Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 6. srpna 2024

Výlet do města na hranici s pověstí i písničkou

Hranice rozdělují státy nebo kraje, jejich stanovení má historické kořeny, které mají své zdůvodnění. Nevím, jestli u nás je jiné město, které bylo rozděleno hraniční čárou podobně, jako původně jednotné město Těšín. Vždy, když někde čtu nebo slyším, že Český Těšín leží na severní Moravě, tak "mě berou mory", jak se u nás krajově říká. Je to Slezsko - jako jedna z částí naší republiky: Čechy, Morava, Slezsko.
 
 
Podle starodávné legendy bylo město Těšín založeno počátkem 9. století. Tam, kde nyní leží město Český Těšín, se kdysi rozkládaly husté, nepřehledné lesy. Do těchto lesů se na hon vydali tři synové polského knížete z rodu Piastova. V temných lesích se pak jeden druhému ztratili. Dlouho se hledali, troubili na své lovecké trubky, ale vše bylo marné. Ve chvíli nejvyššího zoufalství se nakonec všichni tři náhodou sešli u studánky, která je osvěžila. Tady se jim navíc otevřel nádherný výhled do údolí. Těšili se ze šťastného setkání, a tak toto místo pojmenovali Těšín, polsky Cieszyn. Nedaleko studánky pak vybudovali lovecký zámeček, kolem kterého později vznikla osada, jež přijala jméno – Těšín.

Památkou na tuto událost je Studna Tří bratří v polské části Těšína nedaleko historického náměstí. V roce 1920 v důsledku sedmidenní války došlo k rozdělení Těšínského knížectví mezi Polsko a Československo a byla stanovena nová hranice na řece Olši. Dnes se podíváme do Českého Těšína a připomenu některé z pamětihodností. Pokud se do té atmosféry chcete dostat, poslechněte si píseň p. Nohavici "Těšínská".

Na mapě jsem označila místo, kde stojí školy zasažené požárem - viz níže. Na první fotografii začínáme budovou vlakového nádraží, které je rychlíkovou stanicí a vlaky pokračují dále na Slovensko. Na názvech některých ulic vidíme jazykovou podobnost češtiny a polštiny.

 

 

 

Na náměstí před českotěšínskou radnicí je zajímavost, které si spěchající a nepoučený návštěvník těžko všimne. V dlažbě je znázorněna "Půdorysná stopa domu madam Tetlové". Tabulka prozrazuje:
 
   
Na tomto místě stál dům rodiny Tetlových. Jejich pozemky byly vykoupeny před stavbou budovy radnice v roce 1928. Radnice v novorenesančním slohu se stavěla v letech 1928-29. Taková stavba v tak krátké době! 👍
 
Stavitelem byl ing. Eugen Fulda, jehož vilu uvidíte níž. Pokud přemýšlíte, proč v Č. T. stavěli radnici tak pozdě, je to proto, že budova té původní těšínské radnice zůstala po rozdělení města hraniční řekou Olší na polské straně a uvidíte ji někdy příště. Stavitel a architekt Fulda toho v Těšíně postavil opravdu hodně, tak je dobré si ho aspoň takto připomenout. Stavební boom souvisel s tím, že po rozdělení města chyběly některé důležité budovy a tak ve stejné době se stavěla třeba Městská nemocnice v Č. Těšíně, ale i turistická chata Skalka v Mostech u Jablunkova. Myslím, že tohle se jménem stavitele Fuldy málokdo spojuje. Stejně jako dělnickou kolonii Mexiko v Karviné, ale ta už neexistuje.

 

 

Sv. Terezie z Lisieux, vlastním jménem Thérèse Martin a řeholním jménem Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, je někdy označovaná jako "Terezička" nebo "Terezie od Ježíška". Byla to francouzská řeholnice uctívaná jako katolická světice, velká postava karmelitánského řádu. Pius XI. ji v r. 1925 svatořečil a papež Jan Pavel II. ji v roce 1997 prohlásil za učitelku církve. Zemřela ve 24 letech na TBC. (Wikipedie) 

O návštěvě TGM je samostatný článek ZDE


 Za sochou je komplex škol, o kterých v minulých dnech slyšela celá republika. Růžová budova je ZŠ a ta světlá rohová budova je Obchodní akademie Český Těšín. Když jsem to fotila, kde by mě napadlo, co se tady za pár dní stane. Na fotografii z netu je vidět, jak hoří střecha a oheň přeskočil i do sousední budovy základní školy. Tam je nejhorší to, že to nejsou školy "vedle", budovy jsou doslova  "přilepené" na sebe. Smutné i proto, že ZŠ si letos připomíná 100. výročí. Ředitel školy mj. píše:

"Požár byl pro školu opravdu devastující. Přišli jsme v podstatě o vše, co se nám podařilo v minulých letech vybudovat. Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli naprosto jasné, že v následujícím školním roce nebude možné využívat pro výuku hlavní budovu v Masarykových sadech, dohodli jsme se se zřizovatelem na přemístění provozu většiny tříd do budovy na ulici Pražská 3/14. Budova v současné době vyžaduje jisté stavební úpravy a jsem nesmírně rád, že práce již započaly. Budovu je však nutné vybavit veškerým školním vybavením – počínaje žákovskými židlemi, lavicemi, tabulemi, vybavením šaten, nemluvě o didaktických pomůckách a výpočetní technice. Co nám nezničil oheň, zničila voda. "

 

  
Dnes se rozloučíme pohledem na těšínskou zajímavost a příště se podíváme do polského Cieszyna, jehož návštěvu případným návštěvníkům města doporučuji.

