Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 1. března 2022

Příběhy slavných značek: Polárka

 

Dnes tu máme opět Polárku, ale ne jako hvězdu, i když ona v logu je. Polárkový dort nebo-li polárkáč je něco, co si spousta z nás pamatuje z dětství. U nás se vžil název "nanukáč" = nanukový dort. A že jsme jich "zpucovali" 😊. Oblíbený mražený smetanový krém se pod legendární značkou Polárka začal vyrábět před 73 lety a přežívá do současnosti. Kde vzal svůj dnes již zlidovělý název?

  

Původní loga Polárky 

Polárka: název podle medvědice ze ZOO

Za 73 let existence se stala natolik oblíbenou, že se její název stal lidovým synonymem pro zmrzliny (nebo alespoň jeden druh zmrzlin) obecně. Stejně tak se vžil hovorový termín "polárkáč", který označuje polárkový dort. Polárkové dorty se vyráběly právě z mraženého smetanového krému jménem Polárka, s nímž Pražské mrazírny od konce 40. let dobývaly tehdy ještě československý trh s pochutinami. Proč si firma vybrala zrovna takový titul?

Nesouvisí to ani tak s jasnou hvězdou na nebi, jako s jistou hvězdou zvířecí, která se v roce 1947 narodila v pražské ZOO. Byla to samička ledního medvěda, která se stala teprve druhým úspěšně odchovaným mládětem tohoto zvířecího druhu v Praze a jmenovala se právě Polárka. V 50. letech 20. století se Polárka stala doslova chlupatou celebritou a její popularity se rozhodly využít právě Pražské mrazírny. Medvědice Polárka těšila návštěvníky ZOO dlouhých 12 let a zmrzliny, kterým dala název, ale i logo, v němž se skvěl právě medvěd lední, ji několikanásobně přežily.

Smetanový krém Polárka začaly Pražské mrazírny vyrábět v roce 1949. Usmívající se medvědice na kusu kry z loga Polárky pak dlouhá léta střežila mražené ovoce a zeleninu.

A zmrzlina s logem Polárky, jen trochu pozměněným, se prodává dodnes.

Polárkový dort.JPG

Polárka třiasedmdesátiletá

Legendární značka zmrzlin Polárka slaví letos 73 👍. Před čtyřmi lety rodinná firma Alimpex FOOD a.s. její výrobu obnovila a po letech odmlky znovu vrátila na pulty obchodů. „Přestože jsme v loňském roce uvedli Polárku na trh později, než je pro trh zmrzlin obvyklé, zaznamenali jsme mezi spotřebiteli velký úspěch. Polárka je zkrátka známá a velice oblíbená,“ uvádí Martin Kincl, marketingový ředitel značky Polárka. „Přestože se jedná o tradiční značku, zavedli jsme řadu inovací, jak v recepturách, tak grafice, aby Polárka měla co nabídnout všem generacím,“ dodává Martin Kincl.

 

Historické balení Polárky, foto Repro Alimpex FOOD

Polárka se stala synonymem pro zmrzlinu a její popularita se odrazila i ve filmech a písničkách.„Chodili jsme do Šárky, kupovali polárky,“ zpívá například Hanka Zagorová v písni Maluj zase obrázky.

Polárkový dort

Od polárky je už jen krůček k polárkovému dortu. Jak se vyrábí? Martin Kincl postup ve zkratce popisuje takto:

1) pečlivá příprava směsi v tanku

2) nášleh zmrzliny a následný proces mražení

3) balení směsi při teplotě lehce pod bodem mrazu, aby zmrzlina byla ještě plnitelná, a následné nalití čokolády/polevy pro dozdobení

4) rychlé zchlazení na teploty okolo -18 až -25 stupňů

Jako obal se používá již 10 let stejný plastový obal, který se stal pro Polárkový dort ikonickým.

Domácí polárka

Polárku si můžeme připravit i doma. Chutná skvěle, připomíná dětství. Co budeme k přípravě mraženého smetanového krému potřebovat?

2 vejce

2 smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

2 lžíce cukru moučka nebo 2 lžíce medu

Postup:

 

Na výrobu domácí Polárky potřebujeme vejce, smetanu, cukr moučkový a vanilkový

Připravíme si 3 mísy: do jedné oddělíme z vajec žloutky, do druhé dáme bílky a do třetí mísy nalijeme obě smetany ke šlehání.

