Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 4. září 2022

Zdraví: Problémy s obezitou mají základy už v dětství

Lidičky, dnešní téma jsem nevybrala náhodou. Něco mě k tomu připostrčilo. Před pár dny jsem se vrátila z naší druhé dovolené. Ne, nebyli jsme nikde na pláži, většinu našeho pobytu jsme strávili na území města Brna a v jeho okolí. Však o tom budou články. Ale o čem chci na blogu nejdříve psát, je obezita. 

Řeknete si, nic nového pod Sluncem. Ano, ale ono je rozdíl mezi pojmem "tlustý a tlustý", že? Po několika letech covidu jsem pravidelně několikrát denně (mnohými a různými spoji) jezdila v MHD a tam ty cestující máte "na dlani", aniž chcete. Kolikrát jsem opravdu "zírala". Na co? Mladé ženy (určitě do věku 30 let) v létě trochu odhalily tělo, ale kolik těch mladých "děvčat" má pořádnou nadváhu (jasně, i obézní muži se najdou, ale těch bylo méně), to mě opravdu překvapilo. Nepropaguji postavy modelek nebo nějakých vychrtlin, to ani náhodou, ale to už není "holka krev a mlíko". Móda upnutých kalhot to ještě zdůrazní a pokud má např. mladá žena tak silné nohy, že v mladém věku nemůže pro svoji obezitu normálně chodit, má zaděláno na problém. Nabyla jsem dojmu, že jsme dost "obézní národ". 😊 Teď si možná řeknete, tak to bylo Brno a podle jednoho města nemůžeš soudit, ale tohle je velké město s početným obyvatelstvem, takže velký "vzorek". Možná, kdybych přijela do Horní Dolní, tam mohou být všichni jak lunt.

Obezita je dlouhodobý problém a postihuje stále více lidí a zasahuje do všech věkových kategorií, počínaje dětmi. Základy pro obezitu totiž pokládáme už v dětství. To jsem si kolikrát mohla ověřit. Rodiče a hlavně matka to může podstatně ovlivnit. Nebo babička. Na zpáteční cestě jsme se stavili u švagrové. Má dvě vnoučata předškolního věku a jsou to její zlatíčka. To chápu, ale ukázala mi asi deset videí a na osmi z nich oni jen "papají". A babička má radost, jak jim chutná. To je přece bezva video! Např. vaří dva guláše (jeden nepálivý, aby ho mohly i děti a druhý pálivější pro švagra). Kluk si vyleze na stoličku a v každé ruce vařečku, pak oběma rukama míchá, je šikovný, ale pak, protože on to taky "vařil", chce pořádnou porci. A je mu 5,5 roku. Babička má radost, jak vnoučata zabaví a hlavně, že jim chutná. Ale to je výkrmna! A buchty několikrát do týdne, protože oni to mají rádi. A ne obyčejná buchta, je to pro děti, tak to vylepšíme krémem a čokoládou, a přidáme povidla, ještě pořádně pocukrovat, tááák... mňam, to je dobré. A babička to hned natočí a oni furt papají a papají... A když se děti trochu nudí a začínají zlobit - šup a mají kus buchty na talířku. Tak dlabou, tím se zklidní a jsou tak plní, že se povalují na gauči. Myslíte, že to není pravda? 

Když jsem ji na to upozornila, nechápavě na mě hleděla, vždyť je to přece tak hezké. 😉 Takto se vytváří návyk na jídlo, často také na sladké. Co je sladké - to je dobré a tento návyk se snadno vytváří, není problém se o tom přesvědčit.

A víte, že jsem to také zažila? Doma ne, ale v dětství si mě párkrát na sobotu a neděli brala k sobě teta. Ona to byla vlastně prateta, babiččina sestra, která po smrti manžela se cítila sama a tak byla ráda za moji návštěvu. Ona, tehdy už starší (no co je to dnes věk přes šedesát, že, ženy jsou kočky, ale ona byla "hornice" a tak byla sedřená, že vypadala jak dneska 80.tnice), mi za ty dva dny dělala samé palačinky, hezky pocukrované, smažila koblížky a příště zase vdolečky, vymýšlela samé maškrty. Sama děti neměla, tak si myslela, že děcku prospěje tím, že by ho jen krmila. A děcko, pokud má normální žaludek, neodmítne. Naštěstí to nebyly pravidelné návštěvy.

Hlavním důvodem je nezdravý způsob života. A teď si, prosím vás, nemyslete, že tady začnu bojovat za zdravý životní styl, nejsem vegetariánem a už vůbec ne veganem, ale čeho je moc... však to znáte. Také nemám postavu jak Twiggy, což ale mladší ročníky nebudou znát. Jde o zdraví!

Příčinou ale mohou být i dědičné dispozice a onemocnění.

Přibrali jste po dovolené v hotelu s plnou penzí? Nemusíte mít obavy. Pokud se jedná o dvě tři kila navíc, sundáte je rychle, když se začnete více hýbat a začnete jíst v menších a častějších dávkách lehčí jídla a dostatečně pít. To, že obezita jako taková je ale dlouhodobý problém a postihuje stále více lidí, je všeobecně známo.

