Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 27. února 2022

Zabijačka od A do Z

Co si myslíte o zabíjačkách? Zažili jste někdy pravou vesnickou zabíjačku? Máte nějakou veselou či dramatickou příhodu spojenou s děním kolem zabíjačky? Původně jsem si nemyslela, že toto téma na blogu nastolím, ale inspirovali mě někteří návštěvníci blogu. Psali jste, že masopust byl u vás spojen se zabijačkou.

V době masopustu se po staletí konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody a na talířích nechyběla huspenina, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky... 

Zabijačka byla splněným přáním pana Jiřího

Tradiční byl a někde ještě je také masopustní průvod s maskami a maškarami, v takovém průvodu šel obvykle ras, turci, kominíci, kobyly, medvěd... Na závěr masopustní obchůzky dochází k obřadu poražení kobyly, zastřelení medvěda, nebo pochování basy.


Masopustní (fašanková) tradice je velmi dlouhá, sahá až do předkřesťanských dob. Tehdy lidé oslavovali slunovrat a boha Dionýsa. Do novodobější historie patří takzvaný Tučný čtvrtek. V tento den chystaly hospodyně masitá jídla – a jak název napovídá, musela plavat v sádle a oleji.

Je to také den, kdy se podle tradice měla konat poslední zabijačka, protože se traduje, že je v tento den potřeba sníst co nejvíc, aby si člověk vytvořil zásoby před blížícím se předvelikonočním půstem.

Prase položilo život „na oltář“ tradičních vepřových dobrot. Snad takovým snímkem nikoho neurazím. Kdo není vegetariánem, tak snad chápe, že maso, které většinou zakoupíme v obchodním řetězci, pak upravíme tepelně a jíme - pochutnáme si na řízku, steaku, pečeni, gulášku ... vše pochází z chovných zvířat. V dětství jsem to zažila a byla jsem vedena k tomu, že prostě ty husy, které jsme pásli a krmili, ty králíky v kotci, toho pašíka, kterého jsme každoročně krmili a vykrmili do jatečné váhy, že prostě tato zvířata jednou sníme. Tak se prostě chová hospodář a tak to prostě je.

Jakkoliv se časy mění, tradice zimních vesnických zabíjaček se stále udržuje. Bez zkušeného řezníka se ale žádná zabíjačka neobejde. Právě na něm záleží, jak vše proběhne i jak chutně připraví jitrnice, jelítka i tlačenku. Právě řezník také rozděluje úkoly pomocníkům, kteří musí vše včas připravit. Od přípravy množství česneku, cibule, krup a koření…po vaření jitrnic, prací a špejlování střev. To je ostatně ta nejméně oblíbená práce, na která ale velmi záleží.
 
 
„Tradiční zabijačka“ se stává už pojmem a často už ani nevíme, co si pod ním představit. V případě zabíjačky mají své místo samozřejmě tradiční recepty a koření…Ovšem to, co dělá průběh zabíjačky skutečně tradičním, je především ruční práce. Ve finálním výsledku jí totiž skutečně cítíme.

Zabíjačka začíná tím, že se zatopí dřevem v kamnech. Maso se mele ručně, a každému produktu se dá čas i námaha, kterou skutečně potřebuje. A jak je to s pomocníky? Řezníci s nadsázkou říkají, že „prase má nejvíce příbuzných“. Na každou zabíjačku se totiž sjedou jako pomocníci přátelé i široká rodina. Každá pomoc je cítit, i když se jedná "pouze" o úklid. Bývá zvykem, že každý přiveze něco dobrého. Spolu se zatopením a porážkou prasátka se totiž začíná i pořádnou snídaní se staročeskými koláči a bábovkou, a nemůže chybět ani přípitek, kterým se také zabíjačka tradičně zakončí.

Ze zabíjačky je nejzdravější polévka a jelítka!

Podle dietní sestry je pro lidský organizmus nejzdravější polévka, jelítka a tmavá tlačenka.

Kdyby to zůstalo na Josefu Jungmannovi, jmenoval by se prosinec prasinec. Slovutný obroditel, který mimo jiné nahrazoval latinské názvy měsíců českými jmény, zohlednil fakt, že v prosinci se hojně porážela prasata.

Tradiční zimní období zabijaček trvalo do masopustního úterý. Po něm následovala Popeleční středa, která bývala v dobových zvyklostech venkovských hospodářů začátkem postního období. Skončilo hodování a radovánky a to až do Velikonoc.

V dřívějších dobách se zabijačky konaly výlučně v zimních mrazivých měsících, kdy bylo možné množství sádla, masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe uchovat. I proto se v tomto období na vesnicích odbývalo nejvíce svatebních hostin, při nichž vedle ovarů, jitrnic, jelit a pečeného masa nesměly chybět ani na sádle smažené kobližky, šišky a boží milosti. 

