Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 6. července 2021

Příběhy slavných značek: Kofola

 

Dnes vás v horkém letním dni, navíc svátečním, pozvu na kofolu 😀. Dáte si? Já ji mám zrovna na kuchyňské lince, ale často ji nepiji.
 
Kofola je sycený nealkoholický nápoj kolového typu, který vznikl v roce 1959 v Československu jako alternativa k tehdy nedostupným konkurenčním nápojům Coca-Cola nebo Pepsi. Nápoj vyrábí česká společnost Kofola a.s. 
 
Pamětníci znají červenou malinovku, nebo žlutou citronádu. Jiná limonáda v 60. letech k dostání nebyla. Do doby, než státní aparát vydal příkaz k výrobě kofoly.

O coca-cole nebo pepsi-cole snil na začátku 60. let snad každý. Kolové nápoje byly drahé a nedostupné. Vůně koly tak představovala vůni dálek a zapovězených, nedosažitelných krajin. Tehdy se pánové nahoře rozhodli něco s tím udělat.

Do Výzkumného ústavu léčivých rostlin v Praze doputoval příkaz shora. Vytvořte socialistickou alternativu kolových nápojů na bázi kofeinu, a to za využití surovin tuzemských – maximálně dovezených ze spřátelených zemí.

Víte, že...

  • kofola má oproti coca-cole téměř o třetinu nižší obsah cukru a obsahuje až o polovinu méně kofeinu. Není v ní ani kyselina fosforečná
  • kvůli výrobě kofoly se v celostátním rozsahu organizoval sběr bylin i pomerančové kůry (možná jste se kdysi zapojili i vy)
  • zájem o kofolu byl tak obrovský, že v Československu koncem 60. let byliny došly a musely se dovážet
  • jako zdroj domácího kofeinu se někdy využívaly i odpadní saze z komína pražíren kávy v pražských Vysočanech, ze kterých se tato látka izolovala

Dva roky bádání

Kofola vznikla v rámci státní úlohy na využití přebytečného kofeinu při pražení kávy. Jiné zdroje uvádějí, že úkolem bylo  vyvinout vlastní alternativu populárního západního nápoje Coca-Cola (a přebytečný, resp. odpadní kofein, mj. z komínu pražírny kávy, byl používán kvůli jeho vysoké ceně na trhu). Byla vyvinuta ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze v roce 1959. Doc. RNDr. PhMr. Zdeněk Blažek, CSc., byl pověřen vyvinout nápoj kolového typu. 

Základ tohoto nápoje měl být postaven na tuzemských surovinách a složený z přírodních látek. Namíchal originální vícesložkový sirup, který se později stal základem pro nový nápoj. Sladkokyselý sirup se pod názvem Kofo vyráběl ve farmaceutickém podniku Galena n.p. Opava-Komárov (dnes součást skupiny Teva Pharmaceutical Industries Ltd.), kde jej s kolektivem technologicky do výroby převedl čerstvý absolvent farmacie Jaroslav Knap, s nímž se Blažek seznámil na 1. československém sjezdu lékárníků. 

Teva, bývalá Galena Opava - Komárov 


Sirup Kofo se stal hlavní přísadou nealkoholického nápoje Kofola, představeného v roce 1960. Od roku 1960 je Kofola prodávána. 

 Farmaceut Jaroslav Knap je dnes už v důchodu, ale před 50 lety stál u zrodu legendární limonády

 Pan Jaroslav Knap

Během 70. let se Kofola v Československu stala velmi oblíbenou, protože nahradila nedostupné západní kolové nápoje, jako je Coca-Cola nebo Pepsi.

Blažek namíchal originální vícesložkový sladkokyselý sirup Kofo, který se později stal základem pro nový nápoj – Kofokolu. Ale název byl příliš dlouhý, a navíc by vznikly problémy s ochrannou známkou, a tak se zkrátil na kofolu.

Tajná receptura

Přesné složení kofoly zná pouze pět lidí. Receptura je uložena na několika místech, i v elektronické podobě. Celkem čtrnáct položek.

Základem Kofoly je polotovar sirup KOFO. Sirup se mísí vždy na celou sezónu, proto může mít Kofola meziročně jemné odchylky v chuti podle charakteru sezónního počasí a dozrávání ovoce. Sirup se skládá ze 14 bylinných a ovocných látek (jako jsou výtažky z jablek, třešní a rybízu, nebo rostlinného oleje).

Podle jiného zdroje je složení sirupu následující:

  • Cukr rafinovaný, jablečná a rybízová šťáva, extrakt z lékořice a maliníku, světlý a tmavý karamel, silice z anýzu, kardamomu, pomeranče a skořice.

Vývoj loga Kofola - (všechny fotky Kofola.cz)

 


Po roce 1989 soupeřila se zahraničními značkami, které vstoupily na nově vzniklý atraktivní trh. Poté nastalo období úpadku a soudních sporů o ochrannou známku. Mnoho firem produkovalo své vlastní „kofoly“, ačkoli neměly s původní nic společného a jen použily zavedenou značku. Nakonec se stala jediným výrobcem a distributorem Kofoly v České a Slovenské republice firma Santa nápoje, sídlící v Krnově, vlastněná řeckou rodinou Samarasových. Odkup receptury vyšel nové majitele na 215 milionů korun.

Točená kofola dnes

Balicí linka kofoly 

Kofola se používá i do alkoholických míchaných nápojů. Typickým míchaným nápojem je například Kofola s tuzemským rumem. Další možností je varianta nazývaná „houba“ či „bambus“ – vína s kolou, v tomto případě s Kofolou.

