S pivem se setkáváme téměř každý den. Vidíme ho v obchodech - mnoho značek, máme nějakou tu láhev doma, můžeme ho pít v restauracích nebo v oblíbených
hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či posezeních. Někdo je pivař a vlastně o něm moc neví. Při exkurzi se dozvíte, co všechno dělá litovelský sládek,
jak se vaří klasické české pivo, jaká je historie vaření piva a jak
vypadalo nářadí na vaření piva kdysi. Exkurze probíhají od úterý do soboty v době 10:00 – 15:00 hodin. Minimální počet osob ve skupině je 10 osob, takže vás k nějaké skupině přifaří. Mají svou turistickou známku:
Exkurze trvá 1 hodinu a během té doby navštívíte varnu, spilku a ležácké
sklepy. Můžete si to koupit i s ochutnávkou.
Tradice
piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy král Václav II. udělil
městu právo mílové. To bylo privilegium, které litovelské měšťany opravňovalo vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle, tedy v okolí
přibližně sedmi kilometrů. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných
domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi
nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou
váhu. I současné litovelské pivo, vařené klasickými postupy, má své
kořeny v této slavné historické éře. Takže nemusíme jen plkat o významu práva várečného v minulosti, můžeme o vaření piva více vědět. 👍
"Naše pivo od počátku vaříme na předem danou stupňovitost. Horká uvařená mladina se z varny přečerpá do vířivé kádě. Zde se z ní odstraní vysrážené kaly, poté se čirá mladina asi po půl hodině chladí na zákvasnou teplotu pět až sedm stupňů Celsia. Po zchlazení se do mladiny přidávají pivovarské kvasinky. Takto zakvašená mladina se čerpá do otevřených kvasných kádí v místnosti zvané spilka, kde začíná hlavní kvašení. Hlavní kvasný proces probíhá delší dobu (7–10 dní) za nižších teplot (10 °C). Právě přirozené spodní kvašení za studena na otevřené spilce je stádium, kdy intenzivně a přirozeně „pracují“ pivovarské kvasinky. Po tomto hlavním kvašení mladé pivo dokvašuje a zraje v ležáckých sklepích, kde je teplota kolem 1 °C. I zde stále „pracují“ pivovarské kvasinky. Dozrávající pivo si ve sklepích poleží od 20 do 100 dnů podle toho, jak silné bylo uvařeno. Čím silnější pivo, tím delší doba zraní. Při ležení se pivo čiří, získává svůj charakter a přirozeně se sytí oxidem uhličitým. Na závěr už jen filtrujeme a stáčíme." zdroj: Pivovar Litovel
Záběry z exkurze:
Hani, tak to já si pivo dám ráda, ale nealko. V pivovaru jsme kdysi byli také na exkurzi. Bylo to moc zajímavé. Měj se pěkně.
OdpovědětVymazatNěkdy nealko pivo je dobré, nedávno jsem si ho dala. Takže nějaký odpůrce piva nejsem. Je dobré se někam do provozů podívat.
VymazatPřeji příjemný víkend. ☺
Hani zdravím, já pivo nepiju vůbec nechutná mě, ale na exkurzi v pivovaru jsem byla několikrát. Měj se hezky, Lenka
OdpovědětVymazatLeni, já jsem také dlouho pivo odmítala, ale v létě je to lepší nápoj než ta sladká "lepidla".
VymazatTaké se měj co nejlépe. ☺
Hanko na exkurzi v pivovaru jsem byla v Nošovicích a to i s ochutnávkou. Pivo mělo říz a pevnou pěnu jako šlehačka. Exkurze byla velmi zajímavá
OdpovědětVymazatUrčitě to v Nošovicích bylo zajímavé, neměla jsem zatím možnost tam zajet. Člověk by se měl poučit, jak se co vyrábí.
VymazatPěkný víkend, Marti. ☺
Pivo mi nikdy nechutnalo a jsem už hodně let abstinent.Stačí,že je manžel pivař.Vzhledem k tomu,že je v okolí hodně pivovarů,tak jsem v několika na exkurzi byla.Bylo to zajímavé.
OdpovědětVymazatHani,hezký den
Jituš, chápu, že pokud je v rodině pivař, člověka to znechutí. Můj partner vůbec nepije, jen nealko pivo by si dal, ale já si dám normálně a nepřijde mi to divné.
VymazatMěj pohodový víkend, Jituš. ☺
Hani, pivovar v Litovli jsem před pár lety také navštívila a moc se mi tam líbilo. Myslím, že patří k těm větším bez zahraniční účasti. Nejsem pivař, ale pivo si ráda dám. Kdysi dávno, když se můj syn, coby malé dítě, napil na návštěvě tajně piva ze sklenky našeho hostitele, bylo mi řečeno, že pivo je lék a v malém množství neškodí. Syn to přežil bez následků a já se od té doby řídím touto radou. K jídlu není nic lepšího. Jenomže nevlastním auto a pivo se v tašce hodně pronese, takže ho zase tak často nekonzumuji. Ráda jsem si zavzpomínala.
OdpovědětVymazatHeli, to je pěkná vzpomínka. Kdysi se pivo normálně dávalo dětem, protože jako převařené bylo bezpečnější než voda, ve které mohly být bakterie. Souhlasím, že k jídlu je pivo výborné, já vlastně pivo piju hlavně v létě, to je lepší než mnohé nealko.
VymazatDíky za vzpomínku a přeji klidný předvelikonoční čas. ☺
Pivo si dám na výletě občas, třeba malé a preferuji černé. Na exkurzi jsem nebyla - ale u tebe na blogu často, neb se mi líbí tvá témata a jejich zpracování!
OdpovědětVymazat( kdysi, za mlada, jsem jezdívala s kámoškou nebo sestrou do Liberce k tetě a to jsme si dole pod radnicí dávaly jedno pivčo Budvar a to se mnou vždy docela zamávalo). Jiřina z N.
Jiřinko, jsem ráda, že se Ti moje témata líbí a se zpracováním si vždy dám tu práci, aby to zaujalo. ☺
VymazatMáš dobrou vzpomínku na pivo a možná není jediná.
Přeji příjemný předvelikonoční čas.
Pivo by kvůli mě nemuselo existovat, ale do pivovaru bych se klidně podívala. je to trochu alchymie... Zatím jsem byla jen v takových těch mini pivovarech.
OdpovědětVymazatHani, přeji příjemný den. Helena
Helenko, kdysi jsem měla k pivu odpor a nedala bych si to. Ovšem už ve středověku věděli, proč je výhodné mít právo várečné a pití piva (převařená voda) bylo většinou bezpečnější než pití vody, kam se při té středověké čistotě dostalo kdeco. 😎
VymazatPříjemný den přeji i Tobě. ☺
Piju pouze vodu a kafe, takže pivovar by mě nezaujal, ale obdivuji, když lidé něco umí. Pivo patří k starodávným nápojům a já jsem fanda všeho, co nese punc starého. Hezký den přeji.
OdpovědětVymazatNoo... vodu a kafe, a kde máš v žebříčku víno?? 😎 Tak asketicky to nemám položeno, občas si dám i jiné nápoje, i když těch káv mám během dne asi 3 "kousky". ☺Ať máme na pivo jakýkoliv názor, ve středověku míval punc zdravého nápoje (převařené) a to mu nikdo neodpáře.
VymazatHezký předvelikonoční čas.