Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 11. července 2024

Jak Těšínsko vítalo 5. a 6. července pana prezidenta

Návštěva prezidenta republiky byla a je vždy významnou událostí. Znáte to, někdo jde vítat s nadšením, jiný nadšen není a jde tam také, aby to dal najevo. Je to hlavně možnost "zviditelnit" navštívená místa a pro mnoho občanů je to také příležitost vidět "ho" naživo. Před časem bylo setkání s prezidentem téma Noční linky a člověk se až diví, kolik lidí o tom nadšeně mluvilo, dokonce líčili podrobnosti z vítání prezidentů kdysi v dětství, a to jen se školou stáli "špalír". Také podání ruky s hlavou státu "dělá divy". Posluchači se nebáli pochvalně mluvit i o těch, o kterých se dnes už pochvalně nemluví. Pokud to někdo slyšel, může to potvrdit. Zkrátka to osobní setkání může mít takovou váhu, že si uděláte prostřednictvím toho krátkého zážitku vlastní názor na člověka a může vám někdo vykládat opaky, dehonestovat ho, stejně si myslíte svoje, protože zrovna VÁM věnoval prezident chvilku pozornosti. 

Někdy se k návštěvě vybírají i, řekněme, problémová místa. Nejinak tomu bylo na Těšínsku, které bylo tehdy oblastí, která přitahovala pozornost. Vždyť rok 1930 nebyl tak časově vzdálen od vzniku republiky a tady navíc na začátku r. 1919 proběhl krátký ozbrojený konflikt zvaný sedmidenní válka, který si tehdy všichni pamatovali. Dnes o tom moc lidí neví...

Po právě uplynulých státních svátcích 5. a 6. července jsem z Těšínského kalendáře vybrala článek, kde i na fotografiích vidíme, jak byla popisována návštěva T. G. Masaryka a která místa přesně navštívil - od Frýdku přes Český Těšín až po Bohumín. Kdo by si pomyslel, že pan prezident přenocoval u majitele p. Beese na zámku v Hnojníku? Kolik lidí, mimo Ostravska, zná "nějaký" Hnojník?

  

Jeho auto zůstalo stát v místě dnešní autobusové zastávky, kde ho jako první uvítal starosta obce.  A co teprve ta sláva. Dříve, než prezident ulehl, zaplály na vrcholcích Beskyd mohutné ohně a v zámecké zahradě zazněly lesní rohy. Myslíte, že dnes v červenci by bylo možné na "beskydských vrcholech" (CHKO) zapálit vatry?

Fotografie ukazují návštěvu TGM v Třineckých železárnách, kde jsou uvedena i jména lidí, kteří to tam celé řídili. Jména - dnes zcela zapomenutá a nebýt těchto dokladů z Těšínského kalendáře, ani my bychom neměli důvod si je připomenout. Budiž to připomenutím i dnešním představitelům, kteří mnohdy vedou různé stranické spory a žabomyší války a chtějí se zviditelnit. Čas pracuje pro všechny a stejně jako dříve i většina z těch přítomných upadne v zapomenutí. A jak řekl tehdy pan prezident Masaryk: "Půda není horká, jen hlavy jsou horké a je nutno je ochladit." 

Snad se na dobový dokument událostí před 94 lety rádi podíváte i vy, kteří máte rádi poučení a pohled do minulosti. Kliknutím zvětšíte:

V současnosti hodně politiků se snaží označovat lidi na slušné a neslušné. Dost často to slyším ... a pak člověk čte slova "tatíčka" Masaryka z r. 1930: "Buďte ujištěni, že mně o nic jiného neběží, nežli abyste byli všichni, ať jste Češi, Poláci a co já vím, abyste byli slušní lidé. To je můj program a nic více". 
Přeji všem klidný a pěkný den. 👍

11 komentářů:

  1. Myslím, že by se T.G. M. divil, kdyby viděl, co se stalo s republikou celkově, jak se rozkouskovala. Nejdříve oddělená Podkarpatská Rus, pak Slovensko a teď jsme doslova tečka na mapě, o které se ve světě málo ví, nebo si myslí že jsme bývalé SSSR a syn se setkal ve Španělsku s tím, že si mysleli, že jsme bývalá Jugoslávie..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsi to výstižně. Masaryk byl mezi lidmi velmi oblíben, znám to ze své rodiny, nejen rodiče ho pamatovali, ale i prarodiče o něm mluvili s úctou a respektem, proto mám zažito, jak se k prezidentovi chovat. To rozdělení republiky (jak píšeš) nám jako původnímu státu z doby Masarykovy asi neprospělo. Jen komu to posloužilo?
      To, že ve Španělsku a nejen tam, nevědí, kde je ČR a ty mylné názory, spojuji osobně se špatnou úrovní školní výuky. U nás se často školství jako takové kritizuje, ale stále jsem přesvědčena, že ve srovnání s některými zeměmi mají naši žáci a studenti v mnohém (přehled) lepší znalosti než v těch velkých státech. Ráda bych se mýlila, ale ve vzdělané Evropě si myslet, že ČR patří k býv. Jugoslávií ... to svědčí o jejich úrovni školní výuky. Jinak to nevidím.

