Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 30. listopadu 2023

Kolem lázní Darkov, které léčí jodobromovou solankou

 

Karvinsko je známé hlavně díky černému uhlí. Myslím, že v představách je vnímáno spíše jako těžbou zdevastovaná krajina a také jsou ty představy ovlivněny četbou knihy Šikmý kostel p. Lednické. Mnozí by lázně v tomto dříve průmyslovém koutu naší země nejspíš nečekali. A přesto tady jsou.

 https://spa.upol.cz/wp-content/themes/aurora/cache/Darkov_mensi-2a341869.png

Největším "pokladem" Lázní Darkov je solanka, což je jodobromová voda s vysokým obsahem jódu. Poprvé ze země vytryskla v roce 1862 díky úsilí barona Besse z Chrostiny, který chtěl po vzoru svého bohatšího kolegy hraběte Larisch-Mönnicha těžit černé uhlí. Provedl tedy v roce 1862 na svém pozemku pokusný vrt. Jaké muselo být jeho překvapení, když z něj vytryskl mohutný proud kalné slané vody.

Po prvotním šoku povolal baron učené lékaře a nechal je pramen vědecky prozkoumat. Verdikt zněl jasně: léčebné účinky rovnají se téměř zázraku. A tak vznikly v roce 1866 nejstarší jodobromové lázně na našem území, tenkrát nazvané Lázeňské město Ráj. Jeho věhlas se šířil světem, a tak se zde léčily třeba i dvorní dámy od vídeňského císařského dvora.

S nadsázkou je možno říci, že v Karviné je jako u moře. Zdejší voda je využívána k léčebným účelům asi 150 let. Z geologického hlediska je solanka mořskou vodu z období třetihor. Je silně mineralizovaná a obsahuje až osmsetkrát víc jódu než současná mořská voda. Solanka uvolňuje svalstvo, zlepšuje prokrvení orgánů, blahodárně působí na kožní onemocnění i zánětlivé procesy. Proto se v Lázních Darkov léčí zejména pacienti s nemocemi pohybového aparátu.

V 70. letech 20. století bylo na opačném konci Karviné, než je původní Darkov, vybudováno moderní rehabilitační středisko, do něhož se soustředila převážná většina lázeňského provozu. Léčí tam nemoci pohybového aparátu. Více o lázních nabízí video:

V říjnu byly krásné dny, je to vidět i na fotografiích a my jsme se byli podívat v Karviné. Mohu vám ukázat fotografie, které jsem nafotila 18. října kolem Rehabilitačního sanatoria v Karviné a v parku.
 

Fotku se stavbou jsem si nechala pro vysvětlení. Trochu připomíná moderní těžní věž. Je to však montážní věž pro vyzvedání čerpadla určeného k čerpání minerálních vod (solanka) pro sanatorium Darkov, autor návrhu Ladislav Vitoul v roce 1982.
 Zdroj: region.rozhlas.cz, YouTube

10 komentářů:

  1. Hanko,moc hezky jsi napsala o lázních Darkov. Mohu jen potvrdit,že je tu krásně i nyní v zimě. Hlavně chci vypíchnout velmi vynikající výsledky mého léčebného pobytu, který stále trvá. Personál příjemný, usměvavý a hlavně mistři ve svém oboru,no malé výjimky jsou🙈🥰 ale celkově 👍Ubytování i jídlo vynikající,kulturní vyžití také . Ovšem kdo by si chtěl "užívat"se vším všudy tak smůla,dají vám zde zabrat procedury a vy jste rádi brzo v kanafasu🥰
    Měj Hanko pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je pravda, že jsem dala tento článek s vědomím, že tam jsi právě na léčení a jsem moc ráda, že jsi se k tomu vyjádřila. 👍 Jsem ráda, když ta pozitiva z Tvého komentáře převyšují případná negativa, to je všude a hlavně, aby ty procedury byly úspěšné a pak jsi byla spokojená. To Ti přeji nejvíce a také tam měj pohodové dny. 👍

      Vymazat
  2. Do Darkova jsme párkrát jeli za tátou, Ale už si z toho moc nepamatuju.Proto děkuji za fotky i zajímavé čtení o vzniku lázní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, máš aspoň povědomí, kde ty lázně jsou. Myslím, že tohle jsou potřebné informace, protože zrovna tam je Fukčárinka (viz nahoře).

      Vymazat
  3. Hani, hezký článek i fotografie. O těchto lázních jsem už četla u některé z blogerek, ale nebyla jsem tam. Vůbec ten váš kraj neznám, a je to škoda. Jen myslím, že už se tam ani nepodíváme, protože jednak je to daleko a přibývající roky nám rychle ubírají sílu, hlavně manželovi...Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, jsem ráda, že se Ti líbí můj příspěvek. To jsou právě ty vzdálenosti, já zase neznám oblasti, které Ty máš na blogu a vím, že spousta blogerek vlastně náš kraj nezná. Proto jsem si dala rubriku Z našeho kraje a pravidelně ji uvádím. Zrovna dnes jsem připravila další článek.
      Děkuji a také měj příjemný, i když na sníh neobvykle bohatý víkend. 👍

      Vymazat
  4. Moc hezké lázně.Já znám hodně lázní,ale tyto ne.Manželovi rodiče jezdili hodně do lázní a my je tam vozili,tak proto.Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, od vás je to daleko, hodně daleko, proto se nedivím. Jinak vy pořád někam jezdíte, až obdivuji Tvého manžela, že Tě mnohdy na vzdálená místa vozí. Podle příspěvků na Tvém blogu je to dost často.
      Přeji příjemný sobotní večer i Tobě. 👍

      Vymazat
  5. Hani, ráda jsem se podívala, protože jsem tam před mnoha lety byla... bydlela jsem myslím v posledním patře toho "paneláku". Jezdili jsem na hipoterapii, to mě moc bavilo.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaa, tak, Helenko, Ty budeš asi kromě Fukčárinky další, kdo ty darkovské lázně zná. Doufám, že Ti tenkrát pomohly. Ty paneláky jsou tam dva - A, B a staré darkovské lázně brzy také na fotografiích představím.
      Přeji příjemný, sněhem zavátý víkend. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...