Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 30. listopadu 2021

Příběhy slavných značek: Herbadent

 

Na počátku stála touha poznat moc léčivých bylin - to u nás mnohým lidem zůstalo.
 
Byli dva bratři a oba milovali farmacii. Jeden rád experimentoval a míchal bylinky, druhý byl vášnivý cestovatel, který léčivé rostliny dovážel. Od prvního společně vyrobeného léčivého vína už to byl k firmě dvou bratrů jen krůček. Jako v pohádce. 

Málokterý obyvatel či návštěvník pražského Smíchova tuší, že se pod hektickou a průmyslovou čtvrtí nacházejí rozsáhlé vinné sklepy. A to hned vedle pivovaru! Má to však svoji logiku.

Maltonové víno, nápoj ne zrovna běžný, se totiž vyrábí z pivovarnického sladu. A do jisté míry je analogií tradičních čínských a japonských rýžových vín připravovaných také z obilnin. Do dnešní doby se využívání „medicinálních“ vín nejvíce udrželo právě v tradiční asijské medicíně, ale silnou tradici má v Evropě právě v České republice.

.

Když Vladimír a Vavřinec Svatkovi firmu roku 1897 zakládali, vybrali si strategickou polohu na Zbraslavi, odkud bylo na Smíchov, co by kamenem dohodil. Kde je totiž pivovar, tam je i slad.

Následující rok dostali jako první v tehdejším Rakousku-Uhersku koncesi na kvašení sladových vín a po pár letech přesídlili smíchovskému Staropramenu ještě blíž. Aby se se sladem nemuseli vozit zbytečně daleko a měli ho hned po ruce.

 

Bratři Svatkové měli na počátku 20. století se svými léčivými sladovými víny obrovský úspěch. Sbírali ocenění na mnoha světových výstavách. A jejich výrobky se dodávaly do lázní i lékáren.

Výroba rostla a kapacita pomalu přestávala stačit. Proto se v roce 1906 začalo se stavbou nové prostornější továrny na nynější frekventované Strakonické ulici. Byla v ní varna, kvasírna, dokvašovna a hlavně rozsáhlé sklepení, do kterého putoval jeden ručně vyřezávaný dubový sud plný lahodných léčivých vín za druhým. Tyto prostory jsou využívány dodnes.

Maltonová vína pomáhají při chudokrevnosti nebo při rozbouřeném zažívání. V sudech, které pamatují počátky firmy, zrají minimálně několik měsíců. (foto Herbadent)
 

V 60. letech přibyl do nabídky produktů léčivý masážní roztok k ošetření dásní. Stroprocentní extrakt ze sedmi bylin je dodnes základem všech firemních produktů.

 7 bylin 

V 60. letech 20. století vyvinul Dr. Karmazín extrakt ze 7 léčivých bylin:

  • Šalvěj lékařská

    má antiseptický a dezinfekční účinek. Stahujícím účinkem pomáhá v dutině ústní proti krvácení dásní. Potlačuje halitózu (zápach z úst).

  • Řepík lékařský

    má protizánětlivý, antiseptický a stahující účinek. Tlumí bolest zanícených dásní a hrdla, hojí ústní sliznice a dásně.

  • Máta peprná

    má antiseptický a dezinfekční účinek. Tlumí halitózu, potlačuje zánět v dutině ústní. Zpříjemňuje dech a má chladivý účinek.

  • Fenykl obecný

    má dezinfekční a bakteriostatické účinky. Je proto vhodný i jako kloktadlo při stafylokokových a streptokokových infekcích.

  • Heřmánek pravý

    zklidňuje sliznice dutiny ústní. Díky antiseptickému a dezinfekčním účinku potlačuje zánět v dutině ústní, eliminuje jedovaté produkty metabolismu.

  • Hřebíček

    je vynikající přírodní lokální anestetikum. Tlumí bolest při citlivosti zubů a dásní, působí antisepticky.

  • Mochna nátržník

    je rostlinné anti-biotikum a anti-virotikum. Stahuje ústní sliznice a pomáhá také proti krvácení dásní, potlačuje zánět v dutině ústní.



Banky

Víno na lékopis

Za první republiky, v době největšího boomu firmy, se vyrábělo osm druhů vín: sherry, malaga světlá i tmavá, madeira, portské, tokajské, vermut a stolní vína v půllitrových a litrových lahvích. Z malagy se později stalo malagelo, o kterém zpívá Ivan Hlas a jež se dalo za dob socialismu koupit v lékárnách, drogeriích či v ovoci a zelenině.

Firmě Svatkových se dařilo až do druhé světové války. Magistra Svatka na jejím konci nacisté popravili. A to by mohl být konec úspěšného podniku. Ale nebyl – naštěstí.

 Produkty

Bylinné koupele

zdroj: Herbadent, J. Kovařík, S. Lavičková, M. Šorelová

8 komentářů:

  1. Zajímavý článek. O výrobě vína z pivního sladu jsem neměla ani tušení. Děkuji za rozšíření mých vědomostí. Tady je vidět, že i v sedmdesáti letech se člověk pořád může něco nového dozvědět. Děkuji a přeji příjemný den. P.S. U nás sněží a tak mám o rozcvičku postaráno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, na věku přece vůbec nezáleží, někdy i ten starší strčí do kapsy mladého, kterému se "už" nechce učit, přitom pořádně ještě nezačal. Můj blog je v mnoha směrech právě ten vzdělávací, co rozšiřuje vědomosti. Také se snažím jít dál a poznávat ...
      Doufám, že ten "bílý poklad" nebyl dnes náročný, jsme na začátku zimy, i když ta přijde až 21. prosince. ☺

      Vymazat
  2. Hani, ani já jsem neměla potuchy co přecházelo výrobě masážní tinktury, kterou používala mamka a tudíž ji dobře znám.
    Děkuji za přehlednou historii další firmy.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také jsem to původně nevěděla a podobně jako u vás, i moje mamka Herbadent kdysi používala. A vyrábí se stále.
      Děkuji a příště dám zase jinou značku. ☺

      Vymazat
  3. Herbadent znám,ale pouze masážní roztok na dásně a ten je fakt dobrý.Dásně mě zlobí a Herbadent pomáhá.Vůbec by mě nenapadlo,že ke značce patří i víno.
    Jsem ráda,že už vím o mé zázračné tinktuře více.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tento masážní roztok je dostupný a když pomáhá, je to velká pomoc. Jsem moc ráda, že se Ti článek líbil a hlavně přeji, aby ti tato zázračná tinktura pomáhala nadále. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, železité víno užívala maminka, herbadent znám, ale historii značky ne. Moc děkuji za rozšíření vědomostí. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, těší mě, když moje články na blogu rozšiřují vědomosti, jak píšeš. To je pro mne odměna a moc děkuji. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...