Dětem chybí pohyb, spánek a živiny: Pětina českých školáků je zdravotně negramotná - Expres.cz

Vypůjčené ilustrační foto z internetu

Základy pro obezitu totiž pokládáme už v dětství

Problémem současného života ale bohužel je, že obezita zasahuje do všech věkových kategorií - počínaje dětmi. Děti většinou sedí doma, hrají počítačové hry, pijí sladké limonády a venku se dostatečně nepohybují. A doba covidu, kdy ani nechodily do školy, ale měsíce probíhala distanční výuka, bez tělocviku, tomu neprospěla. Ani dospělým, kteří často pracovali z domu.

Obezita je civilizační nemoc. Děti je proto třeba hlídat a přimět je, aby běhaly venku a hýbaly se. Právě v dětství si totiž osvojujeme zdravé životní návyky. A když se s ratolestí vydáte na delší procházku, prospěje to i vám. Nevím, jak u vás, ale tady ani o prázdninách u baráku neuvidíte žádné děcko, ještě tak jde vyvenčit pejska, ale rychle, aby mu sociální sítě neutekly. Kdysi bylo na hřištích a plochách u domu plno dětí, dnes je pusto.

Než nasadíte diety, ověřte si, že netrpíte žádnou nemocí

Za problémy s obezitou může stát i genetika. Mnoho tendencí se dědí, ale v případě obezity to není pravidlem. Naopak se může jednat o onemocnění. Příčinou mohou být nejen stravovací návyky, především snížená funkce štítné žlázy. Na tento zdravotní problém nás může upozornit velmi rychle nabytá nebo kolísavá nadváha. Pokud máme jen pár kilo navíc, což je dost časté a od "určitého" věku běžné, nemá cenu se tím trápit, každý nemůže mít postavu modelky a o to vůbec nejde. Někomu ta nadváha i sluší a pokud je pohyblivý a moc se nezadýchává, pořídí si oblečení XXL a fertig. Jde mi hlavně o ty děti a mladé, abychom je neučili nevhodným pokrmům. Moje dobrá kamarádka zemřela brzy po padesátce, musela mít nejméně 160 + kg a připadala jsem si vedle ní jako "tintítko". Koupit něco na sebe byl problém, prádlem počínaje.

Může se jednat i o jiná onemocnění. Pokud máme podezření, je nutné nejprve zajít k praktickému lékaři a vyšetřením nemoc vyvrátit. Pokud se ale zjistí, že jsme zdraví, nezbývá nic, než přísný režim.

Bez disciplíny to nejde

Jako první krok je nutné změnit stravovací návyky. Zcela vynechat rychlé občerstvení, sladké limonády i mastné hranolky a jíst hodně ovoce a zeleniny, v menších dávkách.

A především myslet na dostatek pohybu a tekutin – ovšem nikoliv sladké nápoje. Nejlepší je čistá voda – a stačí i pouhá „kohoutková“, pokud ji máte chutnou. U nás mi ale voda z vodovodu nechutná. Ideální je vypít 2 litry čisté vody denně, protože vám nastartuje metabolismus a přirozeně odplaví všechny zplodiny.

http://sdetmiprotiobezite.cz/wp-content/uploads/2013/02/s-d%C4%9Btmi-proti-obezita.jpg

Pozor na diety

Samozřejmě mohou pomoci potravinové doplňky, bylinné čaje i diety. Realita je ale jiná. Pokud budete užívat potravinové doplňky a budete přitom normálně jíst jako dříve, nakynete ještě více. Bylinné čaje pomohou hlavně dodat tekutiny.

A diety? Mohou sice pomoci přechodně, ale vždy se dostaví „jojo“ efekt a původní váha se po skončení diety dříve nebo později zase navrátí. Pokud nasadíte jakoukoliv dietu, je nutné jí pak dodržovat pořád, i když trochu zhubnete.

Změna životosprávy musí být trvalá, nikoliv pouhých 10 – 14 dní, kdy si nasadíte drastičtější dietu. Takto sundáte několik kil, a pokud se zase vrátíte k bývalému způsobu života i stravování, trvalý výsledek se nedostaví. Výživový poradce může pomoci, ale jeho rady je nutné opravdu přísně dodržovat. Jídelníček je nutné hlídat dlouhodobě a stravovací návyky dodržovat stále. Případně dobrůtky si můžete dát pouze příležitostně. 

Poznámka: článek nevznikl proto, že bych se někoho chtěla dotknout nebo urazit. Ani proto, že bych o  jiném tématu neuměla psát... 

Máte zkušenosti s výživovými poradci nebo dietami? 

zdroj: region.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. I ve svém okolí znám lidi, kteří jsou obézní, ale nehodlají s tím nic dělat, tvrdí mi, že se tak cítí fajn. Ale ona to není pravda, tělo musí trpět, a jednou to dá pořádně najevo... Já s nadváhou nikdy problém naštěstí neměla, spíše mě trápil opačný problém :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo nemá problém s nadváhou, asi má vyhráno, ale zase ne každý. Také určitá svalová hmota by měla být, hlavní je cítit se dobře, aby ta kila navíc nebránila v pohybu. Ono se říká, že ti "tlustší" jsou pohodoví, každý je zodpovědný za svoji postavu, ale pokud dobře vypadá, je to plus.

