Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 26. září 2023

Prohlédněte si interiér zámku Milotice

 

Zámek Milotice je v okrese Hodonín, poblíž Kyjova. Je ve vinařské obci, kde se  dodržují folklórní tradice, jak bylo možné vidět v průvodu Slováckého roku


Barokní zámek v Miloticích byl postaven na místě, kde v minulosti stála menší středověká tvrz. Konečná podoba zámku pochází z první poloviny 18. století, kdy byl majitelem zámku uherský šlechtic Karel Antonín Sérenyi.

Stavitel barokního zámku Karel Antonín Serényi (1681-1746)

Probošt olomoucké kapituly František Ludvík Serényi (1705-1780)

Poslední Serényi na Miloticích Karel Bernard (1748-1811)

Roku 1888 shromáždil František Karel Seilern (1852–1916), vnuk dědičky Františky de Pauly Hardeggové, ve svých rukou všechny dědické podíly a stal se jediným majitelem panství. Protože se však neoženil a neměl zákonného dědice, ujal se správy majetku po jeho smrti roku 1916 synovec Ladislav Seilern (1886–1976), který majetek okleštěný prvorepublikovou pozemkovou reformou spravoval až do roku 1945. Z důvodu přihlášení se JUDr. Ladislava Seilerna roku 1941 k německé státní příslušnosti byl rodině zabaven majetek a rodina byla odsunuta.

 
Františka de Paula Hardeggová, roz. Choiseul (1808-1885)

František Karel Seilern-Aspang (1852-1916) a poslední majitel JUDr. Ladislav Seilern (1886-1976) se svou rodinou. 
 

Objekt má čtyři dvoupatrová křídla, působivá je terasa s balustrádou před zahradním průčelím, z níž stoupá schodiště do reprezentačního sálu v 1. patře. V historických interiérech vynikají hlavně Sál předků, knihovna a zámecká kaple, dochovalo se stylové zařízení a rozsáhlé sbírky včetně obrazů. 

Krásná je francouzská zámecká zahrada, po níž se můžete procházet v nádherných barokních kostýmech. Na celou romantickou procházku v historických kostýmech máte 30 minut. V Miloticích se natáčelo několik pohádek jako např. Nebojsa, Nehynoucí láska, Žabí princ, Hadí král.

Prohlídka zámku zahrnuje základní okruh  Reprezentační sály a trvá 50 minut.

  
Vstupní hala se schodištěm z roku 1725.

Kabinet hraběte z roku 1743 a jídelna.


Dětský pokoj a pokoj francouzské vychovatelky.

Kabinet hraběnky z 20. let 18. století.
 

Pracovna poslední hraběnky Antoinetty Seilernové, roz. Loudonové (1883-1946) a knihovna.
 

Sál předků - největší a nejkrásnější místnost prohlídky a strop z r. 1725.



Hostinský pokoj.

Pokoj francouzského hraběte Gabriela Choisul d'Aillecourt (1780-1840) z roku 1837.

Zámecká kaple sv. Jana Nepomuckého založená roku 1712. Nástropní freska v zámecké kapli od J. I. Mildorfera ze 40. let 18. století.

Pochutnat si na kávě, zákusku či zmrzlině můžete v tomto historickém areálu milotického zámku. 
 

Je zajímavé, jak při procházce v zámecké zahradě úplně cizí lidé, které byste v civilním oblečení jen minuli, vám rádi pózují v kostýmech a "vychutnávají" si těch 30 minut v hraběcím kostýmu. 😃 A jaké mají hned jiné držení těla, prostě "šaty dělají člověka".
 

12 komentářů:

  1. Opravdu nádherné fotky zámku Milotice, sál předků je vážně skvost. Díky za seznámení se zámkem, nikdy jsem tam nebyla. Měj se hezky, zdravím 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotek, Evi. Je tam opravdu krásně. Byli jsme tam už dvakrát a vždy tam člověka něco zaujme.
      Přeji pěkný víkend. ☺

      Vymazat
  2. Tetkapernikarka
    Jani, nádherný článek, moc Ti za něj děkuji. A taky mě zase pošoupl 😄 v Miloticich na zámku jsem před x lety byla, ale mám velké přání, obléci se do některého z těch krásných kostýmů. Chtěla bych s vnoučky, tak snad se mi to splní a taky budou kluci i chtít 😊 aspoň jeden 😄
    Měj se pěkné 😊🍀 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já, Alenko, zase moc děkuji za pochvalu článku, to potěšilo. ☺Prostředí zámku tedy znáš a moc Ti přeji, aby se velké přání vyplnilo. Tam mají kostýmy asi pro všechny věkové kategorie, tedy i dětské, tam jezdí celé třídy na výlet a pak se převléknou do kostýmů. Tak si říkám, že nebude těžké kluky přesvědčit, to by byla památná fotka nade vše.
      Držím palce a přeji pěkný víkend. 😄

      Vymazat
  3. Hanko, byli jsme tam s manželem dvakrát a krásná je i zahrada, dovolená na Jižní Moravě byla pokaždé super, jednou v Kobylí a podruhé v Kuželově, objížděli jsme vše zajímavé okolo. Dík za podrobné info. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolená na jižní Moravě je vždy super, to mohu potvrdit. Tam si každý najde to svoje. Ráda jsem ten zámek představila. ☺
      Díky, Jiřinko.

      Vymazat
  4. Hanko, interiér a také zahradu jsme si prošli. Máš pravdu,kdo se převlékl do kostýmu,kráčel vznešeně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobře, Marti, že jste si to tam prošli, stojí to zato. K té vznešenosti - opravdu jsem mohla pozorovat pár lidí, seděli jsme na nádvoří u stolku, popíjeli kávu a tak jsem viděla lidi v civilním oblečení a po chvíli vyšli nastrojeni do těchto kostýmů a každý se působil jinak - to držení těla a ladný krok byly nápadné. ☺

      Vymazat
  5. Hani, ráda jsem se podívala. Jak už jsem psala, užila jsem si jen exteriéry...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vy hodně cestujete, tak věřím, že se tam zase dostanete a třeba si vyzkoušíte i kostým?? ☺
      Přeji klidný a slunečný pátek.

      Vymazat
  6. Moc krásné. Syn chtěl, abych se také oblékla do dobových šatů, času jsme měli dost, ale bylo horko a měla jsem pocit, že bych se v těch šatech uvařila. Obdivuji tě, že si pamatuješ, čí je který pokoj. V zámecké kavárně uvnitř jsme nebyli, sedělo se v celém nádvoří. Je to škoda. Pořídila jsi krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, možná to byla šance, která se nebude opakovat. Já to chápu, také nejsem typ, který by se předváděl, ale tam zrakům návštěvníků neujdeš, protože kdo se převlékne do kostýmu, musí ven, po zámku se chodit nesmí.
      Já jsem tu zámeckou kavárnu nafotila, tam mě to zaujalo, ale bylo krásně, raději jsme seděli na nádvoří, dali jsme si kafe a čekali na prohlídku. V interiéru to mají krásně načančané a nevím, jak by jim někdo ty dečky, ubrusy nebo sedačky pobryndal. Asi jsou na to zařízeni.
      Děkuji za pochvalu fotek, jsem ráda, že se líbí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Do šumavského Křišťanova se jezdí za pratury

Dnes představím jednu šumavskou obec, kterou asi nebudete znát. Když jsme během dovolené zajeli pár kilometrů od našeho dočasného bydliště d...