Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 11. února 2022

Bezpečný průvodce: Podvodná pracovní agentura. Jak ji poznat a jak se nestát obětí podvodu

 

Mnozí si ani neuvědomujeme, že nějaké nebezpečí - krádež, podvod, přepadení, prostě nějaká "bouda" na nás číhá na každém kroku a mnohdy prostě jsme v danou chvíli na nesprávném místě. Některá témata se nemusejí zrovna konkrétně týkat nás, ale našich dětí, vnuků nebo přátel. V Bezpečném průvodci si s policejními preventisty na příkladu reálného zločinu řekneme, jak se nestát jeho obětí. Jsem přesvědčena, že i tohle téma na blog patří.

S policejními preventisty a kriminalisty každý pátek budeme pátrat po způsobech,  jak se takovým nebezpečným situacím vyhnout v každodenním životě. Bezpečný průvodce džunglí zločinu je tu pro vás.

Seznámím vás s internetovým podvodem v podobě falešné pracovní agentury, která z žadatelů o brigádu na italské jablkové farmě lákala peníze. Více uslyšíte v Bezpečném průvodci džunglí zločinu.

 Kdo by si nechtěl vydělat nějaké peníze. A na internetu se to různými nabídkami jen hemží. Jak se v nich ale vyznat a nenaletět podvodníkovi, jako se to stalo desítkám lidí z našeho případu?

„Pokud už lidé mají nějakou takovou brigádu zájem, měli by si zjišťovat informace o tom daném zprostředkovateli, kde ta brigáda bude probíhat, žádné peníze by se neměly platit předem,“ vysvětluje policejní preventista Petr Směták.

Pozor také na podezřele nízké nároky na zaměstnance. „Pokud je velmi snadné se na tu brigádu přihlásit, je to podezřelé. Většinou tito podvodníci využívají inzertní části internetu, takže jsou to inzeráty na různých webech a klidně to může být jeden podvodník, který má inzerátů více,“ dodává preventista.

Doporučuje také zjistit si na danou agenturu zjistit si reference, jaké má v oboru zkušenosti. Je možné také zavolat do jiné agentury a zeptat se, zda onu agenturu znají. Tohle je, myslím, dobrá rada. U nás se říká: Líná huba, holé neštěstí…

zdroj: ostrava.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. To je zajímavý příspěvek,mně už nic takového nehrozí a byla jsem vždy hodně opatrná.Ale mám vnoučata a ty snad poučí jejich rodiče,protože přes léto na brigády chodí.O těch agenturách,co nabízely práce v zahraničí se jednu dobu hodně psalo.
    Díky za upozornění
    Hani,hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Ti věřím, že Tebe, ale ani mne se zrovna téma agentury netýká. Budou však jiná témata, možná více na "tělo".
      Jituš, mě to zaujalo, přeji Ti také hezkou druhou polovinu víkendu. ☺

      Vymazat
  2. Tak vzhledem k tomu, že my i děti máme práce nad hlavu, pročítání a přijímání takových nabídek nám skutečně nehrozí. Ale opatrnosti není nikdy dost a důležité o tom mluvit. Naposledy jsme se s agenturami setkali před hodně lety, když Terka plánovala cestu a práci v Anglii. No, zajímavá zkušenost. Některé agentury by skutečně potřebovaly trochu proklepnout...
    Haničko, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji, dětem zrovna nebezpečí ze strany agentury nehrozí, ale sama píšeš, že určitou zkušenost už Terka má. Podvodníků je stále dost a kdyby tohle pomohlo jednomu člověku, není to zbytečné.
      Přeji vám všem hezkou neděli. ☺

      Vymazat
  3. Hani, zdravím. Podvodníků je opravdu dost ve všech oborech a tak se takový článek vždycky hodí. Kamarádka naletěla na jaře, objednali si u stavební firmy novou střechu, zaplatili vysokou zálohu a - střechu jim neudělali, peníze fuč... Od dubna do prosince jim pořád slibovali, vymlouvali se, nakonec přestali brát telefony a nejsou k zastižení. Naštěstí oslovili firmu, která už jim střechu udělala, ale těch 15oooo Kč už asi neuvidí... Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to, co popisuješ je otřesná zkušenost a na druhou stranu odstrašující případ. Je smutné, jak se tyto podvody šíří a tak i já budu na blogu pár takových případů uvádět.
      Děkuji a zdravím - tam k vám... ☺

      Vymazat
  4. Hned po revoluci se objevila spousta podvodníků. Také můj syn naletěl a nebyl sám. Štěstí v neštěstí, potřeboval vyřídit pas, byl neústupný,moje obavy nesdílel, dal však na mou radu. Obrátil se na pasovém na vyšší místa, zda by pas mohl obdržet co nejdříve a hlavně tam jej pěkně vyzpovídali kam má namířeno. Bylo to vše podmíněno větším obnosem, tehdy pro mladého chlapce po vyučení. Nakonec pas syn dostal, jel tuším do Olomouce i s penězi, naštěstí byl v druhé skupině a tak k vydání peněz nedošlo, k cestě do Afriky za prací také ne, ale k zadržení podvodníků ano ☺ První skupina ovšem zaplatila ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, je to poučný příběh pro jiné, podvodníků je stále dost. Vymýšlejí stále a nové způsoby, jak lidi připravit o peníze a majetek. Proto mám tady tuto rubriku.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...