17 komentářů:

  1. Zrovna se vrátil vnuk z krátkého pobytu z Těšína, ale bydleli v Polsku a do Čech chodili na výlety. Ukazoval mi fotky a na školu se dívali z hotelu. Pohodové dny přeje a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za čerstvou informaci, vnuk aspoň poznal celé to bývalé město - Těšín. Z polské strany to mohli dobře vidět, je to totiž na kopečku nad řekou.
      Ať se daří a také přeji pohodové dny. 👍

      Vymazat
  2. Českým Těšínem jsme jen projeli do Polského na trhy a zpět se zájezdem z práce. Moc si toho nepamatuji a ty jsi mne svými fotkami hodně navnadila k návštěvě. Líbí se mi pověst o vzniku Těšína. Požár v takových budovách je opravdu devastujici. Co nezničí oheň dokoná voda, ale bez ní by to bylo horší.Radnice je skvostné stavba. Třeba se někdy poštěstí a uvidím vše i na vlastní oči. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Maruško, bývaly doby, kdy se do Cieszyna jezdilo hlavně za nákupy, lidé neměli čas ani náladu něco jiného pozorovat nebo s plnými taškami chodit po památkách. Znám to a teď už na polskou stranu jezdíme občas pro brambory. ☺
      Pokud byste tam jeli, určitě navštivte i polský Těšín, tam je více pamětihodností, brzy některé z nich představím. Jenže to vás možná rodina zaúkoluje - to tam kup, na to se podívej. Tohle jsme už vynechali.
      Přeji klidné letní dny. 👍

      Vymazat
  3. Náhody prý neexistují, tak Tvoji reportáž beru jako pobídku. Minulý týden jsem dostala nabídku zajet do Těšína, ale Polského, jenže já bych raději až na podzim. Fotky moc hezké, já ve městě fotit neumím. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak vida, stejně odhaduji, že do Těšína to nemáš moc daleko, tak není problém zajet "jen tak". Pokud chceš fotit, lepší je na to Cieszyn, není to daleko a tam si to více užiješ. Brzy tuto část města představím.
      Přeji klidné a příjemné srpnové dny. 👍

      Vymazat
  4. Hanko,měla jsem to štěstí, že k nám do klubu přijala pozvání historická paní Kolková.Mimochodem stále má své přednášky v lázeňské budově B v Darkov.Byla u nás v klubu několikrát a dvě přednášky byly o Českém a Polskem Těšíně. Požár je velký nepřítel,vnuk měl služební dohled a přijel dost zdrcený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, paní Kolkovou jsem znala osobně hodně let, byla jsem na několika akcích s ní a také na vlastivědné exkurzi po regionu. Je dobře, že v Karviné je taková osobnost, má hluboké znalosti. Poslední léta jsem o ní neslyšela, je už postarší, nevím jak se jí daří zdravotně.

      Vymazat
  5. Omlouvám se,píši z mobilu,patří historička

    OdpovědětVymazat
  6. Hani, tenhle příspěvek jsem si moc užila. Máme to spoustu kilometrů, jen tak se na Těšín nepodívám. Ale nikdy neříkej nikdy, že :o)
    Přeji příjemný den a děkuji. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, docela to chápu. To je podobné, když na blogu uveřejníš místa, která jste navštívili. Právě kvůli vzdálenosti mnohá neznám. K tomu jsou právě blogy dobré pro osvětu.
      Měj příjemný osmičkový čtvrtek. ☺

      Vymazat
  7. Moc hezký příspěvek z pro mě neznámého kraje. Díky za něj. Často o tomto "rozděleném" městě slyším nebo něco čtu a tak je zajímavé, když si to můžu spojit ještě s fotografiemi. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase musím odpovědět podobně jako Helence. Tak jako můj kraj je pro Tebe neznámý a vzdálený, tak to mám já s Tvými příspěvky. Těšín je známý právě tím rozdělením a ještě k tomu budu mít příspěvek.
      Také se měj moc hezky a čerpej z toho, co jsi zažila v Jeseníkách. 👍

      Vymazat
  8. Moc zajímavý příspěvek o Těšíně.I když jsem tam párkrát byla,samozřejmě na burze,tak tato historie je pro mne nová,díky za ni.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu příspěvku. Evi, ty "zájezdy" na burzu samozřejmě znám, kdepak by ti lidé chodili po památkách. Každý byl ověšen taškami a výrobky větších rozměrů, tak historie šla stranou a každý směřoval tam, kam mu známí, kteří tam už byli, doporučili. My už ani na tržiště nechodíme, tedy upřesním - občas zajedeme na brambory, tam jsou kvalitnější. Nevím, jestli to mají lépe uskladněno, ale polské brambory mohu jen pochválit. 👍

      Vymazat
  9. Zajímavé město se zajímavou historií.Pátrám,ale asi jsem tady nikdy nebyla,ale dost o něm četla.Přemýšlím,kam na podzimní dovolenou a už mám toho tolik,že rozhodování bude těžké.
    Hani,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já jsem zase nebyla v místech, kam jezdíte vy. Je to tou vzdáleností. Podzimní dovolená je bezva, my také ještě něco plánujeme a v těch horkých dnech jsme nejraději doma. Tak přeji, abyste měli na výběr podzimní dovolené šťastnou ruku. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Od Fefrovských rybníčků: Dravci a houby

Co mám ráda na nějakém výletním místě? V poslední době uvítám, když se tam něco dozvím, nebo je tam nachystáno něco informativního - pro dět...