Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 27. března 2022

Dnes je družebná neděle + recept na pučálku

 

Čtvrtá neděle postní (latinsky Laetare) měla lidové pojmenování Družebná neděle. Dejte si na stůl růžový ubrus, zelenou pučálku a nějaký dobrý koláč. Proč? O tom se dočtete v dnešním příspěvku.

V náboženství měla tato neděle zvláštní poslání, neboť toto dne bylo možno uvolnit postní kázeň. Výrazem byla i krátkodobá změna barvy rouch v kostele - dosavadní fialová byla nahrazená růžovou. Je to den, kdy kněz chodí v růžovém rouchu.

V dobách dávných, kdy se opravdu postní tradice dodržovaly a lidé na sebe byli přísní, byl tento den tak trochu vzácností. Mladí lidé měli povoleno se společně trochu pobavit a nosili po vsi koláče, nazývané družbance. Každý také ke společnému setkání přinesl nějakou svačinu, kterou si všichni společně snědli.

družbáky

Od úlev povstal název Družebná neděle (u starých Čechů se jí také říkalo Družebkyně, Družbadlnice či Družbadlná). Někde se tato neděle nazývala Středopostní, neboť tvořila pomyslný střed čtyřicetidenního půstu. Mládeži bylo povoleno sejít se na návsi a poveselit se. Někde také říkali této neděli Růžová či Růžebná - podle barvy rouch používaných na tento den v kostele, a protože se tuto neděli světí v Římě zlatá růže. Můžete si přečíst ZDE.

Lidové označení Družebná neděle dostala podle přidružování nových členů ke spolku Kristovu v prvotní křesťanské době. Název Družebná se vykládá také od družby, neboť právě o této neděli chodíval družba se ženichem navštívit dům, do něhož chtěli přijít o velikonoční pomlázce na námluvy. 
 
Název Družebná se vykládá také od družby, neboť právě o této neděli chodíval družba se ženichem navštívit dům, do něhož chtěli přijít o velikonoční pomlázce na námluvy. Ženichovi byla předložena "pučálka" (nabobtnalý hrách, upražený na másle a promíchaný s rozinkami, různým kořením a pokroutkami). Když se dala na talíř, opět se pokroutkami a rozinkami posypala. Zprvu se ženichovi k pojídání pučálky předložila vidlička. Tou však nesměl jíst a měl čekat na lžíci. Pokud se do „pučálky" pustil vidličkou, stal se terčem posměchu.

Pučala má milá pučálku,
nesla ji milému na šálku:
„Od lesa k lesu
pučálku nesu,
pu – pu – pu – pu – pu – pu – pučálku,
nesu ji milému na šálku.“

(Karel Jaromír Erben, Prostonárodní české písně a říkadla)
 
  Staročeská pučálka

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý

Pučálka je dnes již skoro zapomenuté tradiční jídlo. Vzniká z praženého či pečeného naklíčeného hrachu. Ten se připravoval především v období 40denního půstu před Velikonocemi.

Během této doby se jedlo střídmě a jednoduše, zároveň bylo potřeba dodávat tělu potřebné živiny a v klíčící luštěnině jich bylo více než dost. Navíc se s tímto pokrmem pojí mnohé dávné tradice. Klíčící hrách byl pro lidi skvělým zdrojem cenných látek v době, kdy ještě nebyla k dispozici první jarní čerstvá zelenina. Naklíčená semena v sobě totiž aktivují enzymy pomáhající klíčkům růst, a proto jsou plná živin, vitamínů, minerálů i rostlinných bílkovin v jejich přirozené formě. Obsahují rovněž chlorofyl, který po zkonzumování podporuje přenos kyslíku v buňkách a tím blahodárně přispívá k regeneraci celého našeho organismu.

Další výhodou naklíčených luštěnin je, že jsou snáze stravitelné. Při klíčení se složité cukry, které běžně způsobují typické nadýmání, štěpí na jednoduché. Díky tomu vám nebude po snědení pučálky tak těžko a nebudete se cítit nafoukle.

Postup přípravy je velmi jednoduchý, musíte jej ale rozložit celkem do tří dnů. Jak tedy na přípravu pučálky?

Jaký hrách koupit?

K výrobě této pochoutky vám bude stačit úplně obyčejný sušený hrách z obchodu. Vyhněte se ale tomu půlenému, musí být celý, se slupkou. Jenom ten má schopnost vyklíčit. Volit můžete mezi dvěma druhy celého hrachu, které se prodávají. Zelený bude chuťově výraznější, žlutý je zase stravitelnější, a proto vhodnější pro osoby, které na luštěniny nejsou tolik zvyklé.

Naklíčený hrách 

Klíčení hrachu krok za krokem

Pokud jste dostali na pučálku chuť nebo ji chcete poprvé vyzkoušet, pak počítejte s tím, že je potřeba začít s přípravou dva až tři dny předem. Nejprve totiž musí naklíčit hrách.

