Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 20. února 2022

Jak vznikly názvy Praha a Brno? A co Paříž nebo Londýn? A další města?

 

Název města, ale i vesnice, prostě sídla může být odvozen od původních obyvatel, bývá také podle prostředí, nějaké události nebo zakladatele. Poslechněte si, jak to bylo třeba s Prahou a Brnem.

Pro název Praha mají odborníci hned několik možných vysvětlení. Mohlo vzniknout ze slova práh podle prahů, tedy peřejí na Vltavě nebo podle prahů neboli trámů přes vltavský brod (tedy místo, kde je v řece tak málo vody, že ji můžete přejít, aniž byste museli plavat). Existuje ale i verze, že Praha souvisí se slovy pražiti a vyprahlý. 

https://www.dovolenapocesku.cz/wp-content/uploads/katedrala-svateho-petra-a-pavla.jpg

To původ pojmenování města Brna má k vyprahlosti opravdu daleko.

A co třeba Buenos Aires? Je hlavním městem a se třemi miliony obyvatel je to zároveň i nejlidnatější město Argentiny. Celá aglomerace, tzv. Gran Buenos Aires, pak čítá zhruba 15 milionů obyvatel (!). Takže mnohem více lidí než celá naše republika.  Název „Buenos Aires“ lze přeložit jako „dobré větry“ nebo „dobré povětří“.

 Buenos Aires – znak 

Znak Buenos Aires 

A co známé Rio de Janeiro? Jeho název je zvláštní je to brazilské město  na jihovýchodním pobřeží země na ploše 1 260 km². Po São Paulu je druhým největším brazilským městem a šestým největším v Americe. Jako první Evropan místo navštívil 1. ledna 1502 portugalský mořeplavec Gaspar de Lemos. Ten byl kapitánem lodi, jež byla součástí flotily Pedra Álvarese Cabrala, objevitele Brazílie. Členem výpravy byl na pozvání krále Manuela I. údajně i italský mořeplavec Amerigo Vespucci. Přistáli v zátoce Guanabara a podle složení vody mylně usoudili, že se jedná o ústí nějaké velké řeky. Místo proto bylo nazváno Rio de Janerio což je v překladu Lednová řeka (!).


Rio nabízí nejen sochu Krista jako jeden ze sedmi divů světa, ale i slavný karneval. 

Jméno mého rodného města (Moravské a Slezské) Ostravy bylo převzato od řeky Ostravy, což bylo středověké jméno dolního toku Ostravice.

Znak statutárního města Ostrava 

Znak statutárního města Ostravy 

Takový Rumburk to má složitější. Název města pochází z příjmení zhořeleckých a žitavských měšťanů v roce 1298 Romberch, v následujících letech Ronenberch, Ronnenberch, Ronenberg, zkráceně Ronnberg či Rumberg. V roce 1341 se poprvé objevuje Rumburg, následují názvy Romberg, Ronberg. První část názvu pochází ze heraldických ostrví panského rodu Ronovců (středohornoněmecky die Rone = ostrve, osekané kmeny s pahýly větví, které se používaly jako žebříky při dobývání hradeb; odtud je odvozeno Ron, nářeční výslovnost Run, Rum. V druhé části je velmi časté německé Berg (der Berg = hora), které se střídá s Burg (die Burg = hrad). Tady je znak města: 

Znak města Rumburk

A víte, jak a které  světové město si vysloužilo poetický název, který v překladu znamená „voňavý přístav“?  

Napovím, že prvním Evropanem, který toto místo navštívil, byl portugalský mořeplavec Jorge Álvares v roce 1513. Další indicie je, že malému poloostrovu, na kterém se nachází,  se říká „New Territories“ (včetně New Kowloon a ostrova Lantau), byly pronajaty Británii na dobu 99 let, a to počínaje 1. červencem 1898 a konče 30. červnem 1997. Toto je vlajka města:

 Zvláštní administrativní oblast Čínské lidové republiky Hongkong 中華人民共和國香港特別行政區 (Zhōnghúa Rénmín Gònghéguó Xiānggǎng Tèbié Xíngzhèngqū; Čung-chua žen-min kung-che-kuo Siang-kang tche-pie sing-čeng-čchü) Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China – vlajka

zdroj: junior.rozhlas.cz, Wikipedie

9 komentářů:

  1. Zajímavý příspěvek a vlajka patří Hong Kongu.

    OdpovědětVymazat
  2. Hani to je zajímavý článek a všimla jsem si, že jsi tam rozebrala i název našeho města. Ještě dodám, že
    Hornolužickosrbsky byl název Romjbor...a také byl přezdívaný Malá Paříž severu. Tolik hospod, co tu bývalo už tu dávno není...Pokud někdo přijede do města tak se nají u nádrař´ží v restaurace U Parku nebo musí nahoru na Dymník nebo jít do jiných okrajových částí města. Krásný zbytek neděle Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se... u nádraží... Mám problémy s prsty levé ruky. Nechtějí mě poslední dobou vůbec poslouchat.

      Vymazat
    2. Máš pravdu, Jaruško, rozebrala jsem i vaše město. Malá Paříž se říkalo i Prostějovu v době, kdy tam byl závod OP. Jsem ráda, když o vašem městě píšeš, zase se něco dovím.
      Děkuji a přeji dobrý nástup do nového týdne. ☺

      Vymazat
  3. Hani, děkuji za zajímavé čtení a přeji pohodový pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, já už přeji příjemné úterý s tím zajímavým numerologickým datem 22. 2. 2022 ☺

      Vymazat
  4. Ano,dnes je krásné datum 22.2.2022. Historie názvů měst je další obohacující informace. Vlajku jsem nepoznala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, v rádiu o datu mluví snad od začátku roku ☺. Vybrala jsem jen pár měst, jinak by to bylo na celou rubriku, což by také nebylo špatné ☺. O "voňavém přístavu" je v té audio ukázce.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...