Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 26. února 2022

Masopust a recept na tradiční masopustní koblihy a křehotiny

 Příspěvek navazuje na včerejší článek ZDE

Masopustní neděle

Masopustní neděle byla počátkem hlavních oslav, a tak se nesla ve znamení zábavy, hodování, tance a celkového veselí. Někdy se jí tedy podle zábavy přezdívalo neděle taneční. Oblíbenými byly především jalové hody, a ty pořádaly ženy, které si zaplatily muzikanty i prostory hospody, aby zde uspořádaly zábavu samy pro sebe.

Masopustní pondělí

I na masopustní pondělí se tancovalo, ale na rozdíl od neděle, v pondělí mezi oblíbené zvyky patřily mužovské bály. Ty byly určené pouze pro ženaté a vdané, takže svobodní lidé neměli přístup. Na těchto bálech se při tanci vyskakovalo co nejvýše, jelikož lidé věřili, že, jak vysoko selka vyskočí, tak vysoké bude v následujícím roce obilí.

Masopustní úterý

Vrcholem oslav, hodování a veselí, bylo masopustní úterý. V tento den se vsí nebo městem vydal tradiční průvod maškar, při kterém lidé v maskách obcházeli stavení a nesměli vynechat ani jeden dům. U každého stavení se zastavilo, zazpívalo, hrálo a tancovalo. Majitelé stavení maškary pohostili a všichni pak popíjeli a ochutnávali, co hrdlo ráčí.

Loučení s masopustem v některých oblastech znázorňoval průvod s marámi. Na nich byl masopust uložen v podobě figuríny, živé postavy nebo třeba jako basa. Pak se konal soud, při kterém byl masopust před celou vesnicí odsouzen a veřejně popraven.

Masopustní zábavy většinou končily úderem půlnoci, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář vyzval veselící se dav, aby se v klidu rozešel domů, protože zrovna nastala Popeleční středa, tedy čtyřicetidenní přísný půst. Lidé věřili, že pokud by s oslavami nepřestali ani po půlnoci, zjeví se mezi nimi ďábel, nejčastěji cizinec v zeleném kabátu. V některých lokalitách se masopust o půlnoci ukončil pochováním basy, což značilo to, že během postního období si hudebníci na své nástroje nezahrají a ukončí se tak veselice. Druhý den ráno se ještě k snídani dojídaly mastné rohlíky s mlékem nebo kávou, oběd byl však přísně postní.

Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu masopustu. Vyzkoušejte tři recepty:

Klasické koblihy

Suroviny:
500 gramů hladké mouky (případně polohrubé)
3 nebo 4 žloutky
50 gramů másla
50 gramů cukru krupice
30 gramů droždí
250 mililitrů mléka
trochu soli
kůru z poloviny citrónu
dvě lžíce tuzemského rumu
marmeláda na plnění
olej nebo sádlo na smažení

Zahřejte mléko, rozpusťte v něm cukr, sůl a rozmíchejte droždí. Přidejte trochu mouky a vše dobře zamíchané nechte pod plátnem vzejít.

Do kvásku pak vlijte rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmíchávejte mouku, nejlépe zahřátou. Vzniklé měkké těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho nechte vykynout.

Vyválejte silnější plát těsta a vykrajujte kolečka. Tradičně se koblihy smaží na sádle nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Můžete použít i olej, ale koblihy budou mít jinou vůni a chuť.

Na závěr naplňte marmeládou. Můžete ji do středu koblih vstříknout cukrářskou plničkou nebo koblihy z boku propíchněte a cukrářským sáčkem bez nástavce je snadno naplňte. Tak jsem to viděla i při exkurzi v pekárně. Proto má koupená kobliha "dírku". 

Koblihy recept | na masopustní pochoutku

Koblížek

Pojďte děti k nám do spížky,

zaděláme na koblížky.

Smíchej mouky, vejce, sůl,

už je toho těsta půl.

