Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 10. dubna 2025

Exkurze do pivovaru

 "... Kde se pivo vaří, tam se dobře daří..." Chodíte někdy na exkurzi, nebo jdete na komentovanou prohlídku? A co pivo, dáte si někdy? Můj vztah k pivu se léty vyvíjel, od odmítání až k postoji, proč bych si nemohla dát? Já toho sice moc nevypiju, ale hlavně v létě si někdy dám tento nápoj raději, než nějaké slazené. Pak to vypadá tak, že si u oběda objednáme a servírka staví pivo před partnera, já se už chechtám, on - řidič pije kofolu a já si dám to pivo. 🍺 
Pivovarů je po naší zemi určitě dost. Doposud jsme na exkurzi v pivovaru nebyli, využili jsme možnosti navštívit ten tradiční - Pivovar Litovel. Když procházíte městem, narazíte na reklamu:

S pivem se setkáváme téměř každý den. Vidíme ho v obchodech - mnoho značek, máme nějakou tu láhev doma, můžeme ho pít v restauracích nebo v oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či posezeních. Někdo je pivař a vlastně o něm moc neví. Při exkurzi se dozvíte, co všechno dělá litovelský sládek, jak se vaří klasické české pivo, jaká je historie vaření piva a jak vypadalo nářadí na vaření piva kdysi. Exkurze probíhají od úterý do soboty v době 10:00 – 15:00 hodin. Minimální počet osob ve skupině je 10 osob, takže vás k nějaké skupině přifaří. Mají svou turistickou známku:

 

Exkurze trvá 1 hodinu a během té doby navštívíte varnu, spilku a ležácké sklepy. Můžete si to koupit i s ochutnávkou.

Pokud jste někdy byli "na chmelu", tak víte, jak tato rostlina vypadá. 😉

Tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy král Václav II. udělil městu právo mílové. To bylo privilegium, které litovelské měšťany opravňovalo vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle, tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu. I současné litovelské pivo, vařené klasickými postupy, má své kořeny v této slavné historické éře. Takže nemusíme jen plkat o významu práva várečného v minulosti, můžeme o vaření piva více vědět. 👍

  
Jdeme do pivovaru. Návštěvnické centrum Pivovaru Litovel se nachází v prostorách bývalé sladovny. Na humnech, kde dříve klíčil ječmen, si návštěvníci mohou prohlédnout klenbové prostory se sloupořadím, části technologického zařízení a nářadí, které se dříve používalo při výrobě sladu a piva. Na instalovaných panelech je v dokumentech a také na dobových fotografiích zachycena historie výroby litovelského piva. Návštěvníci si mohou vše v klidu prohlédnout  i ochutnat několik druhů litovelského piva, které je zde čepováno ze sedmi kohoutů.

Pivo se plní je sudů, sklených i PET lahví a plechovek. Jsou to světlá piva Litovel Free, Litovel Classic 10% světlé spodně kvašené výčepní, Litovel Premium 12% světlý spodně kvašený ležák. Piva polotmavá, tmavá a silná - Speciální piva. Použila jsem tři videa pro představu, jak exkurze probíhala: 

 

"Naše pivo od počátku vaříme na předem danou stupňovitost. Horká uvařená mladina se z varny přečerpá do vířivé kádě. Zde se z ní odstraní vysrážené kaly, poté se čirá mladina asi po půl hodině chladí na zákvasnou teplotu pět až sedm stupňů Celsia. Po zchlazení se do mladiny přidávají pivovarské kvasinky. Takto zakvašená mladina se čerpá do otevřených kvasných kádí v místnosti zvané spilka, kde začíná hlavní kvašení. Hlavní kvasný proces probíhá delší dobu (7–10 dní) za nižších teplot (10 °C). Právě přirozené spodní kvašení za studena na otevřené spilce je stádium, kdy intenzivně a přirozeně „pracují“ pivovarské kvasinky. Po tomto hlavním kvašení mladé pivo dokvašuje a zraje v ležáckých sklepích, kde je teplota kolem 1 °C. I zde stále „pracují“ pivovarské kvasinky. Dozrávající pivo si ve sklepích poleží od 20 do 100 dnů podle toho, jak silné bylo uvařeno. Čím silnější pivo, tím delší doba zraní. Při ležení se pivo čiří, získává svůj charakter a přirozeně se sytí oxidem uhličitým. Na závěr už jen filtrujeme a stáčíme." zdroj: Pivovar Litovel

Záběry z exkurze:






16 komentářů:

