Dnešní příspěvek bude o ubrouscích, které se dávají na prostřený stůl.
Můžeme tedy říci, že už staří Římané používali látkové ubrousky. Utírali si jimi ústa, ruce, pokládali si je na klín nebo se uvazovaly okolo krku. Později se ubrousky pokládaly na rameno, pak na levou paži a kolem krku. Kvůli širokým a tvrdě škrobeným límcům to šlo občas těžce. První zmínka o papírových variantách u nás pochází z konce 19. století, kdy je vyráběla papírna v jihočeských Loučovicích.
Ubrousky se nepoužívaly jen k utírání rukou, ale zahalovaly se jimi i výslužky z hostiny. Proto také nebyly ubrousky pro hosty prostírány na stůl, ale každý návštěvník si je přinášel k hodokvasu sám. Později se začaly používat i k otírání rukou a úst místo ubrusu.
Ubrousek vyrobený z látky, který se používá během jídla k otírání jídla ze rtů a rukou, bývá nazýván "serviette". Určitě znáte rčení, že někdo říká něco bez servítků. Co onen servítek označuje? Slovo pochází z francouzštiny a označuje malého služebníka. Dříve totiž služebnictvo čistilo talíře a ostatní nádobí malými látkovými ubrousky. O nazývání ubrousku servítkem na našem území svědčí zmíněné rčení, kterým se vyjadřuje, že daná osoba mluví otevřeně a narovinu s tím, že nepoužívá žádné zástěrky pro zakrytí nějaké skutečnosti. Používají se v hotelech a špičkových restauracích pro zákazníky. Jakmile jsou použity, vyperou se a znovu použijí.
K příspěvku mě inspirovala stará kuchařka, myslím tím knihu receptů. No, tak schválně, čemu říkáte stará kuchařka? Že ji máte po mamince nebo po babičce? Že je třeba 60 let stará? To je málo, já mám asi nejstarší kuchařku z 1. světové války po své pratetě, takže má přes sto let, jinou jsem darovala pracovníkovi našeho muzea, který se tím zabývá. Dnes jsem čerpala z kuchařské knihy, která vyšla před 155 lety. Číslování stránek je pro lepší orientaci zachováno. Dnes si podle návodu můžete vyzkoušet, jak se z ubrousků zhotoví páv, omeletky nebo věže.
Dnes jsem nahlédla do Nové české kuchařky, která vyšla v nakladatelství I. L. Kober v Praze v roce 1870. Je to ukázka skládání ubrousků před 155 lety.
Post molto interessante,Grazie
OdpovědětVymazatHani, to je zajímavý článek. Ubrousky mám na stole vždy, ale ve stojanu a do talíře nebo k talíři je aranžuji jen při slavnostních příležitostech. Přesto to čtení bylo promme velice zajímavé. Díky a přeji hezký den.
OdpovědětVymazatHani, už jsem se chtěla urazit, že si myslíš, že nevím, kde je Kartágo ( maturita ze zeměpisu ) , ale pak jsem se začetla a dávám ti 1- za článek. A proč to mínus - za ty prťavky fotky, mám raději větší. Pac a husu na Moravu. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatŽasnu. Tedy všelijakých videí jsem již viděla hodně, je to nádhera, co někteří dokážou z jednoho čtverce papíru nebo látky vytvořit. Ale to bys nebyla ty, kdybys nás neseznámila i s historií. Je to hodně zjímavé čtení. A ty historické návody s obrázky jsou super.
OdpovědětVymazat