "kousky". 😊
      Díky a hezký den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  6. Hanko, levandulové pole v květu musí být nádherné a ta vůně 😊😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Evi, je to nádhera a snad tam zajedeme dřív, než to celé ostříhají. 😉

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 179. schůzka: Více jest věřiti mistru Janovi pravdomluvnému...

Jan Hus se narodil asi roku 1371, zřejmě v Husinci u Prachatic. Od roku 1390 studoval na universitě v Praze, v roce 1393 se stal bakalářem ...