  1. Hani, tak to já si pivo dám ráda, ale nealko. V pivovaru jsme kdysi byli také na exkurzi. Bylo to moc zajímavé. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy nealko pivo je dobré, nedávno jsem si ho dala. Takže nějaký odpůrce piva nejsem. Je dobré se někam do provozů podívat.
      Přeji příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  2. Hani zdravím, já pivo nepiju vůbec nechutná mě, ale na exkurzi v pivovaru jsem byla několikrát. Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já jsem také dlouho pivo odmítala, ale v létě je to lepší nápoj než ta sladká "lepidla".
      Také se měj co nejlépe. ☺

      Vymazat
  3. Hanko na exkurzi v pivovaru jsem byla v Nošovicích a to i s ochutnávkou. Pivo mělo říz a pevnou pěnu jako šlehačka. Exkurze byla velmi zajímavá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to v Nošovicích bylo zajímavé, neměla jsem zatím možnost tam zajet. Člověk by se měl poučit, jak se co vyrábí.
      Pěkný víkend, Marti. ☺

      Vymazat
  4. Pivo mi nikdy nechutnalo a jsem už hodně let abstinent.Stačí,že je manžel pivař.Vzhledem k tomu,že je v okolí hodně pivovarů,tak jsem v několika na exkurzi byla.Bylo to zajímavé.
    Hani,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, chápu, že pokud je v rodině pivař, člověka to znechutí. Můj partner vůbec nepije, jen nealko pivo by si dal, ale já si dám normálně a nepřijde mi to divné.
      Měj pohodový víkend, Jituš. ☺

      Vymazat
  5. Hani, pivovar v Litovli jsem před pár lety také navštívila a moc se mi tam líbilo. Myslím, že patří k těm větším bez zahraniční účasti. Nejsem pivař, ale pivo si ráda dám. Kdysi dávno, když se můj syn, coby malé dítě, napil na návštěvě tajně piva ze sklenky našeho hostitele, bylo mi řečeno, že pivo je lék a v malém množství neškodí. Syn to přežil bez následků a já se od té doby řídím touto radou. K jídlu není nic lepšího. Jenomže nevlastním auto a pivo se v tašce hodně pronese, takže ho zase tak často nekonzumuji. Ráda jsem si zavzpomínala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, to je pěkná vzpomínka. Kdysi se pivo normálně dávalo dětem, protože jako převařené bylo bezpečnější než voda, ve které mohly být bakterie. Souhlasím, že k jídlu je pivo výborné, já vlastně pivo piju hlavně v létě, to je lepší než mnohé nealko.
      Díky za vzpomínku a přeji klidný předvelikonoční čas. ☺

      Vymazat
  6. Pivo si dám na výletě občas, třeba malé a preferuji černé. Na exkurzi jsem nebyla - ale u tebe na blogu často, neb se mi líbí tvá témata a jejich zpracování!
    ( kdysi, za mlada, jsem jezdívala s kámoškou nebo sestrou do Liberce k tetě a to jsme si dole pod radnicí dávaly jedno pivčo Budvar a to se mnou vždy docela zamávalo). Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, jsem ráda, že se Ti moje témata líbí a se zpracováním si vždy dám tu práci, aby to zaujalo. ☺
      Máš dobrou vzpomínku na pivo a možná není jediná.
      Přeji příjemný předvelikonoční čas.

      Vymazat
  7. Pivo by kvůli mě nemuselo existovat, ale do pivovaru bych se klidně podívala. je to trochu alchymie... Zatím jsem byla jen v takových těch mini pivovarech.
    Hani, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, kdysi jsem měla k pivu odpor a nedala bych si to. Ovšem už ve středověku věděli, proč je výhodné mít právo várečné a pití piva (převařená voda) bylo většinou bezpečnější než pití vody, kam se při té středověké čistotě dostalo kdeco. 😎
      Příjemný den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  8. Piju pouze vodu a kafe, takže pivovar by mě nezaujal, ale obdivuji, když lidé něco umí. Pivo patří k starodávným nápojům a já jsem fanda všeho, co nese punc starého. Hezký den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo... vodu a kafe, a kde máš v žebříčku víno?? 😎 Tak asketicky to nemám položeno, občas si dám i jiné nápoje, i když těch káv mám během dne asi 3 "kousky". ☺Ať máme na pivo jakýkoliv názor, ve středověku míval punc zdravého nápoje (převařené) a to mu nikdo neodpáře.
      Hezký předvelikonoční čas.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Jak se obouvaly naše prababičky

Máte představu, jak se obouvali lidé ve 2. polovině 19. století? Rozdíly budou nejen podle krajů, ale hlavně v jaké společenské vrstvě ten d...