  1. Ten propláchněte a pečlivě přeberte. Odstraňte všechny půlky a úlomky, uvolněné slupky a další necelistvé části, které by ve vlhkém prostředí mohly začít hnít a plesnivět.
  2. Připravený hrách nasypte do zavařovačky nebo jiné vhodné klíčící nádoby a zalijte vodou tak, aby její hladina byla alespoň 3 cm nad hrachem. Zakryjte a nechte 24 hodin postavené na parapetu okna odmáčet.
  3. Druhý den vodu slijte, hrách propláchněte (pozor na příliš ledovou vodu, která by mohla proces klíčení zpomalit) a vraťte do sklenice. Tentokrát už nedolévejte vodu, pouze přes sklenici přetáhněte potravinovou fólii s několika dírami, aby navlhlý hrášek mohl dýchat, ale zbytečně se nevysušoval.
  4. Opatrný proplach čerstvou vodou se doporučuje během dne několikrát opakovat.
  5. Třetí den by měly z jednotlivých kuliček vylézat klíčky. Pokud na pučálku nespěcháte, můžete je ve vlhku nechat klíčit ještě další den nebo dva (s pravidelným proplachováním, viz výše).
Sladkou verzi pučálky si vychutnejte třeba s rozinkami

Suroviny

Postup přípravy (klikni)

  1. V obchodě koupíme balení celého hrachu, obvykle se prodává po půl kile.
  2. Hrách pečlivě probereme, všechny půlky, slupky a smetí vyhodíme.
  3. Hrách propláchneme, nasypeme do obyčejné sklenice a zalijeme vodou do dvojnásobné výšky než má hrách. Zakryjeme něčím proti prachu a necháme stát na okně 24 hodin. Vyhneme se však oknům, kde svítí přímé slunce příliš dlouho během dne. Hrách nabobtná a začne klíčit.
  4. Druhý den slijeme všechnu zbývající vodu, která se do krachu nevsákla. Hrášek propláchneme čerstvou studenou (ale ne ledovou) vodou, necháme okapat a vložíme do sklenice. Tentokrát už pokračujeme bez vody. Zakryjeme třeba potravinovou fólií, do které uděláme špičkou nože dvě nebo tři dírky, aby hrách mohl dýchat, ale zbytečně se nevysušoval.
  5. Třetí den jsou na hrášku vidět půl až centimetr dlouhé klíčky. Znovu propláchneme vodou a necháme okapat. Postupujeme jemně, abychom neulámali klíčky. Teď už hrášek můžeme použít rovnou na pučálku.
    • Jiný název pro klíčení je pučení. Už je tedy jasné, proč se tento pokrm takto jmenuje.
    • Pučálka se v dřívějších dobách pražila přímo na ulicích a prodávaly ji ženy, kterým se říkalo pučálnice.
    • Pučálka se spojena především s obdobím jara a Velikonoc, ale rovněž na Vánoce se dříve jednalo o zcela běžný pokrm.
    • Pučálka se ne vždy jedla samotná. Někdy se např. podávala se zelím, tedy další zdravou surovinou.
    • Obdobou pučálky je tzv. pražma, jejíž základ tvoří naklíčené obilí.
    Zdroj: sumava.eu, zena-in.cz, .kupi.cz, ceskazceska.cz, jimeto.cz, nasregion.cz

12 komentářů:

  1. Hanko,na pucalku vzpomínala vždy naše babi, děda reagoval slovy, že si jí má připravit a jíst sama,on si vezme flák upeceneho bůčku. Víš jak to dopadlo? Babi mu jej prý tajně ujídala.🥰
    Hani, včera byla na ČT 2 zmínka o kostelů v Loukách- Babylon. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pučálku je možné udělat i s bůčkem nebo anglickou slaninou, jak je vidět na fotce nebo i na tom videu, pokud ses dívala.
      Přes Louky jsme několikrát v poslední době jeli, ze silnice je vidět ten kostel sv. Barbory, o kterém jsem už psala, ale k němu se běžně nedostaneš. Nový kostel ve tvaru kapky je v Loukách-Zátiší, hned u silnice na Těšín.
      Děkuji a přeji dobrý start do nového týdne. ☺

      Vymazat
  2. O pučálce vím, že je z naklíčeného hrachu, ale u nás se nikdy nevařila. Ale jak píše Fukčarinka, upečený bůček zná celá rodina 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se pučálka také nevařila, ale dalo by se to připravit s bůčkem, to klidně a určitě by to lépe chutnalo. Ale to by už nebylo postní jídlo, dnes se na to tak nehledí. ☺

      Vymazat
  3. Hani to je velice zajímavý článek. O některých tradicích jsem se teď u Tebe dozvěděla poprvé. Růžový ubrus nemám, ale můžu ho nahradit bílým a dát růžovou dečku...hihihihi. přeji Ti krásný zbytek neděle a příjemný vstup da posledních březnových dní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, Ty vyrábíš krásné dečky, určitě bys něco vymyslela ☺.
      Děkuji a také přeji krásný zbytek března a vzhůru na apríl!

      Vymazat
  4. Tak tohle jsem tedy absolutně prošvihla :o) Nebyla ani růžová, ani pučálka, snad alespoň ten koláč :o)
    Hani, děkuji za zajímavé čtení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme z těch uvedených tradic měli jen ten růžový ubrus ☺, jinak ani pučálku ani koláč jsme neměli.
      Děkuji a přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  5. Tak to jsem už prošvihla.Vubec tyhle zvyky neznam.Pučalku bych si dala.
    Hani,měj hezke dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, myslím, že my na postních tradicích zase tolik netrváme, ale pučálka by se mohla připravit kdykoliv během roku, i s tou anglickou slaninou komu to chutná. Jinak i na sladko s medem nebo rozinkami.
      Děkuji a také přeji pěkný nový týden. ☺

      Vymazat
  6. Ahoj Hani, pučálku dělám kdykoliv během roku. Hrách nechám naklíčit a opražím, chutná to pak jako oříšky. Výborná je naklíčená čočka, z té dělám salát. ( Mužskej by to nejedl ani za nic). Opatruj se. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavý a jistě osvědčený postup, přítel by to jedl, ale přidala by se tam anglická slanina, což by nějaký půst už nebyl, ale je fakt, proč to jíst jen v určitém období... Upravit si jídlo podle svých chutí a další jídlo je na světě.
      Děkuji, Leni, také se opatruj a měj klidné dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...