Zdroj: Jitka Škápíková, Magdalena Šorelová,Wikipedie, YouTube

20 komentářů:

  1. Díky za zajímavé informace . Colu ani kofolu moc nekupuji, neznamená to, že mi nechutná, nebo že si ji někdy nedám. Někdy v restauraci po meníčku se malá točená kofola šikne :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně, kdysi jsem kofolu pila často a potom pauza spoustu let. Občas ji koupí přítel, my nejsme na pivo, tak si občas i v restauraci dáme kofču. ☺

      Vymazat
  2. Zajímavé informace o původu a vzniku kofoly. Moc limonády všeobecně nepiju, ale kofola mi chutná určitě víc než slavná Coca-Cola a když je to ta točená, tak nemá chybu. Měj se krásně 🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to podobně jako Ty. Vodu z vodovodu nemám ráda, tak taháme minerálky, ale kofolu si občas dám, a točená fakt chutná.
      Pěkné letní dny. ☺

      Vymazat
  3. Zaujala mě ta informace, že se používaly i saze z komína pražíren kávy :D Kofolu jsem pila jako dítě, to jsem ji měla hodně ráda. Teď už sladké nápoje nepiji vůbec, a Kofolu ani Colu bych si nedala už jen z toho důvodu, kolik je v ní cukru. Ale miluju vánoční reklamu na Kofolu s prasátkem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, Colu jsem nepila už tolik let, že nepamatuji. Kofolu si dám, ale dočetla jsem se, že oni jako sladidlo používají stévii, přezdívá se jí sladká tráva a je to přírodní sladidlo. Ovšem složení je "tajné". ☺

      Vymazat
  4. Hani,to je zajímavé čtení.Já kofolu nepiju,nechutná mi.Ale,když jsem u mladých v hospodě tam vidím,že si ji dávají hosté často.My pro ni pouze jezdíme kousek za Turnov,když to mladým nevyjde s časem.Vždy vezeme sud.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, každý to má jinak. Já jsem také kofolu dlouho nepila, ale přítel, který nepije pivo, si ji dává po obědě, občas koupí domů. Ale vaše cestování se sudem je zajímavé. ☺
      Přeji hezké, už všední dny i Tobě ☺.

      Vymazat
  5. Hani, kupovala jsem kofolu ještě ve starých lahvích. Byly zálohované po 1,-Kčs. Teď jsem.ji koupilanedavno ochucenou a také byla docela dobrá. Jen já mám raději čistou vodu a tyto sladké limonády kupuji jen když mají přijet mladí na oběd. Pak doplním co zbyde v lahvi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Ty si pamatuješ kofolu asi od samého začátku. Je fakt, že čistá voda, pokud je chutná, je zdravější, ale občas si zpestřit jídelníček není špatné. ☺

      Vymazat
  6. Hani, díky za článek o kofole. Coca-cola mě nechutná vůbec, kofola ano. Domů ji koupím jen výjimečně,jinak si ji dám občas v restauraci. Když je točená, vychlazená, s ledem - tak proč si ji nedát, když jinak piju samotnou vodu nebo bylinkový čaj...Hani, měj se moc hezky. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, s tou chutí to mám stejně. Coca-colu jsem neměla už hodně let, ale kofolu si občas dám, někdy i doma. Navíc je dobré ty nápoje střídat, ale ty to obohacuješ o bylinné čaje.
      Díky, Leni, také přeji pěkné dny. ☺

      Vymazat
  7. Haničko, děkuji za zajímavé počtení. Jsem na tom jako Lenka, Kofolu si tu a tam ráda dám.
    Kdysi jsem mluvila s člověkem, který pracoval pro Coca - Colu, říkal, že jsem jediný stát na světě, kde každý výrobce nápojů má nějaký colový nápoj.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže máš informace, Heli, já tu nabídku sleduji spíše v Globusu, tam nejčastěji velké nákupy děláme, ale my zůstáváme u klasické kofoly. Prodávají se druhy s různými příchutěmi, ty mě nelákají.
      Tak Ti přeji, aby Ti kofola vždy chutnala a hezký letní den k tomu. ☺

      Vymazat
  8. Zajímavý článek. Kofolu mám ráda je lepší než Cola. Jak se člověk jednou napije nutí ho to pít dál, až je sklenka prázdná, taková je to dobrota. Ty s příchutěmi už nejsou ono, ale melounová je osvěžující, ta mi chutnala. Jednu dobu se dělala Citrokola, ale nedala se ke Kofole přirovnat. Hezký den přeju a děkuju za príma článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku a vítám na blogu ☺. Je fakt, že člověka to nutí dát si ještě, takže příjemná chuť. Ty s příchutěmi moc neznám a nelákají mě. Je to jako s ovocným pivem, nejsem pivař, ale když je horko, raději si dám klasické pivo.
      Také přeji hezký den. ☺

      Vymazat
  9. Colu nemám ráda a nechutná my. Pamatuji si jako dítě,že my ji maminka kupovala,měla jsem jako dítě moc nízký tlak a tak přišla kofola do naší rodiny a už z ní vlastně nikdy neodešla♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cola je hodně sladká, obsahuje mnoho cukru, ale kofola je prý slazená stévií. To složení je tajné, tak se občas něco dočteme. O cole se říká, že někdy při nemocech pomůže, slyšela jsem to několikrát, že to doporučil i lékař. Pro naše běžné pití je kofola výborná. ☺

      Vymazat
  10. Kofolu nepiji, je na mě příliš sladká, ale všem českým značkám ze srdce fandím! Opět skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, já také častěji piji vodu, ale kupovanou. Také fandím našim značkám, proto mám tady tuto rubriku. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Jablunkovské šance - unikát, o němž se moc neví

  V minulém článku jsem trochu představila Jablunkovský průsmyk , který většina lidí zná jako místo, kterým projížděla vlakem či autem na Sl...