 

Při domácí výrobě do žloutkové pěny lehce vmícháme sníh a šlehačku

Ke žloutkům přidáme cukr nebo med a vanilkový cukr a utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ze smetany hustou šlehačku. Ke žloutkové pěně opatrně vmícháme sníh i šlehačku.

 

Polárka vyrobená doma

Chceme-li připravit dvoubarevnou polárku, část směsi oddělíme a přimícháme do ní kakao. Hotovou směs nalijeme do nádoby a necháme zmrazit do druhého dne.

 

Inovovaná řada zmrzlin pod značkou Polárka, foto J. Nováková, 

 Současné logo Polárky:

 

zdroj: J. Nováková, regiony.rozhlas.cz, YouTube

14 komentářů:

  1. Teda ty mi děláš chutě. Nanukáč si klidně dám doma i v zimě. manžel se diví, ale co? Doma je teplo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutný snad je pořád, už jsem dlouho neměla. V zimě takové věci vůbec nejím, mám pak problém s krkem a loni jsem nejedla zmrzliny ani přes léto, jestli jsem měla za rok dvě, více ne. Tak ať Ti chutná. ☺

      Vymazat
  2. Hani, protože jsem pamětník, tak pamatuji, že polárka se prodávala v kelímcích, takových jak pacholík, a my ji milovali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, Zdeni, u vás pacholík, u nás to byl Ostraváček, kolik já jich snědla v dětství ☺. Pak jsem přijela do Prahy a zjistila, že náš Ostraváček vůbec neznají, mají pacholíka, no takhle by Ostravák nic nepojmenoval (smích), stejně jako sodovku, nám dali fakt sodovou vodu s bublinkama, v Čechách se muselo říct - limonáda, byla žlutá a červená, pamatuješ? ☺

      Vymazat
  3. Hanko, jako starší ročník si vzpomínám na polárku na klacku, stála 0,60 haléřů a byla opravdu dobrá, smetanová. No a dárek nad dárky, dort z polárky, ten se u nás kupoval při slavnostnějších příležitostech. Na Štědrý den nesměl nikdy chybět. Ten recept možná vyzkouším. láká mě 😊🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli se u vás tehdy vžil název "nanuk", u nás byla i Polárka nanukáčem ☺. Takže i to na "klacku" byl nanuk jak vyšitý.
      Pokud někdy recept vyzkoušíš, přeji, aby se podařil, je to z jejich oficiálních stránek. ☺

      Vymazat
    2. U nás byl nanuk smetanový krém na klacku, ale v čokoládě. Polárka byl pouze smetanový krém, ale bez čokolády 😊

      Vymazat
    3. Aha, tak vy jste to odlišovali tou čokoládovou polevou, to u nás ne, dodnes řeknu - kupme si nanuka a je jedno, jaký mražený výrobek menší velikosti to je. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, moc dobře si pamatuji ty pravou polárku, to bylo nebíčko v pusině. Recept zkoušet nebudu, spíše vyzkouším až se oteplí nějakou tu mlsku od nového výrobce. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byl asi jen tento jeden druh a chutnalo nám to náramně! Já také zmrzlinu doma nedělám, když tak si koupíme vaničku domů, ale loni v létě jsme byli bez zmrzliny, až pak na dovolené na Valašsku jsem měla asi 2x. ☺

      Vymazat
  5. Polárkový dort pochopitelně pamatuji. Zmrzlinu dělám v létě hodně často, i když bez vajec.
    Moc ráda jsem si početla o historii.
    Děkuji a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děláš hodně věcí a jsi na to šikovná. Když jsem ten recept pročítala, také jsem se zarazila u vajec, bez tepelného zpracování bych do toho nešla.
      Jsem ráda, že mohu poskytnout i historii nanukového dortu, přeji pěkný první březnový večer. ☺

      Vymazat
  6. Hani, na polárkový dort si pamatuji moc dobře. Jako děti jsme ho milovaly. V létě vyrábím hodně nanuky, z domácího ovoce a jsou výborným osvěžením. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo by si na polárkový dort nepamatoval, že... Jsi šikovná, že ty nanuky vyrábíš, navíc využiješ domácí ovoce. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...