Dnes, kdy už se staré zvyky příliš nedodržují, ale hlavně v době mrazáků a mrazicích boxů, se zabijačky konají celoročně.

Ostatně si k ní ani nemusíte žádného pašíka vykrmovat. Jednoduše v řeznictví (nebo někde na farmě) zakoupíte třeba jen očištěnou půlku prasete a zabijačku si kdykoliv uděláte jenom z ní.

Samozřejmě, že to není ono! Jednak si nepochutnáte na všech těch jelitech, jitrničkách, tlačence, jatýrkách a mnohých dalších dobrotách, ale především chybí ten prastarý rituál a atmosféra pravých zabijaček. 

Pokračování - brzy zde budou tradiční zabijačkové recepty   
zdroj: regiony.rozhlas.cz, plzen.rozhlas.cz, hradec.rozhlas.cz, brno.rozhlas.cz

11 komentářů:

  1. Na vlastní kůži jsem byla u zabijačky jednou. Přijela jsem, když už to prase mělo za sebou, ale pak jsem se zúčastnila včetně plnění jitrnic a jelítek. Tyhle dobroty mám ráda a občas si nějakou tu jitrničku koupím. Hezký zbytek neděle, pá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, pokud jsi z Prahy, nemohla jsi zažít, co obnáší chov prasete, my jsme tedy, co si pamatuji, měli vždy jen jedno, dříve nevím... Ale je dobré zažít ten "frmol" zabijačky, kdo se zúčastní, má pak na práci řezníka jiný pohled a když vidí v obchodních řetězcích tlačenku, jelita a jitrnice, ví, jak to "vzniká". Osobně toho vůbec nelituji.
      Děkuji a přeji pěkný poslední únorový den. ☺

      Vymazat
  2. Takové zabíjačky se prováděly u rodičů mé manželky a nejraději jsem míval guláš, který uměl řezník připravit jako vynikající pochoutku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak je vidět, že byli z vesnice, zabíjačka se dělá právě pro ty dobroty, i když mnohé jsou z pohledu "zdravé výživy" nezdravé (smích), ale není nad pravé sádlo. Také sehnat dobrého řezníka je dnes terno. ☺

      Vymazat
  3. Zabijačku znám od A do Z.Mladí měli hodně let prasátka a to jsme vždy celá rodina byla u toho.Bohužel ten poslední pohled na prasátko jsem nedávala.Jitrnice a jelita mám hodně ráda i polévku prdelačku.Asi tři roky prasátko nemají a zbytky z hospody dávají sousedovi.Ten měl nedávno zabijačku,tak jsem dostali od mladých na ochutnání.Ještě mám v mrazáku prejt.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u porážky prasete žena být nemusí, ale hospodyně, ty tradiční - to všechno zvládaly. Jinak je fajn, že jsi to zažila a tím máš představu. Pochvala. ☺

      Vymazat
  4. Zabijaček jsem zažila několik,plno práce,dobrot a zážitků. Nejhorší byl úkol míchat krev,vše však vyvážené setkáním s rodinou a přáteli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je fajn a jsi moje "krevní skupina". Krev jsem tedy nikdy nemíchala, to dělala moje maminka a taky by to do ní člověk neřekl. Zkrátka, ženská se někdy musí postavit i k robotě, která není příjemná. Ta rodinná a přátelská setkání to vyváží. ☺

      Vymazat
  5. Jak už jsem psala, zabíjačka pro mě nebyla žádná vzácnost. Děda byl hospodský a řezník, u druhých prarodičů se taky zabíjelo, tam to bylo v režii strýce.
    Byla jsem holka z města, vždycky mi bylo "vyhrožováno" že budu míchat krev :o)
    Opravdu těžká práce, jak ten den, tak i spoustu dní předem...
    Prostě takové ladovské vzpomínky z dětství...:o)
    Haničko, měj hezký den. Helena







    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti rozumím, Helenko, a dnes pochválím, že děda byl to, co byl a zažila jsi to. Já jsem dneska také ryze městský člověk a na vesnici bych už bydlet trvale nechtěla. Ale jsem ráda, že ve věku, kdy jsem dospívala, jsem i takové věci zažila.
      Je to těžká práce, souhlasím a kdo viděl zabíjačku jen "z rychlíku", nemá o tom potuchy. I tohle patří k životu.
      Děkuji za pěkné vzpomínky a přeji pěkný poslední únorový den. ☺

      Vymazat
  6. Zabijačku jsem neměla ráda. Jezdili jsme s rodiči ke stařence na Hanó a v celém domě všude smrad a mastnota. Od sklepa počínaje. Nedělalo mi dobře to zavěšené prase. Jo ale jitrničku, jelítka a polívku si občas dám.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...