Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 21. září 2023

Za barokní perlou do Milotic u Kyjova

 

Kyjov je centrem slavností "Slovácký rok", které představuji na blogu. Zajímavá místa nemusejí být jen v Praze a okolí, i Morava má co nabídnout. Kousek od Kyjova na jihovýchodní Moravě se nachází jeden z architektonických klenotů baroka u nás – zámek Milotice.

  

Milotic je u nás několik, ale tak krásný zámek mají jen tam. Když jsme přijeli na Slovácký rok, chtělo by to ještě něco. I v tom slováckém průvodu v krojích měly Milotice své zastoupení. 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Milotice_Hodon%C3%ADn_znak.png 

Z městského znaku je patrné, že vinařství v obci má dlouholetou tradici. Vinařský lis ve znaku připomíná, že réva se zde pěstovala již ve 12.století. V průběhu třicetileté války vinařství zaniklo a teprve koncem 17. století milotická vrchnost pěstování révy znovu obnovila. Vinných sklepů u viniční trati Šidleny je na 200, nejstarší sklep s vinařským lisem je z r. 1800.

Takže, koho nezajímá zámek, může zajít do některého z vinných sklepů a může degustovat. 😃 Na zámku jsem byla podruhé. O návštěvy, hlavně za pěkného počasí, je zájem, protože tam půjčují kostýmy jak pro dámy, pány, ale i pro děti, ve kterých se pak před zraky návštěvníků můžete projít po nádvoří nebo jít do zámeckého parku a pořídit si skvělé fotografie. Tam se člověk cítí jak filmová hvězda, protože cizí lidé vás fotí a jste prostě středem pozornosti. Po pravdě po tomto exhibicionismu netoužím, ale mnoha lidem se to líbí, tam se potvrdí to okřídlené "Šaty dělají člověka". I v civilu celkem nezajímavý typ dámy nebo pána pak v převlečení za nějakou komtesu, nebo hraběte někdy i v paruce a s patřičnou pokrývkou hlavy, pak kráčí vznešeně a zcela jinak, než v riflích a triku. Za to pak sklízejí obdivné pohledy přihlížejících. Takže, kdo má rád tento typ "zábavy" a je ochoten si to zaplatit, v Miloticích se to nabízí. Dosti časté tam bývají i školní výlety žáků různého věku, kdy se celé třídy převléknou do "šlechtického" oděvu a mohou se vyfotit na památku. Aktuální ceny za půjčení kostýmu jsou 360 Kč pro dospělého a pro děti do 12 let pak 200 Kč na dobu 30 minut. Půjčíte si barokní, rokokové nebo romantické šaty a rázem se proměníte v princeznu nebo hraběnku. 😊 

 
Vraťme se k tomu podstatnému - k zámku. Přestože je nazýván barokní perlou regionu, o jménu jeho architekta se dodnes vedou spory. Majitelů se tam vystřídalo hodně, o tom se zmíním příště, ale za svůj reprezentativní "kabát" zámek vděčí bohatému rodu Serényi, který nechtěl zůstat v ničem pozadu za císařským dvorem.  A do Vídně je to z jižní Moravy už skok.

Než jsme se dostali na prohlídku, prohlédli jsme si oranžerii a zámecký park.

Lovecký letohrádek z roku 1766 postavený tehdejším majitelem Františkem Ludvíkem Serényim.



Renesanční kašna zhotovená v roce 1587 Bohušem Morkovským ze Zástřizl pro zámek ve Svatobořicích, do Milotic přenesena ve 20. století.


 





Pohled na zámek od zámecké zahrady a alianční erb Karla Antonína Serényiho a Marie Terezie, roz. Šternberkové v průčelí zámku. Prohlídku zámku představím příště.

13 komentářů:

  1. Při našem pobytu v lázních Hodonín jsme se do Milotic rozjeli. Hanko, děkuji za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, Marti, že jste toho lázeňského pobytu využili a Milotice navštívili. Ještě budou fotky ze zámeckého prohlídkového okruhu. ☺

      Vymazat
  2. Ano, fotili jsme si dámy v kostýmech jako filmové hvezdy, také nám krásně oživily fotky se zamkem. Mají tam i dětské kostýmy. V zámku I okolí se mi líbilo. I ty máš noc krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem si, Maruško, že to budeš znát. Opravdu je tam vidět dost lidí, kteří se rádi producírují po zámecké zahradě a někdy pózují fotografům. ☺
      Děkuji za pochvalu fotek.

      Vymazat
  3. Taky nejsem typ,který by se chtěl někde předvádět a už vůbec,aby mě někdo fotil,ale obléci si nějaký kostým by mě hodně lákalo.Dokonce jsem po tom vždy toužila.Fotografie jsou nádherné.
    Hani,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, přesně, jak píšeš. Já bych se také do toho oblékla, ale soukromě, jenže tam nemůžeš chodit po zámku v kostýmu, musíš jít ven a většinou je na nádvoří dost lidí - je tam cukrárna, tak dost lidí čeká na prohlídku u kávy nebo zákusku. Ovšem většinou, co jsem viděla, ten kostým lidem sedne i velikostně a určitě je to pro ně zážitek projít se v tom po zámecké zahradě. ☺
      Moc děkuji za pochvalu fotografií a přeji krásně prožitou neděli.

      Vymazat
  4. Krásné fotografie z míst zase pro nás hodně vzdálených. Dámy v těch šatech jsou kouzelné. Děkuji za úžasnou podívanou. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jari, za pochvalu fotografií, byl to jistě výborný nápad půjčovat kostýmy, oni prý mají i vlastní šicí dílnu.
      Měj příjemnou neděli. ☺

      Vymazat
  5. Krásné fotografie z míst zase pro nás hodně vzdálených. Dámy v těch šatech jsou kouzelné. Děkuji za úžasnou podívanou. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  6. Hani, v Miloticích jsme byli před pár roky. Bylo pondělí, zavírací den a byli jsme se psem, tak jsem si o samotě užili zámecký park, který mě naprosto okouzlil. Nabrala jsem tam inspiraci na osázení záhonu u nás :o)
    Ráda se podívám díky tobě i dovnitř.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, Helenko, že to místo znáte, my už v pondělí pečlivě zjišťujeme, kde mají otevřeno. Ale tip na osázení záhonu byl jistě vyzkoušen a je to pak úplně jiná vzpomínka na Milotice. ☺ Na prohlídku zámku jsme samozřejmě šli a fotky brzy budou k nahlédnutí.
      Přeji pohodovou neděli, Helenko.

      Vymazat
  7. Hani na zámku jsem nebyla, ráda jsem si ho prohlédla teď u Tebe... Moc se mi líbí fotografie parku. Zdravím, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Leni, že se Ti to líbí. V té oblasti je ještě další velmi zajímavý zámek, někdy o něm napíšu.
      Přeji krásný sváteční den, u nás je i slunečné počasí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 191. schůzka: Husův boj o život

  „Nemám odvahy říct jako svatý Petr, že se nikdy nepohorším nad Kristem, byť se všichni pohoršili, neboť mám nesrovnatelně menší horlivost...