      Vymazat
  2. Zajímavé téma.Také si hodně všímám,co je dívek v tom věku,který uvádíš obezních.Vždy si říkám proboha,to se nevidí v zrcadle,protože většinou všechny mají v oblibě upnuté kalhoty a nedej bože legíny.To je potom hrozný pohled.Hani,všechny babičky nejsou stejný.O prázdninách jsem hlídala pravidelně čtyři vnoučata a jezdila s nimi na dovolené a musím napsat,že jsem byla ráda,že jsem vůbec něco uvařila.Většinou jednoduchá jídla.Blo to občas dost náročné.A to jsem zvyklá jinak hodně vařit a péct,protože mě to baví.Bohužel manžel má obezitu v rodinu.Celý život pracoval u hasičů a tak si musel držet kondičku a do 50 let kouřil.Někdy byl až moc hubený.V 58 letech odešel do výsluhy a potom ještě pracoval do covidu u mladých v restauraci a teď je doma a nabírá kila.Jí jenom klasiku,má rád sladké a kdybych ho občas někam nevytáhla leží celý den u telky.No a je to pivař.Tak,jak může vypadat a taky s tím nechce nic dělat.Já si pro sebe vařím jinak,kvůli zdravotnímu stavu,občas ho lákám ať si dá se mnou,ale ani náhodou.Komu není rady,tomu není pomoci.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji za obšírný a upřímný komentář, toho si cením ☺. Na vás je vidět, že jste asi každý jiný, teď, když je manžel už v důchodu, chce mít klid, Ty jsi aktivní. Znám dost lidí, kteří tím, jak skončili pracovní poměr a šli do důchodu, přibrali na váze. Přece jen mají jiný režim a "nic je nehoní". Také ti, co přestali kouřit, v mnoha případech přibrali. Pokud je tam rodová dispozice, je to horší, to si člověk nevybere. My jsme téměř přestali péct a prospělo to. Jak sleduji Tvůj blog a vaše výlety, myslím, že je dobré, že manžela vytáhneš, třebas ho to méně baví než Tebe. Určitě to má vliv na psychiku a trochu víc se hýbá. V článku mi šlo zejména o mladé, ohraničila jsem to věkem 30 let. Také vidím, co si kupují děti, samé sladké nápoje, i energetické, chipsy a co nejvíc chutná? Hranolky a burgery, jenže to vidí i v televizi. Kdo si ve školním bufetu koupí jablko nebo rajče? Asi by byl ve třídě k smíchu. Je třeba to říct tak, jak to ve skutečnosti je. A mnohé babičky nabyly dojmu, že jejich vnouče je nejkrásnější a nejspokojenější, když pořád "papá". Je to láska, která se může vymstít a pak už dospělým lidem může být na škodu.
      Ráda jsem si Tvoje slova přečetla, díky a přeji dobrý start do nového týdne. ☺

      Vymazat
  3. Zajímavé a důležité téma. Mnohdy vidím mladé (kolem 30 let) a říkám si, jak je budou nohy, kyčle nosit v padesáti... Vždycky jsem dávala pozor na to, jak a co děti jedí. Návyky si pak nesou celý život.
    Hani, děkuji a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by těch rozumných a zodpovědných rodičů nebo prarodičů, vesměs babiček, bylo více. Těžko mohu souhlasit s tím, když vidím, jak si babička "vykrmuje" 5letého vnoučka. A tvrdí, že u ní je hodnější než doma, no protože když zazlobí, hned dostane jídlo a doma to tak nedělají. Výborná Tvoje slova: Návyky si pak nesou celý život!
      Děkuji, Helenko a přeji úspěšný den na sklonku letošního léta. ☺

      Vymazat
  4. Dobrá téma a pravdivá, všetko sa kóduje v detstve, ale niekedy to je čudné, napríklad moje dvojičky - chlapec a dievča. Celé detstvo chlapec domased, nepohyblivý až dengľavý, dievča stále v pohybe - hokej, futbal, basket, lyže. Kuchyňa pre oboch do maturity rovnaká. Majú 32, chlapec extra štíhly, dievča obézne. Obaja zamestnanie rovnaké - celý deň pri PC. Kde sa stala chyba? Strašne ma to trápi, dcéra má moje gény, syn ockove :-)
    pááááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danka, v prvé řadě děkuji za otevřenost a upřímnost. Na příkladu svých dětí jsi doložila, že je to opravdu individuální a asi je rozhodující právě genetická výbava. S tím se pak ten, koho se to týká, musí nějak poprat, pokud mu záleží na to tom, jak vypadá a aby to neovlivnilo zdraví.
      Děkuji a posílám pozdrav na Oravu. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...