Přidáme i kvasnice,

ať je ho co nejvíce!

Koblížek pak uválíme,

na plotně ho usmažíme.

Potom toho koblížka

dáme pěkně do bříška.

Moderní koblížky

Suroviny:
500 gramů hladké mouky
3 žloutky
150 gramů majonézy
rum, citronová kůra
20 gramů droždí
250 až 300 mililitrů mléka
vrchovatá lžíce cukru
špetka soli

Nechte vzejít kvásek z mléka, cukru, soli a droždí jako u klasických koblih. Poté přidejte ostatní suroviny, přimíchávejte mouku a hněťte těsto.

Vykrajujte kolečka, smažte a plňte marmeládou stejně jako u klasických koblih.

Boží milosti

Suroviny:
150 gramů hladké mouky
30 gramů cukru
30 gramů másla
3 žloutky
špetka soli
lžíce kysané smetany
lžíce tuzemského rumu

Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Je nutné ho pořádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak těsto rozválejte, přeložte a opět nechte odležet.

https://cdn.varimdobre.cz/varimdobre/img/201-400/265-l.jpg

Teprve poté můžete těsto rozválet a vykrajovat libovolné tvary. Smažte na oleji po obou stranách. Po usmažení vyndejte na ubrousek, odsajte přebytečný tuk a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. 

Teď něco pro Fukčárinku, která vzpomněla masopustní křehotiny! 

Masopustní křehotiny 

20 dkg hladké mouky
2 dkg másla
3–5 žloutků
lžíce rumu
špetka soli
sádlo na smažení

Na vál prosejeme mouku, rozdrobíme do ní máslo, přidáme sůl, žloutky a rum zaděláme těsto tak tuhé, aby nebylo potřeba podsypávat moukou. Těsto tence vyválíme a vykrájíme z něho čtverečky 4x4 cm. Nožem na povrchu každého čtverečku uděláme 3 řezy. Přikryjeme ubrouskem, aby neztvrdly. Vezmeme jeden čtvereček po druhém a smažíme v rozpáleném tuku. Když zčervenají, obrátíme je. Necháme na ubrousku okapat. Potom je pocukrujeme a navlékáme na provázek.

Kdo má čas a chuť poslouchat -  Koblížky podle dávných návodů, vydatná polévka a vepřové maso pečené na několik způsobů.

zdroj: www.ceskevelikonoce.cz, budejovice.rozhlas.cz, liberec.rozhlas.cz, www.pigy.cz
 

16 komentářů:

  1. Masopustní veselí a tradice jsou různé podle míst a krajů. Tady je hodně zvykem pořádat zabijačky a vše, co se kolem toho točí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, třeba náš kraj, přesněji náš region byl vždy spíše na práci a to tvrdou, za výdělkem tu přicházeli lidé z jiných oblastí, hodně ze Slovenska a pak i z Polska, na nějaké masopustní veselí tu "nebyl čas". Ale zabíjačku jsme také za mého dětství mívali, to si pamatuji. Ale nespojovalo se to s masopustem, to bych věděla.

      Vymazat
  2. Hanko, děkuji za vzpomínku a recept na křehotinky. My měli vždy s puchýřkami a ty mě na nich nejvíce lákaly k zakousnutí.Poslechli a povzpomínali jsme s manželem na masopustní reje a na nabídku, že udělám křehotinky manžel prohlásil, že raději palačinky. Nu a tak bude u nás dnes polévka z vývaru vepřového se spoustou zeleniny včetně pohanky, česneku a majoránky jak to vzpomíná pan Stupka v posledním reportáži zde. Já si dám polévku, řízek s bramborem a k tomu míchaný listový salát, manžel určitě nesní palačinky všechny a tak bude i ke kávě. Koblížky s tvarohu určitě opět zařadím do zařadím na program dne, ale až budu vědět, že přijdou vnuci. My se musíme držet trochu od sladkého přiměřeně zpět. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fukčárinko, ráda jsem na blog křehotinky zařadila, článek byl už hotov, ale Tvůj komentář mě inspiroval, tak jsem to doplnila a rozšířila o masopustní křehotinky. Ono je vlastně jedno, kdy si kdo udělá nějakou dobrotu, i ty koblihy, tohle já nedodržuji. Jestli máte rádi pohanku, zrovna mám pro příští měsíc připraven předpis na "něco" s pohankou. S tím sladkým Tě plně chápu, je to rok, co jsme v naší domácnosti začali sladké omezovat, žádné bábovky apod. a výsledek se dostavil, český (a moravský, slezský) jídelníček je velmi kalorický a člověk pak přibírá.
      Děkuji za připomínku vašeho masopustu a hlavně za ty křehotinky. ☺

