Dnešní příspěvek bude o ubrouscích, které se dávají na prostřený stůl.
Můžeme tedy říci, že už staří Římané používali látkové ubrousky. Utírali si jimi ústa, ruce, pokládali si je na klín nebo se uvazovaly okolo krku. Později se ubrousky pokládaly na rameno, pak na levou paži a kolem krku. Kvůli širokým a tvrdě škrobeným límcům to šlo občas těžce. První zmínka o papírových variantách u nás pochází z konce 19. století, kdy je vyráběla papírna v jihočeských Loučovicích.
Ubrousky se nepoužívaly jen k utírání rukou, ale zahalovaly se jimi i výslužky z hostiny. Proto také nebyly ubrousky pro hosty prostírány na stůl, ale každý návštěvník si je přinášel k hodokvasu sám. Později se začaly používat i k otírání rukou a úst místo ubrusu.
Ubrousek vyrobený z látky, který se používá během jídla k otírání jídla ze rtů a rukou, bývá nazýván "serviette". Určitě znáte rčení, že někdo říká něco bez servítků. Co onen servítek označuje? Slovo pochází z francouzštiny a označuje malého služebníka. Dříve totiž služebnictvo čistilo talíře a ostatní nádobí malými látkovými ubrousky. O nazývání ubrousku servítkem na našem území svědčí zmíněné rčení, kterým se vyjadřuje, že daná osoba mluví otevřeně a narovinu s tím, že nepoužívá žádné zástěrky pro zakrytí nějaké skutečnosti. Používají se v hotelech a špičkových restauracích pro zákazníky. Jakmile jsou použity, vyperou se a znovu použijí.
K příspěvku mě inspirovala stará kuchařka, myslím tím knihu receptů. No, tak schválně, čemu říkáte stará kuchařka? Že ji máte po mamince nebo po babičce? Že je třeba 60 let stará? To je málo, já mám asi nejstarší kuchařku z 1. světové války po své pratetě, takže má přes sto let, jinou jsem darovala pracovníkovi našeho muzea, který se tím zabývá. Dnes jsem čerpala z kuchařské knihy, která vyšla před 155 lety. Číslování stránek je pro lepší orientaci zachováno. Dnes si podle návodu můžete vyzkoušet, jak se z ubrousků zhotoví páv, omeletky nebo věže.
Dnes jsem nahlédla do Nové české kuchařky, která vyšla v nakladatelství I. L. Kober v Praze v roce 1870. Je to ukázka skládání ubrousků před 155 lety.
Post molto interessante,Grazie
OdpovědětVymazatHlavně, že se to líbí. Děkuji.
VymazatHani, to je zajímavý článek. Ubrousky mám na stole vždy, ale ve stojanu a do talíře nebo k talíři je aranžuji jen při slavnostních příležitostech. Přesto to čtení bylo promme velice zajímavé. Díky a přeji hezký den.
OdpovědětVymazatHani, už jsem se chtěla urazit, že si myslíš, že nevím, kde je Kartágo ( maturita ze zeměpisu ) , ale pak jsem se začetla a dávám ti 1- za článek. A proč to mínus - za ty prťavky fotky, mám raději větší. Pac a husu na Moravu. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, já také nechci nikoho urazit, ale mám zkušenost, že zeměpisné znalosti mnohých jsou, no řekněme, omezené, Kartágo je navíc spíše dějepis, tak pro jistotu mapy já téměř vždy vkládám. Rozumíme si, nee? 😎
VymazatA ty prťavky nejsou až tak prťavé, to chce kliknout levým tlačítkem myši na obrázek a on se zvětší na celou obrazovku. Chce to vyzkoušet, ono je to z kuchařky 155 let staré.
Pac a tu husu pošli. H. 😀
Žasnu. Tedy všelijakých videí jsem již viděla hodně, je to nádhera, co někteří dokážou z jednoho čtverce papíru nebo látky vytvořit. Ale to bys nebyla ty, kdybys nás neseznámila i s historií. Je to hodně zjímavé čtení. A ty historické návody s obrázky jsou super.
OdpovědětVymazatMaruško, samotnou mě udivilo, jaké tvary lze vyrobit. Jak vidíš, i takový ubrousek (jako všechno) má svoji historii a to mě baví. A když je to pro čtenáře zajímavé čtení, co víc si mohu přát? 😀
VymazatUbrousky prostě ke stolování patří, i když běžně pochopitelně používám ty papírové. Občas si hraju a i ty se dají nějak poskládat. Na Vánoce Terka skládala krásné stromečky.
OdpovědětVymazatHani, děkuji za zajímavé čtení a přeji příjemný den. Helena
Helenko, nepochybuji, že máš stolování na jedničku. Já také běžně dávám papírové, ale zaujala mě třeba ta kapsa na příbory, to není tak složité. Chce to si s tím pohrát a připravit v předstihu.
VymazatJsem ráda, že Tě to zaujalo a zdravím. 😀
Líbí se mi,co se dá z ubrousků vytvořit.Moc šikovná na tohle zrovna nejsem,tak k prostírání používám nejjednodušší styl,ale dcera,nakonec mají restauraci a když jsme u nich na obědě,líbí se mi,jak má krásně připravený stůl a vyhraje si s ubrousky.Čtení je velmi zajímavé.Hani,hezký den
OdpovědětVymazatJituš, jsou lidé zruční a třeba v restauraci je to efektní a přece jen jde o "přilákání" zákazníka. V restauraci je to jejich vizitka a třeba něco z nabízených postupů někoho inspiruje. O to hlavně jde.
VymazatMěj se hezky, Jituš.
Hanko,, něco pro šikovné ruce, které na papírové skládání já nemám. Možná ještě tak vlaštovku 😀 Líbí se mi. když někdo umí krásně nazdobit jídelní stůl. Článek je opět zajímavý, zdravím 😀😉
OdpovědětVymazatEvi, myslím, že něco jednoduššího bys dovedla poskládat, třeba kapsu na příbory. V jednoduchosti je síla a to ze staré kuchařky je spíše pak ozdoba stolu, třeba páv.
VymazatJsem ráda, že to je zajímavé a také zdravím. 😀
Zajímavé čtení a "videjka" i pro taková kopyta jako jsem já!! Tohle bych snad mohla poskládat. Díky za návod. Přeji hezký den.
OdpovědětVymazatMožná se trochu podceňuješ, jednodušší věci se dají zvládnout.
VymazatTaké přeji hezký den. ☺
Hanko, velmi zajímavé, prásknu na sebe- poloha Kartága pro mě skvělá informace☺No nemůžu vědět vše. Doma používáme ubrousky papírové, skládat není mé hoby, ale zkusím☺
OdpovědětVymazatHanko, jak tak na sebe zde dnes práskám, tak se vracím, abych napsala ještě něco. Krásná dekorace s ubrousku, ale zřejmě budu dál vytahovat s kabelky na otření papírový kapesník. Z tolika doteků mě opustila důvěra, krásné, ale ☺
OdpovědětVymazat