      Vymazat
  2. Podobné dokumenty z návštěvy T.G.Masaryka v Turnově r.1922 jsme našly se sestrama v pozůstalosti našeho tatínka.On to měl po svém otci.Odnesly jsme to do muzea,protože jsem uvažovaly,jak by s tím naložili naši potomci.V r.2022 byla výstava ke 100.výročí návštěvy města a my tam ty dokumenty a fotografie objevily s dodatkem z pozůstalosti a jména tatínka.To nás potěšilo,že jsme to předaly do správných rukou.T.G.Masaryk tenkrát navštívil Český ráj,prošel Myší dírou a do Sedmihorek.Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, přesně tak. Po mém tatínkovi tady mám nějaké knihy a s jakou úctou on prohlížel knihu věnovanou TGM - to se dneska nevidí! Díky, že jste ty materiály dali do muzea, já jsem tam dala i hodně jiných věcí a byla by škoda to jednou vyhodit. Doba TGM byla dobou, kdy si lidé prezidenta vážili, byl autoritou a říkali mu "tatíček" nebo "prezident Osvoboditel".

      Vymazat
  3. Moc hezký dokument o vzácné návštěvě... Je vidět, že i po skoro sto letech mají slova TGM váhu a význam...
    Hani, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Helenko. ☺ TGM byl výjimečnou osobností, žil v pohnuté době a také si občas jeho citáty nebo projevy čtu. Však něco z toho dávám i na blog.
      Přeji příjemnou neděli. 😊

      Vymazat
  4. Skvělý článek. I u nás se vzpomínalo na návštěvu T.G. Masaryka tím, že se lidé oblékli do dobových kostýmů a snažili se u "záložny" sestavit nebo-li napodobit fotografii z návščtěvy prezidenta. Jak píše Jaruška, Masyryk by se divil. co jsme dokázali.....A to se ještě hašteří a provokují Češi s Moravákama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku, Maruško. Mně prostě články podobného charakteru na blozích chybí. Možná tam jsou a já se k tomu nedostanu, nevím... Krásně se u vás vzpomínalo na prvního prezidenta, u nás v rodině se o Masarykovi mluvilo vždy s úctou a hlavně prarodiče ho zažili už jako dospělí a to byl "tatíček Masaryk". Možná někdy udělám článek na základě knihy, kterou mám po tátovi.

      Vymazat
  5. Hanko, moje maminka vzpomínala jak stali ve Splitu a státní silnicí Brno - Znojmo a vítali tatíčka Masaryka. Za mě, myslím si, že doba "slušných"lidí skončila,nyní jsou v kurzu "ostré lokty", stůj co stůj se prosadit a urvat co se dá. Myslet na národ jak vidno je to poslední. Je to k pláči a nebo jak říkávala naše babi:" Někdo si koleduje o přehnutí na kolena a na holou". To jsme se pak jako děti rychle vzpamatovaly.

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou překlepy,patří na státní silnici,žádný Split.Ach ty prsty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marti, za zajímavý komentář, pravda, při tom "Splitu" jsem kulila oči, ale pak se to vysvětlilo. 😊 O tom, s jakou úctou se o tatíčkovi Masarykovi mluvilo u nás a hlavně v dětství jsem to slyšela, píšu v komentářích nahoře. To, co píšeš o současné době je bohužel, pravda. Já si pravidelně všimnu nápisu na tašce z jednoho obchodního řetězce "Aby svět byl stále v pořádku." Kolikrát jsme o tom s partnerem diskutovali, svět už dávno v pořádku není, to je jen naše přání. Kdysi jsem ráda poslouchala vyprávění svého dědy, bohužel zemřel v mých 11,5 letech a kolikrát on řekl, že "politika je svinstvo". A byl to prostý havíř, který toho za svůj život dost zažil, byla to jeho vlastní zkušenost.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Přírodní památka Dolní Marklovice

Ty naše výběžky...  Šluknovský a Frýdlantský zná od školy každý, a i když jejich obyvatelé to budou popírat, přece je těm dvěma věnována vět...