      Vymazat
  3. Dneska už jen někde pořádají masopust jako veselici s průvodem koblížky jsem nikdy nesnažila. Ani je nemám moc ráda.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou kraje, vím o Vysočině nebo na Hané i v Čechách, kde se masopust dodržuje stále, samozřejmě v době covidu to asi nebylo. Koblížky také nepatří mezi moje nejoblíbenější, ale občas si ke kávě v Globusu nebo Lidlu dva koupíme a je to bez práce. Ty aspoň neztloustneš, já se už hlídám. ☺

      Vymazat
  4. Já mám ráda koblihy.Nevím proč už jsem je dlouho nepekla...Hned to budu muset napravit ☺
    Přeji klidný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás doma se nevyplatí dělat koblihy, jak píšu výše, my si někdy koupíme 2ks, např. z Globusu pečivo nemá chybu, tam kupuji i vánočky a od té doby nedělám.
      Pokud jste větší rodina, tak domácí příprava se vyplatí a přeji, aby se povedly a chutnaly. Chtěla jsem připomenout, že tato masopustní doba má koblihy jako tradici.
      Děkuji a přeji příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  5. Hani, o křehotinkách jsem nikdy neslyšela. Zase vím o něco víc 😜😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Ti to, Evi, věřím, znám dlouho tzv. boží milosti, ale o křehotinkách mi včera napsala do komentáře Fukčárinka a tak jsem to zapojila do článku. ☺

      Vymazat
  6. U nás se masopust nedrží,ale možná,že na Dlaskově statku asi jo.Tam ale nepůjdu,ale na koblihy jsem dostala chuť a možná tvůj recept vyzkouším.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Masopust se drží v národopisných oblastech nebo za přispění místních muzeí. Venkov je v tomto směru jiný. Koblihy se mohou připravit i jindy, v tom je ta výhoda.
      Děkuji a přeji také hezký večer. ☺

      Vymazat
  7. Boží milosti - to je krásná vzpomínka na babičku!
    Teď se smaženému spíš vyhýbám :o)
    Haničko, hezký večer přeji. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou platí, že co vařívaly nebo pekly naše babičky, to bylo nej ☺. Já bych bez smažených věcí také mohla být, nedávno jsem měla po několika letech smažený květák, přítel měl na to chuť.
      Děkuji, Helenko, a přeji úspěšný start do nového pracovního týdne.☺

      Vymazat
  8. Hani, ahoj. Já mám koblihy spojené právě s obdobím masopustu, to je většinou dělám,ale nejím je. Dělám kynuté podle babičky. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipuji, Leni, že ve vaší oblasti se masopust ne-li drží, tak aspoň připomíná - na rozdíl od naší oblasti. Já si raději 2 koblihy koupím, ale kde je větší rodina, tam se to asi sní raz dva.
      Díky a také se měj co nejlépe. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Už 70 let koukáme na bednu - z Technického muzea v Brně

Už pár let nepatřím k "zapáleným" televizním divákům. Přesto jsem u televizní obrazovky strávila mnoho času a na některé pořady, n...