Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 14. února 2022

Recepty: Jihočeská polévka zelnice

 

Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. A já tvrdím, že tato polévka se vaří na celém území republiky, i když autor receptu ji nazval "Jihočeská". Vůbec nepochybuji, že byste to neznali. Je to spíše připomenutí a každý si to může dochutit podle svého. Nedávno jsem měla na blogu příspěvek o stravě lidí kdysi na Těšínsku a dnešní recept by tam určitě zapadl. Člověk se nasytí a v době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

Jen se chci vyjádřit k názvu. Zelnice se říká možná v Čechách, silně pochybuji, že u nás v Moravskoslezském kraji by tento název někdo z rodáků  použil. U nás je to prostě "zelňačka" 😁

Ingredience
  • 500 gramů bílého kysaného zelí
  • 500 gramů brambor
  • 120 gramů kořenové zeleniny
  • 80 gramů cibule
  • 100 gramů sádla
  • 30 gramů jemných ovesných vloček
  • drcený kmín
  • sůl

Bílé zelí překrájejte, pokud je příliš kyselé, propláchněte. Dejte ho vařit s trochou soli, drceným kmínem a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou.

Když je vše měkké, vmíchejte do polévky jemné ovesné vločky a nechte ji krátce povařit.

Zvlášť v hrnci vařte brambory ve slupce. Uvařené pak oloupejte.

Na sádle opékejte drobně nakrájenou cibuli, až zezlátne. Přidejte k ní ještě teplé brambory, vše trochu osolte a následně rozšťouchejte. Takto upravené brambory se dávají k polévce ve zvláštní míse a přibírají se až do samotného talíře se zelnicí. Dobrou chuť.

zdroj: budejovice.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Zajímavý recept. Já vařím také polévku z kysaného zelí s bramborami a nakonec se přidává smetana a dozdobí se vařeným vajíčkem. Připomněla jsi mi ji. Ráno skočím pro zelí a uvařím ji. Hezký večer Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, myslím, že tahle polévka je rozšířená po celém území a možná podle krajových zvyků se vaří s menšími obměnami.
      Přeji, aby vám chutnala a jsem ráda, že jsem mohla připomenout. ☺

      Vymazat
  2. Zelňačku máme moc rádi. Ale ovesné vločky tam nedáváme, zato kousek uzeniny a slaninky. Samozřejmě brambory a na závěr trochu smetany. Mńam:!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že ty vločky se tam většinou nedávají, zase změna, ale uzenina i slanina ano. V zimním období taková polévka přijde vhod. ☺

      Vymazat
  3. Tak i nás se vaří zelňačka, bez vloček, s paprikou a někdy i klobásou. Pokud je bílá se smetanou, je to couračka :o)
    Haničko, přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ráda slyším, že i ve vašem kraji se této polévce říká zelňačka ☺. Couračka je podle mne ryze české označení, tady v našem regionu toto označení neuslyšíš.
      Děkuji a přeji úterý jak vyšité. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, děkuji za připomenutí vloček, poslední roky je opmíjím. V zelňačce si je nedovedu představit, ale v rajské polévce ano.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se vločky téměř nepoužívají, což je asi chyba, jsou zdravé. Osobně je do zelňačky také nedávám. ☺

      Vymazat
  5. Hani, zelňačku vařím taky, ale bez vloček. Z těch si dělám kaše k snídani. Já vařím hodně polévky, všichni je mají rádi. Dnes bude např. česnečka. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, co píšeš, každý si stravu upravuje podle svého. K té kaši - co pamatuji, v životě jsem k snídani kaši neměla a určitě to není správné. U nás to zkrátka nejelo a mi to ani nechybí. Možná (?) to někdy zkusím. Česnečka je fajn, u nás ji vaří přítel.
      Ahoj, Leni. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...